Slovenija

Zaradi rezultatov razpisa ministrstva iz opozicije pozivi k odstopu Simonitija

Ljubljana, 13. 01. 2022 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanec SD Marko Koprivc se je kritično odzval na rezultate štiriletnega programskega razpisa za kulturne programe v umetnosti in ministra za kulturo Vaska Simonitija pozval k odstopu. Na rezultate razpisa, na katerem so nekatere nevladne organizacije ostale brez sredstev, so se odzvali tudi v LMŠ in Levici.

Kot je povedal Marko Koprivc, je ministra pozval, naj nemudoma odstopi, dejal pa je tudi: "Toliko škode, kot jo je naredil minister Simoniti za polje kulture in vsa ostala področja, ki jih pokriva ministrstvo za kulturo, niso naredili vsi ministri skupaj od leta 1990."

Glede rezultatov štiriletnega programskega razpisa za kulturne programe v umetnosti je izpostavil, da na njem niso bili uspešni nekateri najpomembnejši in najuglednejši kulturni ustvarjalci v Sloveniji, to, kar se dogaja v kulturi, pa je po njegovih besedah sramotno in nevredno demokratične države sredi Evrope.

Menil je, da so bili ustvarjalci, ki so bili na razpisu neuspešni, s strani države kaznovani z nefinanciranjem zato, ker so preveč kritični do oblasti, tovrstno kaznovanje je označil za nedopustno. "Ne smemo pustiti, da se ubija vse, kar je koliko toliko kritično, da se ubija neodvisno umetnost in uničuje neodvisne medije. To je nedopustno, zato od ministra Simonitija zahtevamo, da nemudoma odstopi," je pozval Koprivc.

Aljaž Kovačič (LMŠ) je povedal, da jih rezultati razpisa niso presenetili. Da ta vlada nasprotuje nevladnikom, ki so bili kritični do vseh vlad, po njegovih besedah ni presenečenje, uničevanje nevladnikov pa je le še ena točka v uničevanju kulture, je menil. Kot je še povedal, so nad rezultati razpisa razočarani, saj bodo škodo utrpeli tisti, ki slovensko kulturo bogatijo in jo predstavljajo v svetu.

Pričakovati, da bo minister kar koli storil v dobro slovenske kulture, je po njegovih besedah utopično, zato so v pričakovanju volitev v upanju, da se bo po njih spremenil tudi odnos do kulture, ki mora biti spoštljiv do vseh teh, ki slovensko kulturo ustvarjajo.

Poslanec SD Marko Koprivc je ministra za kulturo Vaska Simonitija pozval k odstopu.
Poslanec SD Marko Koprivc je ministra za kulturo Vaska Simonitija pozval k odstopu. FOTO: Bobo

Tudi Primož Siter (Levica) je bil v izjavi kritičen do vlade Janeza Janše, dejal je: "Načrtno že cel svoj mandat uničuje slovensko kulturo." Simoniti po njegovih besedah s svojo akcijo nevladne organizacije v kulturi, njihove programe in ustvarjalce same potiska na rob preživetja in tukaj je po njegovem mnenju zelo jasna politična dimenzija, saj gre za organizacije, ki so kritične do dela vsake vlade.

Izpostavil je, da so med tistimi, ki na razpisu niso bili uspešni, vrhunski kulturni ambasadorji Slovenije v tujini. "Gre za zelo jasno politično akcijo ministra Simonitija in Janševe vlade, ki bi se v času največje javnozdravstvene, gospodarske, socialne, stanovanjske in demografske krize morala ukvarjati s pomembnimi vprašanji, pa se raje ukvarja z obračunavanjem s svojimi kritiki ali tistimi, ki jim nastavljajo ogledalo," je dejal.

Brez sredstev Zavod Maska, Laibach, Gledališče Glej in drugi

Ministrstvo za kulturo z ministrom Simonitijem bi moralo biti po Siterjevih besedah prvi branik slovenske kulture in kulturnih ustvarjalcev, a tukaj zavzemajo ravno diametralno nasprotno vlogo. "Kot krvniki, kot grobarji slovenske kulture, kar je nesprejemljivo," je dejal Siter in dodal, da bi takšna vlada morala že zdavnaj oditi.

