Slovenija

Zaradi šikaniranja na tožilstvu prejeli več kot 20 ovadb zoper vodilne v Policiji in na NPU

Ljubljana, 14. 02. 2022 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Damjana Seme, Jure Tepina
Komentarji
147

Zaradi mobinga Oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili, po naših informacijah, preiskuje več vodilnih ljudi v Policiji in na Nacionalnem preiskovalnemu uradu. Neuradno tudi generalnega direktorja Antona Olaja in vodjo NPU Petro Grah Lazar. Lansko leto so na Posebnem oddelku Specializiranega državnega tožilstva prejeli kar 23 prijav zaradi kaznivih dejanj šikaniranja na delovnem mestu. Še vedno pa preiskujejo tudi, kdo naj bi vnaprej obvestil Roka Snežiča, da bo imel hišne preiskave. Zaradi tega naj bi bila v predkazenskem postopku tudi Grah Lazarjeva.

Zoper generalnega direktorja Antona Olaja je bila po neuradnih informacijah podana tudi kazenska ovadba zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja. Prav tako zaradi suma kršitev sindikalnih pravic. Zoper notranjega ministra Aleša Hojsa ovadba zaradi domnevne zlorabe osebnih podatkov. Vse zadeve so še v fazi preiskave. Odvetniške pisarne pa po naših informacijah pripravljajo kazenske ovadbe tudi zoper vodstvo Uprave kriminalistične policije, zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja še dodatne ovadbe zoper vodstvo Policije in NPU. Zaradi krive ovadbe pa zoper zaposlene v Sektorju za notranje preiskave in integriteto v Službi generalnega direktorja policije.

Pred preiskovalno komisijo DZ je pričala tudi nekdanja generalna direktorica Policije Tatjana Bobnar, ki je po 29-ih letih policijske kariere prav tako končala v Tacenskih pisarnah, v »kazenski« delovni skupini za migracije
Pred preiskovalno komisijo DZ je pričala tudi nekdanja generalna direktorica Policije Tatjana Bobnar, ki je po 29-ih letih policijske kariere prav tako končala v Tacenskih pisarnah, v »kazenski« delovni skupini za migracije FOTO: POP TV

O mobingu oziroma šikaniranju na delovnem mestu je minuli konec tedna na zaslišanju pred preiskovalno komisijo državnega zbora, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo Policije, pričala tudi nekdanja generalna direktorica Tatjana Bobnar, ki je poleg vseh razrešenih ljudi, prav tako pristala v delovni skupini v Tacnu. "Generalnemu direktorju Olaju sem na letnem razgovoru povedala, da sem šikanirana že leto in pol. Vendar to ni bilo potem nikjer zapisano, zato tega zapisa tudi nisem želela podpisati. Mi je pa Olaj postavljal vprašanja, zakaj sem pred preiskovalno komisijo izjavljala, kar sem, in zahteval pojasnila."

"In mi očital, da sem povzročila moralno škodo Policiji in da sama vplivam na nižjo stopnjo zaupanja v slovensko Policijo. Zaradi mojih izjav, da je Policija izgubila velik del zaupanja pri ljudeh. Sama pa sem ga opozorila, da vrši pritisk nad mano zaradi zaslišanja," je povedala Bobnarjeva, ki je zaradi vseh teh pritiskov in opozorila, da se naj v bodoče izogiba takim izjavam, o tem obvestila tudi Posebni oddelek na Specializiranem državnem tožilstvu in dala prijavo zaradi suma kaznivega dejanja oviranja pravosodnih in drugih državnih organov. Bobnarjeva pa je Olaja ovadila tudi zaradi šikaniranja na delovnem mestu.

