Slovenija

Zaradi ptičje gripe v več občinah prepovedali rejo perutnine na prostem

Ljubljana, 07. 02. 2024 19.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državno središče za nadzor bolezni je zaradi novih primerov visoko patogene aviarne influence oz. ptičje gripe pri divjih pticah v občinah Ptuj, Markovci, Videm pri Ptuju, Cirkulane in Hajdina prepovedalo rejo perutnine na prostem. Bolezen so potrdile tudi vse sosednje države, zato je ključnega pomena, da rejci dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe.

Nacionalni veterinarski inštitut je Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvestil o novih pozitivnih rezultatih preiskav na visoko patogeno aviarno influenco H5N1 pri dveh labodih grbcih, najdenih v občini Markovci in občini Hajdina, ter pri divji gosi, najdeni v občini Ptuj.

Državno središče za nadzor bolezni je preučilo situacijo in sprejelo sklep, da se za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino na območju občin Ptuj, Markovci, Videm pri Ptuju, Cirkulane in Hajdina prepove rejo perutnine na prostem.

Po njihovih navedbah v večini evropskih držav narašča število primerov HPAI tako pri perutnini kot pri divjih pticah. Bolezen so potrdile tudi vse sosednje države, zato je ključnega pomena, da rejci dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe, so poudarili. 

Zaradi ptičje gripe v nekaterih občinah velja prepoved reje perutnine na prostem.
Zaradi ptičje gripe v nekaterih občinah velja prepoved reje perutnine na prostem. FOTO: Dreamstime

Zelo pomembno je zgodnje odkrivanje bolezni. Z izvajanjem ukrepov za zgodnje odkrivanje in hitro potrditev bolezni se lahko omeji njeno širjenje in posledično zmanjša škoda, ki jo pojav bolezni povzroči. UVHVVR poziva rejce perutnine in ptic v ujetništvu, da v primeru zaznave enega od naslednjih znakov takoj obvestijo svojega veterinarja:

- zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 odstotkov,

- padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni,

- povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega,

- pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki; lahko se pojavijo tudi živčne motnje (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti).

Ker se bolezen lahko prenaša tudi prek kontaminirane obutve in živali, ki pridejo v stik s poginjenimi pticami, ali njihovimi izločki, naj se sprehajalci izogibajo vodnim površinam, na katerih se nahajajo vodne ptice, in jih ne krmijo. V primeru, da opazijo poginjene vodne ptice, naj pokličejo številko 112. 

Aviarna influenca, znana tudi kot ptičja gripa, je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. Bolezen se med pticami prenaša kapljično, z medsebojnimi stiki med pticami, prek njihovih izločkov in prek okužene krme. Prenos je možen tudi z obutvijo in opremo, ki je bila v stiku z okuženim materialom. Več informacij o bolezni je dostopnih na spletni strani UVHVVR.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
07. 02. 2024 21.26
+4
ptičja gripa je po javnih službah, občinah, zdravstvu, parlamentu ne pa med kuram.
Arhaist
07. 02. 2024 21.09
+3
To je laž! Ni res zavajanje naroda, nohce nima dokaza da sploh kak virus obstaja! JAZMP pravi da so cepljenja otrok PAČ STARA PRAKSA in tako je z vsem…
Slavko BabIč
07. 02. 2024 21.03
+4
tud kurenti ne bodo mogli ven za pusta, pa tisti piceki iz okolice Ptuja na maškare!
vvvilice
07. 02. 2024 21.00
+4
Manj mesa bo na krožnikih.
alenka.NN
07. 02. 2024 21.13
+2
ajoooj, to bo to...spet nutrija na pohodu....