Slovenija

Požar pod Socerbom omejen, gasilci se bojijo, da se bo burja obrnila v maestral

Socerb, 10. 08. 2022 06.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, M.V., U.Z.
Komentarji
42

Požar pri Socerbu je omejen, ne pa tudi pogašen. Na požarišču je bilo tekom dneva okoli 150 gasilcev s 45 vozili. Iz zrakaso požar gasili trije helikopterji Slovenske vojske, letalo SV Pilatus, dva policijska helikopterja, dva italijanska helikopterja in dva italijanska canadairja. Rižanski vodovod kljub dodatnim težavam še zmore oskrbovati slovensko Istro z vodo. Zagorelo je tudi ob železniški progi na območju Radovljice, a so požari že pogašeni.

Več videovsebin
  • Zaradi požara pri Socerbu ogrožena oskrba z vodo
    02:27
    Zaradi požara pri Socerbu ogrožena oskrba z vodo
  • Iz 24UR: Požar pri Socerbu omejen
    05:20
    Iz 24UR: Požar pri Socerbu omejen
  • Iz SVETA: Težave gasilcev na požarišču
    03:08
    Iz SVETA: Težave gasilcev na požarišču
  • Iz SVETA: Dogajanje pri Socerbu
    01:52
    Iz SVETA: Dogajanje pri Socerbu
  • Slovenska vojska pomaga pri gašenju požara (vir: Slovenska vojska)
    00:52
    Slovenska vojska pomaga pri gašenju požara (vir: Slovenska vojska)
  • Požar pod Socerbom v občini Koper
    01:02
    Požar pod Socerbom v občini Koper

Zagorelo je na dveh ločenih lokacijah – prva je na območju pod Socerbom na površini okoli 100 hektarov, druga pa na območju pod Tinjanom na površini okoli 10 hektarov. Težko dostopno območje na meji med Slovenijo in Italijo je sicer poraščeno predvsem s sredozemskim grmičevjem. 

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je bilo na požarišču tekom dneva okoli 150 gasilcev s 45 vozili. Iz zraka so požar gasili trije helikopterji Slovenske vojske, letalo SV Pilatus, dva policijska helikopterja LPE, dva italijanska helikopterja in dva italijanska canadairja. 

Na terenu vojaki dostavljajo vodo na požarišče s tremi cisternami. Za potrebe sanitetne podpore pa je bila na požarišče poslana tudi sanitetna postaja z nujnim reševalnim vozilom. 

Tudi danes je razmeroma močna burja podpihovala ogenj in oteževala delo pilotom helikopterjev, popoldne pa je nekoliko popusila. "Jutri naj bi se obrnila v maestral, kar bo še poslabšalo zadevo, tako da upamo, da bomo danes čim bolj uspešni," je poudaril koordinator zračnih sil Tadej Trojner.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Boštjan Majcen iz GB Koper je v oddaji 24UR ob 19. uri povedal, da je stanje dobro. Gasilci požar obvladujejo, levji delež pa so danes naredile letalske sile. Na delu je 150 gasilcev, ki so ravno v fazi menjave z nočno izmeno. Dopoldne je velike težave predstavljala burja, ki je oteževala delo pilotom, v popoldanskem času pa je Majcen pohvalil delo vojških, policijskih pilotov in tudi sosednje Italije, ki je priskočila na pomoč. "Gašenje iz zraka trenutno še poteka, za jutri bomo pa videli, kaj bo prinesla noč."

Najbolj se bojijo, da bi se burja obrnila v maestral. "To pomeni, da bi veter začel pihati v nasprotno smer, torej po hribu navzgor. Vse napore usmerjamo v to, da ne bi prišlo do obrata požarišča," je še dejal.

Koprski kriminalisti preverjajo, ali so požari posledica storitve kaznivega dejanja

Koprski policisti pa so sporočili, da je bil OKC včeraj ob 2.11 obveščen o požaru na območju Socerba oziroma Ospa, ki še ni pogašen. 

