Slovenija

'Zaradi smradu ne odpiramo oken, gre nam na bruhanje'

Limbuš / Maribor, 16. 02. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
174

"Poleti tako smrdi, da o posedanju na terasi samo še sanjamo. Po zaselku tekajo kokoši, zaredile so se miši, njegove živali pa so do kolen v blatu," pripovedujejo krajani Limbuša, ki zadnja štiri leta živijo ob sosedu, ki na najeti parceli kopiči raznovrstno navlako. Ob tem pa dodajajo, da so nad inšpekcijami že skorajda obupali, saj – kljub nenehnim prijavam – konkretnih ukrepov ni.

"Po cesti teče gnojnica, zaredile so se miši, kupi smeti pa 'rastejo' iz dneva v dan," zgroženi pripovedujejo sosedje možakarja, ki že najmanj štiri leta na najeti parceli v Limbušu pri Mariboru kopiči raznovrstno navlako in smeti.

Sosedje že najmanj tri leta podajajo prijave, a spremeni se bore malo.
Sosedje že najmanj tri leta podajajo prijave, a spremeni se bore malo. FOTO: Tina Švajger

"In če človek ne more verjeti svojim očem zdaj, počakajte na toplejše mesece. Poleti namreč tako smrdi, da o posedanju na terasi lahko samo še sanjamo," pripoveduje soseda Matilda Možič in dodaja, da morajo takrat zapirati vsa okna, da lahko sploh dihajo.

Sprva vzdrževal red, nato pričel kopičiti odpadke

"Naši kraji so bili nekoč zelo obiskani. Tukaj mimo vodi turistična pot na Meranovo, Pečke in na limbuški Grajski grič. Nekoč se je trlo obiskovalcev, danes samevamo," pravi Možičeva.

A zmeraj ni bilo tako. "Tukaj živim že vse življenje, sosednja parcela s hišo je bila nekoč last drugih, ki so za posest lepo skrbeli. A dediči so nepremičnino pred dobrimi petimi leti prodali, nov lastnik pa jo je oddal v najem," pojasnjuje soseda.

Tudi zdajšnji najemnik naj bi na posestvu sprva vzdrževal red. Nato pa se je začelo. Po pripovedovanju sosedov je tja najprej pričel voziti odslužene avtomobile, pa staro kmetijsko mehanizacijo, gradbene odpadke, uničeno pohištvo ... "Da je vse skupaj še slabše, je v nekakšne improvizirane staje in hleve namestil živino," pravi Možičeva.

Ker se je situacija iz dneva v dan slabšala, so Limbušani možakarja pozvali, naj končno ukrepa in počisti, saj da tako ne morejo več živeti. "Neštetokrat sem pristopila do njega, mu ponudila tudi pomoč pri čiščenju. Posodila sem mu celo denar – enkrat ga vrnil, nato več ne. Na Rdeči križ sem hodila iskat pakete pomoči in mu jih vozila. Razumem, da je bil takrat v stiski – hudo mu je zbolela žena – a je gospa na srečo okrevala in bi končno lahko ukrepal," je jezna Možičeva.

Z moškim se je skušal pogovoriti tudi Zoran Kičić, ki živi v neposredni bližini: "Gospod ima zelo debelo kožo, nič se ga ne prime. Njemu se stanje sploh ne zdi tako slabo."

"Trudim se skrbeti za živino, a je težko," pravi Uka Shota.
"Trudim se skrbeti za živino, a je težko," pravi Uka Shota. FOTO: Tina Švajger

Možakarja smo obiskali tudi mi, a ga je naš prihod presenetil. "Njihovo nenehno pritoževanje me čudi. Kakšno pa naj bo, saj so tukaj živali," odgovarja Uka Shota. "Trudim se skrbeti za živino, a je težko," pravi in dodaja, da je njegova situacija precej klavrna – po njegovih besedah naj ne bi imel urejenega državljanstva, zato tudi na pomoč države ne more računati. "Pred leti nama je z ženo pogorela hiša, preživljava se le z njeno socialno pomočjo," je pojasnil za 24ur.com.

O tem, če njegovo situacijo poznajo in ali so mu kakorkoli skušali priskočiti na pomoč, smo povprašali tudi pristojni center za socialno delo. Njihove odgovore še čakamo.

