Slovenija

Gripa na pohodu: v lekarnah pošle zaščitne maske, v šolah na pol prazni razredi

Vojnik / Grosuplje / Ljubljana, 28. 01. 2020 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Maja Korošec / S.L. / STA
Komentarji
117

Medtem ko koronavirus iz Kitajske povzroča resne skrbi v Evropi, so v Sloveniji izbruhnila virusna obolenja, naraslo je število zbolelih z gripo in tudi drugimi okužbami dihal. To se pozna predvsem v osnovnih šolah, kjer manjka okrog 40 odstotkov otrok. V nekaterih lekarnah je celo zmanjkalo zaščitnih mask, čeprav jih strokovnjaki ne priporočajo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Gripa in viroze
    03:13
    Iz SVETA: Gripa in viroze
  • Iz 24UR: Gripa in dihalna obolenja
    02:31
    Iz 24UR: Gripa in dihalna obolenja
  • Iz 24UR ZVEČER: Razsežnosti virusnih obolenj
    03:34
    Iz 24UR ZVEČER: Razsežnosti virusnih obolenj
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z družinsko zdravnico Neno Kopčavar Guček
    08:10
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z družinsko zdravnico Neno Kopčavar Guček
  • Iz SVETA: Prazni šolski hodniki
    02:33
    Iz SVETA: Prazni šolski hodniki

Zaščitne maske lekarnam in bolnišnicam večinoma dobavlja podjetje Kemofarmacija, zato smo jih vprašali, kako to, da jih je zmanjkalo v lekarnah? Sporočili so nam, da so jim zaradi povečanega povpraševanja v preteklih dneh pošle zaloge. "Napovedane imamo dnevne prihode različnih dobaviteljev, zaenkrat v manjših količinah. Prihajajo že danes popoldne. Povpraševanje po njih je od lekarn, bolnišnic in ostalih naših kupcev veliko. V sodelovanju z našimi obstoječimi in novimi dobavitelji iščemo načine, da slovenski trg oskrbimo z dodatnimi količinami zaščitnih mask," so pojasnili in dodali, da sicer ves čas spremljajo, kaj se dogaja s širjenjem okužbe s koronavirusom.

Strokovnjaki zaščitnih mask v našem okolju ne svetujejo, saj lahko ob menjavi prenesemo viruse.
Strokovnjaki zaščitnih mask v našem okolju ne svetujejo, saj lahko ob menjavi prenesemo viruse. FOTO: Dreamstime

Vendar na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) mask v našem okolju in razmerah ne svetujejo. Po določenem relativno kratkem času se namreč premočijo, zato bi jih bilo treba nenehno menjati. Z menjavo onesnažimo roke in viruse, če smo prehlajeni ali imamo gripo, prenesemo v okolico. Poleg tega maske ovirajo dihanje. "Smiselne so znotraj zdravstvenih ustanov, kjer so zaposleni poučeni o pravilni namestitvi, nošenju, snemanju, odstranjevanju mask in seveda okoliščinah, kdaj sploh uporabiti maske. Tudi v zdravstvu se ne nosijo maske celoten delovni čas, pač pa v smiselnih okvirih. V bolnišnicah zdravstveno osebje za obisk določenih bolnikov svojce poprosi, da si nadenejo maske, in jim pri tem nudi pomoč oziroma jih o tem pouči," so razložili na NIJZ.

Za naše okolje oziroma za običajno sezono gripe zadostuje kašljanje v robec ali rokav, pogosto umivanje rok z vodo in milom, zdrav način življenja, ki vključuje uravnoteženo prehrano, vsakodnevno gibanje, če je le mogoče na svežem zraku, svetujejo na NIJZ.

Virusi, ki povzročajo akutne okužbe dihal, se prenašajo ob kihanju, kašljanju, glasnemu govorjenju na razdalji do enega metra. To pomeni, da moramo biti za prenos respiratornih virusov blizu okuženega, da se nalezemo. "Še bolj pogost prenos pa je posreden, preko onesnaženih površin. Bolnik kašlja, smrka in si ob tem pokrije usta ali nos z dlanjo, nato se dotakne bližnjih površin (kljuk, držal) in jih onesnaži s svojimi kužnimi izločki. Oseba, ki se bo onesnaženih površin dotaknila, si bo prenesla virus na svoje roke in z rok na obraz (ustnice, nosno sluznico, očesno veznico), tako bo prejela virus in lahko tudi zbolela. Zato je izjemno pomembno, da si roke umivamo pogosto," so poudarili na NIJZ.

