Slovenija

Zaskrbljujoče: splet slabo vpliva na duševno dobrobit deklet

Ljubljana, 17. 09. 2022 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
35

V prvi tretjini leta so člani točke osveščanja o varni rabi interneta Safe.si na osnovnih in srednjih šolah izvedli anketo na temo problematike vpliva spletnih vsebin na duševno zdravje mladostnikov in razlike med vplivom na dekleta in fante. Analiza rezultatov je pokazala, da internet slabo vpliva na duševno dobrobit deklet in fantov, pri čemer imajo dekleta precej večje težave.

"Pritiski, prezasedenost, pomanjkanje spanca, primerjanje z drugimi in slabo počutje so le nekateri negativni vplivi spleta, ki bolj prizadenejo dekleta kot fante," navajajo v sporočilu za javnost. Kot poudarjajo, imajo način komunikacije, značilne za internet, ter vsebine, ki so jim uporabniki tam izpostavljeni, velik vpliv na njihovo počutje, predvsem pri mladih.

Februarja in marca 2022 so med osnovnošolci tretjega triletja in srednješolci na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si izvedli anketo, ki je pokazala, da se vpliv interneta na dekleta in fante razlikuje. Anketo je izpolnilo 486 učencev in učenk ter 246 dijakinj in dijakov. Dekleta so bolj prezasedena z internetom, se bolj primerjajo z drugimi na internetu in jih negativne izkušnje bolj prizadenejo. Precej več deklet kot fantov je obremenjenih s čim hitrejšim odgovorom na prejeto sporočilo, delež pa s starostjo narašča. Kar 70 odstotkov učenk in 78 odstotkov dijakinj čuti ta pritisk, medtem ko je pri fantih delež 48 in 59 odstotkov.

Če nekdo negativno komentira njihovo objavo na spletu, se slabo počuti 44 odstotkov najstnic v osnovni šoli in 51 odstotkov dijakinj.
Če nekdo negativno komentira njihovo objavo na spletu, se slabo počuti 44 odstotkov najstnic v osnovni šoli in 51 odstotkov dijakinj. FOTO: Adobe Stock

Prezasedenost z internetom, družbenimi omrežji in mobilnim telefonom občuti štiri petine vprašanih deklet in dve tretjini fantov. Kar 66 odstotkov osnovnošolskih deklet in 68 odstotkov srednješolk se želi za nekaj časa odklopiti od interneta, pa se bojijo, da bodo kaj zamudile. Pri fantih je ta delež 54 in 59 odstotkov. 

Prav tako več deklet kot fantov čuti pritisk družbe ali vrstnikov, da naj na spletu objavljajo podrobnosti iz svojega življenja. Pri vprašanih osnovnošolskih dekletih je ta delež 30 odstotkov, pri fantih pa 20 odstotkov. V srednji šoli pritisk čuti dobra četrtina deklet in skoraj polovico manj fantov. 

Dekletom tudi bolj kot fantom primanjkuje spanca zaradi uporabe telefona, aplikacij in družbenih omrežij. O tem je v anketi poročala več kot polovica osnovnošolskih najstnic, pri starejših dekletih v 9. razredu celo 63 odstotkov, pri dijakinjah pa že tri četrtine. Fantov, ki jim manjka spanca, je precej manj: v osnovni šoli 37, v srednji pa 45 odstotkov. 

Dekleta so bolj podvržena primerjanju s podobami drugih na internetu 

Dekleta se bolj kot fantje primerjajo s popolnimi podobami zvezdnic in vplivnic. Prav tako jih je več kot fantov zaradi tega nezadovoljnih s svojim videzom. Bolj pogosto kot fantje tudi same opremljajo svoje fotografije s filtri in izboljšavami. Skoraj tri četrtine vprašanih deklet v 9. razredu in srednji šoli primerja svojo podobo obraza in telesa s podobami na spletu. Skupno je v zadnjem triletju osnovne šole delež deklet, ki se primerjajo, 63 odstotkov, v srednji šoli pa 74 odstotkov. Pri fantih pa je bistveno drugače, saj se primerja le 23 odstotkov osnovnošolcev in 33 odstotkov dijakov. 

Dekleta se bolj kot fantje primerjajo s popolnimi podobami zvezdnic in vplivnic.
Dekleta se bolj kot fantje primerjajo s popolnimi podobami zvezdnic in vplivnic. FOTO: Safe.si

Skoraj dve tretjini deklet in le ena tretjina fantov ima vtis, da so življenja drugih boljša, kadar gledajo slike svojih prijateljev na spletu. V osnovni šoli tretjina deklet ni zadovoljna s svojim videzom zaradi gledanja popolnih objav na internetu, pri dekletih v 9. razredu se delež povzpne na 42 odstotkov. Pri fantih pa je kar štirikrat manjši, le 8 odstotkov. V srednji šoli je delež nezadovoljnih deklet 43 odstotkov, fantov pa 10 odstotkov. 