Kot navajajo v Levici, so brez sredstev ostali Zavod Maska, Delak center, Zavod Emanat, Mesto žensk, Nomad Dance Academy Slovenija, Carmina Slovenica, skupina Laibach, Gala Hala na Metelkovi, Gledališče Glej in drugi. V službi za odnose z javnostmi na ministrstvu so sicer napovedali pojasnila o tem, zakaj so določene organizacije izpadle.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (329)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yanay
13. 01. 2022 21.20
+1
Tone Pavček: (Popotnik) Ko hodiš, pojdi zmeraj do konca. Spomladi do rožne cvetice, poleti do zrele pšenice, jeseni do polne police, pozimi do snežne kraljice, v knjigi do zadnje vrstice, v življenju do prave resnice. A če ne prideš ne prvič ne drugič do krova in pravega krova, poskusi vnovič in zopet in znova. Sem hotel prilepiti tudi Pikovičeve verze, pa bi ga verjetno spravil v čuden pložaj.
disorderliness
13. 01. 2022 21.05
+3
Takole je. Pričakovano. Pred dnevi sem na Novi TV poskušal poslušati Pirkovičevo poezijo. Isto oddajo sem gledal že pred leti in nisem hotel komentirati, ker ni ravno lepo kritizirati nekoga, ki se trudi. Ampak ni kaj, njegova poezija je zanič. Zdaj pa, v isti oddaji je bral poezijo in jo tolmačil, pri čemer je bilo razbrati le ihto zaradi razočaranja, ker njegove poezije nihče ne j**** 5%, od kulturnega ministrstva do medijev itd.. Kaj čmo, tudi taki morajo živeti, a kaj ko so stvari na las podobne Hitlerju, njegovemu razočaranju ob slikarskem neuspehu in iskanja krivcev drugje za svojo polomijo. In je tako, da znajo taki osebki poseči na trg kulture pravzaprav z enakimi ukrepi. Ker sam Janša ni sposoben spisati verza ali dva, taisto Pirkovič, je potrebna napasti vse drugo, jih kritizirati, omejiti in hkrati hvaliti samega sebe, kot so nekoč partizanske pevske zbore, vojaško škripanje frajtonaric in drugo.
Rudolf Maister
13. 01. 2022 20.51
-1
Kulturo je Jankovič popucal tako, da je z Metelkove odpeljal 3 tone praznih piksen!!!!!. Policija pa 280 novih koles ( ukradenih jasno) in 400 starih , tudi verjetno ukradenih. Da o iglah ne govorimo. Delavci so vozili teden dni. Ja kultura na višku
Mott
13. 01. 2022 21.44
+1
nalijmo si čistega vina
13. 01. 2022 20.48
+4
SuperHik vsaj ne bo po zasegu robe v Monte Negru v krizi . Prisega na domačo robo . Samo za to robo ima nos. Po barvi tega nosu , pa ne vidim da kulturno konzumira
Rudolf Maister
13. 01. 2022 20.40
-5
V proračunu za kulturo je bilo v mandatu te vlade zagotovljenih 320 miljonov evrov, v času Šarceve vlade pa 175 miljonov evrov. Beboti , če znate zračunati razliko ,vam bo jasno ,da je ta vlada za skoraj sto procentov povečala proračun namenjen kulturi. Res paje da kulturi tipa zahodni svet. če se jenul obleče v plenico in se meče po tleh to pač ni kultura, ali pa " umetnica " izreže zastavo in si jo ovije okoli trebuha. No to tudi ni nevem kakšna kultura ,ali pač. Če je kultura čisto vse kar si beboti izmislijo ,bi bila kultura tudi performans srebrnega in nalijmo si čistega....,saj tu že cel božji dan kozlata neumnosti.
nalijmo si čistega vina
13. 01. 2022 20.45
+1
Je s pufi in komu Rude dodeljeno . Šarc je pusti fantu od fare JJ 158 milijonov dote . Samo ta mesec je đđ vzel 1,75 milijard pufa . Pa kaj ima ta lopov jedrski pogon glede jemanja .
yanay
13. 01. 2022 20.50
+4
Le kam gre ta denar? 320 milijonov! A ni zanimivo, pod Šarčevo vlado je bilo bolj malo pritožb, pri 175 milijonih, so skoraj vsi dobili del kolača. Pri skoraj še enkrat večji vsoti, pa je izviselo malo morje interesentov. Se pravi, da so kosi kolača večji, pa se skoraj ne ve, kdo jih dobi. Malo čudno, a ne?