Diskreditacije, šikaniranje in medijski pogrom za tiste, ki so moteči za to oblast

Tatjana Bobnar je preiskovalni komisiji državnega zbora dejala, da je na zaslišanju ona glas vseh tistih, ki so v zadnjih dveh letih deležni šikaniranja, diskreditacij in nad katerimi se vrši medijski pogrom. Namreč ljudje, s katerimi se v Policiji obračunava, kot lahko večkrat beremo v raznih zapisih, dobivajo opozorila pred izredno odpovedjo delovnega razmerja, deležni so kazenskih ovadb, nihče se v javnosti ne more braniti, ker nimajo pooblastil za to, da bi lahko kar koli povedali. Nimajo pravnih sredstev, da bi se branili pred neupravičenimi opozorili pred odpovedjo in podobno, razlagajo tudi v obeh policijskih sindikatih.  Ob tem pa je Bobnarjeva opozorila tudi na opomin pred odpovedjo delovnega razmerja, ki sta ga dobila predsednika obeh policijskih sindikatov, čeprav sta povsem realno opisala stanje v Policiji, za kar sta imela vse argumente. Pa vendar je direktor Olaj ocenil, da sta z izjavami povzročila moralno škodo Policiji.

Opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja in kazenske ovadbe zaradi nevestnega dela v službi, je bil deležen tudi pomočnik direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada David Antolovič. "David Antolovič je vrhunski strokovnjak na področju gospodarskega kriminala, to govori njegovo preteklo delo, uživa visoko stopnjo zaupanja znotraj Policije, pa je bil že večkrat javno oblaten in diskreditiran, brez možnosti, da sam pove svojo resnico. Enako velja za kolega Boštjana Lindava, ki je prav tako napisal mnogo ovadb in bil ogrožen zaradi svojega dela. Pa Vesna Drole, vrhunska strokovnjakinja za odnose z javnostmi, ki živi vrednote, ki jih zagovarja. In tudi zaradi njenega dela je imela Policija tak ugled. Pa smo vsi mi žrtve šikaniranja in diskreditacij, ker smo se upali postaviti za delo Policije. Zato plačujemo visoko kazen, ker smo se izpostavili. Vsi smo strokovnjaki vsak na svojem področju, nihče pa na področju migracij. Pa smo pristali v delovni skupini za migracije. Jaz osebno menim, da smo bili v to vladno delovno skupino imenovani zaradi kaznovanja, bili diskreditirani."  

Bobnarjeva je preiskovalni komisiji povedala tudi, da je na Litostrojsko prišel kolega iz Policijske uprave Novo mesto, ki naj bi bil posebej zadolžen za to, da išče vse mogoče sume v njenih ravnanjih, da bi lahko sprožili kakšne postopke zoper njo.
Bobnarjeva je preiskovalni komisiji povedala tudi, da je na Litostrojsko prišel kolega iz Policijske uprave Novo mesto, ki naj bi bil posebej zadolžen za to, da išče vse mogoče sume v njenih ravnanjih, da bi lahko sprožili kakšne postopke zoper njo. FOTO: POP TV

 Ko nadzorniki MNZ ugotavljajo strokovne napake zaradi dokumenta, ki ne obstaja

Nekdanja direktorica Bobnarjeva je parlamentarno komisijo, ki jo vodi Rudi Medved (LMŠ), opozorila tudi na to, kar se dogaja v političnih nadzorih nad delom Policije. "Pomočnik direktorja NPU David Antolovič se že ves čas sooča z lažnivimi očitki še iz nadzora v letu 2016, da naj bi več mesecev v predalu zadrževal pobudo za hišno preiskavo. Minister Hojs je rekel celo več let. Seveda pa ne obstaja nobena pobuda za hišno preiskavo, obstaja samo dokument o informacijah glede morebitnih sumov kaznivih dejanj, šlo naj bi za kapitalske prevzeme, bančno kriminaliteto in korporativno upravljanje."

"O tem se sploh še ni vodil predkazenski postopek, ampak se je samo presojalo, ali sploh gre za kazniva dejanja. In ni šlo za nobeno zadevo farmacevtka, kot lahko poslušamo. To je nepojmljivo, kar se dogaja, samo zato, ker je Antolovič tako zelo moteč in ožigosan kot agent globoke države, agent za stranko SDS. Nihče ga ni zaščitil, nihče mu ni ničesar dokazal, nad njim pa se vrši pogrom."