Starši naj ne vozijo otrok v šolo, tudi če so samo prehlajeni in nimajo vročine, svetujejo strokovnjaki.
Starši naj ne vozijo otrok v šolo, tudi če so samo prehlajeni in nimajo vročine, svetujejo strokovnjaki. FOTO: Shutterstock

Zaradi gripe in viroz pri pouku 40 odstotkov manj učencev

"Danes pri pouku manjka 159 učencev od 435, to je približno 36 odstotkov," nam je trenutno stanje opisala ravnateljica Osnovne šole Jožeta Moškriča v Ljubljani Simona Kralj. Otroci so odsotni predvsem zaradi viroze, za gripo jih je zbolelo manj. Kljub visoki številki pa se je stanje izboljšalo, saj je prejšnji teden manjkalo kar 172 otrok, kar je okrog 40 odstotkov. "Prejšnji teden smo imeli v šoli v naravi tudi primer gripe. Otrok se je sicer nalezel doma, vendar je potem osem otrok v ponedeljek ostalo doma. Sicer je bila to šola v naravi, ni nujno, da so se otroci nalezli," meni ravnateljica. V večini razredov manjka tretjina otrok, nekje celo polovica. "Najbolj kritičen je 3.a razred, kjer je v šoli osem otrok, manjka jih 10. Prejšnji teden je bilo najhuje v enem od četrtih razredov, kjer so bili pri pouku samo trije učenci od 22. Edino prvošolčki v enem razredu so zdravi, bolni so samo trije," je izpostavila ravnateljica in dodala, da so morali precej otrok v teh dneh poslati domov oziroma so poklicali starše, da so jih prišli iskat – samo danes tri.

Podobno stanje imajo tudi v osnovni šoli Vojnik, kjer zaradi viroze v šolo ni prišlo 100 otrok, kar je 16 odstotkov. Stanje se jim je glede na prejšnji teden občutno izboljšalo, saj je takrat manjkalo še enkrat več otrok, torej okrog 30 odstotkov. "Največ jih je manjkalo na razredni stopnji. V treh razredih so bili v vsakem prisotni samo štirje učenci," je pojasnila ravnateljica Osnovne šole Vojnik Olga Kovač in dodala, da otrok ni bilo tako zaradi viroz in gripe in kakor tudi drugih okužb dihal.

Zdravstveni dom Grosuplje poslal navodila šolam in staršem

Direktorica Zdravstvenega doma Grosuplje Štefka Zaviršek je v grosupeljske osnovne šole, kjer je prejšnji teden zaradi gripe in GPB manjkalo 40 odstotkov otrok, zaradi zaskrbljenosti staršev poslala preventivna pojasnila in priporočila. "Napisala sem, naj v šolah poostrijo higienske ukrepe – brišejo površine, kljuke, pipe – odpirajo okna in zračijo prostore ter otroke pošiljajo domov, če opazijo, da so med poukom zboleli, oziroma naj pokličejo starše, da jih pridejo iskat. Staršem pa, naj ne pošiljajo otrok v šolo, tudi če so malo bolni – če jim teče iz nosa, če kašljajo, ne glede na to, ali imajo vročino ali ne. Kajti virusne okužbe so zelo nalezljive," je poudarila.

Klinična slika gripe, ki trenutno kroži, je blaga. Vročina pade po dveh ali treh dneh.
Klinična slika gripe, ki trenutno kroži, je blaga. Vročina pade po dveh ali treh dneh. FOTO: Thinkstock

Zavirškova je potrdila, da se zagotovo pojavlja gripa, čeprav je v njihovem zdravstvenem domu ne potrjujejo z odvzemi brisov. To pomeni, da ne morejo z gotovostjo trditi, ali bolezen povzroča virus gripe ali kakšen drugi virus. "Da gre za gripo, sklepamo po kliničnih znakih: visoka vročina, glavobol, bolečine v mišicah, suh kašelj. In takih tipičnih primerov gripe pri šolarjih je ena tretjina, ostali so drugi virusi. Poleg tega opažamo tudi črevesne okužbe oziroma kot jim pogosto rečejo trebušno gripo. Dejansko je to enterovirus, ki hkrati povzroča okužbo prebavil in dihal – večina okuženih ima nahod in bolečine v trebuhu," je razložila Zvirškova.