"Neodzivnost in nemoč inšpekcij nam jemljeta voljo"

Samo čakamo, da se bodo zaredile še podgane in začele širiti bolezni. Matilda Možič, soseda

A stanje ne da bi se popravilo, s časom je postalo povsem nevzdržno, pravijo sosedje, ki so se zato odločili ukrepati. Najprej so stopili v stik s Krajevno skupnostjo (KS) Limbuš. "Na nas so se obrnili številni krajani, a krajevna skupnost nima veliko pooblastil in lahko ukrepa le v skladu s pristojnostmi. Torej gremo na teren, preverimo, fotografiramo in podamo prijavo inšpekcijam," razlaga predsednik KS Limbuš Andrej Šauperl. Zadeva pa se – tako Šauperl – vleče že toliko časa, da so vmes nekateri inšpektorji odšli že v pokoj. "Neodzivnost in nemoč inšpektorjev nam jemljeta voljo. Enostavno ne vemo več, kaj še lahko naredimo oziroma kako naprej. Žal je pri nas tako, da če ni v ozadju nekoga, ki nenehno pritiska, se stvari ustavijo," pravi.

Za odgovore v zvezi s stanjem v Limbušu smo se zato najprej obrnili na Medobčinski inšpektorat in redarstvo Maribor (MIRM), kjer so nam dejali, da v zvezi s predmetno zadevo doslej niso prejeli in tudi nimajo evidentirane nobene uradne prijave, o morebitnih ukrepih državnih organov pa niso seznanjeni. Se je pa po našem poizvedovanju na posredovanem naslovu oglasil medobčinski inšpektor in ob pregledu ugotovil različne nepravilnosti pri odlaganju odpadkov (predvsem iz gradbeništva). A to sodi v pristojnosti Inšpektorata RS za okolje in prostor (IRSOP), ki je – tako na mariborski občini – o zadevi že bila seznanjena. "Za manjšo količino komunalnih odpadkov in gnoj, odložen na bankino krajevne ceste, ter odstranitev zapuščenih vozil s ceste pa bo poskrbel MIRM v najkrajšem možnem času," so zapisali na Mestni občini Maribor (MOM).

Odstraniti bi moral 21 izrabljenih pnevmatik, motorni vozili, odpadni les, papir, žičnato ograjo, bojler, odpadne akumulatorje ...

Možakarju so veterinarski inšpektorji že odpeljali živino, pa mu to ni preprečilo, da ne bi pripeljal nove. In tako imajo ljudje, ki tam živijo in dan za dnem trpijo, občutek, da se ne premakne nič. Vsi živimo v okolju, ki si ga delimo in moramo živeti po nekih ustaljnenih in dogovorjenih pravilih. Ne razumem, zakaj torej ta pravila oziroma zakoni ne veljajo za vse. Andrej Šauperl, predsednik KS Limbuš

Je pa Shoto že pred časom očitno obiskal tudi okoljski inšpektor. Ta je izdal odločbo, s katero bi moral omenjeni pooblaščencem za ravnanje z odpadki predati odpadno plastično in kovinsko embalažo, onesnaženo z nevarnimi snovmi (oljem), 21 kosov izrabljenih avtomobilskih pnevmatik, izrabljeni motorni vozili, približno tri kubične metre odpadnega lesa, približno en kubični meter odpadne žičnate ograje, odpadno električno opremo (bojler in termoakumulacijsko peč), tri odpadne akumulatorje, približno dva kubična metra odpadnega papirja, ter druge kosovne in mešane komunalne odpadke. Odločba je 2. septembra lani postala tudi izvršljiva, a je IRSOP 14. novembra 2018 ugotovil, da "zavezanec do odrejenega roka (10. novembra 2018) ni predal nezakonito odloženih odpadkov, kot mu je bilo odrejeno z odločbo". Kot so nam še sporočili z Ministrstva RS za okolje in prostor, bo zdaj na njegove stroške to opravil pooblaščeni izvajalec del, zavezancu pa bodo izdali sklep o založitvi sredstev za izvršbo.

