Slovenija

Zaradi suma posilstva mednarodna tiralica? Absurdno!

Ljubljana, 09. 12. 2010 16.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Arbitražni sporazum je slabo napisan, je bilo slišati na okrogli mizi, na kateri so se zbrali nekateri najvplivnejši slovenski pravniki. Govorili so tudi o objavi tajnih depeš, pri čemer je bila najbolj ostra Pirc Musarjeva.

V Ljubljani so podelili priznanja desetim najvplivnejšim slovenskim pravnikom leta 2010 po izboru uporabnikov pravniškega portala Ius-info.
V Ljubljani so podelili priznanja desetim najvplivnejšim slovenskim pravnikom leta 2010 po izboru uporabnikov pravniškega portala Ius-info. FOTO: Aljoša Kravanja

Najvplivnejši pravniki po izboru uporabnikov pravniškega portala Ius-info so na okrogli mizi v Ljubljani govorili tudi o arbitražnem sporazumu s Hrvaško. Pravnik Marko Pavliha je dejal, da je arbitražni sporazum slabo napisan, slovenska stran pa se na hrvaške enostranske poteze ne odziva dovolj dobro.

Po mnenju strokovne in splošne javnosti so najvplivnejši pravniki leta postali Miro Cerar, Damijan Gregorc, Rajko Knez, Franci Matoz, Vlasta Nussdorfer, Nataša Pirc Musar, Rajko Pirnat, Lucija Šikovec Ušaj, Nina Zidar Klemenčič in Marko Pavliha, ki je prejel največ glasov.

Dejal je še, da ga je objava zemljevida hrvaške geodetske uprave z mejo na sredini Piranskega zaliva precej razburila. Ker se hrvaška vlada na objavo ni odzvala, po njegovem mnenju to pomeni, da so Hrvati samozavestni glede obstoječega besedila arbitražnega sporazuma.

Z vsemi enostranskimi potezami Hrvaške, ki se kar vrstijo, izid po besedah Pavlihe ne bo prinesel nič dobrega. Dejal je še, da sta s pravnikom Mirom Cerarjem še pred referendumom obljubila, da bosta ne glede na izid še vedno pripravljena na sodelovanje z ministrstvom za zunanje zadeve, kjer sodelujeta tudi v okviru podskupine pravnikov.

Pavliha meni, da je morda dolžnost te skupine pravnikov, da bi v omenjenem primeru objave zemljevida tudi odreagirala. Skupina bo po njegovih besedah predvsem pomagala pri pripravi memoranduma oziroma na neki način "tožbenega zahtevka Slovenije". Cerar pa je glede delovanja omenjene skupine dejal le, da začasno vodi skupino, ki začenja z delom, večji del njenega delovanja pa bo sicer zaupne narave.

'Izjeme uporabljene za prikrivanje svinjarij'

Med pravniki leta je tudi Nataša Pirc Musar.
Med pravniki leta je tudi Nataša Pirc Musar. FOTO: Aljoša Kravanja

Udeleženci okrogle mize so govorili tudi o objavi tajnih ameriških diplomatskih depeš. Kot je ob tem menila informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, je žalostno, da podrobnosti, objavljene na WikiLeaksu, niso prej prišle v javnost.

Svetovni zakoni s področja dostopa do javnih informacij določajo tudi izjeme, Pirc Musarjeva pa je poudarila, da so izjeme zato, da se jih uporablja, ne pa zlorablja. "WikiLeaks danes kaže točno to, da so bile izjeme uporabljene za to, da javnost ne bi izvedela za svinjarije, ki jih počne ameriška politika kot svetovni policaj številka ena," je menila Pirc Musarjeva.

