Slovenija

Zaradi okužene učiteljice svoja vrata zapira že druga osnovna šola

Kamnik, 11. 03. 2020 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Osnovna šola Šmarje pri Jelšah, kjer so pri učiteljici potrdili okužbo z novim koronavirusom, bo do ponedeljka zaprta. Testiranje kontaktov sicer še ni končano. Gre že za drugo okuženo učiteljico v državi. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so nam potrdili, da je bila potrjena okužba pri eni od učiteljic na Osnovni šoli Frana Albrehta v Kamniku, zato so šolo za 14 dni zaprli.

Več videovsebin
  • Zaprtje OŠ Frana Albrehta
    01:40
    Zaprtje OŠ Frana Albrehta
  • Iz 24UR: Okuženi učiteljici
    02:58
    Iz 24UR: Okuženi učiteljici
  • Iz 24UR: 'Zapiranje šol in vrtcev je skrajni ukrep'
    02:32
    Iz 24UR: 'Zapiranje šol in vrtcev je skrajni ukrep'
  • Iz SVETA: Potrjena okužba pri kamniški učiteljici
    05:20
    Iz SVETA: Potrjena okužba pri kamniški učiteljici
  • Iz 24UR ZVEČER: Šabeder, Pikalo in Šestan o ukrepih
    15:10
    Iz 24UR ZVEČER: Šabeder, Pikalo in Šestan o ukrepih
  • Iz 24UR ZVEČER: Evakuacija šole
    02:10
    Iz 24UR ZVEČER: Evakuacija šole

Med 57 potrjenimi primeri okužbe s koronavirusom je tudi prvi iz Šmarja pri Jelšah. Gre za učiteljico v tamkajšnji osnovni šoli. Virus je bil najverjetneje vnešen iz severne Italije, je poročal Kozjansko.info. Epidemiološka raziskava že poteka. Okužbo so potrdili tudi na osnovni šoli. Kot so zapisali, je bilo vodstvo šole o zadevi obveščeno danes popoldan, prav tako pa tudi občina. 

Testiranja kontaktov trenutno še potekajo. Župan občine Šmarje pri Jelšah Matija Čaks je za TV Slovenija dejal, da je na občini potekal sestanek vseh pristojnih služb o možnih ukrepih. Odločili so se, da pouka na centralni šoli in vseh podružničnih šolah do ponedeljka ne bo. Na šoli so namreč odvzeli več brisov in čakajo na rezultate testov.

Okužba z novim koronavirusom pa je bila prav tako potrjena pri eni od učiteljic na Osnovni šoli Frana Albrehta v Kamniku. Po naših zanesljivih informacijah je bila učiteljica v stiku z otroki iz štirih razredov, zato šola za 14 dni zapira svoja vrata. To velja tako za matično, kot tudi za vse podružnične šole. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport hkrati mirijo, da gre za ukrep iz preventivnih razlogov.

Minister za izobraževanje, ki opravlja tekoče posle, Jernej Pikalo je zapisal, da je sicer majhna možnost za prenos virusa, vendar pa gre za nujen ukrep, da bi preprečili širjenje koronavirusa. Ukrep o zaprtju so sprejeli v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), ministrstvom za zdravje, epidemiologi in predstavniki lokalnih skupnosti.

Zaprtje šol je ukrep, ki ga bodo zaradi številnih negativnih učinkov na lokalno življenje in gospodarstvo uporabljali samo po temeljitem premisleku in posvetovanju s stroko, je še dodal.

Možnost okužbe s koronavirusom med učenci je sicer zelo majhna, ker niso imeli tesnega stika z učiteljico, so poudarili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Možnost okužbe s koronavirusom med učenci je sicer zelo majhna, ker niso imeli tesnega stika z učiteljico, so poudarili tudi na NIJZ. A naj se učenci vseeno ne družijo z vrstniki, naj ne spijo v isti sobi s sorojenci, starši pa naj poostrijo higienske ukrepe, svetujejo. "Otroci, ki kažejo znake okužbe, naj se izogibajo ranljivejši skupini za možnost okužbe s koronavirusom, to so starejši in kronični bolniki," je poudarila direktorica NIJZ Nina Pirnat.

Ali je možen prenos okužbe tudi prek prebavnega trakta, znanstveniki še preiskujejo, a tudi zato, ker mlajše osebe okužbo lahko prenašajo dlje časa, je pomembno, da se otroci ta trenutek ne združujejo, sploh če kažejo znake bolezni zgornjih dihal, predvsem pa je pomembna higiena rok.

Več navodil za starše učencev OŠ Frana Albrehta, ki jih je objavil NIJZ, najdete tukaj.

