Slovenija

Nenaključna naključja: tretji dan dejstev o druženju trojice Janša-Dimnik-Marčič

Ljubljana, 16. 09. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Kos, 24UR ZVEČER
Komentarji
650

Zasebno druženje trojice Janša, Dimnik, Marčič na jahti avgusta 2016. Zasebno druženje Janše in Dimnika v dnevni sobi januarja 2017. Ne prvo ne drugo ni igranje golfa, temveč dokazi druženja zunaj golf igrišč. In to ne le enkrat. Tretji dan po našem razkritju fotografij še vedno nismo prejeli odgovorov Janeza Janše na vprašanja, ali zasebno pozna Andreja Marčiča, ali se z njim in njegovo družino zasebno druži, ali se je družil v preteklosti in ali je kdaj z Marčičem skupaj dopustoval. Predsednik KPK Robert Šumi je v pogovoru za 24UR ZVEČER povedal, da bodo preverili vsa nova dejstva in okoliščine ter tudi, da je dolžnost zaznave lobističnega stika na lobirancu, v tem primeru na predsedniku vlade.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Predsednik KPK Robert Šumi o srečanju predsednika vlade Janeza Janše in Andreja Marčiča ter Boža Dimnika
    06:42
    Iz 24UR ZVEČER: Predsednik KPK Robert Šumi o srečanju predsednika vlade Janeza Janše in Andreja Marčiča ter Boža Dimnika
  • Iz 24UR ZVEČER: Dimnikova pojasnila 'naključnih' druženj z Janšo
    06:11
    Iz 24UR ZVEČER: Dimnikova pojasnila 'naključnih' druženj z Janšo

Janez Janša tudi ni odgovoril na vprašanje, ali se je zasebno družil z Božem Dimnikom. Tistim Božem Dimnikom, ki ni uradno registriran kot lobist in na katerega je Janšev SDS uradno gledal takole: "Čaka nas še veliko dela, da bi izkoreninili korupcijo." Tako je maja 2013 na spletni strani stranke napovedala poslanka Alenka Jeraj. Razpisala se je o Dragu Isajloviču, pa Janezu Zemljariču in tudi, da bi "lahko napisala še kaj o Božu Dimniku in še o kom, vendar upam, da se z njimi ukvarjajo Nacionalni preiskovalni urad ter Policija in tožilstvo"

Potem, ko nam je Dimnik v ponedeljek pisno odgovoril, da se z Janšo srečuje večkrat pri igranju golfa, nato pa še po telefonu zatrdil, da se je z Janšo srečeval na golfu in samo na golfu, nam je včeraj nato trdil, da je na druženje v dnevni sobi Janeza Janše enostavno pozabil. In danes? Da se je zgodilo, ne zanika, a vztraja na tem, da povsem slučajno. "Njegova žena je tudi moja kolegica," je povedal. "To je bilo edinokrat. Ali pa sem morda bil še enkrat, vendar ne pri njih, videli pa smo se tam blizu," nam je povedal v telefonskem pogovoru.

Torej sta se družila več kot enkrat. Kot smo razkrili, tudi na jahti Andreja Marčiča na Jadranskem morju. A tudi tam so se po trditvah Dimnika vsi trije srečali povsem naključno. Sam se je tam potapljal, Marčič naj bi se pripeljal z jahto, tudi Janez Janša je bil menda tam povsem slučajno. "Slučajno smo izvedeli, da je on tam in smo ga povabil na jahto. Za eno popoldne. Tam je bil z družino." Kot je povedal, so mu samo pokazali jahto, s katero se je Marčič večkrat hvalil. 

In da razčistimo še Dimnikovo definicijo, kaj pomeni naključno oziroma slučajno. "Ne bom rekel, da gre za povsem golo naključje, to je spet neko napeljevanje. Ni bilo naključje, smo se tudi kdaj slišali." A četudi damo na stran, da je v času zasebnega druženja na jahti in v dnevni sobi Janševa SDS bila bitko s korupcijo in lobiji v zdravstvu, ostajata najmanj dve težavi. Prvič. Lani jeseni je bilo eno od Marčičevih novejših podjetij Integralis izbrano na dveh razpisih generalnega sekretariata Janševe vlade, takrat še pod vodstvom Boža Predaliča

Janez Janša in Božo Dimnik na jahti
Janez Janša in Božo Dimnik na jahti FOTO: 24UR ZVEČER

Razpisa v proračunu nista bila planirana, še več, kdor za razpis ni vedel vnaprej, je imel za pripravo na voljo le 48 ur, so razkrili na portalu Necenzurirano. Dobrih milijon tristo evrov je prejel v času Janševe vlade Marčičev Integralis. Na račun njegovega Marand inženiringa se je sicer pred tem v 16 letih steklo več kot 100 milijonov javnega denarja, več kot 17 samo z onkološkega inštituta, tudi v letih, ko je tam preiskavo Marnadovega poslovanja z onkologijo opravljal računalniški strokovnjak Sandi Ogrizek.

