Slovenija

Kako (ne)pošteni delavci smo Slovenci?

Ljubljana, 07. 10. 2018 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Ste kdaj pomislili, da bi morda na delovnem mestu domov vzeli liter goriva, kakšen dan dlje ostali na bolniški ali navedli kakšen kilometer več, kot ga prevozite do službe? Zasebna detektiva pojasnjujeta, da lahko 'nedolžna' kraja, ki se po vašem mnenju delodajalcu tako ali tako ne bi nikjer poznala, na dolgi rok zanj pomeni visoko poslovno škodo.

Se v času, ko smo vedno bolj kritični do delodajalcev, kdaj vprašate, kako pošteni pa so zaposleni? Zasebna detektiva z licenco Aleš Ažman in Mateja Šober Ažman iz detektivske agencije Detekta d.o.o. iz svojih izkušenj pripovedujeta, da se delavci nemalokrat okoriščajo na račun delodajalcev.

Mateja Šober Ažman: Ugotovili smo, da so delavci v prevozniškem podjetju dolga leta kradli tako, da so ob točenju goriva za službena vozila na stroške podjetja primaknili še kanister zase, ki so ga skrili in odnesli domov. Ko smo na koncu preračunali, smo ugotovili, da je imel delodajalec v enem letu za okoli 20.000 evrov škode.
Mateja Šober Ažman: Ugotovili smo, da so delavci v prevozniškem podjetju dolga leta kradli tako, da so ob točenju goriva za službena vozila na stroške podjetja primaknili še kanister zase, ki so ga skrili in odnesli domov. Ko smo na koncu preračunali, smo ugotovili, da je imel delodajalec v enem letu za okoli 20.000 evrov škode. FOTO: Nataša Kralj

V Sloveniji se podjetja zato vedno pogosteje odločajo za nadzor nad tem, ali so delavci upravičeno zadržani z dela zaradi bolezni ali poškodbe, če se resnično vozijo v kraj, od koder bi naj prejemali plačilo za potne stroške, in ali na delovnem mestu morda niso pod vplivom alkohola in prepovedanih substanc.

Zakon delodajalcem omogoča, da zaposlene preverjajo tudi s pomočjo zasebnega detektiva, ki jim lahko z metodami, ki so seveda v okviru zakona, pomagajo preveriti, ali delavci ne kršijo določb Zakona o delovnih razmerjih (ZDR). Kot pojasnjujeta detektiva, ki svoje delo seveda opravljata čim bolj neopazno, se zato odloča vedno več podjetij.

Pravite, da se vedno več podjetij zaveda, da imajo pravico preverjati, kaj se dogaja z njihovimi zaposlenimi in da si ti vedno pogosteje dvigujejo plačo z nepravilnim navajanjem kilometrine. Kakšno škodo lahko delodajalcu povzročijo nepošteni zaposleni?

Res je, ozaveščenost se dviguje in vedno več podjetij se zaveda, da imajo po ZDR pravico preverjati, kaj se dogaja z njihovimi zaposlenimi. Če zaposleni podpiše izjavo, v kateri navede, da se vsakodnevno vozi na delo iz Murske Sobote v Ljubljano, v resnici pa živi precej bližje, lahko za delodajalca to vsak mesec pomeni nekaj sto evrov višji strošek za delavca. To je seveda hujši prekršek in že podlaga za izredno odpoved delavcu.

V kakšnih primerih se delodajalci najpogosteje odločijo, da bodo za preverjanje najeli zasebnega detektiva?

Običajno delodajalci posumijo, da je nerealno, da bi se oseba po končanem dolgem delavniku vozila toliko kilometrov in se že po nekaj urah vrnila v službo. Večkrat naju poiščejo podjetja iz zasebnega kot iz javnega sektorja, čeprav imajo tudi v javnem sektorju pravico delavce preverjati s pomočjo zasebnega detektiva.

Kako mora detektiv preveriti delavca, da je kršitev dokazljiva tudi pred sodiščem?

Vseh najinih trikov in metod seveda ne morem izdati. A v praksi delodajalec pooblasti detektiva in mu predloži ustrezno pravno podlago za nadzor delavca, to sta pogodba o zaposlitvi in izjava zaposlenega za povračilo stroškov prevoza na delo in z dela. Običajno zaposleni želi delavca preveriti, ko že sumi, da se ta ne vozi na kraj,  ki ga je podal v izjavi.

Izkazalo se je, da je v marsikaterem slovenskem podjetju prisotne veliko droge. Pa niti ne toliko marihuane, kot kokaina in celo heroina. Pri tem pa gre za bolje stoječa slovenska podjetja.

