Slovenija

Zaradi preveč birokracije umira slovensko gospodarstvo

Ljubljana, 12. 04. 2019 12.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V Sloveniji imamo ogromno zakonov in predpisov, ki marsikomu grenijo življenje. Številni projekti tako na dokončanje čakajo več let, tudi desetletja, dolgotrajna izvedba projektov pa, zaradi prevelike zbirokratiziranosti, vodi h gospodarski škodi.

V Sloveniji je veliko oziroma preveč birokracije, zaradi katere se nekateri postopki vlečejo že več let, tudi desetletja. Dober primer je obnova Plečnikovega stadiona za Bežigradom. Zgodba prenove stadiona se namreč vleče, tako piše STA, že vse od leta 2007, ko je bila ustanovljena družba BŠP, ki je skupaj z Mestno občino Ljubljana (MOL) in Olimpijskim komitejem Slovenija (OKS), pripravila skupni projekt prenove. Januarja 2008 je družba stadion zaprla, leta 2009 pa so za prenovo stadiona na natečaju izbrali berlinski biro GMP. Kulturnovarstveno soglasje je pravnomočno od marca 2011.

Obnova Plečnikovega stadiona se vleče že desetletje.
Obnova Plečnikovega stadiona se vleče že desetletje. FOTO: POP TV

Zgodba s pridobivanjem okoljevarstvenega soglasja pa sega v leto 2010, ko je družba BŠP na Arso vložila vlogo za izdajo omenjenega soglasja. Arso je konec maja 2012 okoljevarstveno soglasje izdal, a so se nanj pritožili stranski udeleženci, zato je ministrstvo za kmetijstvo še istega leta okoljevarstveno soglasje odpravilo ter zadevo vrnilo Arsu v ponovni postopek in odločanje.

Nazadnje je Arso okoljevarstveno soglasje v ponovnem postopku izdal aprila 2017, vendar je zaradi pritožb ministrstvo za okolje in prostor nato novembra istega leta okoljevarstveno soglasje odpravilo in zadevo vrnilo na Arso v ponovno odločanje.

Za državljane je zelo uporaben portal »Stop birokraciji«, katerega namen je seznanitev z vsemi aktualnimi informacijami glede izvedbe programa in objavi dobrih praks (tako na nacionalnem nivoju kot tudi na EU ravni), izpisu poročil o administrativnih bremenih na posameznem v programu izmerjenem predpisu (zakonu, uredbi, pravilniku,…) ter posredovanju dodatnih predlogov poenostavitev s strani uporabnikov, in sicer z namenom doseganja največjega možnega učinka glede zasledovanja cilja zmanjšanja administrativnih bremen in poenostavitve postopkov v višini 25 % ter posledično enostavnejše in preglednejše zakonodaje. Kabinet predsednika vlade

Dodatno sicer vse skupaj zapleta še postopek zaradi zemljišča ob Fondovih blokih, ki ga je občina vložila v projekt gradnje stadiona, ki na sodišču teče od leta 2009. V njem naj bi odločili, ali je zemljišče res last občine ali pa gre za pripadajoče zemljišče, kar trdijo stanovalci Fondovih blokov, ki nasprotujejo pozidavi zelenice ob blokih.

To pa ni edini primer, ko je zaradi birokracije zastal celoten projekt. Medtem ko so Avstrijci izkopali že preko 600 metrov druge cevi karavanškega predora, pa se gradnja na naši strani sploh še ni začela. Kot po navadi, se je spet zapletlo zaradi birokracije. Ponudbo je namreč oddalo šest podjetij, prav vse pa so bile pomanjkljive. Dars je nato želel izvajalca izbrati s pogajanji, h katerim bi povabil vseh šest ponudnikov, vendar sta se na njihovo odločitev pritožila dva izvajalca. Postopek izbire se bo tako še bolj zavlekel.

