Slovenija

Zaradi stavke prestavili več tisoč zdravstvenih storitev

Ljubljana, 09. 02. 2024 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V prvih treh tednih stavke Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so v bolnišnicah skupaj odpovedali oziroma prestavili vsaj 6903 termine zdravstvenih storitev. Stanje je po ustanovah različno - v nekaterih bolnišnicah je na določenih področjih odpadlo tudi do 30 odstotkov storitev, v drugih pa storitev sploh niso odpovedoval.

Zdravniška stavka
Zdravniška stavka FOTO: Bobo

Iz nekaterih bolnišnic so poslali podatke le v deležih. Splošna bolnišnica (SB) Ptuj in Psihiatrična bolnišnica Begunje podatkov nista posredovali.

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana

V ljubljanskem kliničnem centru je v prvih treh tednih stavke zaradi nje odpadlo 1688 storitev, kar je približno dva do tri odstotke. 

UKC Maribor

V času stavke sindikata Fides je v mariborskem kliničnem centru odpadlo od 10 do 15 odstotkov vseh obravnav.

SB Celje

V SB Celje je od 15. januarja do vključno 5. februarja odpadlo 274 od 1087 napovedanih operativnih posegov, kar znaša 25 odstotkov tega programa.

Na specialistično ambulantnem delu so od 31.698 naročenih odpovedali 1469 specialističnih ambulantnih pregledov in diagnostike, kar predstavlja 4,6 odstotka naročenih zdravstvenih storitev v specialistično ambulantni dejavnosti v tem obdobju.

SB Murska Sobota

V soboški bolnišnici so zaradi stavke odjavili približno 150 operativnih posegov in 700 pregledov ali diagnostičnih storitev. Vsi odjavljeni bolniki so prejeli nadomestni termin.

SB Slovenj Gradec

V slovenjgraški bolnišnici je v prvih treh tednih stavke odpadlo 10 odstotkov zdravstvenih storitev v hospitalnem delu, hkrati pa je odpadlo tudi 30 odstotkov ambulantnih obravnav.

SB Jesenice

Do začetka prejšnjega tedna so v jeseniški bolnišnici 44 pacientom (0,72 odstotka) prenaročili termin za nenujen ambulantni pregled ali poseg. Nenujen načrtovan operativni poseg pa so odpovedali ali prenaročili 21 pacientom (6,1 odstotka).

Trenutno ambulantni pregledi pri njih potekajo brez odpovedi, odpovedani pa so operativni posegi v sklopu posebnih programov.

SB Novo mesto

V novomeški bolnišnici je bilo zaradi stavke doslej odpovedanih 839 ambulantnih pregledov oziroma 11 odstotkov od skupno 7269 ter 85 elektivnih operacij oziroma 20 odstotkov od skupaj 418. To skupaj predstavlja približno 15 odstotkov nenujnih zdravstvenih storitev.

SB Izola

V izolski bolnišnici je v prvih treh tednih stavke skupaj odpadla 401 zdravstvena storitev – odpadlo je 46 operativnih posegov in 355 ambulantnih pregledov.

SB Nova Gorica

V novogoriški bolnišnici je v prvih treh tednih stavke zaradi nje od 215 načrtovanih odpadlo 50 operacij ali 23 odstotkov. Od 11.198 naročenih je odpadlo 178 ambulantnih pregledov ali 1,6 odstotka.

SB Trbovlje

V trboveljski bolnišnici so v prvih treh tednih od 9991 odpovedali 88 terminov. Bolniki že imajo predvidene nove termine, ki se bodo "udejanjili po koncu stavke".

SB Brežice

V SB Brežice je zaradi stavke skupaj odpadlo 165 zdravstvenih storitev. Odpadlo je 120 specialističnih pregledov, kar predstavlja okoli šest odstotkov mesečno načrtovanih pregledov, ter 45 operativnih posegov, kar predstavlja okoli 15 odstotkov mesečnega načrta.

Bolnišnica Topolšica

Zdravniki Bolnišnice Topolšica se pridružujejo stavki in podpirajo stavkovne zahteve, vendar delajo brez sprememb. Tako v bolnišnici niso odpovedovali posegov ali prenaročali bolnikov zaradi stavke.

Bolnišnica Sežana

V Bolnišnici Sežana zaradi stavke ne odpovedujejo terminov zdravstvenih storitev.

Ortopedska bolnišnica Valdoltra

V Ortopedski bolnišnici Valdoltra je bilo v obdobju prvih treh tednov stavke opravljenih 13 odstotkov oziroma 42 manj operativnih posegov ter 24 odstotkov oziroma 220 manj prvih pregledov. Podatki veljajo za obdobje v primerjavi z enakim obdobjem v januarju 2023 oziroma glede na pogodbene obveznosti do Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča

Iz Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča konkretnih številk odpadlih zdravstvenih storitev niso posredovali. So pa pojasnili, da je na bolnišničnih oddelkih ta teden zaznati upad za približno štiri odstotke, čeprav sprejemajo vse bolnike, ki so mlajši od 18 ali starejši od 65 let.