V praksi to pomeni, da detektivi podane izjave zaposlenih preverimo na način, ali delavec dejansko prihaja na delo s kraja, označenega v pogodbi o zaposlitvi, in s tem ne zlorablja svojega premoženjskega upravičenja do povrnitve potnih stroškov. Gre torej za preverjanje skladnosti vsebine izjave z dejanskim stanjem. Od delodajalca moramo pridobiti tudi podatek o delovnem času zaposlenega in ostalih morebitnih delovnih obveznosti za potrebe izključitve morebitnih kasnejših ugovorov.

Kolikokrat pa se v povprečju izkaže, da delavci prirejajo kilometrino?

V večini primerov, ko delodajalec že sumi, da je nemogoče, da bi se oseba po končanem delavniku vozila na drugi konec Slovenije in nazaj, se izkaže, da je sum upravičen in da si delavci na takšen način neupravičeno in nezakonito dvigujejo plačo.

V podjetjih, kjer smo kontrolo redno izvajali, se je v treh mesecih število bolniških razpolovilo, saj so bili delavci v večini primerov posledično res doma, so res počivali in se do konca pozdravili.
V podjetjih, kjer smo kontrolo redno izvajali, se je v treh mesecih število bolniških razpolovilo, saj so bili delavci v večini primerov posledično res doma, so res počivali in se do konca pozdravili. FOTO: Nataša Kralj

Pojasnjujete, da se veliko kršitev pojavlja tudi v okviru izkoriščanja bolniških staležev. Kako preverjate, ali delavec morda izkorišča bolniško odsotnost.

Podjetja se lahko odločijo za preventivno kontrolo ali pa za nadzor bolniške. Kontrola je mehkejši ukrep, običajno opredeljena v internih pravilnikih delodajalca, kjer ugotovljamo ravnanja osebe na bolniški, ki ne sme biti v nasprotju z navodili zdravnika. Ta mehkejša, neprisilna metoda se je izkazala za zelo učinkovito. V podjetjih, kjer smo jo redno izvajali, se je v treh mesecih število bolniških razpolovilo, saj so bili delavci v večini primerov posledično res doma, so res počivali in se do konca pozdravili. Zaposleni takšen način preverjanja dojemajo bolj pozitivno. To za delodajalca pomeni ogromno količino privarčevanega denarja in ima dobre posledice tudi na zdravstveno stanje delavcev.

Lahko postrežete s kakšnim primerom, kjer delavec kljub temu ni upošteval bolniškega reda?

Kontrolo opravimo tako, da se po pooblastilu delodajalca oglasimo na kraju, na katerem naj bi se zaposleni zdravil in z njim opravimo pogovor. Po potrebi od njegovega osebnega zdravnika pridobimo bolniški red. Osebni zdravnik mora posredovati podatke o navodilih in dovoljenjih, ki jih ima delavec med bolniškim staležom.Ta nam pove le način zdravljenja, nikakor pa ne njegove diagnoze. Nedavno sva se srečala s primerom, ko sva potrkala na vrata, ki nama jih je odprl sodelavec preverjanega delavca. Povedal nama je, da ga že dva dni ni doma. Pustila sva mu obvestilo, da naju mora takoj poklicati, ko se vrne. Gospod naju je v paniki poklical in povedal, da je bil v tujini. Na vprašanje, kako se je lahko med bolniško odpravil v tujino, je odgovoril, da mu je to dovolil osebni zdravnik.

Verjetno je bil naslednji korak, da sta obiskala tudi njega?

Tako je. In osebni zdravnik je mirno potrdil njegove besede. Zdravnik je torej delavcu dovolil, da je v času bolniške, ko bi moral počivati, več ur potoval v tujino, ta delavec pa naj ne bi bil sposoben za delo. Zdravnik mora pacientu verjeti, da ga grozno boli, čeprav to morda ni res. Tu sistem ne gre z roko v roki. Naloga zdravnika je, da svojemu pacientu verjame, da ga grozno boli, tudi če to ni res, v tem primeru pa nastane škoda za delodajalca, ki ima kljub temu, da je bila oseba pet dni v tujini in ni prišla na delo, zvezane roke. Na koncu se je sicer izkazalo še, da je oseba istočasno delala pri konkurenčnem podjetju.

Imela sva primer, ko je bil gospod na bolniški, a je v tem času pomagal v avtomehanični delavnici pri sosedu. Ko delodajalec to posumi, ali pa mu na uho pridejo govorice, je tudi zaradi klime v podjetju smiselno, da to preveri.