Po do zdaj znanih informacijah okužba z novim koronavirusom pri otrocih večinoma poteka blago, pri nekaterih pa so opazili, da so virus po že preboleli bolezni izločali dlje časa, je pojasnila Pirnatova. Zato je ob pojavu okužbe pri najmlajših treba biti še posebej pozoren in dlje kot pri odraslih. "Posebej težki primeri v tej starostni skupini niso opisani, lahko pa predstavljajo pomemben vir pri širjenju virusa," je opozorila.

Zapiranje vseh šol in vrtcev pa oceni NIJZ za zdaj še ni potrebno. To je ukrep, ki ga je po besedah Pirnatove treba skrbno pretehtati in ki odpira cel kup vprašanj v skupnosti, med drugim tudi glede varstva otrok. V okviru delovne skupine se bodo po njenih napovedih o tem še pogovorili. V času samoizolacije zdravih otrok staršem namreč ne pripada bolniški stalež. Med tem pa direktorica NIJZ predlaga, da starši koristijo dopust ali se z delodajalcem dogovorijo za delo od doma.

Državna sekretarka na šolskem ministrstvu Martina Vuk je danes še spomnila, da so šole že pred časom dobile navodila tudi za pripravo načrta, kako bo čim bolj nemoteno potekalo izvajanje pedagoškega procesa v času koronavirusa. Glede na posamezne situacije bodo ocenili, ali bodo manjkajoče ure pouka nadomestili s pripravami in navodili prek elektronske pošte ter jih s tem nadomestili v manjšem obsegu. Lahko pa se tudi odredi, da pouk šole nadomeščajo naknadno, tudi ob sobotah ali s podaljšanjem pouka v počitnice. "Šole ne bodo prepuščene same sebi," pa je državna sekretarka še zagotovila pomoč ministrstva.

Koriščenje dopusta ali dogovor z delodajalcem za delo od doma?

Kako naj starši zdaj zagotovijo varstvo otrok na domu, da ob tem ne obremenjujejo starih staršev, ki spadajo med ranljivejšo skupino, je Pirnatova dejala, da bolniški stalež, ker je otrok doma na samoopazovanju, staršem ne pripada. Predlaga, da naj starši bodisi koristijo dopust bodisi naj se dogovorijo z delodajalcem za delo od doma.

Preostale šole za zdaj ostajajo odprte

Državna sekretarka z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk je v izjavi za javnost povedala, da šole in vrtci v Sloveniji ostajajo odprti: "Na fakultetah so omejili predavanja tam, kjer gre za večje število študentov v predavalnicah, vrtci in šole pa se ne morejo sami odločiti, in to tudi ne bi bilo prav, da zaprejo svoje ustanove." Za zdaj ostaja navodilo, da se v šolah in vrtcih res striktno izvajajo vsi potrebni higienski ukrepi, je dejala Vukova.

