Slovenija

Zaradi temperaturne inverzije na Kredarici topleje kot po nižinah

Ljubljana, 10. 11. 2021 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Rok Nosan
Komentarji
4

Po ohladitvi z začetka tedna je gore dosegla občutna otoplitev, po nižinah pa smo najnižje temperature izmerili ravno v današnjem jutru. Tudi v prihodnjih dneh nas čaka umirjeno jesensko vreme. V višje lege bo še naprej dotekal za ta del leta zelo topel in suh zrak, po nižinah pa bo zrak bistveno bolj vlažen, zato bo predvsem nad vzhodno in osrednjo Slovenijo veliko nizke oblačnosti, posledično pa bodo tukaj tudi temperature občutno nižje kot na Primorskem in v krajih nad meglenim pokrovom. Manjša sprememba vremena nas bo dosegla ob koncu tedna, ko se bo čez naše kraje pomikala oslabljena hladna fronta.

November, ki je v dolgoletnem povprečju najbolj moker mesec v letu, se bo letos, kot vse kaže, uvrstil med bolj suhe mesece. Po ponedeljkovem prehodu hladne fronte, ki je v hribe prinesla sneg, se je namreč k nam razširilo območje visokega zračnega tlaka, ki se razteza vse od Britanskega otočja do Črnega morja. Ker se naši kraji nahajajo na obrobju njegovega vpliva, v višje lege z jugozahodnikom doteka vse toplejši zrak, po nižinah pa se ob jasnih nočeh brez vetra krepi temperaturni obrat.  

Izrazit temperaturni obrat marsikje spremljata megla in nizka oblačnost. Zgornja meja meglenega pokrova je na nadmorski višini okoli 1000 metrov.
Izrazit temperaturni obrat marsikje spremljata megla in nizka oblačnost. Zgornja meja meglenega pokrova je na nadmorski višini okoli 1000 metrov. FOTO: Shutterstock

Že včeraj nas je v višinah dosegla za sredino novembra zelo topla zračna masa. Na Kredarici, kjer je bilo v ponedeljek ob sneženju pet stopinj pod ničlo, so včeraj popoldne izmerili tri stopinje nad ničlo, dotok toplega zraka pa se je nadaljeval tudi ponoči. Povsem drugače je bilo po nižinah, kjer se je do jutra močno ohladilo. Nastala je redka situacija, ko je bilo na naši najvišji meteorološki postaji celo topleje kot po nižinah. Ob šesti uri zjutraj je bila tako v Mariboru izmerjena stopinja pod ničlo, na Kredarici pa je termometer pokazal šest stopinj nad ničlo, kar je tu bolj običajna temperatura za začetek poletja kot pa za zadnji mesec meteorološke jeseni. 

Kakšno vreme nam bo prineslo nadaljevanje srede?

Nizka oblačnost se bo lahko v Prekmurju in na jugovzhodu Slovenije zadrževala večji del dneva, drugod se bo do zgodnjega popoldneva večinoma razkrojila. Tudi v krajih nad meglenim pokrovom bo danes le malo sončnih žarkov, saj se bo čez naš kraje pomikala oblačnost tople fronte, ponekod bo lahko sredi dneva padla tudi kakšna kaplja dežja. 

Po nižinah vzhodne in osrednje Slovenije se ozračje ne bo kaj prida ogrelo. Pričakujemo od 6 do 10 stopinj Celzija. Topleje bo v višjih legah Gorenjske in Notranjske, najtopleje pa bo na Primorskem, kjer bo ponekod še pihala šibka burja. V teh krajih bodo termometri pokazali od 17 do 19 stopinj Celzija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Temperaturni obrat bo vztrajal do vključno sobote

Tudi jutrišnji dan bomo marsikje po nižinah začeli z meglo, ki se bo do sredine dneva večinoma razkrojila. Sledilo bo sončno in prijetno toplo popoldne. Najtopleje bo na Primorskem, kjer se bo lahko lokalno ogrelo tudi nad 20 stopinj Celzija, zelo toplo pa bo še v hribih nad meglenim pokrovom, kjer bodo najvišje temperature okoli 15 stopinj Celzija, medtem ko bo po nižinah zaradi dolgotrajnejše megle nekaj stopinj manj. 

V petek bo v višje lege še naprej dotekal za ta del leta zelo topel zrak, drugod se bo ob šibkih vzhodnih vetrovih zadrževal vlažen zrak in poskrbel za turobno novembrsko vreme s precej megle ali nizke oblačnosti po nižinah. Zgornja meja meglenega pokrova bo na nadmorski višini okoli 1000 metrov.

Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: 24ur.com

Ob koncu tedna se bo nizka oblačnost razkrojila, se bo pa pooblačilo v višjih plasteh ozračja. V soboto popoldne in v nedeljo dopoldne bo pod vplivom oslabljene hladne fronte v večjem delu Slovenije prehodno rahlo deževalo, v prihodnjem tednu pa kaže na oblačno, a večinoma suho vreme z letnemu času primernimi temperaturami. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
10. 11. 2021 08.06
+0
Bill Gates podprl načrt za omejitev sončne svetlobe na Zemlji 1.1.2021...na čigav račun bo to omejil?
TistoPravo
10. 11. 2021 10.00
+1
Bill Gates je odločen, da bo pomagal Zemlji ... Pa ji bo res?!
TistoPravo
10. 11. 2021 08.02
+0
Brez geoinžiniringa bi blo 6 stopinj po nižinah in z malo megle...tako pa je zimsko od aavgusta praktično že