Kakšna pa je razlika med kontrolo in nadzorom?

Nadzor bolniške se opravi takrat, ko delodajalec že sumi, da zaposleni izkorišča bolniško. To na primer pomeni, da je doma, na dolgotrajni bolniški, a ta čas opravlja pridobitno delo ali celo dela za konkurenco, kar ni redek primer. Na primer, da je na bolniški zaradi hudih bolečin v križu, v resnici pa doma seka drva in nekaj zasluži še s prodajo lesa. Imela sva primer, ko je bil gospod na bolniški, a je v tem času pomagal v avtomehanični delavnici pri sosedu. Ko delodajalec to posumi, ali pa mu na uho pridejo govorice, je tudi zaradi klime v podjetju smiselno, da to preveri. 

Kako pa se lotite takšnega nadzora?

Če imaš hude bolečine, ne smeš in ne moreš nabirati gob ali s traktorjem v gozd. Nadzor opravljamo skozi daljše časovno obdobje. Pri nadzorih si pomagamo tudi z osebno zaznavo, to je z opazovanjem in sledenjem. Uporabljamo naprave za slikovno snemanje, s pomočjo katerih zagotovimo dokazno gradivo za morebitne kasnejše postopke.

Povedali ste mi, da je v porastu tudi preverjanje alkoholiziranosti in zlorabe drog.

Ker je dolžnost delodajalca, da zagotovi varnost pri delu, v skladu z Zakonom o varnosti in zdravju pri delu, pa je alkohol na delovnem mestu prepovedan,  je logično, da podjetja preverjajo tudi delo pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog na delovnem mestu.

Velikokrat se, ko teste opravimo zgodaj zjutraj, kdo izgovarja, da je zvečer spil eno pivo. To je brezpredmetno, na delovno mesto moraš priti popolnoma trezen.
Velikokrat se, ko teste opravimo zgodaj zjutraj, kdo izgovarja, da je zvečer spil eno pivo. To je brezpredmetno, na delovno mesto moraš priti popolnoma trezen. FOTO: Nataša Kralj

V katerih podjetjih je po vajinih opažanjih največ težav z alkoholom?

Tega je vedno več, največ problemov z alkoholiziranostjo sva opazila v proizvodnih podjetjih.

Se delavci kdaj upirajo preverjanju z alkotestom in kaj sledi v primeru, da takšen test zavrnejo?

Naloga podjetij je, da preden pooblastijo detektiva za opravljanje alkotestov ali testov na droge, v skladu s tem uredijo Pravilnik o ugotavljanju alkoholiziranosti in ugotavljanju prisotnosti drugih psihoaktivnih substanc, v katerem se opredeli postopek in način ugotavljanja alkoholiziranosti na delovnem mestu in tudi sankcije za delo pod vplivom alkohola. Delavci se radi izgovarjajo tudi, da naša naprava za merjenje alkohola v izdihanem zraku (alkotest), čeprav ima potrdilo o tehnični brezhibnosti, ne deluje pravilno. Takrat je dobro, da pravilnik določa, da ima delavec možnost na lastne stroške opravljati test pri drugji pristojni inštituciji  in dokazati, da ni pod vplivom alkohola na delovnem mestu.  Velikokrat se, ko teste opravimo zgodaj zjutraj, kdo izgovarja, da je zvečer spil eno pivo. To je brezpredmetno, na delovno mesto moraš priti popolnoma trezen.

Test, ki na vzorcu sline pokaže prisotnost drog v telesu.
Test, ki na vzorcu sline pokaže prisotnost drog v telesu. FOTO: 24ur.com

Kaj pa testiranje na droge? Glede na vaše izkušnje, koliko delavcev je na delovnem mestu pod vplivom prepovedanih substanc?

Izkazalo se je, da je v marsikaterem slovenskem podjetju prisotne veliko droge. Pa niti ne toliko marihuane, kot kokaina in celo heroina. Pri tem pa gre za bolje stoječa slovenska podjetja. To preverimo tako, da s preliminarnim testom, ki iz sline pokaže na prisotnost šestih glavnih vrst droge, ugotovimo, ali je zaposleni pod vplivom prepovedanih drog. Če se izkaže, da je temu tako, mora ta takoj na inštitut za sodno medicino na odvzem telesnih tekočin. Zdravniški izvid je potem končni dokaz.

Po vsem tem se poraja vprašanje, kje se delodajalci ustavijo. Jih kdaj zanima tudi kaj drugega o svojih zaposlenih in njihovi zasebnosti? 