Sezona gripe in viroz v polnem razmahu, na udaru predvsem otroci do 14 let

Na NIJZ so potrdili, da je število obiskov bolnikov z gripi podobno boleznijo (GPB) v ambulantah primarnega zdravstva naraslo, predvsem v starostnih skupinah do 14 let. "Zaznali smo izbruhe v številnih šolah, kjer smo dokazali tako influenco A kot B. Pri šolarjih influenca poteka blago in otroci se že kmalu vračajo k pouku," so pojasnili z NIJZ in dodali, da na severni polobli pojavljanje bolnikov z gripo sicer narašča sezoni primerno.

Epidemiologinja z NIJZ Eva Grilc je pojasnila, da poleg gripe krožijo tudi drugi virusi: virusi, ki povzročajo navadni prehlad, rinavirusi, adenovirusi in anterovirusi, respiratorni sincicijski virusi: "Vsi ti virusi so značilni za to obdobje. Poleg tega so tu tudi virusi, ki povzročajo črevesna obolenja: noro in rota virusi."

Za cepljenje proti gripi še ni prepozno.
Za cepljenje proti gripi še ni prepozno. FOTO: Dreamstime

Ali kroži tip gripe, proti kateri so se Slovenci lahko cepili?

Grilčeva je zagotovila, da je v obtoku gripa tipa A, ki je tudi v cepivu. To pomeni, da so tisti, ki so se cepili, v veliki meri zaščiteni pred to obliko gripe. "Cepivo je skladno z virusi, ki trenutno krožijo," je dejala in dodala, da dvomi, da bi Slovenijo pretresla še kakšna druga oblika gripe. Po njenih besedah je namreč tako, da ko je sezona gripe določenega tipa v polnem zagonu in so virusi skladni s tistimi v cepivu, se do konca sezone stanje po navadi ne spreminja.

Cepljenje proti gripi je še smiselno in priporočljivo, čeprav gripa že razsaja. Zaščita po cepljenju se pri mlajših razvije v enem tednu do 10 dni, pri starejših pa traja dlje: od 2 do 3 tedne, so razložili na NIJZ.

Če zbolimo, pa je najbolj pomembno, da si olajšamo težave in počakamo, da gripa izzveni, svetujejo na NIJZ: "Če imamo telesno temperaturo nad 38 stopinj Celzija, jemljemo antipiretike – zdravila, ki znižajo telesno temperaturo. Za otroke je primeren paracetamol, odrasli pa lahko vzamejo paracetamol ali aspirin. Posebno ponoči je zamašen nos zelo moteč in povzroči, da dihamo čez usta, kar dodatno izsuši sluznico zgornjih dihal in poslabša počutje. Svetujemo uporabo kapljic za nos, da se prehodnost nosu poveča in olajša dihanje. Zaužijemo dovolj tekočin, saj jih zaradi vročine izgubimo več kot običajno, da ne nastopi izsušitev, ki še dodatno poslabša naše počutje. Svetujemo počitek in izogibanje telesnim naporom, dokler traja vročina. Jemanje antibiotikov – če ni bakterijskih zapletov – ni smiselno in je lahko škodljivo. Za zdravljenje gripe je že nekaj let na voljo več vrst protivirusnih zdravil, ki so različno učinkovita. Zdravila nekoliko skrajšajo trajanje in omilijo potek bolezni, če jih zdravnik bolniku predpiše prvi ali drugi dan bolezni."

Letošnja sezona gripe sicer ne odstopa od ostalih, je zatrdila Grilčeva: "Ne morem reči, da je epidemija. Po moji oceni bo vrh dosegla v roku 14 dni."

