Zaradi varstva osebnih podatkov števec covid-19 začasno ustavljen

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
K.H.
KOMENTARJI
164
V le nekaj urah po zagonu portala za samoporočanje o širjenju okužbe s covidom-19 je podatke o svojem počutju oddalo okoli 130.000 uporabnikov. A ker je bilo treba pri tem dati svoj EMŠO, je informacijski pooblaščenec opozoril, da je treba zagotoviti zakonitost zbiranja tovrstnih podatkov. Števec so zato začasno ustavili.

Koronaštevec so začasno ustavili, ker ni bil v skladu z zakonodajo o zbiranju osebnih podatkov.
Koronaštevec so začasno ustavili, ker ni bil v skladu z zakonodajo o zbiranju osebnih podatkov.FOTO: 24UR

V sredo je v večernih urah začel delovati portal za samoporočanje o širjenju okužbe s covidom-19. Do danes sredi dneva so njegovi ustvarjalci zabeležil okoli 130.000 vnosov. A mnoge uporabnike je pri tem zmotilo dejstvo, da so morali za vpis lastnih opažanj glede simptomov podati enotno matično številko občana (EMŠO). 

Oglasil se je tudi informacijski pooblaščenec, ki je pozdravil plemenite namene upravljavcev spletne strani covid-19 samoporočanje, namenjene podrobni statistiki okuženosti s koronavirusom v Sloveniji. Hkrati pa je opozoril, da gre pri tem za zbiranje osebnih podatkov, zato je treba zagotoviti zakonitost njihove obdelave.

Na tovrstno zbiranje osebnih podatkov so informacijskega pooblaščenca opozorile tudi številne prijave in vprašanja posameznikov, ki so se spraševali glede zakonitosti obdelave podatkov o zdravstvenem stanju, ki jih posamezniki sami vnašajo preko spletne strani. S pomočjo števca so ustvarjalci želeli zbrati bolj jasno sliko okuženosti oziroma bolj podrobno statistiko o zdravih, okuženih, samoizoliranih in ozdravljenih Slovencih, ki jih uradne zdravstvene številke morda ne zajemajo.

Informacijski pooblaščenec je med preverjanjem prijav in spletne strani ugotovil, da posameznik na spletno stran vnese nekatere osebne podatke (o znakih okužbe, družinskih članih ipd.), pa tudi svoj EMŠO ter regijo in občino bivališča.

Informacijski pooblaščenec stopil v stik z ustvarjalci števca

Na določene nepravilnosti pri zbiranju podatkov je danes zjutraj pooblaščenec opozoril tudi ekipo, ki je oblikovala portal. Kot so pojasnili na uradu informacijskega pooblaščenca, so upravljavci strani pojasnili, da ne zbirajo in ne obdelujejo osebnih podatkov, saj se vpisan EMŠO ne pošlje na njihov strežnik in se posledično tudi ne shranjuje. Informacijski pooblaščenec jih je opozoril, da imajo vneseni podatki še vedno naravo osebnih podatkov ter da je zato treba v takšnih primerih zagotoviti zakonitost obdelave – denimo s posebno privolitvijo posameznika. Prav tako so poudarili, da je treba uporabnike o tem ustrezno obvestiti in zagotavljati vse ostale obveznosti, ki jih glede tega nalaga zakonodaja.

"Ob številnih pomislekih in skrbeh posameznikov informacijski pooblaščenec verjame, da je z upoštevanjem potreb zdravstvene stroke vsekakor možno razviti ustrezne aplikacije, ki zagotavljajo potrebne podatke, obenem pa spoštujejo občutljive podatke posameznikov. Prav zdravstveni podatki so najpogosteje tisti, katerih zloraba lahko omogoča najhujšo stigmatizacijo posameznikov," so še zapisali v sporočilu za javnost.

PREBERI ŠE
PRENOS V ŽIVO: Šest smrtnih žrtev v Sloveniji, na Infekcijski umrl oskrbovanec doma iz Metlike

Portal bodo predelali in zagotovili zakonitost

Ustvarjalci portala so se na podlagi teh opozoril in priporočil odločili, da zbiranje podatkov začasno ustavijo in portal predelajo natančno v skladu z zakonskimi zahtevami. "Nato se bo ponovno zagnal, saj je bil kljub tem pomanjkljivostim dobro sprejet in je dobil pozitivne odzive tako v javnosti kot tudi v strokovnih krogih," sta pojasnila pobudnika portala Tomaž Gregorič in Sašo Knez.

Ker je bil glavni pomislek zaradi zbiranja enotnih matičnih številk občanov, so vrednosti vseh vnesenih EMŠO številk že izbrisali, sta pojasnila in dodala, da je bil ta podatek namenjen izključno zagotavljanju konsistentnosti podatkov.

Pasica posebne novice POP TV