Slovenija

Zaradi zaposlitve znanke napoved ovadbe Šarca, Črnčeca in Kozmelja

Ljubljana, 17. 05. 2021 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb bo v 14 dneh vložila naznanilo suma zlorabe položaja pri zaposlitvi znanke nekdanjega premiera Marjana Šarca v Sovi. Kaznivega dejanja sumijo Šarca, nekdanjega državnega sekretarja v Šarčevem kabinetu Damirja Črnčeca ter nekdanjega direktorja Sove Rajka Kozmelja.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je po današnji seji komisije spomnila, da so domnevne kršitve postopkov zaposlitve uslužbenke na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) ter posledično nedopustno izpostavljanje Sove na Knovsu obravnavali že od začetka leta. Koalicijski člani komisije so aprila napovedali tudi selektivno sodelovanje na sejah Knovsa, dokler seja na to temo ne bo zaključena. "Kot veste, do nadaljevanja te seje ni prišlo, čeprav bi morali le še glasovati o sklepih," je spomnila Bah Žibertova.

Sejo so izpeljali danes in po pojasnilih poslanke izglasovali sklepe, da Knovs "na podlagi doslej opravljenih razgovorov ugotavlja, da obstajajo razlogi za naznanilo suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic".

Komisija bo v roku 14 dni na Specializirano državno tožilstvo ter upravo kriminalistične policije podala naznanitev suma storitve kaznivega dejanja s predlogom za izvedbo posameznih preiskovalnih dejanj zoper osumljene, bivšega direktorja Sove Rajka Kozmelja, Damirja Črnčeca in nekdanjega predsednika vlade ter predsednika LMŠ Marjana Šarca zaradi zlorabe uradnega položaja, je sklep povzela Bah Žibertova.

"Zadevi smo prišli na Knovsu do dna in bomo naznanili sum kaznivega dejanja," je dejala poslanka.

"V Sloveniji ne moreš biti politik, če nimaš vsaj ene ovadbe," je zadevo komentiral Šarec.
"V Sloveniji ne moreš biti politik, če nimaš vsaj ene ovadbe," je zadevo komentiral Šarec. FOTO: Aljoša Kravanja

Na napoved se je že odzval tudi Šarec, ki je v izjavi medijem dejal, da ni to nič novega. "V Sloveniji ne moreš biti politik, če nimaš vsaj ene ovadbe, in na Knovsu je bil tudi ta sklep sprejet nelegitimno, ker ima koalicija tam večino skupaj s podporniki. Kot vemo, SNS ni opozicija in izid glasovanja je bil pet proti štiri, tako da Knovs ni enotno odločil o tem in za nas je ta odločitev nelegitimna. Tudi strokovne službe so to potrdile s tem, da ne bodo pisale te ovadbe."

Bah Žibertova je sicer pojasnila, da se bodo z danes izglasovanim tekstom, ko bo napisan in preden bo poslan, seznanili vsi člani Knovsa. Na vprašanje, kdo je glasoval za tak sklep, pa je poslanka dejala, da je "rezultat glasovanja tak, da so bili sklepi sprejeti. Bili so tudi glasovi proti, a ko je zadeva sprejeta, je sprejeta. Koalicija v Knovsu nima večine, a sklepi so bili vseeno sprejeti".