Zdravstveni inšpektorat ni bil seznanjen, naša vprašanja obravnavajo kot prijavo

Z vprašanji, ali neustrezne higienične razmere predstavljajo kakršno koli tveganje za javno zdravje, smo se obrnili tudi na Zdravstveni inšpektorat RS. Dejali so nam, da z omenjeno zadevo doslej niso bili seznanjeni, da pa bodo naša vprašanja obravnavali kot prijavo. "V tovrstnih zadevah je treba oceniti tveganje za javno zdravje v smislu preprečevanja in obvladovanja nalezljivih bolezni, pri čemer sodelujemo z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), ki nam nudi strokovno podporo," so zapisali v odgovoru. Ta namreč oceni tveganje in predlaga ukrepe za obvladovanje ugotovljenega tveganja, inšpektor v upravnem postopku pa odredi ukrepe, ki jih predlaga NIJZ.

Se je pa – par dni po tem, ko smo poslali vprašanja – na lokaciji oglasil tudi zdravstveni inšpektor. Strinjal se je, da razmere niti najmanj niso 'rožnate', za podrobnosti o nadaljnjih postopkih oziroma ukrepih pa nas naslovil na službo za odnose z javnostmi zdravstvenega inšpektorata. Njihov odgovor še čakamo.

Štiri krave moral oddati, drobnico, perutnino, mački in psa lahko obdržal

Smo pa na uredništvo pridobili odgovor Inšpekcije Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin krajanom iz avgusta 2015. Ta je pri reji živali na tem naslovu takrat sicer zaznala "neskladnosti", zavezancu odredil njihovo odpravo, in po uskladitvi stanja s predpisi postopek ustavila. "Pogoji reje živali ob ustavitvi postopka ustrezajo minimalnim predpisanim standardom po veljavni veterinarski zakonodaji," je zapisal direktor mariborskega območnega urada inšpekcije Igor Vojtic. (Odgovor v celoti objavljamo v priponki spodaj.)

In če so pogoji leta 2015 še ustrezali standardom, očitno niso več konec lanskega leta. Veterinarski inšpektorji naj bi Shoti odredili oddajo štirih glav govedi. "Rekli so mi, naj se jih raje 'znebim' sam in še nekaj zaslužim, kot pa da mi jih odpeljejo," pravi Shota. Je pa lahko obdržal koze, ovce, kokoši, mački in psa.