Pojasnila je, da ima tudi slovenski zakon o tajnih podatkih jasno določbo, da v primeru, ko dokument vsebuje nekaj, kar kaže na sum storitve kaznivega dejanja, tak dokument ne more biti tajen. Pri vsem dogajanju okoli aretacije Juliana Assangea se ji zdi absurdno tudi to, da je bil za sum storitve posilstva preganjan z mednarodno tiralico.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medobranko@hotmail.com
22. 12. 2010 15.56
SLovensko sodstvo je izdajalo za manjse stvari mednarodne tiralice pa se samo skrijte farso mafijska
medobranko@hotmail.com
22. 12. 2010 15.55
A kaj glumi una Vlasta...misli da ima 25 let ali kaj? ahahha prav smesna baba je kako se oblaci, kaksne socialisticne frizure ima kot v Severni Koreji danes...Vidi joj se da je prisla na stolcek prek sindikalnih zabav. Pravnica? hahaha pred parimi leti so vsi muzli kravice na kmetijah okrog Ljubljane.
Ferdo Crni
10. 12. 2010 13.35
Spet klasična slovenceljska poteza - mi bomo svet učili demokracije, pravnih in kazenskih postopkov. O absurdih bi bil jaz na mestu kakšne Pirc Musarjeve raje tiho. Se vidi da ji je zrasel greben. Ona bo ameriko učila o "svinjarijah". Bljah .. na bruhanje mi gre.
Frane Šajn
10. 12. 2010 08.45
Frane Šajn
10. 12. 2010 08.43
KO SE NAM BO PA TALE SNEL Z VRATU SE BOMO PA RES ODDAHNILI!
cirenij
10. 12. 2010 08.32
Hrvatje nam že odžirajo naše ozemlje. Mi, miroljubni Slovenci pa se držimo le diplomatskih poti. Ne zavedamo se: če zahtevaš 1, dobiš 1/2. Hrvatje so v tem veliko spretnejši. Naši rokavičarji se tega ne zavedajo. Pa tudi nimajo vil ob morju, ki bi jih lahko dali razsodnikom. Assage pa je zakon!!!
LexLuthor
09. 12. 2010 21.16
Pahor ima svoj prav poseben "bucket list": stvari, ki jih moram res generalno zafurat, preden odletim...
standard
09. 12. 2010 19.23
Izgleda, da so tradicionalno demokratične države tako hitele izvažati demokracjo, da je je za domačo porabo zmanjkalo.
mamilko01
09. 12. 2010 19.21
pavliha ga v touster zaštiha
caspera
09. 12. 2010 18.50
Jaz se pa strinjam, da je slovenska vlada v vseh letih premalo odreagirala ob posameznih hrvaških potezah. Že Rupl je samo neka diplomatska pisma pisal in nič v dobro Slovenije naredil. Tudi tokrat pogrešam odločen odziv naše vlade.
Levji
09. 12. 2010 18.01
Ta Pavliha je res pravi pavliha.
Raztezje
09. 12. 2010 17.51
O nas ima Wikileaks poseben dosje, o Hrvatih pa nič kaj ne jamrajo, saj imajo oni že sklenjene bilateralne odnose z Ameriko. Ker smo z najvišje izraženo voljo ljudstva ugotovili, da se imajo Hrvati pravico pogajati za Piranski zaliv, njihove projekcije niso provokacija ampak vizualizacija dejstva, s katerim mora računati njihova država, saj smo jih mi v to prisilili. Pa še kakšen fantastičen dan je bil to!
Indigo Pingvin
09. 12. 2010 17.38
Od vseh v javni upravi in politiki je podala Pirc Musarjeva najboljši komentar, takoj za njo pa Žbogarjev komentar. Vsi ostali so tiho kot riti ali tja lezejo.
p0mijek
09. 12. 2010 17.38
po podpisanem jokat je prepozno. to bo novi slovenski pregovor. kwa zdej jočejo? SPET odkrivajo toplo vodo??
korintos1
09. 12. 2010 17.24
A ni bil Pavliha v neki komisiji za mejo s Hrvaško?
mate08
09. 12. 2010 16.57
čeferini???????????? aha, premalo uspešni....
JezekModaFoka01
09. 12. 2010 16.52
Dobro ji gre, vsakič ko jo vidim ima 5 kil več ...
Myway
09. 12. 2010 16.38
Kdo je to Nataša Pric Musar?
indigokid
09. 12. 2010 16.38
@strogoff jaz mislim, da ima ona čisto prav
loden
09. 12. 2010 16.37
Pravnik Marko Pavliha je dejal, da je arbitražni sporazum slabo napisan, slovenska stran pa se na hrvaške enostranske poteze ne odziva dovolj dobro. To bi lahko povedal že takoj. Ampak je, kot pravnik čakal na pravo priložnost? Nataša Pirc Musar, je žalostno, da podrobnosti, objavljene na WikiLeaksu, niso prej prišle v javnost. Kdaj prej?