Slovenija

Zaradi zastrupitve poginil lev v živalskem vrtu v Slovenskih Konjicah

Slovenske Konjice, 19. 08. 2020 14.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
174

V Mini ZOO Slovenske Konjice so imeli dva leva, Arturja in Cezarja. Artur je močno bruhal in kazal očitne znake zelo slabega počutja. Veterinarju iz Mute je uspelo, da ga je pozdravil. Te sreče pa ni imel Arturjev brat Cezar, ki je začel bruhati šest dni pozneje. Čeprav se je veterinar trudil, da bi ga rešil, je poginil. Vzorci za poizvedovalne preiskave so pokazali, da sta bila leva zastrupljena. Strokovnjaki sumijo, da s strupom za zatiranje polžev.

Zaposlene v Mini živalskem vrtu (Mini ZOO) Slovenske Konjice je prejšnji mesec pričakal neobičajen prizor. Lev Artur je v sredo zjutraj, 22. julija, začel bruhati. Že dan pred tem pa je manj jedel, je pojasnil lastnik Mini živalskega vrta Slovenske Konjice Peter Polegek, kako se je vse skupaj začelo: "Njegov brat Cezar takrat še ni kazal nikakršnih znakov bolezni, bil je živahen in normalno ješč. Naslednji dan zjutraj, v četrtek, 23. julija, smo poklicali veterinarja Zlatka Goloba v Muto, ki je prišel potem, ko smo zaprli živalski vrt."

 

Dr. Zlatko Golob je leva pregledal med anestezijo.
Dr. Zlatko Golob je leva pregledal med anestezijo. FOTO: Dr. Zlatko Golob

Dr. sci. Zlatko Golob, DVM specialist za zdravljenje malih, divjih in eksotičnih živali, ki v Mini ZOO nudi strokovno podporo skupaj z Veterinarsko ambulanto v Slovenskih Konjicah, je pri pregledu leva opazil klinične znake suma akutne zastrupitve. "Ti znaki so bili: zoženi zenici, bruhanje pene, sline in popite vode. Izbruhana vsebina je bila bele barve (slina), voda in voda z izločki žlez trebušne slinavke ter jeter (žolč). Kazal je še znake: neješčnost, apatičnost, motena motorika nog, tresenje, trzanje, modrikaste sluznice, oteženo gibanje, zaspanost, moten vid, slaba orientacija v prostoru in izrazita preobčutljivost na dražljaje," je razložil dr. Golob, v kakšnem stanju je bil Artur.

Več o zastrupitvi levov Arturja in Cezarja si lahko ogledate danes v prispevku v oddaji Svet na Kanalu A ob 18.00.

Dr. Golob je leva začel nemudoma zdraviti. "Žival smo tretirali po specialnem protokolu za nudenje prve pomoči pri sumu zastrupitve," je zagotovil. Ob zdravilih, vitaminih in nadomestnih tekočinah, ki jih je Artur prejel, mu je dr. Golob odvzel tudi vzorce za poizvedovalne preiskave: slino, blato, kri, ki jih je poslal na analizo.

Zdravljenje je bilo uspešno, saj je Artur preživel. "Naslednji dan ni več bruhal, bil pa je vidno utrujen. Proti večeru je začel piti, tretji dan pa normalno jesti," je povedal lastnik Polegek.

Brata Artur in Cezar sta bila zelo navezana drug na drugega. Preživeli Artur še vedno kliče poginulega Cezarja.
Brata Artur in Cezar sta bila zelo navezana drug na drugega. Preživeli Artur še vedno kliče poginulega Cezarja. FOTO: Mini ZOO Slovenske Konjice

Čez slab teden zbolel še Cezar in nato poginil

Lastnik Polegek je nato 28. julija med čiščenjem notranjega dela ograde opazil, da je eden od levov izbruhal celoten obrok prejšnjega dne. "Na začetku smo mislili, da se je bolezen pri Arturju ponovila, nakar smo opazili, da je bolan drugi lev Cezar. O dogajanju smo po telefonu ves čas obveščali dr. Goloba. Cezar je ves dan večkrat bruhal belo peno in ni jedel. Tudi nič ni želel piti. Še isti dan, ko smo zaprli živalski vrt, je veterinar znova prišel," je opisal lastnik živalskega vrta.