V ambulantnem delu pa po ocenah beležijo od 20 do 30 odstotkov odpovedi terminov, vendar se trudijo na odpadle termine razporejati bolnike, ki spadajo med izjeme, zato je upad dela v ambulantah manjši.

Druge zdravstvene storitve potekajo nemoteno. Gre za področja fizioterapije, delovne terapije, logopedije, ortotike in protetike, psihologije, socialnega dela in zdravstvene nege.

Klinika Golnik

Na Kliniki Golnik so zaradi stavke zdravnikov v prvih treh tednih prenaročili 85 bolnikov od skupno 5051 naročenih, kar predstavlja 1,7 odstotka.

Onkološki inštitut Ljubljana

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana v prvih treh tednih stavke zaradi nje niso prenaročali zdravstvenih storitev.

Bolnišnica za otroke Šentvid pri Stični

V Bolnišnici za otroke Šentvid pri Stični zaradi stavke niso odpovedovali zdravstvenih storitev. Zdravniki stavko podpirajo, vendar je ne izvajajo, ker so njihovi bolniki otroci.

Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj

V Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj do odpadanja zdravstvenih storitev "praktično ni prihajalo", saj so dolžni obravnavati večino pacientk.

Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna

V Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna so vse pacientke, ki so jim zaradi stavke odpovedali termin, že obravnavali. Na vprašanje, koliko je bilo teh terminov, niso odgovorili.

Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana

V Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana zaradi stavke zdravstvene storitve niso odpadale.

Psihiatrična bolnišnica Idrija

V Psihiatrični bolnišnici Idrija zaradi stavke nimajo odpadlih obravnav.

Psihiatrična bolnišnica Ormož

V Psihiatrični bolnišnici Ormož v času stavke zagotavljajo neprekinjeno obravnavo pacientov. Tako vseskozi nemoteno poteka delo v sprejemni, urgentni ambulanti, na bolnišničnih oddelkih in v dnevnih programih bolnišnice. Prav tako brez izpadov poteka delo v enoti za zdravljenje bolezni odvisnosti in psihoterapijo.

Le v rednih ambulantah, kjer obravnavajo naročene paciente, mlajše od 65 let, so na začetku stavke prerazporedili ambulantne preglede na mesec februar. V ambulantah v Ormožu in na Ptuju je bilo kljub izpadu redne ambulantne specialistične dejavnosti opravljenih 246 pregledov, prerazporejenih pa je bilo 164 pregledov.

V hospitalni obravnavi pa se je število sprejemov in obravnav v času stavke v povprečju povečalo.

Od 1. februarja sicer v polnem obsegu ponovno poteka vsa specialistična ambulantna dejavnost.

Psihiatrična bolnišnica Vojnik

V Psihiatrični bolnišnici Vojnik je bilo v prvih treh tednih stavke opravljenih 832 ambulantnih pregledov, od tega 177 urgentnih. Odpovedanih terminov je bilo 240, kar znaša približno 29 odstotkov.

Na hospitalnem delu za zdaj ne ugotavljajo posebnosti glede na predhodno obdobje. Obračun storitev (število odpustov) opravijo enkrat mesečno, zato bodo morebitni izpad ugotovili šele v naslednjih mesecih.