Ali bodo morali na kamniški šoli pouk za teh 14 dni nadomeščati, pa je Vukova dejala, da se bodo o tem še odločili in da bodo starši in učenci o tem obveščeni naknadno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (585)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Carpediem32
12. 03. 2020 13.21
So že ugotovili, kje se je okužila? Bo kdo končno povedal, kako so že okužili vsi v ukc lj?
Roxy79
12. 03. 2020 10.12
+1
No..pozabili ste še na športnike.... Boste mar tudi Jeseniške hokejiste obesili na sramotilni steber? SRAMOTA ZA LJUDSTVO, ker se tako obnaša do soljudi.....
Lumpx
12. 03. 2020 09.50
+0
Bravo "levo levi" cvet slovenske inteligence ... sami ucitelji, zdravniki in podobni iz JU raznasajo virus. Zdaj naj sam se kdo pove da je to uciteljica biologije pa smo komplet.
Valkidžija
12. 03. 2020 09.58
+4
Spet t. i. intelektualci z polno p...o denarja. Navadna raja pa si takih počitnic ne more privoščiti.
daness
12. 03. 2020 08.31
+7
Šole so zaprte vse okoli nas, mi bomo očitno zadnji, če se ne bo izpolnila napoved, da bodo zapirali posamezne razrede. Dobro da imamo pogumne župane, ki se postavijo nasproti NIJZ in ministru. Starši zaščitimo svoje otroke, bojkotirajmo šole!
Uporabnik652150
12. 03. 2020 08.40
+5
Se strinjam, dobro da nekdo upa nekaj na lastno pest narediti. Tudi jaz kot starš bom. Moji otroci bodo od ponedeljka naprej doma! Če ne more oblast, bomo pa sami!
Uporabnik652150
12. 03. 2020 08.27
+10
Dotična učiteljica je menda bila v Italiji, pri zdravniku pa prejšnji četrtek zarad "prehlada", kjer se je zdravniku zlagala in zanikala Italijo. Ko je zdravstvo to izvedelo, je bila nedosegljiva na telefonu, na koncu so jo ujeli nekje na fizioterapiji in jo prisilno testirali. Vmes v enem tednu pa verjetno okužila pol Šmarja. Viri od tam pravijo, da so tudi že 3 otroci okuženi... Upam da ni res, kar se govori.
dunc46
12. 03. 2020 08.31
+11
kolega, ce je res, kkt pises bi jo bilo treba vtaknit v zapor za tri leta ne sam karanteno za 14dni....neodgovorno..brezbrizno ravnanje, ki ogroza zdaj folk bi se moralo sankcionirat...!!!!!
2fast4
12. 03. 2020 08.38
+7
Res neodgovorno, da greš na ski v Italijo in ne poveš dohtarju to,pa vsi so opozarjali na to... Kaj vse piz.. rodi... Naj odgovarja pras... 🖕
Carpediem32
12. 03. 2020 13.55
+4
In to so učitelji, ki naj bi vzgajali naše otroke!
jutri_pa_res
12. 03. 2020 08.13
+9
Če bodo sedaj za 14 dni zaprli šole, kaj pa bo čez 14 dni? Medtem bo zagotovo kljub temu okuženih kar nekaj otrok in učiteljev, saj vendar ne bodo v 100 % karanteni. Kaj torej načrtujemo čez 14 dni? MIsli kdo, da bo pandemije že konec?
Lumpx
12. 03. 2020 08.12
+9
spet smucanje v italiji
Bastard666
12. 03. 2020 08.04
+12
nasi cakajo da bo par tisoc okuzenih in mrtvih da bodo zacel resno ukrepat
Carpediem32
12. 03. 2020 13.57
-1
No kriva oblast, če so ljudje neodgovorni!
Bastard666
12. 03. 2020 07.55
-3
in okuzil se je 1 otrok
Abica
12. 03. 2020 08.19
+1
brabusednet
12. 03. 2020 07.47
+6
Sedaj pa navalite v trgovske centre,ko so prisilne počitnice.
FCL
12. 03. 2020 07.43
+10
Koliko je že okuženih??? Ali so že začeli z "neobveščanjem"???
krokodil555
12. 03. 2020 07.35
+13
Eno vprašanje za SLO novinarje: ali ni v začetku marca bilo rečeno, da se 10 ljudi iz Šmarja odpravlja na testiranje, ker so bili v stiku s pacientom 0? Ali je ta učiteljica oz. njen bližnji eden od njih? Po eni strani panika po drugi pa brezbrižnost ljudi...
kkaattiikkaa
12. 03. 2020 07.33
+37
Kamniška šola zaprta. Šola v Šmarju pri Jelšah pa ni dobila dovoljenja od države, da zapre svoja vrata. Še dobro, da so se na kriznem sestanku občine Šmarje odločili, da ne bodo poslušali države in jo zaprli pa čeprav samo za dva dni. Po navodilih NIJZ bi naj namreč pouk potekal normalno vse dokler ne stestirajo vseh učiteljičinih kontaktov. Žalostno kako se lahko kaj takega dopušča v šoli z 900 učenci, najmanj 50 zaposlenih v bližini pa so tudi vrtci. AH, ja očitno res te šole ne obiskuje otrok kakšnega pomembnega poslanca.
Slovenija2020
12. 03. 2020 07.31
+15
OŠ frana albrehta... prepovedal vsem otrokom gibanje na prostem samoizolacija. Mislite da bodo uposteval? Ha ha
Abica
12. 03. 2020 08.20
+3
je še kdo pošten
12. 03. 2020 07.29
+17
zdaj se vidi, kdo je povročil krizo kronavirusa, ti ki so bogi in so štrajkali...se pravi, da so neupravičeno prejeli povišice...ker ta dnar nosijo v tujino...dohtarji in učitelji..to že 20 let...
justMyOpinion
12. 03. 2020 07.28
+15
Zakaj so zaprli šolo samo do ponedeljka? A ne bi mogli tudi to drugo šolo zapreti za 14 dni?
Jst !
12. 03. 2020 07.23
+15
Nič se sekirat korona sama bo poskrbela , da bo potrebno vse zapret , Kar poglejte si Italijo še kakšen dan in se bo popolnoma vse ustavilo. En teden prej ali pozneje je lahko ogromno za zadravje ljudi , gospodarstvo bo že počakalo, saj se povsod po Evropi dogaja enako.
Itka12
12. 03. 2020 07.22
+47
Svaka čast ravnatelju in županu v Šmarju pri Jelšah, da sta ukrepala brez NIJZ-ja, ministrstva za šolstvo in zdravstvo!!!!! Pohvale vredno, mar jima je za otroke!!!
Aktualec
12. 03. 2020 07.20
+9
Zakaj nee zaperete šol???
tipero
12. 03. 2020 07.18
+24
Nina Pirnat bo odgovorna za masoven izbruh v SLOVENIJI!!