Kot nam je povedal dr. Golob, je tudi Cezar kazal enake klinične znake suma akutne zastrupitve kot Artur. Čeprav je Cezarja zdravil po enakem postopku kot Arturja, pa ni imel enake sreče kot njegov brat. "Zaradi strupa je prišlo do hude okvare centralnega živčnega sistema z izrazito preobčutljivostjo na dražljaje, kar je vodilo do krčev in kolapsa ter pogina," je razložil dr. Golob.

Vzorce za poizvedovalne preiskave obeh levov: bakteriologija, biokemija in hematologija ter preiskave na težke kovine, je veterinar poslal na Veterinarsko fakulteto Univerze v Ljubljani. Biokemična analiza krvi in povišan nivo encimov AST, CPK,   je prav tako kazal na sum zastrupitve. "Poleg tega smo poginulega leva poslali na postmortalni pregled na Inštitut za patologijo Veterinarske fakultete. Tudi oni so postavili sum na zastrupitev. Najdeno sumljivo snov v črevesu leva (modrikaste barve) pa bomo poslali na Inštitut za toksikologijo v Nemčijo," je pojasnil dr. Golob.

Lastnik Peter Polegek meni, da bo Artur potreboval novi levjo družbo (na fotografiji brata leva).
Lastnik Peter Polegek meni, da bo Artur potreboval novi levjo družbo (na fotografiji brata leva). FOTO: Mini ZOO Slovenske Konjice

'Sumimo na strup, ki se je uporabljal za zatiranje polžev in bramorjev' 

Zlatko Golob predvideva, da sta bila leva zastupljena s strupom mesurol (karbamati), ki se je uporabljal za zatiranje polžev in bramorjev. "V Sloveniji je njegova uporaba prepovedana. Seveda pa bo inštitut za toksikologijo v Nemčiji potrdil, ali je šlo za zgoraj omenjeni strup," je dejal dr. Golob. 

Peter Polegek meni, da je nekdo v kletko vrgel zastrupljeno meso, ali čez ogrado ali skozi mrežo. "Veterinarji so mi rekli, da to vrsto strupa živali rade pojedo, saj je sladkega in prijetnega okusa ter nima vonja. O tem, kdo je napravil tako umazano dejanje, je zelo nehvaležno in težko govoriti, sploh zato, ker policijska preiskava še poteka," je dejal in dodal, da je dogodek prijavil tudi policiji, ki primer zdaj preiskuje.

Na Policijski upravi (PU) Celje so potrdili, da je lastnik poginulega leva podal ustno kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali 31. julija na Policijski postaji Slovenske Konjice. "Zadeva je še v fazi preiskave. Policisti Policijske postaje Slovenske Konjice zbirajo obvestila. Za omenjeno kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen do treh let," so nam sporočili s PU Celje.

Leva Artur in Cezar v Mini ZOO Slovenske Konjice, ko sta bila še mladiča.
Leva Artur in Cezar v Mini ZOO Slovenske Konjice, ko sta bila še mladiča. FOTO: Mini ZOO Slovenske Konjice

'Preživeli lev Artur je od smrti brata Cezarja žalosten in v hudem stresu' 

Po besedah Polegeka sta bila leva nerazdružljiva brata, zato je preživeli Artur od smrti Cezarja v stresu: "Zdaj nima več iskric v očeh, boji se ljudi, na splošno je bolj apatičen, slabše je in po levje večkrat dnevno kliče brata."

