Slovenija

Zaradi reforme tudi več stečajev?

Ljubljana, 10. 09. 2010 14.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko so se sindikati že včeraj ostro odzvali na pokojninsko reformo vlade, so do nje kritični tudi gospodarstveniki. GZS pravi, da je vlada brez soglasja naredila nekaj bistvenih sprememb.

Ivan Svetlik, Borut Pahor in Peter Pogačar
Ivan Svetlik, Borut Pahor in Peter Pogačar FOTO: 24ur.com

Z Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so sporočili, da je zakonodajalec v zadnjem trenutku brez vednosti socialnih partnerjev in njihovega sodelovanja v predlog zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju vnesel nekaj bistvenih sprememb, ki vplivajo na obveznosti delodajalcev. Med njimi je tudi prepoved odpisovanja, odlaganja in plačevanja prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v več obrokih.

V sporočilu za javnost so zapisali, da obsojajo vsakršno izigravanje sistema plačevanja prispevkov za socialno varnost, ker se zavedajo, da je stabilnost teh sistemov odvisna predvsem od korektnega vplačevanja prispevkov delodajalcev. Pri tem navajajo podatek, je bilo konec lanskega leta v Sloveniji plačanih čez 96 odstotkov vseh prispevkov.

Se pa zaradi finančne krize in vse večje nelikvidnosti v gospodarstvu obseg neplačil povečuje. Narašča število vlog za odpis, delni odpis, odlog ter obročno odplačevanje prispevkov. Vendar so v takih primerih postopki in kriteriji znani, zakonsko predpisani, zahtevni in za vse zavezance enaki. Upoštevati pa je treba, da je odpis dolga možen le fizičnim osebam. Odlog in obročno plačilo pa omogočata premostitev hude finančne situacije gospodarskemu subjektu in s tem preprečujeta nastanek hujše gospodarske škode, likvidacije ali stečaja. Hkrati omogočata nadaljevanje opravljanja dejavnosti in s tem tudi ohranjanje delovnih mest.

"Na GZS smo zaskrbljeni, da bo predlagana ureditev prinesla povečano število stečajev, predvsem manjših gospodarskih subjektov. Država bo morala poskrbeti za plačilno disciplino tudi na drugih segmentih, če ne želi negativnih posledic, ki jih s tovrstnimi rešitvami lahko doseže," so zapisali. Vse zakonske in organizacijske spremembe bi morale biti zato po njihovem mnenju zelo premišljene in usklajene med socialnimi partnerji.

'Vlada omejuje konkurenco na področju pokojninskih zavarovanj'

V Združenju družb za upravljanje investicijskih skladov (ZDU - GIZ) pa opozarjajo, da je zadnja različica predloga omenjenega zakona predvsem škodljiva za zavarovance, saj je neustrezna, kar zadeva enakopravnost ponudnikov na trgu in diskriminatorna do slovenskih ponudnikov. Vlada po mnenju združenja parlamentu predlaga, da uzakoni omejevanje konkurence med ponudniki pokojninskih zavarovanj, kar je v nasprotju s slovenskim in evropskim pravnim redom, posledično pa zavarovancem odreka čim širšo izbiro pri pokojninskem varčevanju.

Predlog naj bi vlada zdaj poslala v obravnavo parlamentu.
Predlog naj bi vlada zdaj poslala v obravnavo parlamentu. FOTO: Dz-rs.si

Pravičnejše in tržno učinkovitejše oblikovanje pokojninskega varčevanja v drugem in tretjem stebru bi lahko pomembno vplivalo na standard pokojninskih zavarovancev. Karmen Rejc, direktorica ZDU - GIZ, je povedala, da je kljub večkratnim pozivom predstavnikom vlade, pripravljalec zakona povsem ignoriral pripombe strokovne javnosti in se ni odzval na strokovne argumente združenja, ki bi vsekakor pripomogli k boljši ureditvi. "Rešitev, ki smo jo predlagali, bi zavarovancem prinesla več koristi," dodaja. V združenju še poudarjajo, da je potrebno vsem sedanjim in prihodnjim zavarovancem omogočiti čim širšo izbiro ter odpravo izključevanja in diskriminatorne obravnave med ponudniki pokojninskih zavarovanj.

Sindikati kritizirali že včeraj

Vlada je v četrtek za obravnavo v DZ pripravila predlog pokojninske reforme, po katerem bo treba za starostno pokojnino postopno dopolniti 65 let starosti in imeti 15 let zavarovalne dobe ne glede na spol. Že včeraj so se na predlog zakona ostro odzvali sindikati. Menijo, da bo delavce vodila v revščino. Razočarani so tudi, da vlada ni vodila socialnega dialoga do točke, na kateri bi skupaj našli rešitve.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarthRevan
10. 09. 2010 17.48
Pahor bi moral narediti edino pametno reč, tako kot Janša: Ignorirati vse probleme in jih zapustiti naslednji vladi.