Delodajalci se glede na najine izkušnje zelo dobro zavedajo, da nimajo pravic poseganja in preverjana zasebnosti delavca, s takšnim primerom se še nisva srečala. Vedno večja težava, s katero se soočajo slovenska podjetja so tudi kraje. Naj gre za kraje podatkov, denarja iz blagajne ali surovin.

Surovin?

Direktor podjetja, ki se ukvarja s prevozništvom je po dolgem obdobju opazil, da njegovi stroji 'pokurijo zelo veliko nafte'. Potem je začel računati in ugotovil, da glede na račune stroji, ki naj bi potrebovali 20 litrov bencina, porabijo 40 litrov. Kako je to mogoče? Ugotovili smo, da so mu delavci dolga leta kradli gorivo tako, da so ob tankanju službenega vozila na stroške podjetja, primaknili še kanister zase, ki so ga skrili in odnesli domov. Ko smo na koncu preračunali, smo ugotovili, da je imel v enem letu za okoli 20.000 evrov škode, v petih letih je to 100.000 evrov. To se je dogajalo po malem, a dlje časa, dokler se številke že zelo očitno niso več ujemale.

Kraje verjetno dokazujete drugače kot le z opazovanjem?

To lahko odkriješ na različne načine. Lahko denimo določene predmete nastaviš in namažeš s posebno nevidno pasto ali gelom, potem pa pod UV svetlobo vidiš, kje vse se je oseba dotikala predmeta

Kaj sta opazila po vseh teh letih dela, vaju sploh še kaj preseneti?

Iz preteklih primerov, ki sva jih preiskovala, sva ugotovila in doživela že marsikaj. Ko misliš, da si videl že vse, naju zna še vedno kdaj kaj presenetiti. Človeška domišljija in iznajdljivost očitno res nimata meja.

Preberite tudi, kako smo se z zasebnima detektivoma odpravili na lov za prešuštniki