Odgovor veterinarske inšpekcije - avgust 2015

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (174)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik343348
19. 02. 2019 09.36
+1
Nima smisla komentirat, ker vse zbrisejo!!
Uporabnik271119
17. 02. 2019 20.25
-1
Ker nihče ni odgovoril na to kaj je tako spornega na slikah bom kar sam, ker večkrat rad pišem in se zavedam, da sem poln napak kot marsikdo drug in znam biti hinavec tako kot marsikdo drug. Nisem brez "greha", kot tudi kdo drug ni in naj vrže "kamen" spotike najprej tisti, ki nima "greha", če že smatra da ga mora metati. Ker sta internet in umetni medij večkrat zelo škodljiva za bitja, ki živijo na zemlji in znata biti zelo hinavska v tem smislu, da drug drugemu počnemo škodo na različnih področjih in si tako škodimo pa čeprav bi bilo lepo, da bi držali skupaj kot enotnost in celost ter strmeli k temu, da mi in bitja, ki živijo okrog nas živijo na način kot jim je dan od stvaritve in ne od nas, ki največkrat še zase ne vemo, kako za naše dobro pravilno živeti, kaj šele, da to drugim odrejamo bodisi naši vrsti ali tuji oz nam še bolj tuji, ker tujec je nekdo, ki ga ne poznaš in ne razumeš s tem pa so potem živali in pa ljudje, ker jih ne razumemo tudi nam tujci pa čeprav mogoče to sploh niso. Sporno na slikah se kaže ravno to v kakšnih in pod kakšnimi pogoji živijo živali in to priklenjene na verige. Nekaterim se zdi sporno to, kar sem omenil, ne zdi pa se jim sporno če enake živali živijo na betonskih in "kao" "sodobnejših" hlevih oz štalah, pa se jih potem zakolje, ali kako drugače pobije in pohrusta oziroma požre. Še enkrat, dokler obstajata internet in lažnivi mediji, ki zavajajo mojo vrsto, da si ta sama sebi škodi in pa lastnemu bitju ter bitjem okrog sebe, ki so tu zato, da ji olepšajo življenje in olajšajo marsikatero trpljenje, toliko časa bom tudi sam morda po svojem prepričanju bil prisiljen biti do določene mere hinavec, zavajalec, komentator ter občasno nosilec prave resnice . Če bo treba si bom tudi ŠE kdaj, da pogled "slike" gledočega usmerim na drug odziv, kot pa bom smatral, da se njegov pogled usmerja privoščil sam sebi lajkati komentarje, ki sem jih zapisal, če bo to še vedno mogoče oz omogočeno. Mnenje obstaja, da vsaka polemika, ki strmi k temu, da ljudje zaradi nje krešejo mnenja in ustvarjajo negativen prizvok ni dobra in pozitivna za nikogar razen za tistega, ki si želi zelo slabo vsem bitjem razen sebi in bi se nad gorjem, ki ga doživljajo bitja rad naslajal in koristil.
Vitruvio
17. 02. 2019 18.14
+10
Po dogodku v Međimurju lahko sosedje posumijo tudi na možnost smradu zaradi razpadajočega trupla. Pokličite policijo !
mikitr
17. 02. 2019 19.04
-1
Uporabnik271119
17. 02. 2019 18.11
+0
Ponavadi beremo članke, da so smeti pravo bogastvo, sedaj pa se nekateri zgražajo nad tem, da nekdo to bogastvo kopiči pa čeprav si jih večina želi bogastva. Vsako sliko vsak primer se da pogledati z več zornih kotov. Je bolj poanta samo na tem kako tisti, ki je članek in naslov zastavil hoče prikazati slike informacije in njihovo videnje v tujih očeh, ki to vidijo in berejo.
Vitruvio
17. 02. 2019 15.44
+0
Ali kdo beleži te komentarje ? To je demokracija .
Uporabnik271119
17. 02. 2019 14.12
+4
Še en p.s Za tiste ki mislijo da nisem prebral. Če si NAJEMNIK SI TAKRAT KOT LASTNIK!!
MrKrmar
17. 02. 2019 14.02
+12
Ker ni naš mu ne morejo nič, da ne izpadejo rasisti.
Uporabnik271119
17. 02. 2019 13.39
+3
p.s. Pa lahko bi kdaj bil kak članek na temo bosih nog in da ljudstvo IZVE kaj se jim skriva mene pa zasebno pustite pri miru, ker dokler ne "crknem" bom zagovarjal svoje in tuje noge, da ostanejo zdrave ne da se jim natika smrdljiva guma za vse večne čase, da bi bili neprizemljeni in ni treba vsak članek takoj skriti ali brisati, če nekdo omeni bose noge, ozemljitev ter elektromagnetizem zemlje in njegov vpliv na človeško zdravje ter zavest.
Uporabnik271119
17. 02. 2019 13.35
-3