Kako je mogoče, da se v Sloveniji tako zapleta pri birokraciji. Kot da ne bi razumeli, da nerazumna regulacija in prevelika zbirokratiziranost vodita k dolgotrajni izvedbi projektov in h gospodarski škodi. "V Sloveniji smo že v mesecu aprilu 2017 dosegli magično številko 20.000 zakonov in podzakonskih aktov, kar je število, ki je za državo, kot je Slovenija, z 2 milijona prebivalcev, zastrašujoče," pojasnjuje poslanka SDS Suzana Lep Šimenko.

"Vsak nov predpis pa prinese novo dodatno oviro in še več birokracije. Tudi zato smo se v predvolilnem programu stranke ob zadnjih predčasnih volitvah zavezali, da bomo za vsak nov predpis, dva ukinili. V SDS se vsak dan srečujemo z državljani, s predstavniki gospodarstva, kmetijstva in vsi ti so si glede področja administrativnih ovir enotni: imamo preveč birokracije, predolge postopke za pridobivanje dovoljenj, soglasij," je pojasnila Lep Šimenkova in dodala, da pogosto slišijo tudi, da imajo državljani postavljene roke, ki jih morajo spoštovati, medtem ko državni organi rokov marsikdaj ne spoštujejo. "Slovenija na številnih lestvicah konkurenčnosti pada tudi zato, ker imamo preveč regulative in predpisov ter zaradi predolgih postopkov. Zaradi vsega tega smo v poslanski skupini SDS v preteklosti tudi že predlagali izredno sejo Državnega zbora s 70-80 konkretnimi predlogi debirokratizacije države. Žal takrat vladajoča koalicija pod vodstvom Mira Cerarja naših predlogov za debirokratizacijo in administrativno poenostavitev, ni sprejela," je zaključila.

Medtem ko na avstrijski strani stroji že brnijo, pa se na naši strani karavanškega predora ne dogaja še nič.
Medtem ko na avstrijski strani stroji že brnijo, pa se na naši strani karavanškega predora ne dogaja še nič. FOTO: iStock
Da se je število predpisov v zadnjih nekaj letih dejansko krepko povečalo, pritrjujejo tudi v Kabinetu predsednika vlade. "To je v precejšnji meri povezano z dejstvom, da smo polnopravna članica EU in moramo slediti pravnim predpisom, ki jih ta sprejema ter jih vgrajevati v nacionalno zakonodajo," pojasnujejo, a dodajajo, da niso vsi predpisi povezani s tem. "Mnogi so naši in urejajo najrazličnejša področja, žal ne vedno na enostaven in vsem razumljiv način."

Kot pojasnjujejo v Kabinetu predsednika vlade, so postopki pogosto zahtevni, težko razumljivi in ne prinašajo vedno dodane vrednosti, ki bi morala biti eden pomembnih kriterijev pri sprejemanju novih predpisov. "Koalicija se tega problema zaveda in je zmanjševanje administrativnih ovir kot enega pomembnih ciljev zapisala tudi v koalicijskem sporazumu. Ministrstva imajo nalogo, da prevetrijo zakonodajo na področju svojega delovanja s ciljem ugotoviti katere predpise je možno poenostaviti, združiti ali celo ukiniti. Pri sprejemanju novih predpisov morajo biti racionalna in slediti dejanskim potrebam," še poudarjajo. 

Preveliko zbirokratiziranost pa najbolj občutijo prav državljani, med njimi poslovneži, ki bi radi v naši družbi kaj spremenili. Med njimi je tudi Joc Pečečnik, ki že desetletje čaka na zeleno luč za prenovo Plečnikovega stadiona za Bežigradom. 

Joc Pečečnik se že desetletje ukvarja s slovensko birokracijo glede prenove Plečnikovega stadiona.
Joc Pečečnik se že desetletje ukvarja s slovensko birokracijo glede prenove Plečnikovega stadiona. FOTO: POP TV

