Slovenija

Prepoved Thompsonovega koncerta: organizator bo zahteval 149.000 evrov odškodnine

Ljubljana, 08. 06. 2020 15.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Povod za pripravo interpelacije notranjega ministra Aleša Hojsa je bila odločitev ministrstva, da ugodi pritožbi zoper vnovično prepoved koncerta hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru, je dejal Matjaž Han (SD). Podprli jo bodo tudi v LMŠ, Levici in SAB. "Odločba je sledila temu, kar zagovarjamo vsi, torej pravni državi," je v odzivu dejal Hojs. Dodal je, da po njegovih informacijah Thompson koncerta ne želi izvesti. Organizator koncerta bo sicer zahteval odškodnino v višini 149.000 evrov.

V odločbi notranjega ministrstva, z dne 3. junija, je zapisano, da je organ prve stopnje svojo odločitev o prepovedi koncerta opiral na dejstva, ki "neposredno ne izkazujejo namena organizatorja koncerta", da je koncert želel organizirati z namenom, "da bi se na njem izvrševala kazniva dejanja ali pozivalo k izvrševanju kaznivih dejanj". In prav iz tega razloga so prepoved ustavili. Predlagatelj prepovedi je med drugim navajal, da se na Thompsonovih koncertih izvršujejo dejanja, ki poveličujejo ustaštvo, a prepovedi prireditev ni mogoče sprejeti na podlagi časopisnih člankov in televizijskih prispevkov, saj to niso objektivni dokazi, je še zapisano v odločbi. 

Zaradi Thompsonovega koncerta čaka Hojsa interpelacija

Kot je v izjavi za medije v državnem zboru pojasnil Han, se zaveda, da od imenovanja vlade še ni minilo sto dni in da velja dogovor, da se interpelacije v tem času ne vlagajo. Toda ob nekaterih vladnih potezah opozicija "enostavno ne more stati križem rok", je dejal.

Glavni povod je bila po njegovih besedah odločba ministrstva za notranje zadeve, ki omogoča Thompsonov koncert v Mariboru. "Gre za zadevo, ki se ne bi smela zgoditi, ker upam, da v 21. stoletju v Sloveniji ne bomo poveličevali ustaškega režima," je pojasnil Han.

Drugim po njegovih navedbah spornim zgodbam so se sicer namenoma ravno zaradi tega, ker od imenovanja vlade še ni preteklo sto dni, izognili in se ob pripravi predloga besedila za interpelacijo osredotočili samo na omenjeno odločbo ministrstva. Han bi si želel, da ministrstvo za notranje zadeve to odločbo umakne. "Če gre za pravo stvar, za zagovarjanje pravih vrednot, je tudi ena stran dovolj," je odgovoril na vprašanje, ali bo torej besedilo za interpelacijo kratko.

Glede Hojsovih navedb v nedeljski oddaji Politično na Televiziji Slovenija, da je bil tudi sam presenečen, da v postopke ni bil vpleten in da so odločbo sprejele pristojne službe na ministrstvu na podlagi sklepa sodišča, je Han odgovoril, da če bo Hojs s tem lahko odgovoril na interpelacijo in bodo lahko imeli pogovore, bo vsem lažje. Na vprašanje, ali glede na to, da vlagajo interpelacijo, ne verjamejo, da minister ni vedel nič, je Han odgovoril, da je bilo jasno, kdo ve za tako pomemben dokument, pri katerem je jasno, da se bo razburila ne le slovenska, ampak tudi tuja javnost. "Če pa ne ve, je pa še slabše – če notranji minister ne ve, da bo z odločbo notranjega ministrstva naredil za moje pojme celo incident mednarodnih razsežnosti," je dejal.

Na vprašanje, ali z interpelacijo v kot stiskajo tudi stranki SMC in DeSUS, ki sta se v izjavah opredelili proti koncertu, je odgovoril, da tega namena niso imeli. Če interpelacije ne bi pripravili, bi bili po Hanovem prepričanju deležni vprašanj, kaj bodo naredili in ali se jim zdi tak koncert v redu. "To zgodbo smo pač morali zapreti, kaj bodo pa druge stranke naredile, je pa njihova odločitev," je še dodal in poudaril, da je za SD nesprejemljivo, da bi se organiziral koncert, na katerem se bo promoviralo ustaštvo. 