Že od lani so odmevali napeti odnosi med Knovsom in Sovo, v središču pa je bila zaposlitev znanke nekdanjega premierja Šarca na agenciji. Po polemikah v javnosti in poizvedovanju Knovsa je inšpektorat za javni sektor na pobudo Sove na agenciji opravil nadzor nad zaposlitvijo štirih javnih uslužbencev in ugotovil več formalnih kršitev.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tmenababa
18. 05. 2021 09.33
+1
Super, res super. SDSi so po vseh možnih firmah, institucijah, televizijah nastavili samo svoje znance. A lahko tožimo kar celotno SDS?
zlati70
17. 05. 2021 18.50
+1
Ker ima voznika, ni imel priložnosti delati prekrške, zato ne vidi potrebe po vpogledih V nadaljevanju poudarja, da je bilo v vsem tem času nenormalno veliko vpogledov in zanimanje te zgodbe ob tem, da sam niti približno toliko v tem času ni bil cesti. “Nisem šofer in nisem imel prilike delati prekrške,” je še bil jasen, da ni bilo v tem primeru potrebe po vpogledih policije. Po mnenju predsednika komisije Dejana Kaloha je izjemno čudno, da so se v primeru Počivalška preverjali CPP podatki, medtem ko je Počivalšek varovana oseba in ima svojega voznika. “To bomo preverili,” je dejal Kaloh. V nadaljevanju je poudaril, podobno kot Gorenak, da je policija spolitizirana v okviru leve prominence, vpogledi pa se najpogosteje pojavljajo ob menjavah vlad.Kaloh je v nadaljevanju poudaril, da je bila tudi Počivalškova hišna preiskava medijsko in politično spolitizirana, sam Počivalšek pa nad hišnimi preiskavami ni bil presenečen, saj naj bi bila hišna preiskava posledica vseh dotedanjih političnih pritiskov in manevrov. Po neuradnih podatkih so te hišne preiskave predlagali na NPU, temeljile pa naj bi na ugotovitvah televizijske oddaje Tarča in trditvah Ivana Galeta in zdravnika Riharda Knaflja. Sodnica Mojca Kocjančič, ki je odredila to preiskavo je nekdanja žena pravosodnega ministra in funkcionarja v LDS Aleša Zalarja, medtem ko je Knafelj pred dvema letoma celo pomagal pisati program za stranko LMŠ. Počivalšek je sicer poudaril, da so njegove pravice spoštovali in so bili korektni. “Vodja preiskave pa se je obnašal nasilno /…/ želel je, da pridemo do konflikta, ki bi mu omogočil še kaj drugega,” je še pojasnil.
zlati70
17. 05. 2021 18.49
Minister Počivalšek na zaslišanju pred preiskovalno komisijo razkril šokantne podrobnosti zlorabe obveščevalnih služb in policije v času Šarčeve vlade. Minister za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo je bil danes zaslišan pred parlamentarno komisijo o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler. Počivalšek je izpostavil svoje mnenje o delu policije in obveščevalnih služb, pri čemer je bil v prvi vrsti kritičen do vlade Marjana Šarca, med katero ni več prejemal poročil obveščevalnih služb, ki jih je kot minister pridobival. Kot najbolj kritično pa je v nadaljevanju izpostavil nadzor, ki so ga opravljali nad njim samim. Med potovanjem v službo je zaznal številne motnje v delovanju omrežja, prav tako pa je odkril vpoglede v njegove podatke, tudi v času ko sploh ni bil na cesti. “Nisem šofer in nisem imel prilike delati prekrške,” je še bil jasen, da ni bilo v tem primeru potrebe po vpogledih policije. V državnem zboru se je sestala parlamentarna Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi, kjer je potekalo zaslišanje ministra Zdravka Počivalška glede nezakonitih vpogledov v osebne evidence. Počivalšek je prepričan, da se obveščevalne službe in policija zlorabljajo za politične namene.“V vladi Marjana Šarca sem ugotovil, da kot minister, ki ima dostop in je upravičen do varnostno-obveščevalnih gospodarskih podatkov, kar naenkrat teh podatkov nisem več pridobil,” je dejal. Kot je v nadaljevanju pojasnil, je normalno v enem takšnem obdobju prejel enega do tri obvestila na teden, je po nastopu Šarčeve vlade po njegovih besedah prišlo do popolne “suše”, saj nekaj mesecev ni prejel nobenega varnostno-obveščevalnega gospodarskega obvestila, ki jih je prej Sova redno pošiljala, na osnovi katerih lahko kot minister vleče določene poteze in odločitve.Glede na to, da niti v času Cerarjeve vlade ni bil priča takšni situaciji, se je v njemu vzbudil sum, da se zadeve v tej zadevi zlorabljajo. Ker se vsak dan vozi najmanj uro in petnajst minut v službo in v vmesnem času uporablja elektronsko pošto, je opazil določene motnje. “Skratka mislim, da sem bil večkrat nadzorovan in da se pogledajo tudi tiste zadeve, ki si jih jaz ne znam razložiti,” je pojasnil.