Na počutje deklet gledanje slik popolnih obrazov in vitkih ali mišičastih teles zvezdnikov njihovega spola vpliva slabše kot na fante. Petina osnovnošolk in četrtina dijakinj se ob tem počuti slabo, desetina osnovnošolk in 7 odstotkov dijakinj pa zelo slabo. Pri fantih so ti deleži več kot pol manjši – le na 9 odstotkov osnovnošolcev in 6 odstotkov dijakov vpliva slabo ter na 4 odstotke osnovnošolcev in odstotek dijakov zelo slabo. 

Med osnovnošolskimi najstniki dvakrat več deklet kot fantov uporablja filtre in druge izboljšave svojih fotografij, ki jih naredijo z mobilnim telefonom. Pri srednješolcih je razlika med spoloma nekoliko manjša: 53 odstotkov deklet in 28 odstotkov fantov uporablja filtre. 

Mnenje drugih se bolj dotakne deklet

Anketa je še pokazala, da je dekletom zelo pomembno, da so del svojega socialnega kroga, in zanje mnenje drugih veliko šteje. Tako se 60 odstotkov vprašanih osnovnošolk in 62 odstotkov srednješolk počuti slabo, če so izključene iz skupin sošolcev na družbenih omrežjih ali aplikacijah za sporočanje. Pri fantih sta ta deleža 44 in 47 odstotkov. Če na spletu vidijo slike z zabave, na katero niso bile povabljene, se slabo počuti 57 odstotkov najstnic in le približno tretjina najstnikov. Prav tako se 57 odstotkov vprašanih osnovnošolk počuti slabo, če se nekdo norčuje iz njih na spletu. Delež s starostjo narašča: v 9. razredu je 62 odstotkov in pri dijakinjah 63 odstotkov. Pri fantih taka situacija slabo vpliva le na dobro četrtino osnovnošolcev in slabo tretjino dijakov. 

Skoraj dve tretjini deklet in le ena tretjina fantov ima vtis, da so življenja drugih boljša, kadar gledajo slike svojih prijateljev na spletu.
Skoraj dve tretjini deklet in le ena tretjina fantov ima vtis, da so življenja drugih boljša, kadar gledajo slike svojih prijateljev na spletu. FOTO: Adobe Stock

Če nekdo negativno komentira njihovo objavo na spletu, se slabo počuti 44 odstotkov najstnic v osnovni šoli in 51 odstotkov dijakinj. Pri fantih so deleži pri osnovnošolcih več kot dvakrat nižji (18 odstotkov), pri srednješolcih pa trikrat nižji (17 odstotkov). Podobno velike so razlike med spoloma, če nihče ne všečka njihove objave. Zaradi tega se slabo počuti 39 odstotkov najstnic v osnovni šoli in 48 odstotkov dijakinj. Pri fantih so odstotki skoraj trikrat nižji: pri osnovnošolcih se jih zaradi tega slabo počuti le 14, pri srednješolcih pa 17 odstotkov. Če pa nekdo pohvali njihov videz, se več kot 80 odstotkov osnovnošolskih in srednješolskih najstnic počuti dobro. Pri fantih v osnovni šoli se jih dobro počuti 62 odstotkov, pri dijakih 75 odstotkov. 

Kot navajajo v sporočilu, rezultati ankete potrjujejo opažanja z delavnic Safe.si, izvedenih v zadnjih letih na slovenskih osnovnih in srednjih šolah. Ker je vpliv spleta na dekleta in fante tako velik, so pripravili številna gradiva, ki mlade nagovarjajo, da skrbijo za svoje dobro počutje pri uporabi spleta. Gradiva so prosto dostopna v elektronski obliki, nekatera tudi v tiskani:

- Nasveti za dobro počutje pri uporabi interneta: https://safe.si/obnasanje-na-spletu/dobropocutje-in-internet

- Zloženka Duševno zdravje in internet: https://safe.si/gradiva/zlozenke-in-plakati/zlozenkadusevno-zdravje-in-internet

- Plakat: Sem OK takšen, kot sem: https://safe.si/gradiva/gradiva-za-najstnike/plakat-sem-oktaksen-kot-sem

- Zloženka Zdravje in dobro počutje na internetu: https://safe.si/gradiva/zlozenke-inplakati/zlozenka-zdravje-in-dobro-pocutje-na-internetu

- Safe.si vodič: Nastavitve telefonov in tablic za dobro počutje: https://safe.si/gradiva/safesivodici-po-druzabnih-omrezjih/nastavitve-telefonov-in-tablic-za-dobro-pocutje