Hojs: spoštujem pravno državo

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Interpelacijo bom komentiral, ko jo bom videl," je v odzivu dejal notranji minister Aleš Hojs, ki trdi, da je z njo seznanjen le iz medijev. Na očitek, da je za odločbo najverjetneje vedel vnaprej, če ni, je pa še toliko slabše, je odgovoril, da vseh odločb ne more poznati. Je pa na pogovor poklical osebo, ki jo je izdala. "Pojasnila mi je podlago za to odločbo: izhaja iz sodbe upravnega sodišča, iz sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice in iz usmeritev, ki jih je ministrstvu odločba upravnega sodišča dala," je dejal. "Odločba je sledila temu, kar zagovarjamo vsi, torej pravni državi," je še dodal. 

"Večkrat sem povedal, da so ustaštvo, fašizem, nacizem, komunizem zavržene ideologije, enačiti mene z ustaštvom se mi zdi pod nivojem, zato na takšne navedbe gospe predsednice (Tanje Fajon) ne morem odgovarjati," je še dejal Hojs, ki je prepričan, da je interpelacija usmerjena proti njemu osebno in da ga želi opozicija "ideološko blatiti kot persono"

Organizator koncerta zahteva odškodnino 

"Imam neuradne informacije, da gospod Thompson tega koncerta ne želi izvesti. Obenem pa imam tudi informacije, da njegovi zastopniki oziroma organizatorji koncerta želijo od države dobiti večje vsote denarja, torej neko odškodnino," je v izjavi za javnost še povedal notranji minister. 

Thompson sam sicer ne želi od Slovenije nobene odškodnine, bo pa organizator koncerta Milan Trol zahteval odškodnino, saj naj bi imel zaradi prepovedi za več kot sto tisoč evrov škode. Zahteval naj bi 149.000 evrov. 

Podporo interpelaciji Hojsa poleg SD napovedujejo tudi v LMŠ, Levici in SAB

Podporo interpelaciji so napovedali tudi v LMŠ, Levici ter v SAB, če bo dobro utemeljena. V Levici sicer interpelacije, ki bo vložena v prihodnjih dneh, ne bodo sopodpisali, če bo temeljila le na očitku glede koncerta. V vsakem primeru pa jo bodo na glasovanju podprli. 

V LMŠ menijo, da SDS sploh ne bi smela prevzeti vodenja ministrstva za notranje zadeve, ker da so ta stranka in njeni posamezniki v različnih policijskih postopkih, je v današnji izjavi novinarjem v DZ dejal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. Po njegovih navedbah tudi Hojs ne bi smel postati notranji minister, ker da je pred prevzemom funkcije vodil podjetje, ki je bilo v policijskih postopkih. "Thompson oz. odločba je le vrh ledene gore vseh nepravilnosti in neprimernega komuniciranja Hojsa," je dejal Golubović in napovedal, da bodo sopodpisali interpelacijo ter jo podprli. Besedilo bodo pregledali in ocenili, ali je smiselno še kaj dodati.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je povedal, da so se v opoziciji dlje časa pogovarjali o tem, da bi bil Hojs verjetno eden od tistih, ki si v tem trenutku najbolj zasluži interpelacijo. Spomnil je na "vodenje postopkov proti miroljubnim protestnikom, postopke za aktivacijo vojske na meji in podpis pod pismo notranjih ministrov EU glede relokacije beguncev". Vatovec meni, da se te zadeve pri Hojsu kopičijo in si zato zasluži interpelacijo.

Da bi bila edina točka interpelacije odprava prepovedi Thompsonovega koncerta, pa je po njegovem mnenju smešno, saj da si Hojs interpelacijo zasluži zaradi drugih stvari. Vatovec je sicer poudaril, da je ta koncert enako kot leta 2017 nedopusten in nesprejemljiv in bi se lahko pridružili skupini držav, ki si takšne koncerte upajo prepovedati.