"Birokracija v naši državi je res brez meja. Nič nimam proti, da država predpiše zakonodajo, ki ščiti prostor, okolje in kulturno dediščino, vendar se pri nas dogajajo bistveno drugačne stvari. Že sama zakonodaja med ministrstvi ni usklajena, zakoni ki predvidevajo urejanje določenih investicij, so zelo neprecizni in nenatančni, kar omogoče veliko manevrskega prostora v samem postopku," pojasnjuje Pečečnik. "Posamezni uradniki, katerim je investitor lahko simpatičen, morda politično nekompatibilen ali pa imajo celo osebne interese, lahko te neusklajenosti v zakonu izkoriščajo, in investitorja bremzajo na vseh korakih. To se dogaja meni zadnjih deset let v Sloveniji," pravi. Kot je pojasnil, so za izdelavo projekta Bežigrajski športni park najeli mednarodno komisijo strokovnjakov s področja kulturnega varstva, arhitekture in urbanizma in komisija sama je odločila, kateri projekt je najbolj primeren za področje bežigrajskega stadiona.

"Na drugi strani je projekt, ki je bil izbran, naletel na nasprotovanje stroke in uradnikov, ki še danes ali zagovarjajo lastne, parcialne interese stanovalcev fondovih blokov ali pa stroka, ki je užaljena ker ni bila izbrana za izvajanje tega projekta. Takšen način je popolnoma nesprejemljiv. Mi smo že nekaj sto pripomb, popravkov naredili in vsakič, ko zadostimo pogojem, ki nam jih država ali birokrati napišejo, nam lestvico zopet prestavijo navzgor in nam spet postavijo nove pogoje, nove zahteve, ker zakonodaja ni precizno opredeljena."

V Sloveniji ne rabimo nič drugega, kot da se zakonodajalec usede dol in naredi predpise, da da investitorjem, tujim in domačim, garancijo, da predpisov naslednjih 20 let ne bo spreminjal. Joc Pečečnik

Pečečnik ugotavlja, da je okolje v naši državi nestabilno kar se tiče trajnosti in trajanja zakonov in predpisov, saj vsaka vlada nekaj spreminja. "Vemo pa, da je investicijski cikel za tak projekt tudi deset let, in če se trikrat zamenjajo vsi pri urejanju hrupa, voda, prometa, je zelo težko tak projekt planirati tako ekonomsko kot planirati, kakšen je pravilen ekonomski postopek," poudarja.

