Slovenija

Zaradi zlorabe uradnega položaja ovadeni Hojs, Kangler in Bradač

Ljubljana, 11. 09. 2020 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
340

Zaradi zlorabe uradnega položaja sta vrhovno in okrožno državno tožilstvo prejela anonimno kazensko ovadbo zoper notranjega ministra v odhodu Aleša Hojsa, direktorja Direktorata za policijo in druge varnostne naloge MNZ Lada Bradača in državnega sekretarja na MNZ Franca Kanglerja. Kot smo že pred časom razkrili, je Kangler od prvega moža policije Andreja Juriča zahteval sankcije zoper kriminaliste NPU, ki so preiskovali kazniva dejanja, povezana s prostitucijo v novogoriškem klubu Marina, pri čemer je bil ovaden mariborski poslovnež Jože Kojc. Ovadba proti Hojsu pa se nanaša na pet predkazenskih postopkov in njegov zahtevek po uvedbi revizije.

Kot navajajo v obrazložitvi ovadbe, je minister za notranje zadeve Aleš Hojs konec julija v. d. generalnega direktorja policije Andreju Juriču poslal dokument Usmeritve in obvezna navodila št. 9/2020, s katerim je odredil izvedbo t. i. revizije petih odmevnih predkazenskih postopkov, ki jih je usmerjalo državno tožilstvo. 

"Ob tem je pomembno, da kazenska procesna zakonodaja ne pozna instituta revizije, hkrati pa 8. odstavek 4. člena Zakona o organiziranosti in delu v policiji izrecno določa, da pooblastilo ministra, da usmerja delo policije, preneha, ko usmerjanje prevzame državno tožilstvo. Ko policija zaključi predkazenski postopek in poda na državno tožilstvo zaključni dokument v obliki kazenske ovadbe ali poročila, pa lahko dodatne ukrepe za zavarovanje morebitnih dokazov v skladu z Zakonom o kazenskem postopku poda le pristojni državni tožilec ali preiskovalni sodnik, v nobenem primeru pa ne minister," piše v ovadbi, ki so jo po naših informacijah spisali znotraj policije. 

Aleš Hojs
Aleš Hojs FOTO: POP TV

Oba osumljena, tako minister Hojs, ki je usmeritve podpisal, kakor direktor Direktorata za policijo in druge varnostne naloge Lado Bradač, ki je bil odgovoren za njihovo pripravo, sta po prepričanju avtorjev ovadbe v. d. generalnega direktorja policije odredila ukrep, ki je v nasprotju z zakonom, s tem pa sta tudi prestopila meje svojih pravic, saj sta zahtevala ravnanje, ki je zgolj v pristojnosti državnega tožilca ali preiskovalnega sodnika.

"Ob tem ni nezanemarljivo dejstvo, da so vsi primeri, katerih "revizija" je bila odrejena z navedenimi usmeritvami in obveznimi navodili, tesno povezani z interesi politične stranke, ki ji pripada minister za notranje zadeve v odhodu," še navajajo v ovadbi. Hojs in Bradač naj bi si s tem pridobila nepremoženjske koristi.

Na ovadbo se je na Twitterju že odzval notranji minister Hojs. Kot je zapisal, se "pritiski globoke države nadaljujejo. Kazenska ovadba zaradi zahteve, da se preveri, zakaj se v milijonskih oškodovanjih javnega denarja in pranja denarja za teroriste ni zgodilo nič."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Matjaž Nemec, ki vodi parlamentarno komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), pa se je na ministrov zapis odzval z besedami: "Edini, ki vas pritiska, spoštovani, je premier Janez Janša. Porinil vas bo do roba. Ko boste spoznali, zakaj to počne, boste že čez ... Od tam naprej boste sami kot mnogi pred vami."

Ovadba proti Kanglerju

V začetku meseca smo poročali o zahtevah državnega sekretarja Franca Kanglerja, ki je terjal sankcije za preiskovalce NPU, ki so zaradi prostitucije ovadili njegovega znanca Jožeta Kojca. Zoper Kojca, ki je po naših informacijah za pomoč prosil tudi notranjega ministra Hojsa, na koprskem okrožnem sodišču poteka postopek zaradi domnevne zlorabe prostitucije v novogoriškem klubu Marina.

Franc Kangler
Franc Kangler FOTO: POP TV

V ovadbi Kanglerju očitajo, da je dvakrat, 20. avgusta in 28. avgusta, izrabil svoj uradni položaj, ko je zaradi nepravnomočne izločitve dokazov s strani sodišča, pridobljenih v predkazenskem postopku v zadevi Marina, kot politik ocenil, da so preiskovalci NPU v zadevi ravnali nezakonito. Kangler je v dopisu izrazil zahtevo, da o zatrjevanih nepravilnostih konkretnih preiskovalcev, ki so delali na zadevi, obvesti Posebni oddelek Specializiranega državnega tožilstva, pristojen za pregon uradnih oseb s pooblastili policista. "S tem dejanjem je državni sekretar Franc Kangler izrabil svoj uradni položaj in presegel meje svojih pristojnosti s ciljem, da bi svojemu znancu Jožetu Kojcu, ki je eden izmed obdolžencev v kazenskem postopku, pridobil nematerialno korist," mu očitajo v ovadbi.