A to še ni vse, opozarja Bobnarjeva in pove, da je David Antolovič tudi kot vodja delovne skupine za zaostanke, ki so jih pridelali na Policijski upravi Ljubljana, že po nekaj mesecih dobil nadzor tudi nad delom te skupine. Nadzor naj bi pokazal, da je delal strokovno, vendar neučinkovito. Čeprav naj bi ta skupina v samo 4 mesecih rešila več zadev kot kriminalisti šestih policijskih uprav v šestih mesecih. Še več, zaradi nevestnega dela v službi so ga celo kazensko ovadili na Specializirano državno tožilstvo, kjer pa so tožilci ovadbo takoj zavrgli, ker niso bili podani niti razlogi za sum, kaj šele znaki kaznivega dejanja nevestnega dela v službi, razlaga Bobnarjeva. 

"In generalni direktor Olaj ni izbral disciplinskega postopka zoper pomočnika direktorja NPU, kjer bi se soočili z argumenti, ampak tako kot pri predsednikih obeh policijskih sindikatov in policistih Policijske uprave Ljubljana (zaradi protestov), je izbral opozorilo pred odpovedjo, kjer ne moreš povedati niti svojega mnenja. Vse to pa je, tako predvideva David Antolovič, priprava na to, da bo lahko dobil slabšo letno oceno ter da se ga odstrani iz NPU. Očitno je to cilj. Odstraniti vrhunskega strokovnjaka za gospodarski kriminal iz Nacionalnega preiskovalnega urada."

Za lase privlečena ovadba, ki služi zgolj za obračun. Neresnice ponavlja tudi minister

Če povzamemo zgodbo o dokumentu, ki ga ni bilo. Notranji minister Aleš Hojs je lansko leto odredil nadzor na NPU, ki ga je izvedel Direktorat za policijo in druge varnostne naloge, vodi ga Lado Bradač. Nadzorniki so se med drugim opirali tudi na ugotovitve iz leta 2016 in v poročilo zapisali, da naj bi pomočnik direktorja NPU osnutek pobude za izdajo odredb za hišno preiskavo pogledal šele čez več kot pol leta. Očitali so mu torej, da je predolgo zadrževal tako pomemben dokument, kot je pobuda za hišno preiskavo. 

Notranji minister Hojs je na preiskovalni komisiji minuli konec tedna o tem povedal: "V času nadzora je izstopala zadeva glede osnutka pobude za hišno preiskavo, to je resna stvar, pazite to, vroča stvar na 110 straneh, ne povem zoper koga je. Mnenje je, da je pet mesecev predolga doba, da je tako pobudo preštudiral pomočnik direktorja NPU, jo vzel iz predala ..." Kot je razkrila Bobnarjeva, sploh ne gre za nobeno pobudo za hišno preiskavo, ampak je šlo šele za ugotavljanje, ali sploh gre za kazniva dejanja, za mnenje naj bi ga prosili preiskovalci. Kljub vsemu pa so mu nadzorniki očitali, da je zadrževal dokument, ki takrat sploh ni obstajal. Zapisali so, da je pobudo dobil februarja 2016, čeprav se je predkazenski postopek začel šele oktobra istega leta. 

Preiskovalno komisijo, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo Policije vodi Rudi Medved.
Preiskovalno komisijo, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo Policije vodi Rudi Medved. FOTO: POP TV

Pri tem pa naj bi nadzorniki lani ignorirali še dokument iz leta 2016, kjer je bilo že takrat pojasnjeno, da ni šlo za osnutek pobude za hišno preiskavo. Podpisala pa sta ga tako takratni direktor NPU Darko Majhenič kot nekdanji direktor Uprave kriminalistične Policije Branko Japelj. Pa vendar, po petih letih so zaradi ugotovitev, pod katere so se podpisali Darijo Levačič, Staš Svetek in Simon Sihur, Antoloviča še kazensko ovadili. Vodja NPU Petra Grah Lazar je po naših informacijah že julija lani o ugotovitvah nadzora obvestila Roberta Javerška iz Sektorja za notranje preiskave in integriteto. Ta pa naj bi za ovadbo poskrbel šele decembra, torej po petih mesecih. Tožilstvo je ovadbo takoj zavrglo. Se je pa Javeršek pred leti, ko je delal še na Policijski upravi Novo mesto prijavil na razpis za kriminalista na NPU, kjer pa ni bil izbran. 