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (197)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
08. 10. 2018 14.26
+8
kolikrat pa se preverjajo vodilni-nikoli ,ker če se bi kokain kupujejo večinoma le bogati za reveže je predrag-kilometrino dobivajo večinoma vodilni in velike dnevnice-tako da delavce lovijo le če si hočejo z dodatnim delom na žalost tudi v času bolniške zaslužit kakšen evro za golo preživetje-J reveži nimajo denarja za detektive,ki bi preverjali vodilne
extradeluxe
08. 10. 2018 15.25
-5
te moram razočarat, z dnevnicami si ne pomagaš nič. Greš recimo v nemčijo. Prvo kot prvo si na poti 24 ur, čeprav je delovnik 8 ur. Reskiraš življenje na cesti ali v avionu. Vstaneš za na pot zgodaj, recimo ob 4, 5h zjutraj, premalo spiš. Guncaš se po letališčih, na prepihu, v vrstah, v čakalnicah. Prideš v nemčijo, porabiš samo za jest na dan 50€. Si v čistem minusu, doma te ni, nenaspan si, reskiraš življenje, plača nič večja. Kar sama hodi na te velike dnevnice.
extradeluxe
08. 10. 2018 15.28
-5
Jaz pa povsem razumem funkcionarje v parlamentu da morajo bit na koki, ker je treba zdržat bit po sestankovanjih 20 ur na dan. Plača pa samo za 8 ur. Koko bi moral plačat delodajalec, ne pa delavec (funkcionar) sam. Namesto da bi tudi navadni delavci sami si kupili koko in delali nadure, pa samo stokajo.
extradeluxe
08. 10. 2018 15.29
+7
In sem pa seveda proti minimalcem. Firma ki ne zmore plačevati delavca vsaj 1000€ je boljše da zapre.
mejacrnikal
08. 10. 2018 14.26
+1
jaz sem posten delavec in moj delodajalec je tudi posten,tako da pri meni stima :))))
Frane Šajn
08. 10. 2018 14.10
+8
Kako nepošteni smo kot delavčki Slovenci , kako grdo izkoriščamo te naše uboge mehkosrčne delodajalčke, saj bodo še na kant prišli tile naši dobrotniki od teh zabušantov... buuuuuuuu, šmrc prc khne??? Zakaj pa po "zagotovilu desničarjev" tako cenijo Slovenske mezdarje na tujem!? Samo tako vprašam, ne vem no, celo plačajo da jih nekako bolje in solidno????
Lajnaa
08. 10. 2018 13.48
+9
Največje nepoštenje so neprimerni politiki & vodilni na napačnih mestih, vse ostalo so le posledice.
Uporabnik1540409
08. 10. 2018 14.09
+3
V bistvu ne. Vladajo nam tisti, ki izvajajo zakone. Politiki so samo narcisoidni zlatousti.
Apostol1
08. 10. 2018 13.44
+19
Če smo povsem natančni delavci lahko kradejo desetletja pa vsi skupaj ne bodo nakradli kot na primer direktor te iste firme . Tisti ki ukrade kakšno malenkost in dela za minimalno plačo nebo nikoli bogat. Lastniki teh firm se pa valjajo milijonih ali celo v ( Amazon na primer ) milijardah , izigravajo zakone , naložijo denar v davčnih oazah in tako naprej . TI DELAJO ŠKODO CELOTNI DRUŽBI NE PA DELAVCI . Velja tako za Slovenijo kot za ves preostali svet.
extradeluxe
08. 10. 2018 15.41
+1
Če smo še bolj natančni se ne da lih kar tako krast kot direktor. Vse gre preko nakazil, vse je sledljivo. Gotovino pa tudi ne vem kje ti jo bo kdo dobil in prinesel. Pa tudi če jo dobiš, saj je ne moreš kar tako porabit, povsod kamor jo položiš moraš dati svoje podatke in je davčna takoj na obisku. Malo preveč sanjate kako vsi blazno kradejo po moje. Se pa zelo motiš če misliš da delavci ne morejo krasti. Če na dan zabušava 3 ure in je ura naprimer 30€ je to na leto naprimer 22.500€ ukradenega. Če je u firmi naprimer 2000 ljudi je to kar 45 milionov evrov na leto ukradenega s strani delavcev. Če je to zate zanemarljivo? Težko verjamem da vsak direktor take firme lahko nakrade več kot 45 mio €. Kdo je sedaj tajkun v takem primeru?
extradeluxe
08. 10. 2018 15.44
-3
Pa tudi ne razumem zakaj imate negativen pogled na davčne oaze? To so kraji kjer je denar manj obdavčen. In vsak lastnik denarja kot dober gospodar mora imeti denar tam kjer ga najmanj stane. Tudi vsak delavec verjetno nese denar na banko kjer so obresti najvišje in stroški vodenja računa najnižji, pa ga zato noben ne obsoja. Eni ste čist preveč negativni.
janimir
08. 10. 2018 13.39
+17
Kako se imenuje to kar so delali Mramor, Tekavčička, Brenčička in ostali tovariši deset let ? Oplenili več kot milijardo...So dežurali pripravljeni na Filipinih...