In drugič. Hči Boža Dimnika, Diana Dimnik, stoji za podjetjem, ki velja za enega največjih dobaviteljev v slovenskem zdravstvu. Več kot 200 milijonov javnega denarja se je prelilo na račun podjetja, našega ponedeljkovega razkritja pa prizna, kar Dimnik sam, v podjetju niso bili veseli. "Telefonirali so z vseh koncev. Iz Amerike so telefonirali, če je to res, ker tujci, ne tako kot pri nas, prepovedujejo tovrstne stike." Tudi pri nas velja zakon o preprečevanju korupcije, ne glede na mnenje Boža Dimnika, ki največjo škodo vidi v medijskem poročanju. "Razdvajajo po nepotrebnem in očitajo stvari ter razdirajo posle."

Zanimivo, saj je danes Božo Dimnik v polurnem intervjuju ves čas poudarjal, da se z Janezom Janšo na Novi Zelandiji, na jahti leta 2016,  v dnevni sobi leta 2017, na golfu na Mavriciju 2003 in 2015 ter na golfu na Bledu ni pogovarjal o poslih. Še lani pa je dejal: "Vse stvari se rešuje na golfu, visoko v hribih ali pa na tenisu." Ali tudi na zasebnih druženjih na jahti in v dnevni sobi bo ugotavljala protikorupcijska komisija.

Robert Šumi
Robert Šumi FOTO: 24UR ZVEČER

Šumi (KPK): Dolžnost zaznave lobističnega stika je na lobirancu

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Robert Šumi je pojasnil, zakaj so se na KPK odločili sprožiti postopke predhodnega preverjanja. "Odgovorili smo na zahtevo DZ in posredovali vse lobistične stike, tako premierju kot stranki, ki jo zastopa in poslanski skupini. Enako bomo naredili za vse vlade in poslanske skupine od leta 2010, seveda s poudarkom na zdravstvu. V tej fazi smo poudarili, da nismo zaznali kršitev pri prijavljenih lobističnih stikih. Gre torej za stike, ki jih je komisija imela na vpogled, sedaj pa bomo preverili vsa ta nova dejstva in okoliščine in ugotovili, ali je tukaj kar koli, kar je v nasprotju z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije."

Šumi je posebej poudaril, da je dolžnost zaznave lobističnega stika na lobirancu, v tem primeru na predsedniku vlade. "Vedno je pomembna vsebina, zakaj se na sestanku gre. Treba je poudariti, da so zasebna druženja normalna in dovoljena komur koli. Ko pa pride do mešanja javnega in zasebnega, moramo funkcionarji slediti zgolj in samo javnemu in nikakor mešati eno z drugim. Takrat je treba zadevam priti do dna. Mi bomo preverili vse dokumentacije," je zagotovil.

Ali nove fotografije, ki kažejo, da so se družili na Marčičevi jahti, pa v dnevni sobi Janeza Janše, na Novi Zelandiji, vse to postavljajo v drugačno luč? Kontinuiteta druženja je s tem dokazana. Posel z Marčičem je bil sklenjen v času te vlade. "V prvi vrsti je pomembna integriteta funkcionarja, v tem primeru predsednika vlade, ki je ključna, da ne pride do kakršnih koli anomalij in tveganj. Pri poznanstvu njega s komer koli je pomembno, da se pri odločanju izloči. Vedno je pomembno, da lobiranec prepozna, za kaj gre. Taka druženja mečejo senco dvoma. Odziv na to, da ni bilo mešanja javnega in zasebnega, bi bil vsekakor dober za slovensko javnost," odgovarja Šumi.

Kako v komisiji definirajo slučajnost in naključnost? Šumi izpostavlja, da je slovenska kultura podvržena mešanju javnega in zasebnega, zato obravnavajo največ kršitev s področja nasprotja interesov. "Že samo videz, da je tukaj zasebni vpliv, tisti, ki vpliva na javni interes, zadostuje, da se moraš izločiti iz posameznega odločanja ali postopka, ampak tega pri nas ni. Tukaj je ozaveščenost še vedno problem. Manjka transparentne in neposredne komunikacije. Vsakršno odmikanje od pojasnjevanja druženj povzroča dvom." 

Šumi je povedal, da, v kolikor bo karkoli potrjeno, bodo uvedli preiskavo, sicer bodo morali postopek ustaviti, saj ima KPK samo določene pristojnosti. "Če pa bomo ugotovili pristojnosti iz drugih organov, jim bomo to seveda odstopili v nadaljnjo obravnavo."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (650)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