fedr?k
17. 05. 2021 17.59
-7
V zapor s klovnom. Banda levnuharska.
anatomija
17. 05. 2021 17.49
+12
želim , da je Šarec obdolžen . Če samo pomislim koliko ovadb bo doletelo Janšo in njegove podrejene v vladi . Kot prvo pa vse odgovorne za zaposlitev direktorice NPU ki ima edino referenco , da nastavi zapriseženemu kriminalcu Snežiču .
sinhron
17. 05. 2021 17.44
+7
SDS pač mora opletati , diskvalificirati , podtikati , lagati , drugače ta sekta ne zna delovati ! Po njihovem , bi morali SDS in NSI linčati , toliko so zaposlili svojih strankarskih kolegov in sorodnikov v vseh porah javnega življenja , da preprečujejo normalno delovanje demokracije v Sloveniji !
1955123
17. 05. 2021 17.46
-8
brezveze13
17. 05. 2021 18.19
+1
sinhron, omenjaš podtikanja SDS-s še kdaj pogledaš kakšen drug članek od fajon meseca levakov in opozicije nasploh ali si usmerjen kot fijakerski konj
šlogar
17. 05. 2021 17.33
+16
A je to ene vrste humoreska. Janša je zaposlil na " vse pomembne " položaje svoje ljudi, Ljubljenčke, ki mu kimajo, sedaj pa ta isti človek kaže s prstom na eno osebo, ki naj bi jo zaposlil Šarec. Kaj res?Saj me trebuh boli od smeha!
procesoid
17. 05. 2021 17.24
+6
Jankovića boste tudi "potipali"? Samo sprašujem, za prjatlco...
StarWars
17. 05. 2021 17.01
+8
Če mu dokažejo krivdo, naj spoka iz politike! In tako vsak, od sedaj naprej.
StarWars
17. 05. 2021 17.01
+14
Jožajoža
17. 05. 2021 16.51
+11
aha,janšisti so uvozili 54 " slovencev" iz Čila.kje so ji h" zaposlili" .
Arabella111
17. 05. 2021 16.50
-3
To je že stara zgodba.
boris tavcar
17. 05. 2021 16.48
+10
takle imamo ker imamo lopova za PV
Jožajoža
17. 05. 2021 16.45
+16
vsak daj janšisti zaposlijo kup svojih in vsak dan izgine ogromno denarja iz Slovenije.a ne " mama" irglova.
pojtrarara
17. 05. 2021 16.39
+9
no sej niso svetniki, sam da jih ovaja nekdo, ki je na pu pripeljal znanko za direktorico in njej prilagodil razpis... je pa naravnost grozljivo in ostudno. Sds ogabneži
pojtrarara
17. 05. 2021 16.41
+9
pa dodamo še,da ni edina znanka, ki so jo zaposlili... da sploh ne omenjamo vseh zamenjav in rošad, ki so jih naredili... a se norca delajo - to je tak kot da bi lopov lopova ovadil... spelte se vsi iz oblasti in nehajte živet na račun poštenih državljanov.
zibertmi
17. 05. 2021 16.29
+10
seveda podmornica se vam je potopila.zopet je treba novice obrnit drugam pajaci.a je primer novinar že zastaral.kolk mora bit urška ponosna,ko ima tako kulturnega moža
son?ek11
17. 05. 2021 16.11
+17
Hahaha, janez je zaposlil že vse svoje prijatelje.......👹👹👹👹👹👹
Mali miš
17. 05. 2021 16.09
-4
Zgleda, da so za levičarje levi sami poštenjaki. Ne vem, no. Dojte bit mal objektivni.
JohannDoe
17. 05. 2021 16.21
+9
Levi so poštenaki, ker so tud desni barabe. Desni pa poštenjaki, ker so tud levi barabe. Koprive nažigajo. Ovce pa blejejo zraven.
Quimico
17. 05. 2021 16.07
-4
Sarec pa ni tak, ne ne....
igy02
17. 05. 2021 16.05
-4
Crnčec bo Šarca še v zapor spravil. Izdajalec vedno slabo konča.
sinhron
17. 05. 2021 16.04
+10
SDS pač mora opletati , diskvalificirati , podtikati , lagati , drugače ta sekta ne zna delovati ! Po njihovem , bi morali SDS in NSI linčati , toliko so zaposlili svojih strankarskih kolegov in sorodnikov v vseh porah javnega življenja , da preprečujejo normalno delovanje demokracije v Sloveniji !