Iz SAB pa so sporočili, da bodo interpelacijo podpisali in podprli, če je dobro utemeljena. Spomnili so na stališče SAB, da je koncert Thompsona v Sloveniji nedopusten.

Interpelacije ne bodo podprli v opozicijski SNS. Kot je glede očitka o Thompsonovem koncertu danes povedal predsednik stranke Zmago Jelinčič, interpelacija "za take neumnosti niti ni mogoča in gre samo za politična nagajanja". Po njegovih navedbah je za omogočanje Thompsonovega koncerta odgovorna uradnica na ministrstvu, ki bi zato morala izgubiti službo. Minister ne more vedeti vsega, kar delajo njegovi podrejeni, meni Jelinčič. Ob tem pa je poudaril, da so v SNS strogo proti širjenju ustaških zadev. Kot je med drugim naštel, "ne moremo pozabiti, da so naše duhovnike pobijali hrvaški ustaši, ne smemo pozabiti, da so ustaši v Beli krajini poklali celo vas moških".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (956)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DasaizDalasa
09. 06. 2020 21.02
+2
Ne bi se vrnil iz Srbije v enem kosu.
Uporabnik1727405
09. 06. 2020 09.53
+9
Dejstva so sledeča:v prejšnjih postopkih so upravni organi pravilno(na podlagi utemeljenih dokazov in ne domnev) prepovedali koncert dokazanemu fašistu in ustašu Perkoviću.Sodba Upravnega sodišča ,na katero se vseskozi neutemeljeno sklicuje minister,ni dovolila koncerta.Takšne prepovedi so sprejele številne države,(med njimi tudi Hrvaška za napovedani koncert v Pulju).Nova oblast je ,očitno, sledeč desničarski ideologiji s hlapčevsko povezavo z vladajočo-pro ustaško usmerjeno stranko na Hrvaškem,kljub temu ,da se je zavedala možne odškodninske odgovornosti Države(davkoplačevalcev)očitno po nalogu in usmeritvah glavnega botra(brez katerega se v tej vladi ne more in ne sme nič zgoditi), dovolila koncert .Sedaj pa se minister HOJS,ki je v tej zadevi izvršitelj ,sprašuje ali je treba plačati celotno zahtevano odškodnino od cca 180.000,00 EUR ,ali le eno polovico.Takšen minister je zrel za kazenski pregon in ne le za interpelacijo...
Nidani
09. 06. 2020 11.23
+2
Zrel je za neko ustanovo, ne samo interpelacijo. Se oproščam, preveva me gnev...
kenowah
09. 06. 2020 09.28
+31
Organizatorju naj drzava na racun drzavljanov placa izlet v Jasenovac.
prinašalec2
09. 06. 2020 09.14
+1
Ne moreš verjet zakaj vlagajo nekateri politiki sedaj v ta nastop nekega pevca toliko energije in vlivajo toliko sovraštva. Pa rcm.mariborski župan res nimaš drugih skrbi ali pa celo to izrabljaš za prikrivanje svojih "grehov". Mislim, pesem, koliko neumnih besedil smo v tem času in da ne govorim o onih v partijskem režimo, koliko "sovražnosti" so nas s pesmijo učili? Ja in ironija, nekateri jih lahko še danes na osrednjem slovenskem stadionu v našem glavnem mestu, javno prepevajo... Res ste prav smešni vsi skupaj s tole gonjo. Itak pa bo tisti, ki bo želel šel na koncert, ostali pa ne...in?
Mogočnež
09. 06. 2020 09.12
-20
G Hojs pravilno si ravnal, ne skrbi!
walter2
09. 06. 2020 09.05
+46
Predlagam Thomsonu naj gre koncertrirat v Srbijo!Tam ne bo prepovedi in čakajo ga z odprtimi rokami!
Da se mene pita..
09. 06. 2020 09.05
+18
To da bo Tompson koga tožil je fake news.
walter2
09. 06. 2020 09.24
+19