Pečečnik se strinja, da je takšen odnos do tako domačih kot tujih investitorjev nesprejemljiv. "Sami lahko vidimo kako težko tuji pomembni investitorji prihajajo v Slovenijo. Sami lahko vidimo kako Zagreb kot prestolnica Hrvaške pobira praktično vse glavne centre, Slovenija pa dobiva 'by pass', kljub temu, da smo pred 20 leti računali, ko smo planirali vstop v EU, da bo Slovenija postala svetilnik Balkana, da bo Evropa tukaj zasidrala svoja podjetja in od tukaj širila svojo distribucijsko mrežo. To se na področju bivšega Balkana ne dogaja, saj so vsi okoli nas bolj dojemljivi za tujega investitorja in mu dajejo jasnejše pogoje kot mi, ki tega ne želimo in ne maramo Evrope v tej obliki, da bomo tudi mi del evropske integracije, saj se obnašamo, kot da smo samozadostni," pojasnjuje Pečečnik, ki meni, da smo zato zamudili že izredno veliko priložnosti. "Tudi zato nismo na nobeni resni gospodarski mapi. Na eni strani smo neprijazni do investitorjev, na drugi strani pa premajhni. In prav zato, ker smo tako majhni bi morali biti posebno sprejemljivi za tuje investitorje in jim dati še boljše pogoje kot drugi," je prepričan. Kot primer podaja Malto, oddaljen majhen otok, ki dela vrhunske rezultate. "Mi pa tega nočemo," zaključuje Pečečnik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karlo
13. 04. 2019 17.48
-4
Ne vem zakaj avtor članka posiljuje bralce ob tej temi opretirani birokraciji ravno s Pečečnikovim problemom obnove stadiona. Za Pečečnikov projekt velja da hoče na račun obnove okoli stadiona zgraditi poslovni cente in bloke ki s Plečnikom nimajo veze. Poleg tega da projekt poplnoma degradira spomenik, posega v pravice drugih solasnikov zemljišč in prizadetih. Projekt hoče izsiliti, ker so mu ga skorumpirani mestni urbanisti potrdili, ne da bi se prepričali o dejanskem stanju in vseh pogojih ki jih nalaga zakon. To tej mestni oblasti uspeva le zato ker ima Janković stalno večino v mestnem svetu, torej več kot 50% kimavcev. So dobro znani primeri kako so se prodajala atraktivna zemljišča raznoraznim nepridipravom ali omogočala gradnja mestnim veljakom v zelenem pasu v Dravljah pa spori v Rožni diolini pa na VIču, Bežigradu, itd,. Ko pa ena stranka kot je Joc najame strovnjaka, se točno ve za kakšen namen ga. Žal denar dela tudi "čudeže".
tedoVV2HCmedo
13. 04. 2019 11.11
+4
Naše gospodarstvo ne zna živeti brez Jugoslavije. Če se pogleda zgodovino Slovencev, mi smo od vedno asocialni, živelo je po 100 ljudi v eni kmečki vasi, nismo imeli potreba po samostojnosti, dovolj nam je bilo živeti kot kmeti v avstro-ogrski. Na tekmah naših lig so stadioni bolj prazni kot polni, vsi slovenski lastniki česarkoli raje zaposlijo -ića kot Slovenca. Na kratko, naš narod je beda. Šolstvo in politika bi lahko to popravila, vklopiti bi bilo treba narcizem in nacionalizem.
tedoVV2HCmedo
13. 04. 2019 11.14
popravek: Slovenci smo prvič imeli željo po državi, ampak po jugoslovanski obliki, naredili smo državo Slovencev, Hrvatov in Srbov kot manjšina na Hrvaškem. Ker je srbska kraljevina zagrozila z okupacijo, smo se hitro pridružili kraljevini in nastala je država Srbov, Hrvatov in Slovencev.
brabusednet
13. 04. 2019 10.56
+5
Levičarji pa gospodarstvo,kot mutast pevec.Samo usta odpira glasu pa nikjer pa jih ne mislim žalit gluhonemih seveda.Ti so naučeni dobro živet na tuj kredit in tuj račun.Potem pa propade država in isti isto počno naprej pod drugo barvo in zastavo na vzven.Na vznotar pa scjalizem obužujejo.Tako so vzgojeni in lepo živijo dalje.Narodu pa solijo pamet z socijalno državo in enakosti med ljudmi.
Gospod .
13. 04. 2019 10.39
+3
To se ze ve kar nekaj let. Politiki nekaj manjka v glavi, da se zadeve ne uredijo. Totalna beda brati eno in isto vsako leto znova in znova.