Uporabnik1540409
08. 10. 2018 14.10
+10
To je SLO intelektualna elita. Bolj je človek izobražen bolj je pokvarjen.
Fanatik Top
08. 10. 2018 12.59
+14
Vse sobote...mnogo let... Zastonj...delal... Pa nikomur nič... Desetletja... Ker je pač tako... Vzemi ali pusti..
spectator935
08. 10. 2018 14.07
+2
Zakaj si jih? V roku dveh mesecev dam odpoved in grem drugam. Pa ne reč da se ne da dobit druge službe, ker se jo da in se jo je dalo, samo delat treba
mejacrnikal
08. 10. 2018 14.27
+1
tako je, nobeden te ne sili da moras to delo opravljat
Darko32
08. 10. 2018 12.49
+20
Tukaj je pisano dvomljivo, da delavci samo kradejo in nič ne delajo. Poznam primere, kjer je celo podjetje, ker ni moglo izplačati delavcev jim namesto plač ponudilo tehnično robo v isti vrednosti. Tako, da so delvci bili prisiljeni, da vzemi ali pusti. Potem je nekaj drugega zelo zanimivo in to je: Poročila o obolevnosti kažejo povsem druge podatke, kot jih prikazujejo podjetja. Tako imamo ogromno bolniških zaradi istih bolezni. Sočasno pa imamo opremljenost delovnih mest in organiziranost delovnih procesov izredno slabo. Če s epa primerjamo z ostalimi pa vidimo, da nas je čas povozil na celi črti. Vsi pa preko teh potem prikrivajo dejansko stanje. Zato bi bilo potrebno na tem področju narediti red in kdor goljufa z plačevanjem prispevkov se mu nabije max kazen. Me pa zanima ali detektivi skrbijo za to plat medalje. Namreč ko delavec zboli pa vsi vedo zakaj je zbolel so pa vsi tiho. Vključno z temi t.i. detektivi.
TistoPravo
08. 10. 2018 12.09
+15
Problem imamo pri delodajalcih, oziroma naših revnih milijonarjih v obliki lastnikov podjetij. Nekak jih je večina v obdobju, ki je zaznamovan z varovanjem pridobljenih sredstev. Zsj odgovornost prelagat na delavca, ki se mu vrže tistih ked 600 in jurja na mesec na mizo..,da ni dovolj produktiven, inovativen...da pije in samo hvata krivine, se baje še drogira in sfalno fuša med bolniškami...pa kaj ste bolani? Dejste prosim tiste šjrokouste v obliki batota akrapota in boskija ter še kr nekej ostalih, zakaj z svojimi tako brihtnimi glavcami in polnimi tošli ne maredijo inovacijo, od katere bomo vsi boljše živeli....bili normalno plačani, za povrh pa se nam ne bo treba toliko drogirat in fušat med bolniškam. Imeli bomo po vsak tri otroke, da bodo ko odrastejo v pomoč k še večjemu uspehu vseh nas. Gospodarstvo bo tako tudi zmoglo tak vrhunski iavni servis, ko ga na določenih področjih še imamo. Samo še bodo tkole po delavcu, ne bo doug k se bo vse porušlo. Žal, pa tko lepa dežela je Slovenija
Transformerji
08. 10. 2018 11.41
+16
Smolarjeva pesem: ne šraufe, tovarne je treba krast. Če bi delavci vsi po vrsti kradli majhne reči, ki ne stanejo veliko,, potem naši ne bi mogli pokrasti podjetij, ker od njih ne bi nič ostalo. Enako je z bankami. Pa glej, nekateri upoštevajo pravila kraje, pa tudi če je čisto majhna. Se ve, od koga so se naučili. Glede bolniških pa: pogled v parlament na prazne stole!
TistoPravo
08. 10. 2018 11.57
+9
Topno tako. Če bi vsi "mali" redno iz bančnih računov pobirali vse kar je gor, nebi nikoli prišlo da takšnih nikoli kritih izplačanih miljonskih kreditov...enako pa pri podjetjih, vsak naj odnese kar more...tko lastnik nikoli ne bo postal preveč "močan" oziroma po domače prebogat da se dela norca iz delavcev..
mojca1horvat
08. 10. 2018 11.34
+25
Prosim vas, saj vsi vemo kako poteka "ureditev", naj se najamejo "detektivi" za tiste, ki so na socialni in se pripeljejo po paket Rdečega križa z avtom vrednim 50.000 evro, ne pa za delavce, ki gredo zaradi psihične ali fizične izčrpanosti na bolniško... danes je najbolje, da imaš tri ali več otrok, si ločen in vlečeš kar se pač da... naj se pošteno plača delavce, ki garajo, da si nekateri ustvarjajo svoje imperije, pa bo red...
mojca1horvat
08. 10. 2018 10.57
+44
Dokler bo imel delavec (ki itak ni nič vreden) plačo 600 evrov, njegov direktor pa 10.000 evrov plače (ki jo lahko dobi le zato, ker mu jo priskrbi njegov delavec), se bo še marsikaj dogajalo... ko pa delavec malo "pojamra" mu pač šef odgovori, če ti kaj ne paše jih je veliko na zavodu za zaposlovanje in te lahko na hitro zamenjajo... joj, joj ...