No pasaran
20. 09. 2021 17.17
+1
Nagradno vprašanje: Katera sponzoruša pri nas največ kasira?
DAN ODPRTIH VRAT
20. 09. 2021 16.22
+1
Dimnik mu je samo pokazal kakšen curek ima una puška na vodo in potem sta obujala spomine kako je tudi njima dolgo nazaj tudi tako šprical
No pasaran
20. 09. 2021 16.51
+1
Kaj pa na to poreče Urška? Bo ostala brez teksta?
Jožajoža
17. 09. 2021 09.51
+1
vam je že jasno, zakaj se janšisti s vsemi štirimi oklepajo oblasti.samo zaradi polnjenja svojih žepov ,drobtinice pa dobijo tudi izdajalci ljudstav in volilcev,poslanci sms in desusa.za narod jim ni mar.
amedeo
17. 09. 2021 08.52
+2
Prvič sta se srečala na jahti pa Janez že goni daljinca...stari mutibarić pa vodno puško, kot da je pri vnukih.....
FORTUDO1
16. 09. 2021 21.08
-2
Montažerji!!!!
No pasaran
20. 09. 2021 17.11
+1
Njegov osebni fotograf je že vedel kako nastaviti pravi fokus. Njega vpraš kako je to zmontiral hahaha
Cervantes Saavedra
16. 09. 2021 20.52
+8
Janšisti so res krščanski odpuščajoči volivci, ki jih ne moti nobeni odkloni in prekrški svojega idola in politične stranke. Samo zaradi suma korupcije pri nekaj levoisredinskih strankah (LDS, Zares, Pozitivna Slovenija) so le-te izgubile zaupanje volilcev in odletele iz parlamenta. Janšiste pa nič takega ne gane.
kojnusar
16. 09. 2021 20.49
-3
kaj vam je zal, da ni zraven zokija, gregorja, alenke, marjana, tanye? v lepih krajih bil Janez. superca.
Cervantes Saavedra
16. 09. 2021 20.56
+6
za kojn: Levosredinskim volilcem nikakor ni žal, da na teh fotografijah ni zraven levosredinskih politikov. Zadovoljni so, da ni tako. A desnim pa so všeč take fotografije? Ni namreč videti, da bi jih želeli videti še več. - Hvala, ker si se oglasil in omogočil odgovor, Še kaj napiši.
wragetz
16. 09. 2021 20.40
+7
vedno, kadar 'naključno' pridem na obisk k 'neznancu', mi takoj dajo v roke daljinc od teveja :D
amedeo
17. 09. 2021 08.53
+4
Peter.Klepec
16. 09. 2021 20.37
-4
Jutri bo najbrž - čETRTI DAN ... In še vedno ista slika. Majčkeno ste dolgočasni ...
Korintos11
28. 09. 2021 08.57
Kosmatiprašniki98
16. 09. 2021 20.31
+5
Sveti trije kralji
oježeš
16. 09. 2021 20.29
+4
Podporniki JJ ne se sekirati. Kdo pa se je slikal? Če se ne bi, teh slik ne bi bilo v medijih, tako pa v posmeh vsem, ker so prepričani, da si delajo dobro reklamo. Če bi jih kdo na skrivaj slikal bi človek še o čem dvomil, tako pa zgleda da imajo fotografa med seboj in kot običajno, posnete slike prej ali slej pricurljajo na dan, če jim niso kar sami objavili, da se lahko pristaši sekirate, ker za vas mu je toliko kot za lanski sneg, ki je zapadel za pol ure, potem je pa zvodenel. Ampak, reklama je pa le reklama, kar pa je pomembno, šteje koliko ima privržencev in če ga vsi iz Trstenjakove zagovarjajo in delajo zdrahe po spletu.
SAKOSAKO
16. 09. 2021 20.28
+1
To pa res ni druženje, če eden gleda tv drugi pa bere! 😂😂😂
Streznitev
16. 09. 2021 20.26
+1
Marčič pa ni več Kahlin zetor. Zgrešena investicija. Prešvoh zadeva, premalo konjev na kardanu za priključek Eva.
1butnskala
16. 09. 2021 20.19
-9
koliko dni boste se grel tole čorbo
Cervantes Saavedra
16. 09. 2021 20.43
+4
za Edg: Zlasti pa, komu ta čorba ne diši? Koga moti?
spermi?
16. 09. 2021 20.10
+7
Opazil sem majmunjsko glavo .
Specialist
16. 09. 2021 20.10
+3
Provokataroji ..edini način je, da se pride v parlament...
Specialist
16. 09. 2021 20.22
+4
Levcekk
16. 09. 2021 20.02
+6
Mafija vodi zdravstvo,po navodilih politike te zdravniki se zasustrajo,če si neubogljiv in glasen oz kritičen do tega sistema.
magnusen
16. 09. 2021 19.57
+10
Ej puklo, sem slišal, da ti tip iz mavčarne nabija najdražjo. Pošlji specialna Kahla, da reši zadevo.
No pasaran
20. 09. 2021 17.00
+1
hajvani
16. 09. 2021 19.54
+7
Celavi je sm za cebovanje ce gdo ve kaj je ti
No pasaran
20. 09. 2021 17.08
A kdo ve kako se ponoči vozi bicikl v postelji?
Traverza
16. 09. 2021 19.53
+13
Janša je le slučajno, ko je šel mimo, prišel na jahto in se oglasil pri Dimniku zaradi enega nasveta.
No pasaran
20. 09. 2021 17.01
+1
Plaval je po pasje, da bi čim preje gor zlezu!