Od 14.22 do 14.43 so dobili obvestila še o štirih požarih na območju Krasa. Zagorelo je ob povezovalni cesti AC Senožeče – Čebulovca (pogorel je en hektar  travnika), ob regionalni cesti Divača – Senožeče (pogorelo je 10 kvadratnih metrov podrasti gozda), ob lokalni cesti Sežana – Vrhovlje, pri kamnolomu (pogorelo je 500 kvadratnih metrov travnate površine) in ob lokalni cesti Sežana – Vrhovlje, pred naseljem v Vrhovlje (pogorelo je pol hektarja travnika). 

Kriminalisti SKP PU Koper so opravili oglede krajev ter preverjajo okoliščine in informacije, ali so požari posledica storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. 

"V zvezi s požari smo se z namenom izmenjave informacij povezali z italijanskimi varnostnimi  organi. Usklajujemo se tudi glede gašenja in zapiranja  lokalnih cest (trenutno sta še vedno zaprti povezavi Kastelec – Dolina in Gabrovica – Osp), da se zagotovi varnost tako domačinom kot tudi morebitnim mimoidočim. Prosimo vse, naj se ne približujejo območjem gašenja in s tem omogočijo prosto pot intervencijskim skupinam," so še zapisali.

V torek je sicer Uprava RS za zaščito in reševanje aktivirala državni načrt za primer velikega požara. Kot je pojasnil vodja operative na Gasilski brigadi Koper Jan Brodar, lahko zato angažirajo več sil iz vse države, poleg tega pa stroške intervencije plača država. Dopoldne so bili na delu gasilci iz širše primorske regije, popoldne pa so jih zamenjali gasilci iz Notranjske.

Na italijanski strani požara so po poročanju Primorskega dnevnika z gašenjem na dobri poti. Krajani Prebenega, ki so noč preživeli v dolinski telovadnici, so se ob 9. uri lahko vrnili v svoje domove.

Tudi zaradi požara pri Socerbu je bila oskrba slovenske Istre s pitno vodo v torek še posebej ogrožena. Rižanski vodovod je zato pozval k maksimalnemu varčevanju. Danes so razmere podobne. Gasilci se čim bolj izogibajo črpanju iz hidrantnega omrežja Rižanskega vodovoda in se poskušajo priključiti na Kraški vodovod, je povedal Brodar.

Ponoči se je sicer za kratek čas zmanjšal pritok vode s Krasa v Istro. Počila je več kot 80 let stara litoželezna cev, vendar so delavci hitro vzpostavili obvod, je povedal vodja sektorja za oskrbo s pitno vodo Darij Križman. Iz Kraškega vodovoda tako tudi danes priteka skoraj tretjina vse vode v Rižanskem vodovodu.

V torek so sicer v vodarno Rižanskega vodovoda pripeljali največ vode s Planinskega polja do zdaj, čeprav so nekaj vojaških cistern za kratek čas preusmerili na požarišče pod Socerbom, je povedal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved. Pojasnil je, da so hkrati močno povečali količino, ki jo z večjimi tovornjaki prevažajo zasebniki. Na ministrstvu so potrebe pravočasno predvideli in tako povečali prevozne zmogljivosti, še preden so preusmerili vojaške cisterne, je zatrdil.

Po Medvedovih besedah se je pokazalo tudi, kako pomembna je bila prisotnost vojaških cistern v bližini, predvsem do trenutka, ko so lahko v skladu z državnim načrtom napotili pod Socerb gasilske tovornjake iz vse Slovenije.

Vlada naj bi zaradi čedalje pogostejših požarov razmišljala o nakupu dveh letal za gašenje znamke Air Tractor, ki bi lahko bili dobavljivi prihodnje leto, je poročala RTV Slovenija. O tem pa morajo pred odločitvijo vlade presoditi strokovnjaki.

Zagorelo tudi ob železniški progi na območju Radovljice 

V popoldanskih urah pa so kranjski policisti sporočili, da je na območju Radovljice zagorelo na treh mestih v naravi. V vseh primerih ob železniški progi in zaradi okvare zavor na tovornem vlaku. Okoli 18.30 so bili že pogašeni. 