srecnii
08. 10. 2018 12.54
+8
takrat bo šele vidu kak kader bo prihajal iz zavoda in mu bo žal za bivšega delavca
spectator935
08. 10. 2018 14.14
+2
Pa odpri svojo firmo. Imej dobro poslovno idejo, se zakreditiraj in delaj 16ur na dan, da jo mogoče v 15 letih realiziraš, zaposliš nekaj 100 ljudi itd...
jesenvoyo
08. 10. 2018 10.39
+36
Če kradeš malo, si slab človek, ki ga obsodijo in zaprejo, če kradeš na veliko, si urejen človek, ki mu naložijo nekaj ur družbeno koristnega dela. Ja za velike tatove ni naročnika, plačnika detektivskim firmam, da bi raziskale in pa tudi našle ukradene milijone €.
TistoPravo
08. 10. 2018 11.59
+6
Pa še šiht v knjižnici dobiš zaradi pastne sposobnosti krast na veliko
dartford
08. 10. 2018 10.02
+2
Domišljija nima meja, podjetni voznik v velikem podjetju na dolenjskem je v rezervoar kamiona dotankal tekočino, ki jo je prevažal na kamionu. Tako so se litri v rezervoarju še vedno ujemali. Dobili so ga, ko mu je kamion zaradi tega v Franciji crknil
Uporabnik1540409
08. 10. 2018 08.46
+21
Produktivnost SLO delavca je po javnih podatkih na 70% produktivnosti EU. Za to vedno niso krivi delavci ampak tudi neprimerna organizacija delovnega procesa. Izjema so podjetja, ki so del mednarodnih korporacij. Tam je manjša produktivnost zaradi družbenih vrednot kot so bolniške v času okoli praznikov. Minister za zdravje je lepo povedal na začetku mandata: če bodo zdravstveni delavci dvignili efektivno delo na 6,5 ur na dan, se bo to zelo poznalo pri delovanju javnega zdravstva.
Darko32
08. 10. 2018 12.58
+4
Prvo kot prvo ne predstavljaj se pod LAŽNIM IMENOM . Če te prav razumem trdiš, da ljudje hodijo na bolniške pred prazniki ali pred soboto. To je že ena izmed podlih podtikanj. Če je človek bolan gre k zdravniku in potem ostane doma recimo nekaj dni. NOrmalno, če gre v torek in ima nekaj dni bolniške bo čez soboto in nedeljo doma. Žal pa opažam nekaj drugega in to je, da se z širjenjem takšnih neresničnih podatkov predvsem cilj kako skriti sistemsko korupcijo na MEDICINI dela, katera množično prikriva okvara zdravja, ki izvira iz delovnega mesta. Tako je bolje širiti takšne podatke, kot pa delati pošteno. Zato se ne čudim, če se je sistemska korupcija tako razvila.
Uporabnik1540409
08. 10. 2018 13.39
+1
Pišem kar sem doživel na delovnem mestu. Na žalost nisem imel takšnih zdravnikov, ki bi mi pisali bolniško po moji želji.
Uporabnik1211614
08. 10. 2018 08.45
+35
Slovenski delavec je od nekdaj bil priden, vesten in pošten delavec. Tudi nagrajen in mu ni bilo potrebno krasti. A kaj, ko slovenskih delavcev prav za prav ni več. Kri je vse bolj zmršana, geni in temperament po hvatanju krivin pa vse bolj prevladuje. Tako da članek z naslovom Slovenski delavec ni naj bolj primeren.
extradeluxe
08. 10. 2018 08.17
-44
Delavci so veliki tajkuni! Vsak delavec začne delat zjutraj 15 - 20 minut kasneje, zaključi delo 20 minut prej. Na pavz gre 10 minut prej, po pavzi začne delat 10 minut kasneje. Na malico gre 10 minut prej, po malici začne delat 15-15 minut kasneje. Vmes med delom si vzame vedno po parkrat po 15 minut pavze. Med delom se pogosto zaklepeta o privat zadevah. Med tem ko dela se pogosto dela, da dela, v bistvu pa počiva na delovnem mestu, če ima računalnik je na spletu. Da ne govorimo, da vedno kaj odnese domov. Ko vse to seštejemo in pomnožimo s številom zaposlenih ugotovimo da je na leto kar nekaj miliard odteklo v brezdelje, v lenobo, v izgubo. In vse to v breme delodajalca in na koncu v breme vseh nas. Naj vrže kamen preko ramena tisti ki ni grešil. Pa drugič razmislite ko pljuvate po delodajalcu, ki vam omogoča življenje - bedno ali bogato, omogoča vam da živite.
bergman
08. 10. 2018 09.05
+63