Vir: odgovori zdravstvenih ustanov za STA.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ižanec
11. 02. 2024 10.00
Za vse kar se dogaja sedaj v Sloveniji vse sorte stavke in tako dalje ja samo en krivec Janez Janša, ki hoče na vsak način na oblast, pa tudi če bo to preko trupel zaradi stavke zdravnikov, ki jo podpira.
periot22
09. 02. 2024 20.57
+1
Zdravniki ste pogrebniki v času covida ste sokrivi za ogromno smrti zdaj delate enako ,verjemite tudi vi boste prišli na vrsto niste nesmrttni!!!!!!!!!!!!!Sram vas naj bo vse tiste ki zaslužite astronomsko pa vam še ni dost!!!!!!!!!!!!
avgust.
09. 02. 2024 21.38
Dejstvo je, da vlada ignorira probleme in jih je čedalje več. Ni problem pri zdrsavnikih, stavkajočih je čedalje več, vlada je obljubljala, naredijo pa ne nič. Praktično razen škodljivega zakona o dolgotrajni oskrbi, ki nam bo vsem otežil starost in žigosanja ni nič. So pa NVOjem in preko njih verjetno tudi sebi razdelili milijone. Hojnikovo so dobili, ostalih pa ne. Pa še ona ima sedaj sanjsko službo 8000 €.
periot22
09. 02. 2024 20.53
+1
Banda vrnite ljudem denar za NEDELO!!!!!!!!!!!
kiropraktik
09. 02. 2024 19.43
+2
Upam, da se bo to poznalo v žepih zdravnikov!
ZIPPO
09. 02. 2024 18.54
+6
Vlada bi MORALA to stavko zaustaviti, ker je NEZAKONITA!!! ZA BOLANE LJUDI SE GRE!!! A JE NE ZAUSTAVI???!!! Narod KDAJ BOSTE DOJELI?????
kmkm
09. 02. 2024 19.35
+0
Janša jo lahko reši z eno potezo saj za tem on stoji Fides je njegov se vidi po tem kdaj so stavkali v času vlade JJ!
zibertmi
09. 02. 2024 18.52
+5
ANKETA: Ali podpirate stavko zdravnikov in zobozdravnikov? Da. 12% (470 glasov) Ne. 86% (3398 glasov) Nisem prepričan(a). 2% (61 glasov) Skupaj glasov: 3929
pennywajz
09. 02. 2024 18.46
+5
30 dni do specialista ane holob
kmkm
09. 02. 2024 19.35
+0
Fides je cel janšističen kaj se čudiš?
kahelc
09. 02. 2024 18.35
+8
Zdravniki so med stavko placani. Vse odpadle preglede/posege naj opravijo brezplacno v prostih urah.
Antena
09. 02. 2024 18.31
+5
Imajo delo popoldan privat,
Malek
09. 02. 2024 18.22
+12
Sramota Koroška zdravniška, največ, kar 30% ambulantnih pregledov je odpadlo v bolnici Slovenj Gradec. Banda pohlepna zdravniska, a vas ni nic sram? UKC Ljubljana dela normalno. Dajte odpoved, pa v Avstrijo.
Con-vid 1984
09. 02. 2024 18.52
+3
Kako jih bo sram? Zastrupl del naroda z zelo varnim, zdej se jim pa ne da s tem ukvarjat. Da ne omenjam, da za dober keš pedlajo ostale farmacevtske zvarke, ki niso varni, učinkoviti. #umrizdrav
trgft
09. 02. 2024 19.04
+5
Operacija kile, kličejo dan prej, da je ne bo! Sramota!
ImamLastnoMnenje
09. 02. 2024 18.19
+7
Vlada kar tako naprej! Zdravniki bodo ostali brez plačanih nadur, dodatkov in brez dodatnega dela pri zasebnikih....Da vidimo, kdo se bo naveličal prej!
zmerni pesimist
09. 02. 2024 18.19
+10
In koliko jih je umrlo in koliko trpi vsakodnevne bolečine dohtarji pokvarjeni
NIAR
09. 02. 2024 18.12
+9
Najbolje, da gremo v tujino k zdravniku.
ZIPPO
09. 02. 2024 18.51
+4
Anion6anion
09. 02. 2024 18.10
+7
Komaj čakam da objavijo najvišje plače javnih uslužbencev za januar . Glede da zdravniki strajkajo ne bi smelo bit med prvih 50 nobenega zdravnika. Ufffff se motim. Ta stavka je plačana. Butale
Rothschild1
09. 02. 2024 18.09
+6
Kljub temu, da so pogoji v zdravstvu nevzdrzni, Vlada se danes tisci glavo v pesek. Na racun pacientov seveda. Ogabno
jezenslovenec
09. 02. 2024 18.40
+1
Ne stavkajo zaradi pogojev, ampak za višje plače. Kar je pa občutna razlika. Vlada jim ne sme popustiti.
Emtisunce
09. 02. 2024 18.08
+1
Golob in perjad, preberite si tale članek in številke v njem. Govora je o pacientih, ki so ostali brez storitev, ker ste vi POPOLNOMA NESPOSOBNI !
ImamLastnoMnenje
09. 02. 2024 18.16
+8
Verjetno bi tvoji politični ljubljenčki takoj našli denar za velike finanče apetite zdravnikov in stavko končali v par dneh. A glej ga zlomka, po nesreči so bili 2 leti na vladi, pa niso ničesar spremenili. Aja, saj res, zdravniki v obdobju sektaške vlade ne stavkajo, imajo velike dodatke in še druge finančne privilegije.....če ne gre drugače, je potrebno razglasiti izredne razmere in jih vleči kar se da dolgo!
Watcherman
09. 02. 2024 18.03
+7
Samo denar jih zanima nobena skrb in prijaznost do ljudi pa ne.
TEDYC
09. 02. 2024 17.55
+2
240 ljudi..tava med ljudmi..nezdravo
BroNo1
09. 02. 2024 17.50
+10
Banda bela, ni jim dovolj?! So pa na lestvici plač najvišje. Podpiram jih ne!!!