marker1
13. 01. 2022 21.09
-1
Nič ni čudno. Tisti, ki so prejemali vsako leto, letos pač niso.
Billy_1
13. 01. 2022 21.15
-1
Leftardi ste res pobrali vse najslabše kar je možno na svetu. Obašate se slabše kot otroci v vrtcu, pravzaprav popolnoma enako kot vaš idol Jenul, z metanjem po tleh in iskanju svojega prava. Najprej jokate da ni denarja za kulturo, potem se vam dokaže, da je bilo denarja za kulturo skoraj še enkrat več, pa začnete z nekimi argumenti, ja, to se je neko zadolžil za ta denar. Dajte si prizanest in se nehajte smešit. Ker to kar delate v zadnjih mesecih je tako kontradiktorno temu kar zagovarjate, da je nemogoče, da je nekdo tako kratkega spomina, da se nebi sam sebi zdel resno umsko zaostal. Sindiakti na nogah zaradi večjih plač, neka kvazi samoklicana iniciativa za kulturo zaradi na nogah zaradi večjega proračuna... Prizadeto.
Rudolf Maister
13. 01. 2022 21.25
+0
Zagotovljeno je ,trot, Pridi z dobrim projektom in dobiš denar. Pri levosučnih ,je Nikica dobivala 1000 evrčkov za lizanje znamk in to 1000 evrčkov na mesec. A to pa je lizanje. Zato takšna ihta.
laufar1988
13. 01. 2022 20.39
-4
Kva je lewaki, a se vam pipce zapirajo, pa krulite ko svije…😝😝😝
slovenka62
13. 01. 2022 20.37
+3
Kaj boš druzga pričakoval ko vidiš tega pijančka pa gotarco požarja drnačko pirkovič potlej pa gajšek še eno zašpila na harmoniko pa je sam cvet slovenske kulture.
marker1
13. 01. 2022 20.35
-6
Levičarji danes spet lajajo v luno...
nalijmo si čistega vina
13. 01. 2022 20.37
+6
Vam v Lepeni pri totemu Žan Janša tuli kulturne verze ? Sam vprašam ? Pa njegova teta Jovev . Tomažić v šotoru pa z mahanjem rok vzdržuje prezračevanje
marker1
13. 01. 2022 21.11
-1
To je poezija v levem stilu, kot npr. dojenje psa, vleka prašičjega trupla itd...
nalijmo si čistega vina
13. 01. 2022 20.35
+3
Kaj bodo sedaj tile sektaški zasvojenci , ko so jim robo zaustavili . Zastonj je Zobčeva spustila bojevnike !!!!!! Upam , da si zmešajo kakšno mešanco in , da se zaradi vročine ohlajajo v Ljubljanci . Iz nje pa preko Save v Bizanc .
nalijmo si čistega vina
13. 01. 2022 20.31
+2
Srebrni pred 30 leti smo šli iz Jugoslavije ravno zaradi takega komunizma , ki smo ga deležni pod tem mafijskem sindikatu SDS , ki fura vlado
nalijmo si čistega vina
13. 01. 2022 20.29
+3
Morda bivši uslužbenec PETROLA sedaj direktor tednika DEMOKRACIJA piše kakšno dobro knjigo , pesmarico igra na harfo , je morda artist , je morda pantomomik , . . . .
srebrnibreg
13. 01. 2022 20.29
+6
Nič čudnega, če sedanja komunistična vladna kriminalna združba ne mara Laibach. Tudi v času jugo komunizma so bili prepovedani in ta ista komunistična represija nad njimi se pač nadaljuje.
nalijmo si čistega vina
13. 01. 2022 20.27
+5
Kaj pa poje Rajko Janša ?
srebrnibreg
13. 01. 2022 20.32
+6
Money, money daj bi bratec Jani money preko lopovskih državnih poslov.
nalijmo si čistega vina
13. 01. 2022 20.38
+6
To je plagiat od ABBE . Ja oni itak lahko . Dobijo Rodetov odpustek
nalijmo si čistega vina
13. 01. 2022 20.22
+7
Empis Rajka Janše ? Kaj pa ima to s kulturo ? Demokracija , kjer je dir . Žan Janša . Raziskovalni novinar pa njegov stric Rajko Janša in teta . Kulturniki . . Sramota
marker1
13. 01. 2022 20.16
-2
Dojenje psa, oblačenje nosečnice v razrezano slovensko zastavo, vleka prašičjega trupla po Ljubljani in zažiganje križa v Strunjanu ni kultura. Tega ljudje z zdravo kmečko pametjo ne podpiramo in ne bomo plačevali.
Perivnik
13. 01. 2022 20.18
-4