Zelo si duhovit v svojih obrazložitvah, kaj vse zaposleni počnejo na svojih delovnih mestih!!??Če bi bilo to vse res, po tvoji teoriji, ne bi bilo potem nič narejenega, tako si pa poglej BDP, poglej si bančne račune teh direktorjev ali, kot se danes reče "managerjev", da se sliši bolj "duhovito", poglej tudi bančne račune zaposlenih v gospodarstvu, pa ti bi moralo biti takoj jasno!!!!! Lahko, da si eden tistih, ki bi najraje videl, da bi ti zaposleni 15-ega v mesecu, še nazaj denar prinesli in ne da bi jim ti dal tisti drobiž, ki ga dobijo namesto osebnega dohodka!!!! Vsi delodajalci bi najraje videli, da bi "pokasirali" vse subvencije in evropska sredstva od države, potem pa skupaj z "dobičkom" odnesli iz države brez plačila davka!!!!!??? Nihče od teh današnjih "uglednih Slovencev" ne pove kakšne imajo pogoje dela zaposleni pri njih, kakšen je delovni čas, imajo zakonsko predpisan odmor, imajo na razpolago dovolj nujnega dopusta in še bi lahko našteval celo dopoldne!! Najbolj žalostno je, da se je takoj po osamosvojitvi začel uporabljati izraz "TRG DELOVNE SILE", kot da ljudje niso LJUDJE, ampak živina, ki se jo kupuje na "sejmih"! Ne vem kaj si predstavljajo ti delodajalci, da imajo svoje združenje delodajalcev z GZS na čelu, da se lahko delajo razno razne mahinacije! Ko se bo standard prebivalstva dvignil na nivo človeškega spoštovanja in se bo lahko primerjal z drugimi nacijami po Evropi, ki dosledno spoštujejo človeka in odnos do družbe, potem se taki kot si ti "extradeluxe" in vsi "tajkuni" ter današnji "managerji", lahko začnete oglašati, dokler pa boste izkoriščali ubogi narod, in sebi polnili žepe, ste pa lahko tiho, da sploh še hoče kdo za vas delati!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
drobiž
08. 10. 2018 09.18
-14
Vidim, da ti gre lepo na borzi in malo dolg čas a ne ?
bergman
08. 10. 2018 09.34
+17
drobiž, jaz sem že deset let na ZPIZ-u in koristim tisti denar, ki sem ga v 40-ih letih namenil za penzijo, seveda kolikor ga je še ostalo, saj jim gre tudi denar od penzij zelo v skomine!!!! Raje razmišljaj oseb, jaz sem že nekaj naredil za bivši in sedanji sistem in naj ti povem, da imam veliko najboljših let dohodka za penzijo ravno iz bivšega sistema!! Imam pa ravno iz tega tržno usmerjenega sistema, največ slabih izkušenj, čeprav nisem bil navaden "delavec"!!!
dajno
08. 10. 2018 10.23
+1
To si lepo povedal za tiste v pisarnah v JS
Anze2497
08. 10. 2018 10.41
-3
mojca1horvat
08. 10. 2018 10.50
-1
mackon08
08. 10. 2018 11.01
+13
extradeluxe Kje pa ti bluziš, povej mi kje je ta firma da se tam takoj zaposlim. Ti to mogoče po sebi veš da je tako. Jaz ne poznam nobenega, da bi tako delal kot si opisal. Pa še to delodajalec naj delo plača kot je treba ne pa minimalca. Delodajalci so tu najbolj pokvarjeni, oziroma vodilni, v podjetjih.
mackon08
08. 10. 2018 11.11
+8
extradeluxe Kakšno bedarijo si napisal, da mi je vse slabo. Povej mi kje je takšna firma, da se lahko dela tako kot si opisal. Če ti delaš v takšni te je lahko sram, ker kolikor jaz vem takšne v Sloveniji ni. Delodajalec, oziroma vodilni pa naj plačajo kot je treba pa ne bo nihče pljuval po njih.
the kop
08. 10. 2018 11.12
+1
ti nimaš vseh pik v glavi! res ne!!si verjetno na socialni zaposleni te pa podpiramo, tebe in tvojo lenobo!!
Kollerik
08. 10. 2018 11.17
-1
Kollerik
08. 10. 2018 11.17
-1
extradeluxe
08. 10. 2018 13.30
-2
Takih firm je ogromno. In delavci delajo za 2 minimalca na mesec. Veste kaj predlagam ljubitelji lenobe. Da ne bomo govorili eno, delali pa drugo. Dajmo bit konsistentni. Vi, ki ste proti mojim komentarjem dejte lepo odpret eno firmo z imenom recimo luzerji d.o.o. Nato podelite delavcem lepe plače recimo 2000 eur neto. Dajte jim vse pravice o katerih govorite in potem pokličete na POP TV al pa SLO TV da posnamejo eno lepo oddajo: Zgodba o uspehu. Jaz navijam za vas in vam privoščim vse najboljše. Pa da ne bo pomote, ne podpiram izkoriščanja delavcev. Vendar v isti sapi ne podpiram niti obratnega izkoriščanja. Mislim da mora biti obojestranko fer.
DEEP
08. 10. 2018 07.35
+38
Ja,ko pa Moraš krast za delodajalca je to uredu!!!
DEEP
08. 10. 2018 07.37
-3
drobiž
08. 10. 2018 07.32
+78
Dober posel te kontrole delavca. Pa se mogoče tudi preverja koliko ur na dan delamo, odmor za malico, koliko časa je voznik za volanom ? In kakšna je plača za preživetje ?
srecnii
07. 10. 2018 22.10
+41
spet se znašajo nad delavce