Več bolnišnic po Sloveniji je ali prepovedalo ali omejilo obiske.
Več bolnišnic po Sloveniji je ali prepovedalo ali omejilo obiske. FOTO: Bobo

Bolnišnice omejujejo obiske

Ortopedska bolnišnica Valdoltra je zaradi povečanega števila virusnih okužb in prvih primerov obolelih za sezonsko gripo omejila obiske. Bolnike lahko naenkrat obišče le ena zdrava oseba na dan, obisk pa lahko traja največ 30 minut, so sporočili z Ortopedske bolnišnice Valdoltra.

Splošna bolnišnica Celje je od danes do preklica prepovedala obiske na vseh oddelkih, saj se je epidemiološka situacija v regiji še poslabšala – število obolelih z gripo in GPB je naraslo.

V UKC Ljubljana so obiske omejili že prejšnji teden, in sicer na vseh oddelkih na eno zdravo osebo med 15. in 17. uro. Omejitve bodo veljale do preklica.

Obiske so pred časom skrajšali ali prepovedali tudi v izolski bolnišnici, na Jesenicah v internistični službi in na Onkološkem inštitutu Ljubljana.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drejca1
11. 12. 2020 11.32
Berem komentarje ...o močeradovcu:) Sploh ni treba, da je glih močerad namočen v šnopsu. Pomaga tudi kaj drugega. In če bi bil interes , kako omiliti in preprečiti viroze, bi tako dohtarji kot tudi časopisi veliko več lahko pisali o zaščiti, ki si jo lahko ljudje sami naredimo. Da se vsaj omili vse skupaj, če že preprečiti ne moremo. Tako pa vse skupaj poteka po scenariju, ki je že dolgo pripravljen..
divus
13. 02. 2020 13.39
+1
….to pa je levičarska banda...pri nas primanjkuje zaščitnih mask,mi jih pa pošiljamo na Kitajsko...to pa je skrb za lasten narod...
kekec414
29. 01. 2020 15.20
mediji pa itak sam strah sejejo med ljudmi saj jim je to tako naročeno.. živimo v eni veliki MATRICI če še komu ni jasno... pa me mejte za butlna..
Lisec7
29. 01. 2020 09.38
-1
stari ljudje so rekli, da je najbolše zdravilo "zjutraj štamprl" ali pa dva, pa naženeš dohtarja vstran.
big_foot
29. 01. 2020 09.34
+11
Tole pomaga.... Se pogovarjam s sosedom: »Grozno kašljam, kaj naj storim?« »Vem za sijajen recept: pojej kilogram surovega kislega zelja in nanj spij steklenico donata.« Naslednji dan se spet srečava. »Še kašljaš?« »Ne, ker si ne upam!«
scipio
29. 01. 2020 09.19
+3
Pomaga vodna maska in šnorkelj zamašen s filtrom namočenim v močeradovca.
METKA102
29. 01. 2020 09.38
+3
Povej recept za močeradovca, saj večina ne ve, kaj naj bi to bilo in kako se naredi, da bi si lahko pomagali. :-)
METKA102
29. 01. 2020 10.33
Na misel mi je prišlo, da bi močeradovca kar patentiral in z njim fajn zaslužil, reklamo nardiš zanjga, evrčki pa kar sami prihajajo. Ljudje radi kupujejo take stvari, kot npr. polžjo slino za večno mladost, al pa čang šlang itd.
nis9x
29. 01. 2020 09.03
+1
Maske so domena zdravstvenih služb.Nekako pritiče medicinskim sestram in zdravnikom da jih nosijo.Mi ostali,kot je navedeno,kašljamo v rokav.
Fluxx
29. 01. 2020 08.52
-3
Drzavi je b interesu da cimvec penzicev krepne bo blagajna zadihala. Tko da ne se cepit in bodite drzavotvorni. Antivexx je enako dober drzavljan.
scipio
29. 01. 2020 09.17
+8
Nekoč boš v tej odhodni kvoti tudi ti, v kolikor še nisi, pa tudi tega ni deležen vsak, sploh če ga ljubijo bogovi.
brabusednet
29. 01. 2020 08.51
+0