Avtorji ovadbe predlagajo, da pristojno državno tožilstvo v okviru svojih pristojnosti izvede vse ukrepe za zavarovanje dokazov in sledi, pri čemer poudarjajo, da oba navedena primera "izkazujeta veliko nevarnost, da bodo osumljenci tudi v teh predkazenskih postopkih izkoristili svojo moč in vpliv ter z različnimi metodami in ukrepi poskušali aktivno vplivati na njihov potek."

Kazenska ovadba zoper kanglerja, Hojsa in Bradača
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (340)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
18. 09. 2020 13.12
+1
Bravo.... spet nobeden nič kriv. Vse se vrti kot da bi poslušal pred leti pokvarjene kasete
pravi?nik2
13. 09. 2020 11.44
-5
Kdo pa so tožilci,ki se tako bojijo revizije njihovega šlamparskega dela pri katerem so edino kriminalci zadovoljni.Preiskovalci podajo dokaze in tožilci na osnovi le teh spišejo obtožnico,ki nima epiloga.Ali nihče ne vidi povezavo?Sedaj,ko minister,ki prej ni imel vpogleda v te afere,želi revizijo je pa cel hudič,kako si upa dvomiti o korektnosti postopkov pred obtožnico.Revizija pokaže krivce za neuspešno izpeljan kazenski postopek in tam najdemo tiste,ki delajo slabo,ker niso sposobni ali pa po naročilu,da ovadba pade.Mi se pa čudimo kako pri očitnih kršitvah nihče ne odgovarja.Hojs,kar do konca in naprej.Zberi ekipo pravnih strokovnjakov in jim plačaj z našim davkoplačevalskim denarjem,mastno in dobro,da pridete stari do konca,ker ta denar ne bo vržen stran.Končno en minister,ki novinarju reče v obraz,da laže.Bravo samo tako naprej.Kar koli boš odkril ti bomo hvaležni.Kangler je pa dokazal,kaj so mu zrežirali in sedaj,ko je sekretar ima nekaj možnosti,da ne dovoli,da bi nekdo v policiji ali tožilstvu deloval tako kot so to počeli proti njemu.
Karlo
18. 09. 2020 11.44
+1
Kako moreš tko kreaturi dajati za zgled? Komu? Lopovom iste partije. Kangler naj najprej plača davek od zaslužka s prodajo kmetijskih izdelkov 256.000.00€, kolikor je sam prijavil KPK, ko je opravičeval nepojasnjeno premoženje. Sicer je pa res da sedaj govorimo lahko le o mafijskem vodenju države.
serumresnice
13. 09. 2020 09.18
+4
Zakaj interpelacija proti HOJSARJU, če je že sam odstopil. To je možno samo v banana republiki, ki jo vodi eden in edini!
NA LEVO ni OK
12. 09. 2020 12.46
+9
Če bi namesto policije, kriminalistov in tožilcev tet sodnikov obstajal sistem digitalne- obravnave, neodvisne od človeškega faktorja, potem bi 1/4 Slovencev že sedela za rešetkami. Od levih in desnih jih je ogromno in njihovih priveskov z ene in druge strani. Nobena vlada ne bi bila izvoljena in politika sploh ne bi obstajala. Če bi bil mogoč digitalni nadzor in pošteno sojenje z brez človeškim interesom. Državna blagajna bi bila polna, pokojnine bi bile človeka vredne, domovi za ostarele bi bili cenejši in več jih bi bilo, itd, itd. politika sama je najbolj pokvarjen izum človeštva. koristi in privilegiji ter ščitenje svojih do onemoglosti. In takim se "kao" klanjamo. Pohabljen sistem in lakomnost človeška, ki tak sistem vzdržuje le za lastne interese. Nikoli več na volitve. Ko dam glas nekomu, vem, da podpiram to , kar sem zgoraj napisal.
Neutrino
12. 09. 2020 11.54
+7
Kaj slišim? Domine v pisarni gologlavega jastreba se podirajo. Ni kaj, treba se bo pripraviti na predčasne volitve. Zanimivo da bo to vlado sesula ena ženska z prevelikim egom, ki se ne bo hotela odpovedati parlamentu. Če ji vlada v naslednjih dneh ne odvzame pooblastil in funkcije podpredsednice bo Desus odstopil od koalicijske pogodbe.
enposvoje