- Kviz: Dobro počutje na internetu (za starost od 12 do 15 let): https://safe.si/gradiva/eucenje/kviz-dobro-pocutje-na-internetu-12-15-let 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
17. 09. 2022 15.02
+5
Nabijanje mask ,šola na daljavo, testiranje za prazen nič zapiranje to so psihološke travme!
proofreader
18. 09. 2022 10.40
+1
Samo v Sloveniji so imeli otroci hude travme, predvsem zaradi staršev in medijev, ki so nasprotovali ukrepom in navijali za virus.
xTejax
17. 09. 2022 14.21
+10
Odvisnost od interneta in predvsem od družbenih omrežij. Treba je biti dovolj všečkan, da kaj veljaš, razstaviti vse, kar si nekoč delil samo z bližnjimi.... Če pa ni dovolj všečkov in pozitivnih komentarjev, si pa že v depresiji, počutiš se manjvrednega.... Po mojem podobno velja za oba spola, le da moški spol naj ne bi kazal čustev in si to bolj zanika. Včasih se je pa v živo srečevalo, te je kdo užalil ali pohvalil.... Vse je bilo, ampak vedel si še kaj pomeni bližina, empatija, pravo prijateljstvo itd. Žalostna podoba današnjega sveta - v katero smer drvi!
akmt
17. 09. 2022 14.17
+6
Ja kaj so pa na fonu... Obstaja izi resitev-starsi, izklopite internet. Deluje
Mateja2012
17. 09. 2022 14.03
-1
ženskam ni bilo se nikoli bolje
jmis
17. 09. 2022 14.00
+9
Mladina je res motena dandanes. Se jim v glavnem že po izrazih na obrazih vidi da so bogi v glavici.
Delavec_Slo
17. 09. 2022 13.54
+9
A res med novicami pa 10 x na dan neo na wcju- a delate norce iz nas, ali ste že vi tak nori, da sebi vrjamete!
Rains
17. 09. 2022 13.51
+6
A jih kdo sili bit na Internetu?
JOSEPH HAYDN
17. 09. 2022 13.36
+13
Tudi vi ste splet mimogrede, in s promocijami raznih Karleus in podobnih tudi vplivate na slabo samopodobo deklet, tako da ne kazat samo na druge
nekaj brezveze
17. 09. 2022 13.33
+12
Spremljajo svoje znane slovenske vplivnice..Norost nima meja- 1 ženska lahko s svojo norostjo prepriča 1000 drugih žensk da so isto nore..
KOdOvce
17. 09. 2022 13.39
+3
Bpultimate
17. 09. 2022 13.31
+10
Velike duševne težave ima tudi tisti, ki se je delal tako neumno raziskavo. Včasih so govorili, da TV slabo vpliva, sedaj pa internet, tudi šola, služba slabo vpliva duševno na ljudi.
bohinj je zakon
17. 09. 2022 13.30
+11
Osamljena dekleta naj si čim prej poiščejo fanta pa bodo duševno - zdrava.
KOdOvce
17. 09. 2022 13.39
+11
pejtvrit
17. 09. 2022 13.41
+9
bohinj... to ni v skladu z agendo. Ženska mora biti možata in brez potrebe po moških, saj so boljše od njih v vseh pogledih. Kdo pa bi želel nežno, skrbno in ljubečo žensko, za mater svojih otrok?!
Radovan Iztok
17. 09. 2022 13.29
+13
Mi je kar slabo ko se vozim po ljubljani, vsaka zenska buli v telefon
xTejax
17. 09. 2022 14.24
+6
Tudi večina fantkov in moških bulji v telefon - kjerkoli v mestih in večjih krajih.
GAYPROPAGANDA
17. 09. 2022 13.23
+6
Splet je zakon, ampak življenje pred spletom je bilo povsem nekaj drugega! Nismo se tako primerjali, ocenjevali, kritizirali,, obremenjevali .......
aghr
17. 09. 2022 13.06
+10
To je globalen načrt. Korak za korakom, plast za plastjo, večina ljudi postaja vse bolj odtujena od sebe, pozunanjena, vse bolj vodljiva, ker naseda tej "pametni" tehnologiji oziroma je že pri dveh letih na pametnih telefonih. Zelo očitno, da se potem vedno bolj naseda protislovjem, kakršnih je bilo preveč v času epidemije. Ena stvar je povzana z drugo. Če je večina zasvojena s posnemanjem vplivnih oseb, potem je tudi navajena stalno nekomu slediti, torej si ne pripadajo sebi, temveč pozunanjemu sistemu.
SlepiSlovenc
17. 09. 2022 13.04
-4
Punce smo super.
revolucijakorupcijafasizem
17. 09. 2022 12.55
+11
Res je nobene pomoči ne samo za dekleta ampak vse pametni telefon je orodje katerega bi morali ljudje uporabljati in ne on ljudi...večinoma so pa ženske histerične in odvisne od pozornosti ko 40 let staro žensko zganjati histerijo in jok zaradi prazne baterije so človek vpraša če so novo sodobne ženske odrasli otroci.
Lucky Strike
17. 09. 2022 12.44
+1
Ne splet ampak ta gnila država!
motorist_mb
17. 09. 2022 12.30
+11
Mesec dni izklop neta pa spet normale sveta 😁
Butalec8
17. 09. 2022 12.30
+24
To mladim možgane kuri in to brutalno in ta tehnologija je eden izmed treh glavnih razlogov zakaj so tak zaostali ter prizadeti
AdolfH
17. 09. 2022 12.55
-5
Kdor ga ne zna pametno uporabiti mogoče res 🙃
KOdOvce
17. 09. 2022 12.29
+20
Taprave generacije izme*** še pridejo, takrat gre svet zares u....