Slovenija

Zaradi požara na Krasu šparglji lažje dostopni in bolj vidni

Komen, 31. 03. 2023 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ni.Š., STA
Komentarji
9

Sezona divjih špargljev je letos zelo dobra, na Krasu se jih ponekod zelo veliko najde, morda tudi zato, ker je dostop do njih zaradi lanskega požara lažji in so bolje vidni, je dejal predsednik Turističnega društva Brest Stane Švigelj.

Pri nas divji šparglji rastejo na Primorskem, predvsem v Istri, na Krasu in v Vipavski dolini. Na Krasu se sezona nabiranja divjih špargljev začne v začetku marca in traja vse do 1. maja, do takrat so šparglji še užitni. Pozneje še vedno rastejo, a olesenijo in niso užitni, je pojasnil Švigelj.

"Letošnja sezona je zelo dobra. Pognali so precej zgodaj, kljub suši, a se pozna, da je bila mila zima. Zraslo jih je zelo veliko. Verjetno gre to pripisati tudi lanskemu požaru, največjemu v Sloveniji, ki se je začel na komenskem Krasu. Šparglji pa imajo to lastnost, da zelo radi zrastejo ne glede na požar; zdaj je mogoče še lažji dostop do njih in bolje se jih vidi," je opisal Švigelj.

Letošnja sezona divjih špargljev je zelo dobra.
Letošnja sezona divjih špargljev je zelo dobra. FOTO: Adobe Stock

Kot zanimivost je omenil tudi, da so šparglji po julijskem požaru rasli že v avgustu. "In se je že dalo narediti kakšno frtaljo, kar je za avgust nenavadno," je dejal in spomnil, da je bilo podobno tudi po velikem požaru pred 20 leti.

Korenine špargljev segajo precej globoko, v sezoni pa na površje prvi pokukajo tisti na prisojnih legah. Nabiralci divjih špargljev poiščejo olesenele grmičke, znotraj katerih se skrivajo mladi poganjki. "Sprva so rjavkasti, pozneje po prvih pa postanejo svetlo zeleni," je povedal predsednik Turističnega društva Brest, ki v nedeljo v Brestovici pri Komnu organizira že 16. Šparglijado.

To je rekreativna in kulinarična prireditev. Zajema vodeno rekreativno kolesarjenje po slovenskem in zamejskem Krasu, prav tako čezmejni krožni pohod in kot osrednji dogodek pokušino in razstavo raznovrstnih jedi, pripravljenih iz divjih kraških špargljev.

Obiskovalci prireditve bodo lahko poskusili več kot 30 različnih jedi iz špargljev, najbolj pa je znana že omenjena frtalja, pripravljena iz divjih špargljev, jajc in pancete. Obiskovalci bodo dobili napotke za nabiranje špargljev in pripravo špargljevih jedi, potekali bosta degustacija in prodaja kmetijskih pridelkov in zelišč, je zapisano na spletni strani Turističnega društva Brest.

Že danes pa se v Izoli začenjajo Dnevi divjih špargljev. V 15 izolskih gostilnah in restavracijah bodo potekali vse do 16. aprila, v tem času pa bodo ponudniki pripravljali raznolike krožnike z divjimi šparglji, od klasičnih do bolj drznih in domiselnih, med drugim se bodo šparglji znašli tudi v sladicah, so sporočili iz Turističnega združenja Izola.

Zakonodaja pri nas določa, da lahko posameznik v gozdu pri rekreativnem nabiranju nabere največ en kilogram divjih špargljev na dan. Če jih nabere več, ga lahko doleti kazen v višini 200 evrov. Kot so pojasnili na kmetijskem ministrstvu, gozdarska inšpekcija zaradi prekomernega rekreativnega nabiranja divjih špargljev v gozdu v zadnjih petih letih ni izrekla globe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VoxP
31. 03. 2023 16.26
+1
ja res je da je pogorelo in da so naravni gratis sadovi vidni. in človek kot da nima neke razumnosti bo pobral tudi tazadnjo bilko. saj bo pustil tisti za mano aneda???? in potem bo iskal izgovore o krivdi pri divjih prašičih medvedih volkovih risih pa celo kraškem tigru levu in kajtivem. ma ni zarasi divjega prašiča izumrlo marsikaj.
Koroški Slovenec
31. 03. 2023 15.28
+4
Torej je bil požar koristen?
brabusednet
31. 03. 2023 14.50
-4
Torej je Golob spet zasral,ko je drevje sadil.
maršal Broz
31. 03. 2023 13.39
+2
20 let stara suha trava je zgorela.
brabusednet
31. 03. 2023 13.28
+8
Saj star pregovor pravi,za vsako slabo je za nekaj dobro.Se nabiralci držijo zakona,koliko špargljev lahko ukradejo iz narave.
Roadkill
31. 03. 2023 13.20
+8
Tako pač to narava dela. V naravi so požari nekaj normalnega in nihče jih ne gasi
Roadkill
31. 03. 2023 13.21
+8
Tako kot tudi lubadar ni naravna škoda, ampak gospodarska skoda
User2491474
31. 03. 2023 16.26
+0
Anion6anion
31. 03. 2023 13.17
+15
Zdaj vemo zakaj se je požigalo kras. Da se lažje nabira beluše.