Zato lastnik meni, da je zaključek, kaj storiti, zelo enostaven. "Po mnenju stroke potrebuje levjo družbo, saj se sam ne počuti dobro. Združevanje z novim samcem nima smisla, saj bi mu bil konkurent, zato smo se odločili oblikovati stabilno družino. Dokupili mu bomo dve samici. Trenutno urejamo bivalne prostore, ki zadostujejo minimalnemu standardu za to vrsto. Transport pa bo organiziran po pravilih, saj bo novi živali spremljala dokumentacija o izvoru in zdravju,"  je pojasnil.

Leva sta bila stara dve leti in pol. Kupili smo ju v vzrejnem centru na Češkem. Peter Polegek, lasnik Mini ZOO Slovenske Konjice

Ob tem je izpostavil, da se na družbenih omrežjih že pojavljajo žaljivi komentarji. Zato na njih odgovarja: "Še enkrat bi rad poudaril, da s prihodom levjih bratov v Slovenske Konjice in spremljajočo dokumentacijo ni bilo nič narobe, zato sta živali tudi lahko ostali pri nas. Res pa je, da je bil prostor na začetku nekoliko premajhen, česar smo se zavedali. Zato smo ga ustrezno povečali, da zdaj ustreza vsem zakonskim kriterijem RS. Za leve zdaj gradimo nove, sodobne prostore, vendar je na žalost gradnja zastala zaradi negotovih razmer v času koronavirusa."

 

Leva Artur in Cezar v Mini ZOO Slovenske Konjice
Leva Artur in Cezar v Mini ZOO Slovenske Konjice FOTO: Mini ZOO Slovenske Konjice