"Gasilo je okoli 107 gasilcev iz 13 gasilskih enot ter helikopter Slovenske vojske iz zraka. Gasilci so še na kraju in pregledujejo območje zaradi potencialnih žarišč. Tuja krivda je izključena. Do ogrožanja ni prišlo," je sporočil tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kiki Kris
10. 08. 2022 21.31
+0
letos pozari in drugo leto izpad internetne povezave...zapomnite se moje besede....crpajte informacije zdaj,ki je se cas
Aleks 85
10. 08. 2022 21.31
Zakaj mediji ne raztrgate stroko,ko omenja testiranje otrok v šolo,ko pa je jasno da test pokaže pozitiven rezultat,ko je človek že pozitiven najbolj širi pa dva dni pred simptomi...joj joj covid mafija gura dalje..Bitenc (kirurg) je imel 800.000€ na teden od brisev vi pa ,da je to koristno avstrija pa pozitivni delat....prej ste se zgledovali ko so uvedlo obvezno cepljenje
Destra
10. 08. 2022 21.17
+0
V Nemčiji so sprejelimzakon, da se vsi prostovoljni gasilci lahko upokojijo leto prej, brez da bi utrpeli malus pri penziji. Ideja?
Tone 12345
10. 08. 2022 21.08
+3
A boste nehal s temi požari
Destra
10. 08. 2022 21.05
-3
Na Krasu prodam renovirano avtohtono hiško z bazenom. Ugodno!
okram123
10. 08. 2022 21.00
-5
Boris Džonson je bil
okram123
10. 08. 2022 20.54
-1
Požigalec je na delu. Vrjetno je privrženec fratelli d'italia ali lefa nord skrajno desničarskih strank ki sovražijo slovensko manjšino in slovence... vseskoz gorijo vasi slo manjšin
ZIPPO
10. 08. 2022 20.18
+7
Veliko dela imate gasilci to poletje,vsa čast za požrtvovalnost in pogum! 👍👍💪💪🏆
JanezNovakJohn
10. 08. 2022 19.59
+1
Bo treba vse pilatuse predelat v letala za gašenje in letala za zaščito pred točo. To kar se v naslednjih letih pričakuje, brez kanadarje ne bo šlo. Tudi vodni top policije mora biti vseskozi na terenu, sicer se ne bo nikoli amortiziral. Vojake (zlasti biološko zaščito )to so tisti ki imajo cisterne, je treba trajno aktivirat. Šarec bo v naslednjih letih imel zalo veliko dela.
JanezNovakJohn
10. 08. 2022 20.02
+2
In vrtine bo potrebno delat za vodo. tudi za namakanje. Misli o nekuh oklopnih vozilih pa je treba opustiti, razen če so oklopi proti ognju in z montiranimi vodnimi topovi.
JanezNovakJohn
10. 08. 2022 20.03
+3
Vojaški trasportni avion DA, vendar urejen za prevažanje vodnih kontejnerjev.
Zetos
10. 08. 2022 19.24
+8
Ravno čez te kraje poteka ustaljena pot ilegalnih migracij. Malo pred Italjansko mejo prenočijo si zakurijo, zgodaj zjutraj pa čez. Zakaj se o tem nič ne govori?
ZIPPO
10. 08. 2022 20.19
+6
Tri pisane marjetice
10. 08. 2022 18.54
+2
Podtikajo nam, samo da veste. In naročniki so na visokih pozicijah!!
Rotter80
10. 08. 2022 16.55
-12
Prejsnja vlada je odobrila fond za gasilna letala, a so levi raje porabili zase...
Bpultimate
10. 08. 2022 18.05
-3
tornadotex
10. 08. 2022 16.51
-2
Kako tudi Radovlški Ajzenponarji so preveč bremzali in zakurili...
štajerc65
10. 08. 2022 16.38
+9
Zmaga pa fotka ko v PILATUSU kanister filajo.
mr_cat
10. 08. 2022 16.33
+1
Air tractor😁....
robespierre16
10. 08. 2022 14.47
+2