METKA102
13. 04. 2019 10.08
-3
Kaj pa če se Plečnikovega stadiona drži slaba karma?
Sputnik
13. 04. 2019 10.03
+7
ja ampak kako pa naj birokrati pol živijo?? njihovo delo je ja cenjeno in dobro plačano
maijster
13. 04. 2019 09.52
+14
če želiš širiti proizvodnjo že na svojem ozemlju,svoji lokaciji in svoji parceli,postaviti večjo in širšo halo ali kaj podobnega,rabiš kup nekih dovoljenj in časa da to urediš,enostavno dobiš živčnega pa ne samo zaradi tega ker itak vse stane,ker se vleče in vleče in te uradne ure pol počitnice,pol,......groza
cirenij
13. 04. 2019 09.49
+16
Ja, logično. Saj je več birokratov, kot v kaki večmiljonski državi, pa si vsak izmislit kak nov predpis, da opraviči svoje delovno mesto. Postopno, če ne gre drugače, po penzijah, jih zreducirat vsaj za 1/2 ali še več. Sicer pa. Delavec , ki jih vzdržuje, mora na zavod za zaposlovanje. A ni ustava za vse enaka?
Mirjiam90
13. 04. 2019 08.55
+25
V Sloveniji je zadeva čisto preprosta namesto, da bi javni sektor bil servis in služba za ljudi je gospodarstvo servis, BANKOMAT ali SAMOPOSTREBA ZA javni sektor. Ali drugače človek ki ni v življenju ustvaril ničesar, samo razmišlja kako bi okradel, oropal, ožel tistega, ki se muči na trgu dela, Najlepši primer je KNEDLC, pardon ŠTRUKELJ in njegove mentalno motene izjave in Burleske. Sloveja je še globoko v KOMUNIZMU edina v Evropi in ena izmed treh na svetu.
murinar
13. 04. 2019 09.01
+10
cirenij
13. 04. 2019 09.50
+5
Ja. Ta dva delata največjo zbrko. Se ti obrača, ko ju zagledaš na TV.
ivan res grozni
13. 04. 2019 08.53
+13
Večino projektov ustavi butasti folk in ne politika (civilne iniciative, referendumi). Nas ogrožajo nuklerarke, sončne elektrarne, vetrne elektrarne, termoelektrarne, hidroelektrarne, Magna, ...
Uporabnik981904
13. 04. 2019 07.32
+5
Tule se non stop trudite in trudijo z pomočjo tej birokraciji. In da, vsakokrat dobi volitve tisti ki tej birokracij pihne na dušo oz. Si ga taista birokracija preko financnih vzvodov katere ima na voljo in komercijalnih medijskih panojev (ce poznate kaksnega) nastavi vlado kar sama. Evo vam .... cerar, ....., ....... pa nikol konc ket smo pač dežela butlov ali ignorantov
Mirjiam90
13. 04. 2019 07.13
+19
Vsaka panika je odveč saj je KNEDLC ( štrukelj ) povedal ne gospodarstvo mi javni sektor smo temelj blaginje in gospodarske rasti naj propadejo mi v javnem sektorju si ne bomo trgali od ust za polomije gospodarstva (( To vse pove o mentalni motenosti LEVIČARJEV..in Kordiš ki bi kar z bajoneti steral podjetnike naj plavajo čez lužo (( kajne Kameradi denarja ni..in ga bo še manj v grlu se vam bodo zataknile KNEDLCOVE burleske in izjave.
ivan res grozni
13. 04. 2019 08.54
+1
V javnem sektorju so, tudi po Štruklju, plače za isto izobrazbo nižje od 30 - 50 %.
asdfghjklč
12. 04. 2019 21.34
+12
3/4 državnega denarja gre "u lublano", ostala četrtina pa v ostalo slovenijo.
26277
12. 04. 2019 21.30
+1
Pod Yugo, je bilo malo občin v Slo, pole je pršu Demos in 300 občin
Simoni?
13. 04. 2019 07.14
+5
Če bi bil LDFS v vseh svojih preoblekah v letih svoje vladavine na Slovenskem, kaj vreden; bi brez težav to število občin zmanjšal na 30. V 28 letih, so bili le 4 leta v opoziviji... Resnica je pa "malce" drugačna. Vsem tistim ki se derejo"Dole Janša!" je bilo treba najti dobro plaćčane službice na državni račun, za nič dela....
ivan res grozni
13. 04. 2019 08.57
+1
Janša je najprej poskrbel z svoje. K sreči jih bo imel v Bruslju kmalu več kot doma. Štejete med dobro plačane državne službice tudi delo medicinskih sester, čistilk, policistov, gasilcev, vojakov, .....?
igy02
13. 04. 2019 09.03
+2
kapetan
