Slovenija

Za vikend poplavljanje rek, prihodnji teden ponekod sneg do nižin

Ljubljana, 08. 03. 2013 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaradi taljenja snega in padavin na Arsu za soboto in nedeljo napovedujejo močno naraščanje reke Krke in njenih pritokov. Povečane pretoke bodo imele tudi Ljubljanica, Vipava, Reka in Kolpa. Prihodnji teden lahko ponekod znova pričakujemo sneg.

Na Primorskem je zaradi megle v pasovih zmanjšana vidljivost, so zapisali na prometnoinformacijskem centur. Že zjutraj je pristaniška kapitanija v Kopru zaradi goste megle v Luki Koper zaprla promet za nekatere ladje, so zapisali na upravi za zaščito in reševanje.

Zaradi taljenja snega in predvidenih padavin na Agenciji RS za okolje za soboto in nedeljo napovedujejo močno naraščanje reke Krke in njenih pritokov.

V soboto, zlasti pa v nedeljo in ponedeljek lahko Krka poplavi na območju rednih poplav. Krka je presegla opozorilni pretok 200 kubičnih metrov na sekundo danes dopoldne. Največji pretok na Arsu pričakujejo v noči iz sobote na nedeljo ter v nedeljo čez dan, ko lahko Krka v Podbočju preseže pretok 350 kubičnih metrov na sekundo.

Za soboto je za povodje reke Krka razglašen celo oranžni alarm. Kot je v oddaji 24UR OB ENIH povedal hidrolog Janez Polajnar, lahko Krka ogrozi tudi nekaj naselij, in sicer Koprivnik, Kostanjevico in Šentjernej.

Opozorilne vrednosti pretokov sta presegli tudi Ljubljanica in Vipava, njuna vodnatost se prehodno umirja. Pretok Ljubljanice v Mostah trenutno znaša 164 kubičnih metrov na sekundo, največji pretok pa pričakujejo v noči s sobote na nedeljo ter v nedeljo čez dan, ko lahko preseže 200 kubičnih metrov na sekundo. Ljubljanica bo poplavljala na Ljubljanskem barju v območju pogostih poplav.

Hidroalarm za soboto, 9. marca
Hidroalarm za soboto, 9. marca FOTO: ARSO

Reka Vipava je presegla opozorilni pretok 100 kubičnih metrov na sekundo v Dolenju. V prihodnjih dneh bo Vipava s pritoki ohranjala veliko vodnatost, ob padavinah lahko poplavi na območjih pogostih poplav, opozarjajo na Arsu.

V soboto bosta ob padavinah narasli tudi Reka in Kolpa, prav tako so možna manjša razlivanja na območjih pogostih poplav.

V prihodnjih dneh se bodo povečale površine na ojezerjenih delih kraških polj Notranjskega in Dolenjskega krasa. Tam lahko pride do razlivanj na območjih pogostih poplav. Plimovanje morja ob slovenski obali bo v teh dneh povišano, še dodajajo na Arsu.

Nevarnost snežnih plazov je večinoma 3. stopnje

Po podatkih Agencije RS za okolje je od srede v gorah oblačno in megleno vreme z občasnimi padavinami, ki so bile pogostejše v Julijskih Alpah in v predgorju, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje. Snežna odeja se je, razen višje v visokogorju, hitreje sesedala in preobražala, ob dežju tudi ponekod premočila do tal in talila. Nad mejo sneženja je predvsem v Julijcih zapadlo okoli pet centimetrov snega, v zahodnih Julijcih pa lahko tudi precej več. S strmih pobočij so se prožili posamezni plazovi mokrega snega.

Na 2500 metrov je v Julijcih do okoli 360 centimetrov snega, na 1500 metrih do 220 centimetrov in na 1000 metrov do okoli 80 centimetrov. Drugje po naših gorah je snega na 1500 metrih od 70 do 110 centimetrov, na 1000 metrih do okoli 40 centimetrov.

Na 2500 metrov je v Julijcih do okoli 360 centimetrov snega, na 1500 metrih do 220 centimetrov in na 1000 metrov do okoli 80 centimetrov.
Na 2500 metrov je v Julijcih do okoli 360 centimetrov snega, na 1500 metrih do 220 centimetrov in na 1000 metrov do okoli 80 centimetrov. FOTO:

Snežna odeja je večinoma mokra in zmehčana, le v visokogorju je trda, ponekod je na skorjasti podlagi nov sneg, so še dodali na upravi. Na grebenih so številne opasti, na vetru izpostavljenih legah je sneg spihan in podlaga poledenela. V vzhodnih Karavankah in na Pohorju je sneg južen le zaradi otoplitve, višje je ponoči pomrznil. Nevarnost snežnih plazov je večinoma 3. stopnje.

Pod mejo sneženja se je sneg ojužil in namočil, zlasti v zahodnem delu Julijskih Alp in v predgorju, ker je tam padlo kar nekaj dežja. Predvsem tam se je povečala možnost proženja talnih plazov mokrega snega s strmih, travnatih ali z listjem prekritih pobočij, opozarjajo na upravi za zaščito in reševanje in dodajajo, da lahko višje v zahodnih Julijcih plazi tudi novi sneg. Tudi drugje se je pod nadmorsko višino 2000 metrov sneg že delno premočil zaradi otoplitve in se povečuje možnost plazenja.

Kakšno vreme nas čaka?

Danes bo v vzhodni Sloveniji delno jasno. Drugje bo pretežno oblačno in ponekod megleno, občasno bo deževalo, popoldne le ponekod na Notranjskem in Primorskem. Čez dan bo pihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 13, v vzhodnih krajih do 16 stopinj Celzija, so zapisali na spletni strani Arsa.

Prihodnji teden, v sredo, lahko sneg pričakujemo do nižin.
Prihodnji teden, v sredo, lahko sneg pričakujemo do nižin. FOTO: Miro Majcen

Jutri bo oblačno, padavine se bodo razširile nad vso Slovenijo. Meja sneženja bo na višini okoli 1500 metrov. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 6, na Primorskem okoli 9, najvišje dnevne od 5 do 10, na Primorskem do 12 stopinj C.

V nedeljo in ponedeljek bo oblačno, občasno bodo še padavine, deloma plohe. Več dežja bo v hribovitem svetu zahodne Slovenije. Meja sneženja bo med 1200 in 1400 metri nadmorske višine. Predvsem v vzhodni Sloveniji bodo tudi krajša obdobja delno jasnega vremena.

Oblačno vreme z občasnimi padavinami v obliki dežja se bo nadaljevalo tudi v torek. Takrat se bo meja sneženja predvidoma spustila pod 1000 metrov nadmorske višine, napovedujejo na Arsu. V sredo se bo še ohladilo, meja sneženja pa se bo ponekod spustila do nižin. Zaenkrat kaže, da bo količina snega majhna.

V četrtek in petek bo še največja verjetnost za delne razjasnitve, hladno bo, na Primorskem bo pihala burja. Bolj oblačno z občasnimi padavinami bo znova ob koncu tedna, so zaključili na Arsu.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kratke-hlace
08. 03. 2013 14.38
+0
Še bi jeo snega rumenega.
Milan Koleznik
08. 03. 2013 13.41
+8
imamo ga že čer glavo,potrebujemo svež pomladanski zrak in veter,
Dejan777
08. 03. 2013 13.36
+6
Salome, vse najboljše za dan žena!
Ramzess
08. 03. 2013 12.54
-2
Zaradi padavin morda, snega skoraj ni več.
BobbyP
08. 03. 2013 12.46
+7
Madonca.Zoki se tudi že tali.Torej bodo poplave še hujše.