In zakaj sta razrešeni direktor NPU Darko Muženič in njegov pomočnik Antolovič takšni tarči stranke SDS? Poznavalci pravijo, da sta se na seznamu znašla že leta 2013, ko je Specializirano državno tožilstvo odredilo finančno preiskavo zoper predsednika stranke Janeza Janšo, v okviru zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Preiskavo je vodil tožilec Stanislav Pintar. Aktivnosti Policije pa Marjan Fank, Dušan Florjančič in David Antolovič. Za aktivnosti Urada za preprečevanje pranja denarja sta bila zadolžena direktor Darko Muženič in Damjan Režek.

Tožilstvo zavrglo ovadbo tudi zoper Tatjano Bobnar

Na Posebnem oddelku Specializiranega državnega tožilstva so zavrgli tudi kazensko ovadbo zoper Bobnarjevo, zaradi suma zlorabe uradnega položaja, ker naj bi predsedniku Policijskega sindikata Roku Cvetku omogočila strokovno izobraževanje na Policijski akademiji. "Poleg 50. udeležencem sem izobraževanje omogočila tudi Cvetku in zato nihče ni bil oškodovan, so sporočili s tožilstva. In da ne gre za nobeno kaznivo dejanje." Ali bo sprožila postopke zaradi krive ovadbe, se še ni odločila.