12. 04. 2019 21.22
+19
V Sloveniji je tako zato ker državo vodijo politiki kateri drugje dela ne bi dobili. V uspešnih državah se pa je potrebno prvo izkazat potem lahko kandidiras v politiko. Na račun prvega se javni aparat glomazno širi in postaja za davkoplačevalsko malho nenasiten. Zato tudi pravim, da ta država tone. Javni aparat da, ampak tega je potrebno zooptimizirat in poenostavit postopke.
ivan res grozni
13. 04. 2019 08.59
-1
Potem pa se čudite, da so ljudje proti Janši. S svojo diplomo, v kateri je "dokazal", da nas samo komunizem vodi v svetlo prihodnost bi lahko dobil službo samo v Severni Koreji.
26277
12. 04. 2019 21.21
-8
SĐS...zavira razvoj Slovenije. Če, bi bili na oblasti bi Olimpija igrala v Bovcu, domače tekme.
Uporabnik483970
12. 04. 2019 21.31
+6
En rek pravi: Če že govoriš, naj bodo besede boljše od molka!! Se nebi mogoče poizkusil tega držati?
Brakedirt
12. 04. 2019 21.57
-6
sveckarji bi lahko sami financirali obnovo spomenika prisege.
26277
12. 04. 2019 21.58
+0
Drugi rek....nema večjega junaka od bedaka.
Uporabnik483970
12. 04. 2019 20.53
+40
Kolkrat sem že napisal, da nas bo bežigrajski trojček slej ko prej uničil!! Favoriziral so študente družboslovnih ved - ekonomija, fdv, uprava. Teh diplomantov in doktorjev je ratalo kar precej, ki so jih morali nekam zaposlit. Ve se kam. Ta aparat mora nekje dobiti denar za plače in to veliko. Ti ljudje delajo če sploh kej delajo, kjer ni dodane vrednosti oz. oni ne znajo neksj ustvariti iz 0 in potem to kot dober izdelek dobro prodati...Fabrke prodat tujcem, da gre dobiček v države, kjer imajo tuji lastniki sedeže...Graditi je potrebno trgovine, hoferje,...kjer so trije zaposleni in drlajo za 700€ s svetlobno hitrostjo na blagajni da je norma, da prodajo vsaj 30% tiste hrane ki je na policah ostslo gre itak na smeti al pa zgnije...tehnična stroka je brez vrednot, ki ponavadi nekaj ustvari, kaj novega pogrunta,...največje vrednote v državi imajo kravatarji ekonomisti, pravniki, politiki in ostsla balast k druzga ne dela, kot to da samo krega folk med sabo...tolk za enkrat, v naslednji rundi napišem še kej več...lep pozdrav in lep miren vikend...
26277
12. 04. 2019 21.16
+2
Pa smo spet tam, kravato je pogruntal hrvat ali se motim?
Uporabnik483970
12. 04. 2019 21.19
+7
Uporabnik483970
12. 04. 2019 21.21
+8
Levi Slovenci so tolk zavedni slovenci, da jih je zdele pol v hrvaški istri pol pa na krku...toliko o njihovi poštenosti...
26277
12. 04. 2019 21.26
+3
Desni ste, pa že 75 let v Arg..., Avstraliji, unih 7 sposobnih, pa v USA.
Uporabnik483970
12. 04. 2019 21.56
+5
Ja, jst sm se glih z avstrije vrnu, tk da ja, ostali so pa lahko tam kjer si napisal, ne vem...
ivan res grozni
13. 04. 2019 09.01
+0
dalenck: Ste pozabili, da se je Janša dogovoril s Sanaderjem za Hamurško pomorsko sodišče, ki potegne mejo vedno po sredini zalivov. Toliko o njegovi poštenosti. In da so člani SDS redno na ustaških zborovanjih.
MojsterSplinter
12. 04. 2019 20.48
-12
Kakšna propaganda! Gospodarstvo vendar cveti, BDP še nikoli ni bil višji.
ivan res grozni
13. 04. 2019 09.03
+2
MojsterSplinter: Imate prav. Že tretje leto med tremi z najvišjo rastjo BND v EU. In da gospodarstvo cveti kaže tudi to, da na na naše Koroškem z jumbo plakati iščejo delavce!
migi
12. 04. 2019 20.38
+11
zamenjat državne sekretarje vedrijo in čakajo na nove ministre več kot 15 let...ker ti vodijo državo in nočejo,da se kaj spremeni....jih je pas nešteto.....zato smo pa tam kjer smo!!!!!
migi
12. 04. 2019 20.38
+5
zamenjat državne sekretarje vedrijo in čakajo na nove ministre več kot 15 let...ker ti vodijo državo in nočejo,da se kaj spremeni....jih je pas nešteto.....zato smo pa tam kjer smo!!!!!