Ta članek je že drugi dan gor napopan na veliko kot za stavo, tako da sumim, da se gre tukaj zato, da nekoga lažno spodkopljejo. Na slikah bolj moti samo trohneča žival poleg zdrave vse ostalo je pa posledica trgovin. Vse kar vidimo na slikah je iz trgovin in proizvodenj, kjer izdelujejo stvari in vsaka stvar je bila nekoč nova ter kupljena in verjetno zanjo plačan davek. Če so barve obledele in če stvari niso "pošlihtane" na mestih kot to ljudem v njihovih očeh paše, pa kaj potem saj niso vaše jih niste vi kupili, svoje svari na svojem ozemlju lahko tako postavi kot lastniku paše. Smrada se na slikah ne vidi če pa nima pospravljeno pa on nima pospravljeno ali pa pač on tako pospravi in nas nima KEJ BRIGAT IN SE NAS NE TIČE. TIsti, ki so te slike dajali vsej javnosti na vpogled naj zdaj dajo še svoje domače slike iz kopalnice , omare.., odnose s svojimi domačimi na vpogled, pa se bodo mogoče ljudje bolj "križali" na njihove prispevke potem kot pa na te. Glede na to kako je pokvarjeno vse skupaj kar se zakonov in medijev tiče kot gre marsikdaj sklepati bi morda nekdo samo poceni rad prišel do zemljišča tega človeka, ki ima vse te stvari, ki so na sliki pod svojo lastnino. Kaj dejansko sploh je na sliki, kaj dejansko je sploh spornega? Ali ni sporno bolj to, da nekoga pa še socialno naj bi bil ogrožen tako vlačijo po medijih? Namreč večkrat se zgodi, da so socialno ogroženi grše na pogled oblečeni, živijo v slabših razmerah za določene oči, in nimajo tako pedantno pospravljeno kot pa nastopači svojega reda. Če bi si ta človek lahko kot nekateri kar na blef izplačal več tisoč vsotno javno plačo, bi morda vse tole izgledalo malo drugače , tako pa si verjetno ne more in ima kot ima. Morda je celo super človek, morda je v življenju komu pomagal pa je s kake strani dobil "dobrota je sirota" nazaj in se sedaj že vrsto let bori proti "smrdljivemu vetru". Glede smrada, ki naj bi šel sosedom tako na živce. Verjetno ne smrdijo avti in tehnične stvari ampak samo določene organske zadeve, katere bi pa lahko ponehale zaudarjati, če bi nekdo od njih ponudil kako pomoč temu človeku okrog tega problema in ne samo sovraštvo in "lapanje".
optimist11
17. 02. 2019 20.25
D.Č. Danes je bilo fantastično vreme. Najbrž si dan prebil pri UKI in mu čistil posestvo. Bravo, tako se dela.
Uporabnik271119
17. 02. 2019 20.36
optim...11 Kakor te razumem, sva bila očitno oba pa si pozabil, ker komentirati si se pa spomnil.
oježeš
17. 02. 2019 10.44
+25
Sem prepričan, da bi morali take službe, ki ne naredijo nič, takoj ukiniti. Mogoče bi zadevo lahko rešil najemodajalec in dal odpoved najemniku. Tega pa, če ne gre drugače nastaniti v dom. Boljše da občina prispeva nekaj sredstev v domu za oskrbo, kot pa da je tako stanje kot je, več kot porazno.
JApajaDAja
17. 02. 2019 10.52
+14
naj ga financira država katere državljan je...slo to zagotovo ni!
Primzy D Mimzzy
17. 02. 2019 12.33
+10
neakteri najemniki so popolna nočna mora tut za najemodajalce sej najemniki kljub sodnim odločbam nočejo zapustit objektov, stroški se pa samo kopičijo in rastejo za najemodajalca, najemniki se pa samo smejejo. pomaga na koncu res samo sodni izvršitelj- izterjevalec ki ima tut nalogo med drugim da izžene neplačnike vn. v londonu je teh primerov nešteto in najemodajalci bijejo zelo drage finančne bitke proti taki drh.ali ki hočjo živet vsepovsod zastonj. tako je tut pri nas, ki je na srečo zaenkrat še bolj malo takih ekscesov, ampak ko se taka praksa razve potem bo tut pr nas tko kot v londonu.
Uporabnik343348
17. 02. 2019 09.30
+2
Uporabnik343348
17. 02. 2019 09.29
+18
Uporabnik343348
17. 02. 2019 09.28
+1
hotchilipoper
17. 02. 2019 08.41
+1
To je stvar njihovega župana,in ne nas
wolfterier
17. 02. 2019 09.52
+12
Mejduš
17. 02. 2019 08.34
+0
In ti ljudje so takšni jim je treba vse pobrati in kaznovati to so sami takšni ki so alkoholi in sam živi ki uživajo če sosedom to ne paše.
Gyuhgevfin
17. 02. 2019 07.36
-25
Slisite eno tečno sosedo ko jih gte vse v nos pa bi že depirtirali ljudi... Soloh preko foruma
genius2013
16. 02. 2019 21.44
+72
Posestvo zravnat z zemljo, osebe z neurejenim državljanstvom pa deportirat v državo izvora...
periot22
16. 02. 2019 21.16
+30
Le zakaj dobiva socialno?
felix59 drugič
16. 02. 2019 20.58
+17
Kaj ne zna nihče politi z bencinom te svinjarije ??
Nadzornik
16. 02. 2019 20.40
+18
Čakat na službe je zdavnaj jasno, da traja v nedogled preden se kaj premakne. Birokracija in zakoni pa katastrofa. Treba bo radikalnejši ukrep. Obvestit tudi vse možne inštitucije,tv,novinarje,društva za zaššito živai naravno vodnih virov,okoljevarstvenike kmetijski inšpektor, csd, policijo, .... Pol se pa bo vsaj eden od teh mogoče odzval. Pa vztrajat.
oježeš
17. 02. 2019 10.46
+2
Ko pridejo nerešljive stvari v medije, se po navadi rešijo v doglednem času.