12. 09. 2020 11.42
-1
Hmmm...ali se kateri pošten boji, da se nekje dela revizija? Če si delal pošteno, lahko 1000 Hojsov, pa ne bodo nič našli! Tako pa se ve zakaj delajo takšno zgago!
proofreader
12. 09. 2020 11.42
+6
Policija brez nadzora, slabo se nam piše.
Uporabnik1940659
12. 09. 2020 11.25
+10
Nič bati.... sodstvo "velikega vodje" ga bo oprostilo. Mogoča pa niti to ne bo treba, ko bo Hojs zahteval notranjo revizijo... Saj je izjavil, da je to "zarota globoke države"... Pa še vedno ni jasno, kaj naj bi to bilo....😏🤑🙈🙉🙊
preprosto
12. 09. 2020 10.27
+9
Samo v Sloveniji lahko poda minister NEPREKLICNI odstop pa je še vedno ministre in samo V Sloveniji je tako hudo da MORA opozicija vlagati interpelacijo zoper ministra, ki je kljub NEPREKČICNEMI odstopu še vedno minister, pri tem pa vse poteze odstopljenega vodi JJ. Že to je dovolj velik razlog za odstavitev take lopovske vlade SDS, ki na vse položaje organov pregona, davčne organe postavlja svoje mafijce s kriminalnimi kartotekami samo zato da PREGONI in KONTROLE nad SDSom ne bodo možne. Začelo pa se je, ko je JJ na čelo ministrstva za notranje zadeve postavil direktorja podjetja, ki ga preiskuje policija, no sedaj verjetno ne več ali pa vsaj ne več zagnano, govorimo o SDS podjetju NoraTV.
User792410
12. 09. 2020 10.16
+19
MNZ ima najbolj kompetentnega ministra v zgodovini, njegova najpogostejša izjava je Mi Ni Znano!
Protoc
12. 09. 2020 09.44
+24
Samo v sloveniji si lahko obtozen in kriv in na koncu še vedno lahko delas za drzavo in jo okrades. In na koncu spet obtozen in lej ga spet bo delal in kradel drzavi. No Janša mu ni daleč.
zulj001
12. 09. 2020 09.27
-9
Anonimni prijavitelj,ha ha,po vsej verjetnosti ob petkih kolesari po Ljubljani...Kje so pa ovadbe za bančno luknjo ,TEŠ 6 ,pranje Iranskega denarja ,žilne opornice itd. ....
zibertmi
12. 09. 2020 10.47
+9
pri teš 6 je bil zraven lahovnik eden u stvarnikov janševega kriznega štaba,nisi imen nič sedaj za povedat čez njega
SNOW WHITE
12. 09. 2020 09.18
+17
Dobro je g. Nemec napisal.
Tilen Zenva
12. 09. 2020 11.01
+3
Vidim,da sta si po inteligenci precej blizu.
IanNow
12. 09. 2020 09.17
+31
Zanimivo bo ker obracunavajo z policijo.. Ko. Jih policija ne bo vec scitila ampak. Odnesla..
Kollerik
12. 09. 2020 09.07
+27
Najbolj lopovska "vlada" samostojne Slovenije do sedaj....sami kriminalci na kupu.
murinar
12. 09. 2020 09.16
+26
Ja , navadno smetišče in skupek velelopovov !
Tilen Zenva
12. 09. 2020 11.06
-2
Dokler bodo v Sloveniji obstajali taki kot si ti in tebi podobni,nam res ni pomoči.
?rnogled
12. 09. 2020 09.01
-9
ovadbo zoper notranjega ministra v odhodu Aleša Hojsa...,pa kaj je z vami "novico",da Hojs kam odhaja.To so samo vaše pobožne želje.
Kollerik
12. 09. 2020 09.07
+21
Tilen Zenva
12. 09. 2020 11.07
+4
Kdo ga bo pa odnesel?Mogoče Erika Žnidaršič?
zavetnik
12. 09. 2020 08.57
+25
Pa kakšna krivica se godi tem domoljubom in osamosvojiteljem, saj delajo samo za dobrobit sebe in svoje stranke, zdaj pa anonimna prijava na tožilstvo, saj bo Janez poskrbel pri Šketi, da se to zavrne sta se skrivno že sestala.
Uporabnik1940659
12. 09. 2020 11.27
+6
Kajne??? Saj sem napisala "nič bati"....😝🐑🐑🐑🐑🐑
Marky331
12. 09. 2020 08.52
+19
pozz če loviš napačne te ovadijo če loviš ta prave pa čeprav niso nič krivi pa si nagrajen z dobrim položajem lp vsem lep vikend želim
Realni
12. 09. 2020 08.33
+12
Anonimni heroj, skoda denarja, ki se bo porabil.
hotchilipoper
12. 09. 2020 08.21
+19
Kolesarji nas navdušujejo,tile kekci nas spravljajo v obup