Še dobro,da imam plinsko masko od JLA.Ti levičarji še mask niso sposobni priskrbet.Vprašanje je,kako je z zdravili.
Fluxx
29. 01. 2020 08.54
+4
barjagula
29. 01. 2020 10.29
A ni maska od JLA iz tako osovraženih časov?Bogi,sam ne veš kaj bi.
METKA102
29. 01. 2020 08.47
+29
Nekateri se norčujete iz vsega. Tudi iz tega. Vsak pa ve, če si zdrav in odporen, tudi če zboliš, v nekaj dneh preboliš in si zdrav. Problem je za tiste starejše, bolne, onemogle, s polno pridruženimi boleznimi, za ljudi na kemoterapijah, z okvarjenim imunskim sistemom, ki sploh ne smejo biti cepljeni proti nobeni bolezni. Zato vas lepo prosim, nehajte se norčevati.
Fluxx
29. 01. 2020 08.53
-11
To so sibki ko jih j. Cepl se namo pa ce nam placas. Antivex ftw
sanisani2
29. 01. 2020 10.16
+1
Intimnanega3
29. 01. 2020 07.51
-7
dobr da mam veze na Kemofarmaciji. Hvala za info
Intimnanega3
29. 01. 2020 07.47
+8
treba je une maske met s filtrom, to ni nč
BrainDance
29. 01. 2020 07.20
+60
Vsak dan, med sprehajanjem psa vidim prazna igrišča, res žalostno :/ ...mi smo še na snegu metali na koš ali igrali nogomet, če ga je blo preveč smo pač kidali :D zej je pa dobesedno mrtvo...mulci živijo doma v "balončkih" in potem se sprašujejo zakaj so ves čas bolani...jao :D po šolah pa z maskami...pa ja še ni pust :D
Fluxx
29. 01. 2020 08.50
-6
2fast4
29. 01. 2020 07.16
+4
Hebe se učiteljem za pouk. Važno da je povečan obseg dela in pripravljenost na domu, je enako 5 plača...
Vangaro Design
28. 01. 2020 21.14
+76
A lahko že nehate s tem paničarjenjem. Ugasnite tv, pojdite ven na zrak, z družino na izlet, počnite nekaj. Karkoli. Samo ne se filat s temi novicami, ker boste začeli na koncu paniko delat že v primeru če bo metulj na vaši roki kihnil. Vse je v redu. Dihajte.
oriša
28. 01. 2020 21.22
+17
neeee, paniko treba širit. jaz grem na urgenco takoj
BrainDance
29. 01. 2020 07.34
+7
Mogoče do prve lekarne po masko, potem pa hitro nazaj domov v sterilno okolje :D
Vangaro Design
29. 01. 2020 09.04
oriša
28. 01. 2020 21.07
+10
Rapivab je uradno zdravilo proti gripi, boljše kot Tamiflu. sam mi nimamo dnarja za slovenceljne zdravit. Imamo pa lekadol, lekadol plus, lekadol combo, lekadol.... Svetovna zadeva. pa dober tek. jaz bom enga kar zdaj vzel, eh bom kar dva.
abmam
28. 01. 2020 21.29
+8
Ni mi všeč, da uporabljaš ponižujoče besede Svetlane Makarović.
PejtGaPogledatBrane
28. 01. 2020 20.48
+31
Mal česna, klobasa in rakija. Popoldan čaj z limono in ingverjem. Toj to.
mrtvi_macak
28. 01. 2020 21.49
+6
POmaga še uživanje jogurtov. Kakor obrnemo so dobri za črevesje.
BrainDance
29. 01. 2020 07.21
+5
Pa it mal ven pa kaj počet :D gibanje nog in rok, ne le prstov po ekranu :P
abmam
28. 01. 2020 20.47
+26
Prodam masko. Samo enkrat nošena. Poceni!
Komendator
28. 01. 2020 21.02
+15
Rožice cvetijo
28. 01. 2020 20.45
+6
Zanima me,kateri "strokovnjaki" pri nas ne priporočajo mask? So škodljive ali se mora čimveč ljudi nalesti ?
Christi Miles
28. 01. 2020 20.39
+49
Prideš k dohtarju po recept, napotnico al pa neseš izvid in sediš, stojiš tam par min, pa vse kreha in šmrca naokoli, ter se mimgrede okužiš. Te maske bi morale biti obvezne tudi za paciente v čakalnici. Tisto za roke razkužit visi na vsakemu vogalu, mask pa nikjer.
oriša
28. 01. 2020 20.57
+28
kupi si maske. al ti morajo vsi vse k riti prnest.