@marker1 - Bravo. Sramota, da smo pod levimi vladami to morali plačevati davkoplačevalci. Dobesedno so nam kvazi kulturniki in leve vlade kradle denar.
nalijmo si čistega vina
13. 01. 2022 20.24
+5
Zdaj plačujemo DEMOKRACIJO izjemnega kulturnika Žana Janše . Izjemen domet Žana . Kri ni voda , zato sta pristavila nabirek tudi Rajko Janša in teta . Vrhunsko
srebrnibreg
13. 01. 2022 20.28
+3
Sektaši so vsi na nivojukot, da bi jih dojil pes.
Perivnik
13. 01. 2022 20.13
-6
Vse jasno zakaj so kulturniki protestirali in kolesarili po centru Ljubljane. Točno se vedeli, da jim desna vlada ne bo "šenkovala" denarja kot so jim ga leve vsa leta. Sicer so morali kak € prinesti nazaj levim strankam, ampak sistem je deloval. Če bi meni vzeli kuro, ki nese zlata jajca, grem tudi vsak petek in svetek, v dežju in mrazu, v soncu in vročini "kolesarit po Ljubljani.
nalijmo si čistega vina
13. 01. 2022 20.17
+4
Dobil je kulturni kolerik Tomašič , da bo krili po nora24tv . bljac , kdo ga pa gleda , zavod iskreni , katri minister že ima prste vmes , Denar za gorniški klub , podjetje Empis Rajka Janše
pepikrlinca
13. 01. 2022 20.11
-7
Revoz in ostala industrija rabi delavce. Nevladniki in kvazi kulturniki dobrodošli. Zjutraj na šiht, popoldan hobi...pa bo.
marker1
13. 01. 2022 20.12
-1
nalijmo si čistega vina
13. 01. 2022 20.19
+5
Tomašić naj gre tja . Po mahanju sodeč nima z kulturo nič . Roke ima dolge , da bo dva traka fural
mungus
13. 01. 2022 20.07
+6
uničevalec SLO kulture....ta-puklastemu pa očitno to odgovarja....!
marker1
13. 01. 2022 20.13
-4
Raper ni noben presežek kulturne obogatitve
srebrnibreg
13. 01. 2022 20.04
+5
krneki_123 13.01.2022, 19:49:10 -2 Neverjetno, kaj vse pride na dan, kdo vse cuza denar od vseh nas.
srebrnibreg
13. 01. 2022 20.05
+9
To so mediji, ki jim je Simoniti dal državni denar:Do sredstev so tako prišli: - družba Nova24TV, ki je v lasti madžarskih vlagateljev in vidnih članov SDS (19.500 evrov). - podjetje Nova obzorja, ki je v solastništvu SDS, izdaja pa strankarski tednik Demokracija in spletno stran Škandal24 (19.451 evrov). - podjetje Pro TV, izdajatelj programa TV3. Prijavilo je televizijsko oddajo Faktor, ki jo je do nedavnega vodil Bojan Požar (17.212 evrov). - zavodi Iskreni, ki ga vodi Igor Vovk in spada v vplivni prostor Nove Slovenije (19.500 evrov). - konservativni spletni medij Časnik.si, ki velja za izrazito naklonjenega vladi (16.033 evrov). - družba TS Media, ki je v lasti državnega Telekoma Slovenije (19.500 evrov). Odgovorni urednik je izbranec SDS Peter Jančič. - družba Planet TV, ki je od lani v lasti madžarske televizijske hiše TV2 (19.500 evrov). - časopisna hiša Večer (19.500 evrov). - podjetje Družina (19.500 evrov). - časopis Primorske novice (19.499 evrov). - tednik Reporter (19.500 evrov). - založba Beletrina pod vodstvom Mitje Čandra (19.500 evrov). - zavod Media Ples, ki ga vodi Barbara Drnač. Prijavil je projekt Parada plesa (13.000 evrov). - duhovno prosvetni center Dom sv. Jožef (3900 evrov). - Inštitut dr. Antona Korošca (14.950 evrov), ki ga vodi Primož Jelševar, član izvršnega odbora stranke SLS. - Društvo katoliških pedagogov Slovenije (6071 evrov).
toti mišek
13. 01. 2022 19.59
-7
Kulčki če je za vas packanje fasad in risanje grafitov, izdelovanje raznih mas in emitiranje angelov kultura.....naj gredo na trg dela in naj si s svojimi kvazi umetninami zaslužijo plačo!!!Ne ne ne to pa ne bo tako šlo , mi smo umetniki!!
nalijmo si čistega vina
13. 01. 2022 20.06
+5
nora24tv , tednik DEMOKRACIJA ( dir . Žan Janša , dela tudi Rajko Janša ) , Zavod iskreni TV3 FAKTOR od Požarja , PLANET TV . .