Dr. Zlatko Golob pa je za konec pohvalil osebje v Mini ZOO. "So odlična skupina vodilnih ljudi in oskrbnikov, s katero smo želene posege opravili sinhrono in brezhibno. Trudimo se, da bodo njihove živali bivale v dobrih sestojih, nastanjene v primernih življenjskih pogojih s skrbno izbrano hrano," je poudaril in dodal, da so v njegovi veterinarski ekipi žalostni, "ker uboge živali nimajo ničesar s človeško brezčutnostjo in krutostjo, ki se izraža s takšnimi nemoralnimi dejanji".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (174)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sre?ko Šoji?
24. 08. 2020 13.21
Temu privoščim ,ki je to naredil ,da umira v najhujših mukah in to zelo počasi in čimprej.
ElectroVoice
22. 08. 2020 11.37
+2
Slava levu, zastrupljevalcu pa ebola, korona, črne koze, tuberkoloza, ciroza in kuga hkrati! Mačke so čudovita bitja. Če bi vedel, kdo je to zagrešil, bi ga najprej spovedal, potem pa "odrešil"...
seeuinhell
20. 08. 2020 18.45
+16
99,99% en sosed v radiju 200m...žalostno
DuhSaSjekirom
20. 08. 2020 18.26
-1
Talim zivalim je mesto v naravi n epa v kletki. Vsi ki placate da greste gledat leva ste dobesedno maloumni in zaostali.
MESE?AR
20. 08. 2020 17.11
+14
Poznam primer, ko so vrgli polžji strup čez plot bernski ovčarki in nobeno črpanje želodca ni pomagalo ! Revica nič kriva !
KojotFranci
21. 08. 2020 21.43
+2
Ne razumem, kako je sploh dovoljeno proizvajati strup za polže, ki je smrtno strupen za vse živali, celo sesalce in zagotovo tudi za človeka. In to nekateri nastavljajo po vrtovih, kot da so polži neke strašne beštije, ki jih je treba pobiti, pa naj stane kar hoče! A se je nekaterim popolnoma utrgalo?
Loana
20. 08. 2020 16.43
+31
To pa dela slovenska faušija, ki me boli že od nekaj.
giovanni2
20. 08. 2020 15.31
-23
Sem se že ustrašil, da sta se okužila na Hrvaškem.
Inya's
20. 08. 2020 14.25
+22
Mene pa je zbodel stavek:" O dogajanju smo ves čas po telefonu obveščali dr. ..." Ne vem, ne spoznam se kaj prida na zdravljenje živali, še manj levov in nočem nikomur delati krivice, ampak a ne bi mogel dovtični veterinar takoj priti, ko je izvedel za ponovno zastrupitev?! Pri zastrupitvi gre za minute, ne pa da kogarkoli, pa naj si bo to žival (ali pa človek), pustiš čakati cel dan! Ne vem no...
Skdesni
20. 08. 2020 13.28
+46
Osebek ne zasluži drugega kot da tudi sam pogine v mukah.
Aijn Prenn
20. 08. 2020 13.17
-12
Živalski vrt v vsako vas...
el capitano
20. 08. 2020 13.15
-27
Bedasto, da imajo vasi živalske vrtove..
thelycandraven
20. 08. 2020 14.04
+58
a veš kaj...ne poznaš ozadja. včasih so te živali rešene in edina možnost, da jih obdržijo in obvarujejo pred evtanazijo je, da se plac prekvalificira v ZOO...verjemi, da noben tak "ZOO" NIKAKOR NI obrat za služenje denarja ampak trdo delo posameznikov z velikim srcem..najlažje je pa pljuvati in pametovati iz kavča. en tak podoben je tudi ZOO park Rožmanec, ki je rešil na tak nacin ogromno živali. ja razmere niso vedno optimalne ampak je težko, če nimaš neomejeno sredstev. zato namesto, da pljuvaš raje doniraj.
thelycandraven
20. 08. 2020 12.55
+64
upam, da ga najdejo in mu jajca odtrgajo.
Hary6
20. 08. 2020 12.37
+2
tajjkunski posli
XenoSlo
20. 08. 2020 12.11
+57
Človek je najslabša žival.
novadoba2
20. 08. 2020 11.24
+39
Žalostno koliko zlobe je lahko v človeku, da lahko ubije takšno lepo žival. Vseeno pa ne morem mimo tega, da skritiziram Mini Zoo. Leva sta bila na grozno malem prostoru in čisto neprimernem. Sam beton brez kančka narave. Ta živalski vrt me ne vidi nikoli več.
tinka.tonka
20. 08. 2020 12.25
+4
se strinjam. bila sem tam in prostor za dva leva absolutno premajhen. Mislim, da jim je inšpekcija odredila, da morajo povečati prostor, če so to storili, ne vem. In še to: v samem zoo-ju ogromno dotrajane opreme. vse majavo. imaš občutek da je narejeno vse po domače, kot da bi gledal nek YT video, kako narediti doma igrala. mene ni prepričal. in tudi me ne vidijo več. poleg tega tistega ubogea ponja mučijo z vsakodnevnimi vožnjami otrok po zooju...:( (
Kaktus111
20. 08. 2020 12.56
+25
pa zato nima nihče pravice živali zastrupljat... kdor je to naredil naj naredi isto kot lev......
tornadotex
20. 08. 2020 10.48
+16
Nekomu sta šla na živce ali zaradi prestiža ali pa rjovenja....
KojotFranci
21. 08. 2020 21.54
En tak ...., ki mu je šel na živce sosedov muc, je na sosedovo(!) parcelo nastavil strup za podgane, pa ni poginil le muc, ampak tudi psica, odlična reševalka pogrešanih oseb, ki je z lastnico slučajno prišla tisti dan na obisk. Čisto lahko bi tisto zastrupljeno tunino poskysil tudi 3 letni vnuček... Besede, s katerimi bi opisal takšne osebke, so tu prepovedane.
NovodobnoSuženstvo
20. 08. 2020 10.04
+73
Zdej pa takoj hudo dober video nadzor in če se slučajno zlikovce ujame....kar takoj v kletko, da bo mela muca družbo!!!!!!!!!!
goldie_treasure
20. 08. 2020 09.58
-65
Verjetno je umrl s korono?
Franc Remškar
20. 08. 2020 09.49
-35
Očitno je strošek za gosto ograjo in nad kritje obore tako velik, da ga ne zmorejo!
resslovenka
20. 08. 2020 09.40
+102
Fuj in fej. Kako nizko lahko pade človek. Upam, da se mu 100× vrne, v najhujši obliki! 😎