Potem bi moral tožiti do sedaj tudi Švico,Avstrijo in Nemčijo kjer velja prepoved njegovih koncertov!
mackon08
09. 06. 2020 09.41
+0
t-55 Si mogoče nepismen? Preberi članek pa potem komentiraj.
Josip_L
09. 06. 2020 09.54
+1
Ne nakladaj. V Mariboru je bil koncert razprodan in komaj takrat prepovedan. Drugo je, če nekaj v naprej prepoveš.
ochi
09. 06. 2020 08.58
+14
Lepo bi organizatorju že davno nazaj obrazložili, da ne morejo zagotoviti ustrezne varnosti pri izvedbi dogodka, pa bi se umaknila tudi zavarovalnica. potem pa, če je trol pravi trol, pa naj skasira stroške vandalizma in uničenja, če želi.
mackon08
09. 06. 2020 09.44
+2
ochi Ne piši bedarij varnost se mora zagotoviti, policija pa določi kakšno varnost zahteva takšen dogodek. Če je predrago zaradi zavarovanja dogodka se dogodek ne izvede. To je isto kot na tekmah, na enih je ogromno specialcev na drugi jih sploh ni.
Rade 74
09. 06. 2020 08.55
+28
Samo eno preprosto vprašanje imam za potomce domobrancev:kaj so dobrega za slovenski narod naredili vaši predniki in zakaj so prisegli z Nacisti? Argumentirajte mi to!
Kaj_je_res
09. 06. 2020 08.54
+7
Ja, to je pa res najhujše, kar se lahko zgodi v Sloveniji, da se nek hrvaški pevec dere, to je moj dom? In zdaj se vsi s tem ukvarjamo? Prejšnje vlade, ministri... so naredili cel kup veliko veliko hujših kršitev, pa nihče ni kričal po interpelaciji. Dol mi visi za to vlado in za vse leve, ki pridejo, kar me moti, je pa tole manipulativno nabijanje. Vi vsi skupaj sploh ne veste, kakšne so resnične težave ljudi in Slovenije!
glavni Baja
09. 06. 2020 08.53
-13
Ne vem, v čem je fora, tip pač poje kar nekaterimi v našem regionu odgovarja(politično). Škoda, k nimamo mi enga takega slovenskega pevca
13klu?
09. 06. 2020 08.49
+16
Bravo trol zdaj pa organiziraj koncert na marakani ,domov te itak ne bo.
ariane68
09. 06. 2020 08.47
+10
Pa zakaj ste nestrpni naj poje samo MNZ mu naj spremeni repertoar in bi na primer pel lepe Slovenske pesmi kot so Slovenija od kod lepote tvoje, Tam kjer murke Cveto, Dolini tihi, Čebelar in ostale lepe pesmi, zakaj pa ne????
Kollerik
09. 06. 2020 08.44
+20
Če bi tole bila vsaj D od države, bi organizatorja že zdavnaj zaprli... na prisilno delo seveda.
CIGU MIGU
09. 06. 2020 08.44
+9
ne more biti človek bolj sovražen od samega sovraštva,le kaj se je temu gospodu zgodilo,da sovraži vseprek in vsakega ,nerazumljivo
Kollerik
09. 06. 2020 08.40
+20
Spokajte v Argentino čimprej.
nemo1
09. 06. 2020 08.33
+9
Samo naj proba
tavbix
09. 06. 2020 08.31
+27
Kakšna odškodnina le!!! Na goli otok tako z organizatorjem kot s tistim drugim oslom, ki naj bi bil pevec!
mackon08
09. 06. 2020 08.24
+6
Vsi ki ste zdaj proti Thompsonu in hodite na hrvaško na dopust, prej ko greste na tja preverite če je lastnik apartmaja ali sob emogoče ustaš. A ne to pa je ok.
ochi
09. 06. 2020 08.55
+24
mene ne moti, če si ti latentni homoseksualec. če mi pa rineš v rit in to na domačem dvorišču, bomo pa imeli problem.
mackon08
09. 06. 2020 09.55
-3
ochi Evo to pa je tipično sprenevadanje in nenačelnost. To je isto kot da greš na dopust, sobo pa najemaš pri človeku ki je znani pedofil pa to veš in te ne moti, ker ne vpliva na tvoje bivanje.
motorist_mb
09. 06. 2020 08.24
+15
Finta v odškodnini!