Slovenija

Erjavec: Prej bo Zares odšel iz vlade kot pa DeSUS

Ljubljana, 08. 01. 2011 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stranka Zares bo na razvojni klavzuri vladnih strank predlagala uradno koalicijsko sodelovanje z nepovezanimi poslanci. V menjavo koalicije pa ne verjame Karl Erjavec.

Stranka Zares bo v ponedeljek na razvojni klavzuri vladnih strank predlagala uradno koalicijsko sodelovanje s skupino nepovezanih poslancev. Po besedah podpredsednika in poslanca Zaresa Franca Jurija je nujno, da klavzura opredeli "prioritete nadaljnjega vladanja in pojasni odnos posamičnih strank do le-teh".

"To velja za vse, še posebej za DeSUS, ki je že pri prvi ključni reformi nastopila opozicijsko," je v izjavi dejal Juri. Nepovezani poslanci sicer o tem, ali so pripravljeni sodelovati s koalicijo, niso enotni.

Franc Žnidaršič je, kot je poročala oddaja 24UR, na sodelovanje načeloma pripravljen, saj so koalicisjki sporazum konec koncev že podpisali. A kljub vsemu ni za brezpogojno sodelovanje. Kot pravi, se bodo morali nepovezani poslanci čimprej sestati in se pogovoriti, kaj naj s to ponudbo. Andrej Magajna pa je že danes povedal, da ne bo podpisal nobenega koalicijskega sporazuma, da pa bo, kot je že povedal, podprl vlado pri glasovanju o zaupnici in o proračunu.

Prvak Desusa, Karl Erjavec, pa pravi, da so ideje Zaresa, ki želijo iz koalicije nagnati DeSUS in se povezati z nepovezanimi poslanci, neresne in kažejo na zmedenost v stranki Zares. Erjavec je za ponedeljek napovedal zabaven dan in ocenil, da je po tem, kar sliši, Zares bliže odhodu iz vlade kot DeSUS.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Aljoša Kravanja

Zares pa poleg kadrovskih sprememb pričakuje tudi jasen dogovor o uveljavitvi protikorupcijske klavzule in prekinitev pogodbe oziroma nabave osemkolesnikov Patria. "Če do teh dogovorov ne bo prišlo, se bo postavilo vprašanje smiselnosti nadaljnjega sodelovanja naše stranke v koaliciji," je napovedal Juri. Kot je pojasnil, je za Zares ob strateških reformah med prioritetami tudi zakonodaja o preprečevanju gospodarskega kriminala, vključno z zasegom nezakonito pridobljenega premoženja.

Na seznamu prioritet, s katerim bo Zares prišel na razvojno klavzuro koalicije, so še zakon o socialnem podjetništvu, odprava krivic, ki so po prejšnjih zakonodajah prizadele delavce (npr. neplačani pokojninski prispevki), podpora davčni politiki v prid razvojnim in trajnostno naravnanim projektom in zakon o nezdružljivosti funkcij.

"Poseben poudarek bomo namenili strategiji odhoda Slovenije iz Afganistana. Pri tem smo zelo razočarani nad sklepom vlade, ki ne upošteva sklepa odbora za zunanjo politiko državnega zbora, ki je vladi nalagal pripravo časovnice do konca leta 2010," je dejal Juri. Kot je še dodal, bo Zares glede tega vztrajal pri jasni časovnici, pri tem pa ne more sprejeti napovedi premierja Boruta Pahorja, da se bodo o tem odločali šele čez 11 mesecev.

Pobudo za sklic razvojne klavzure koalicijskih strank je sicer dala stranka LDS. Njena predsednica Katarina Kresal je napovedala, da bo stranka na klavzuri predlagala tri osi razvoja: dvig gospodarstva, nadaljevanje pregona gospodarskega kriminala in zmanjšanje stroškov javne uprave.

