Slovenija

Zaradi ponarejanja in piratstva v EU kar ob 60 milijard evrov letno

Alicante, 06. 06. 2019 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi ponarejanja v 11 ključnih gospodarskih panogah v Evropski uniji vsako leto izgubimo kar 60 milijard evrov, razkriva poročilo Urada EU za intelektualno lastnino. Svoj davek pa ponarejanje terja tudi pri številu delovnih mest, in sicer kar 468.000.

Najnovejše ocene Urada Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) kažejo, da znašajo izgube zaradi ponarejanja in piratstva v 11 ključnih gospodarskih panogah v Evropski uniji skoraj 60 milijard evrov letno.

Na podlagi posodobljenih analiz naj bi celotne izgube tako predstavljale 7,4 odstotka celotne prodaje v gospodarskih panogah kozmetični izdelki in izdelki za osebno nego, oblačila, obutev in modni dodatki, športna oprema, igrače in igre, nakit in ure, torbice in prtljaga, posneta glasba, žgane pijače in vino, farmacevtski izdelki, pesticidi in pametni telefoni.

Urad EUIPO je v petletnem obdobju (od leta 2012 do leta 2016) raziskoval gospodarski učinek ponarejanja v 11 ključnih gospodarskih panogah v EU, za katere je znano, da so izpostavljene kršitvam pravic intelektualne lastnine.

Ker posledično zakoniti proizvajalci proizvedejo manj, kot če ponarejanja ne bi bilo, zaposlujejo tudi manjše število delavcev, kar naj bi po analizah znašalo do 468.000 delovnih mest manj v omenjenih panogah po vsej EU.

Podatki za Slovenijo kažejo, da zaradi ponarejanja in piratstva letno izgubimo 215 milijonov evrov, kar ustreza 12 odstotkom obsega prodaje v naštetih 11 gospodarskih panogah. Glede na analizo znaša torej celotna vrednost izgub obsega prodaje v Sloveniji 104 evra na slovenskega državljana letno.

Gre za drugo zapovrstno raziskavo ekonomskega učinka ponarejanja in piratstva po ključnih gospodarskih panogah, za katere je znano, da so izpostavljene kršitvam pravic intelektualne lastnine. Ocenjujejo, da so se izgube obsega prodaje od prve tovrstne analize, opravljene leta 2018, na ravni EU zmanjšale v vseh analiziranih gospodarskih panogah razen v dveh, in sicer na področju oblačil, obutve in modnih dodatkov ter kozmetičnih izdelkov in izdelkov za osebno nego.

Ponarejanje in piratstvo lahko ogrozita gospodarsko rast.
Ponarejanje in piratstvo lahko ogrozita gospodarsko rast. FOTO: Dreamstime

Panoga oblačil, obutve in modnih dodatkov predstavlja po obsegu prodaje in številu zaposlenih največjo med vsemi analiziranimi panogami. Po ocenah naj bi izgube obsega prodaje v tej panogi na ravni EU znašale približno 28,4 milijarde evrov letno. Medtem izgube v panogi kozmetičnih izdelkov in izdelkov za osebno nego znašajo sedem milijard evrov letno, še kažejo podatki v poročilu. 

"Evropska gospodarska rast in ustvarjanje delovnih mest sta odvisna od gospodarskih panog, kot je teh 11 panog, ki so jih proučevali v tej raziskavi. Naša raziskava kaže, da lahko ponarejanje in piratstvo ogrozita gospodarsko rast in delovna mesta," je ob tem dejal izvršni direktor urada EUIPO Christian Archambeau

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BorisDBoris
03. 12. 2019 16.59
+2
Samo direktno: podjetniške in državne blagajne so mogoče ob ta izračunan znesek, državljani pa ta znesek, če prav razumem, obdržijo oz. zapravijo za kaj drugega. Torej ta izgubljen denar ni ravno izgubljen že na ravni države, in ne na ravni EU. Kako lahko moralno upravičijo ROP ob filmu Joker, preko milijarde, in potem še jokajo ?
jured100
06. 06. 2019 15.13
+10
Ni res, EU in nekatere druge organizacije so naredile raziskave kako bi ljudje odreagirali, če teh stvari ne bi morali dobiti zastonj in so ugotovili, da teh stvari preprosto ne bi imeli. S tem bi bilo zanimanje za, nevem, novo igrico, pesem ali film manjše in s tem manjši profit. Ugotovili so, da če bi se znebili vseh nelegalnih torrentov bi nas lahko stalo 3x več kot pa kolikor nas danes.
jured100
06. 06. 2019 15.16
+7
Je pa res, da če štejemo intelektualno lastnino kot nedotakljivo, da lahko utišamo vse kritike te intelektualne lastnine (delajo praktično vse večje firme v tej industriji, vključno z Googlom, Disneyem, Netflixom...), cenzuriramo različne nezaželene dele interneta (reddit, bil si mi zelo dober prijatelj, ampak zgleda da nisi dosti levi. 4chan - ti si pa že tak mrtev) itd. Mislim, da tukaj ni glavni interes izguba denarja, ampak preprosta cenzura.