Pokličte špartane....palete pa karton častim jest...😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
toti mišek
10. 08. 2022 14.06
-11
Sedaj je sloboda!
Nekdo246
10. 08. 2022 12.45
+21
Važno da vi nabijate politično usmerjene komentarje pod članek ki nima veze s politiko medtem, ko se mi gasilci borimo po teh gozdovih...
plavimil
10. 08. 2022 12.58
-6
Če si ti gasilec, sem jaz papež, ja si "gasilec" za računalnikom s pirom v roki.
jank
10. 08. 2022 13.23
-5
Nekdo246
10. 08. 2022 13.47
+14
Jst zase vem kaj sem, to kar si napisal pa drži verjetno zate. Bil sem v nočni izmeni na socerbu in zato mi gre na k...., Ko se po 19 urah vrneš domov, vidiš pa take komentarje. Žalostno...
SamoPovemMojeMnenje
10. 08. 2022 16.05
-9
ZIPPO
10. 08. 2022 20.21
+1
Pejta vidva raje gasit,ko sta tok pametna.
jank
10. 08. 2022 10.50
-7
Človek misli, da je SDS padla na dno dna, ko so za požar na Krasu obtožili Inštitut 8. marec. Ne, oni kopljejo še globlje. Na grezničnem portalu Nove je objavljen tvit Boža Predaliča, visokega funkcionarja sekte, ki trdi, da so požar na Sucerbu zanetili migranti in da je to hotel sporočiti novinar RTV SLO, ker da so mu to povedali domačini, a je bil baje prispevek cenzuriran. Če bi to bilo res, od koga je izvedel za cenzuro. Ne, tega ni napisal. To je primer izredno podlega izražanja laži za politične potrebe SDS boljševikov.
karryn
10. 08. 2022 11.24
+2
Največje dno ste rdeči derivati, ki si nekateri zatiskate oči pred resnico, večina pa vas je v zadnjem stadiju antijanša virusa, katerega imate genetsko vdelanega od mainstream mašine globoke države.....novinar je povedal resnico, ki so mu jo posredovali domačini. Domačini pa menda že vedo, kaj govorijo. Ilegalci so naredili to štalo. Prispevek si lahko ogledaš na twiterju od Predaliča. Cenzurirano pa je to, da se o tem nadalje več niti s črko ne omenja. ker pa živimo sedaj v Butalah (svobodi), tega pač ni. Bobnarca pa bo slovenka leta, ko se bo počasi nafilalo na tisoče ILEGALNIH migrantov, ki ne bodo šli dalje, ker jih bo avstrijska vojska na meji pod marš nagnala nazaj v naše Butale. Plešimo!!
jank
10. 08. 2022 11.52
+12
Kaj pomeni takšno namigovanje "naj bi bili"? Za požar na Matajurju konec julija so domačini najprej menili, da ga je zanetil človek, pa se je pokazalo, da ga je strela. Takšno poročanje novinarja ni bilo ustrezno. Uprl se je na domačine. Katere, koliko? Npr. lahko bi povedal, da so domačini videli pohodnike stranke SDS in so mu povedali, da "naj bi, naj bi" zanetili požar. Kam vodi takšno natolcevanje? Seveda sekti SDS je to povsem normalno, to je njen način delovanja. Če pa so lahko dodali še migrante, pa je to za njih jack pot zadetek. Dno pod dnom.
Kollerik
10. 08. 2022 12.36
+6
RRfreak
10. 08. 2022 16.10
+2
Ej, pametnjakovič ..., zakaj pa pol ti komentiraš na MSM portalu "globoke države", kot praviš, pa ne da je kaj narobe s tvojo "genetiko"? LOL!
metronom
10. 08. 2022 09.36
+6
3 kanadarje bi lah kupili ce bi zoki vrnu denar ne da se ga odpise
sebak81
10. 08. 2022 15.14
+3
Kje? Na bolhi? Verjetno ves da niso vec v proizvodnji?