KOMENTARJI (146)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

totnhem
11. 01. 2011 10.59
PRAŠEK----- Prav imaš samo sanjajmo,če so lepe lahko vsaj tam uživam.
Jože Zaplati?
11. 01. 2011 03.49
RJAVEC A NE VEŠ ŠE KJE JE GOLOBIČ NI STRAHA, DA BI PREJ OD VAS IZZSTOPIL
Frido
10. 01. 2011 16.47
Ali bi mi lahko povedali na katere stroške ste se izobraževali,da končno lastninite naše žulje,žulje upokojencev?
prašek
10. 01. 2011 13.14
Ivan Pauman 10.01.2011, 12:28 Nekako se mi dozdeva, da lahko o januarskem dodatku samo sanjamo !! To pa zato, ker Kahli ni sprejel ponujenega !
totnhem
10. 01. 2011 12.28
Lažnjivi bivši minister da te ni sram da še skačeš in mešetariš nimaš pa pojma o politiki,samo za svoj stol gledaš,če nebi Svetlik sam ponudil upokojencem dodatek v Januarju ,ti sigurno nebi ti si človek ,ki bi revnemu vzek kaj še ima pa svoji smdljivi r i ti še dodal.
zajebant1
10. 01. 2011 09.38
Če si svinja moraš ostati v pujsjaku, če ne pa greš
strasekalojz
10. 01. 2011 09.19
sem istopil iz DESUSA ker ne zastopa upokojencev interese,ce bi imel korl jaj..c. bi ze moral zdavnaj zapustit koalicijo,ker jih nima, se pa zraven slepa....
Dolenjc3
10. 01. 2011 09.06
Prioriteta vsem 4 koritnikom v tej koaliciji je edino zdržati do konca mandata, ker na naslednjih volitvah niti v parlament ne bodo več prišli, razen, če bodo uspeli s kakšno volilno prevaro v stilu čistozares čistonove čistodrugačne stranke s čistostarimi obrazi a la stranka Zahec.
santer
10. 01. 2011 09.04
gospod Erjavec! Če vam bi bilo kaj za reveže in upokojence bi se odpovedali ministrski plači ali pa bi jo razdelili med upokojence z naj. pokojninami. Seveda jo niste in jo tudi ne boste ,ker vam je mar najprej zase , za druge vas pa ne briga ,razen takrat ko rabite politične točke.Če vas je kaj v hlačah predlagajte zakon ki bo ojmejil privilegije ministrov in poslancev!!!!
nx01
10. 01. 2011 08.54
@svegelj "Saj ni Jansa na vladi, kaj ga mesate zraven saj je cisto tiho" Pa bi ja moral vedeti, da moraš najti in okriviti zunanjega sovražnika, ko ne znaš reševati svojih problemov. :-)
G-i-z-m-o
10. 01. 2011 08.11
JJ ni v vladi, je pa kriv
nikolizadovoljen
10. 01. 2011 08.09
ne daj se Ines...ops pardon... Erjavec.
k121
10. 01. 2011 08.01
Erjavec: Prej bo Zares odšel iz vlade kot pa DeSUS-VSI BI ŽE DAVNO MORALI ODIT IZ VLADE
svegel
09. 01. 2011 21.54
Saj ni Jansa na vladi, kaj ga mesate zraven saj je cisto tiho
svegel
09. 01. 2011 21.50
@putar34 Kaj mislis, da smo ljudje smeti??? Ljudje smo slovenci, za slovenijo bomo pa ljudje odlocali
ježko
09. 01. 2011 21.30
100.000 ljudi brez službe, korupcija v samem vrhu, iz tedna v teden nove afere oni se pa ukvarjajo sami s sabo. Pregovor pravi ČE NI ZA BIT, JE ZA IT. Mislim da bomo vsi veseli če ta vlada že končno enkrat razpade. Pol bom pa jaz osebno Pahorja pohvalil ker ga mama ni v mladosti ko je bil priden.
letalooo
09. 01. 2011 21.18
ker ste nekateri z manipolirani od prekrasnega Erjavca, ki hoče pomagati revnim... NE ME BASAT, JEMLJE, KJER SE JEMATI DA ... ŠE VEDNO SE VODI Z SLUŽBENIM VOZILOM A JA PLAČAJO GA DAVKOPLAČEVALCI ... SA O NE BASAT FOLKA, VES FOLK PA TUDI NI NEUMEN
bukefal
09. 01. 2011 21.09
Z - Združba A - Aferaških R - Roparjev E - Enopartijskega S - Samodržca
tirolec
09. 01. 2011 19.49
To isto trdim že leta. A žal smo volivci tisti, ki na koncu prevagamo kdo bo še naprej na istem vrtiljaku...Saj je ja že leta znano, da skrbijo vse politične stranke le zase ter pridobivanje množice, ki jih volijo..., ja res je vse sama mafija.
viking76
09. 01. 2011 19.43
nima se desus kaj sekirat zaradi zaresa, ker ta pokvarjenec od Golobića na naslednjih volitvah itak ne bo dobil več kot 1,5% glasov. Tok jih bo dobil, ker ima nekaj prijateljev, ki bodo volili za to zgubo. Karl je pa Karl.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.