Olaj zavrača navedbe

Generalni direktor policije Olaj je navedbe o šikaniranju v policiji v odzivu za STA odločno in kategorično zavrnil. "Z zaposlenimi komuniciram spoštljivo in jih obravnavam enakopravno. To posredno potrjuje tudi izmerjena visoka pozitivna stopnja organizacijske klime v policiji," je navedel.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinhron
14. 02. 2022 15.43
+6
Ta Janševa vlada s svojimi podkupljenimi podrepniki ( NSi , SNS , ne dolgo tega SMC , sedaj v Povežimo Slovenijo in DESUS ) uničila ugled policije , uničila SOVO in kriminalistični oddelek za odkrivanje gospodarske kriminalitete , ter jih podredila trenutnim lastnim potrebam !
Zasavc
14. 02. 2022 15.09
+0
Bravo kolegica 👍
šahist
14. 02. 2022 15.07
+5
Olaj, imam občutek, da bo na policiji fešta, ko bo prišla Matilda po tebe in to zelo zasluženo. že malo po zemlji smrdiš.
Grma53
14. 02. 2022 15.06
-6
Levičarji dobro vedo, da je sodstvo v njihovih rokah. In groza, če jim nekdo vzame prostor pri koritu
Opazujemvas
14. 02. 2022 14.52
+10
Gospod Olaj, prosim vas in to vljudno, poberite se iz policije, teh sedemdeset dni je vaših zadnjih v policiji, po vaši zamenjavi boste definitivno odšli na zasluženo prestajanje kazni, ki vam bo določilo sodišče, za zapahe pa sodijo taki kot vi.
Vojko Rudolf
17. 02. 2022 10.30
To je neizmerna gol....n v policiji. Vsi, ki so na položajih rdece zvezde in sds boste ŠAFLALI JE REKU IVEK.... A NE MURGLAŠKI IN ARESTANTSKI TANDEM BAVČKO
Luna111
14. 02. 2022 14.49
+8
Zadnji čas, da pade vlada in s tem GDP ... mogoče se ugled še da kaj popraviti...
User2243757
14. 02. 2022 14.34
+4
"Še vedno pa preiskujejo tudi, kdo naj bi vnaprej obvestil Roka Snežiča, da bo imel hišne preiskave." Taisti ki vas obvešča, ko so hišne preiskave. Enigma.
prašek
14. 02. 2022 14.21
+11
Tik-tak, tik-tak, tik-tak .................. ☺☺☺
User2243757
14. 02. 2022 14.36
+4
Kar v hibernacijo do aprila. Pol pa striženje in tuširanje.
ValterUdovernik
14. 02. 2022 14.10
+10
Zunaj je sonce in april bo kmalu tu.
prašek
14. 02. 2022 14.12
+15
Slovenska pomlad se bliža s hitrimi koraki .............
prašek
14. 02. 2022 14.08
+12
Brake ..... En prav lep pozdrav !!!! Še 70 dni !!!!
prašek
14. 02. 2022 14.08
+12
Brakedirt
14. 02. 2022 14.11
+11
lep pozdrav prasek, sedaj bodo morali svecke prebeliti klet ker so vse te dni prepisovali listke na zid...
ćurkl
14. 02. 2022 13.56
-4
Kje najdejo čas, boriti se proti kriminalu, če se pa dogajajo taki notranji boji (kaj, boji, mesarsko klanje!) ??
Vrednote?
14. 02. 2022 13.52
-1
Mobing je z zakonom prepovedan....po drugi strani prav dolocene sole "ucencev javnih sluzb"- ravno to ucijo..... Bruhhhh
WedontneedmoneyWeneedTIME
14. 02. 2022 13.51
-14
Lewaci jokcajo
Brakedirt
14. 02. 2022 13.52
+13
kaj je svecke, ste preboleli izpad dohodka hahahahahaha
SDS_je_poden
14. 02. 2022 13.52
+9
trollolll
14. 02. 2022 14.11
+12
tapravi se oglasa... verjetno si pa scitil olaja, ki vlaga tozbe, ker se bogica, pocuti uzaljenega... zaradi kar enih tweetov... svasta. klasicna dvojna merila
Marleneroya
14. 02. 2022 13.45
-11
Levi štrudl propada, ne bo šlo več tako naprej, da bo pravosodje en sam velik LEVI SMRAD..
SDS_je_poden
14. 02. 2022 13.53
+14
Bi rekel, da se smrad kar močno vali z MNZ in vrha policije.
Brakedirt
14. 02. 2022 13.53
+5
MladInPerspektiven
14. 02. 2022 13.43
+0
Imam vprašanje, kaj bi se moralo zgoditi po vašem mišljenju z vsemi tistimi JAVNIMI uslužbenci, ki so bili "LEPO" tiho in niso ukrepali, a so imeli možnost ukrepati po uradni dolžnosti???? Rajši so se klanjali tisti peščici, ki je izvajala, šikaniranje in menjave brez pravne podlage, samo, da imajo DOBRO PLAČANO SLUŽBO. LEVI ne bo lahko voditi Slo s takimi uslužbenci, ki nimajo hrbtenice... od policije, sodstva, šolstva, zdravstva ..... tako rečeno vseh, ki cuzajo državni cizek. Treba se bo bati " noči in ne obračati hrbta".( upam, da veste kaj mislim s tem)
SDS_je_poden
14. 02. 2022 13.42
+12
Še malo, pa bodo volitve odplaknile to nesnago stran.
MucaNeGrize
14. 02. 2022 13.33
+18
RESPECT Gospe Bobnar Tatjani ....v štabu tovarne zla na trstenjakovi že bobnajo vsi bobni histeričnega strahu ....enako vsem janševikom med ušesi z lažnivim janšo na čelu...
crni jezdec
14. 02. 2022 13.33
+6
banda preklemanska
Kr en tam dol
14. 02. 2022 13.26
+15
Nikoli več ssds mafije
revolucijakorupcijafasizem
14. 02. 2022 13.17
+14
Ko bi ta Hojsek počistil policijo narkomanizma alkoholizma preprodaje droge bi mu mogoče ljudje kaj še verjeli.NPU in Sova valjta čisto že več kot 8 let