Slovenija

Rudi Medved prestal zaslišanje v državnem zboru

Ljubljana, 10. 09. 2018 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
A.K. / STA / Ti.Š.
Komentarji
39

Zaslišanje pred pristojnim odborom DZ je uspešno prestal tudi kandidat za ministra za javno upravo Rudi Medved. Kandidat je v predstavitvi v ospredje svojega delovanja postavil "železen zakon javne uprave: pripravo dobrih predpisov in poenostavitev postopkov". Napovedal je tudi takojšnje nadaljevanje pogajanj s sindikati javnega sektorja.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Medved ostal splošen
    03:23
    Iz SVETA: Medved ostal splošen
  • Iz 24UR: Pod plazom kritik
    03:17
    Iz 24UR: Pod plazom kritik

Medvedovo predstavitev je kot ustrezno ocenilo devet članov odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, štirje pa so glasovali proti. Kandidat je po potrditvi v izjavi za medije zaslišanje ocenil kot zelo koristno, saj si je "še malo razširil obzorja s področij, ki ga čakajo".

Predsednik vlade Marjan Šarec je Rudija Medveda predlagal za ministra iz kvote svoje LMŠ po tistem, ko se je odločil za umik Kodeljeve kandidature.
Predsednik vlade Marjan Šarec je Rudija Medveda predlagal za ministra iz kvote svoje LMŠ po tistem, ko se je odločil za umik Kodeljeve kandidature. FOTO: POP TV

V predstavitvi je kandidat za ministra napovedal, da bodo s sindikati javnega sektorja nemudoma sedli za pogajalsko mizo, pri čemer si želi, da bi pogajanja stekla z vsemi sindikalnimi skupinami hkrati, saj bi to bistveno olajšalo dialog. O nadaljnjem procesu pogajanj pa Medved, kot je dejal, konkretno še ne more govoriti. Po njegovih besedah bi bilo neodgovorno, če bi kot kandidat za ministra vlade, ki še ni bila izvoljena, govoril o strategiji, pogajalski taktiki in številkah, ki bodo na mizi.

V sindikalnih vrstah je za zaslišanje kandidata za ministra za javno upravo Rudija Medveda, ki je potekalo pred parlamentarnim odborom vladalo veliko zanimanje. Branimir Štrukelj meni, da je imel predsednik vlade Marjan Šarec pri izbiri Medveda srečnejšo roko kot pri Tugomirju Kodelji.

Tudi na vprašanje predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije in glavnega tajnika šolskega sindikata Sviz Branimirja Štruklja, ali bo nova vlada pogajanja nadaljevala na točki, kjer so se pogajanja s prejšnjo vlado končala, je Medved odgovoril, da še ne more prejudicirati, kako bodo pogajanja tekla. Upa pa, da se bodo ta končala s kančkom "obojestranskega nezadovoljstva", saj bi to pomenilo, da so našli kompromis.

Enotni plačni sistem po njegovi oceni kljub anomalijam v tem trenutku nima alternative. "Tudi če posamezne skupine izstopijo iz tega enotnega plačnega sistema, ne bo popolnoma nič drugače," je dejal in dodal, da bi prva zahteva po zvišanju plač povzročila domino efekt. Zato osnovnega koncepta plačnega sistema nimajo namena spreminjati, bo pa treba znotraj njega marsikaj reformirati.

Rešitve za plačne razrede, ki ne dosegajo minimalne plače, še nima

Ena največjih težav je po njegovih besedah togost sistema, predvsem pri možnostih fluktuacije zaposlenih oziroma prehajanja med sektorji. Javni sektor po njegovi oceni ni preobsežen, saj javni uslužbenci predstavljajo le petino zaposlenih, kar je krepko pod povprečjem EU.

Opozoril je tudi, da sta za variabilni del plač v javnem sektorju namenjena le dva odstotka mase plač v javnem sektorju. Medved je kot izziv izpostavil povečanje tega dela, ne da bi hkrati povečali skupno maso za plače.

V koalicijski pogodbi so partnerji tudi zapisali, da bodo rešili problem plačnih razredov, ki ne dosegajo minimalne plače. Medved je priznal, da rešitve trenutno še nima, saj sodi, da nobeden od sedaj predlaganih modelov ni ustrezen.

V svoji predstavitvi je kandidat kot svojo prednostno nalogo izpostavil izboljšanje priprave predpisov in poenostavitev postopkov. Sam namreč vidi težavo v "absolutni prenormiranosti celotne družbe", saj v državi velja 20.000 predpisov, kar je izvirni greh zbirokratiziranosti.

V državni upravi po njegovih besedah že nastajajo orodja za izboljšanje priprave predpisov, ki jih bodo še nadgrajevali, nujna pa je tudi priprava metodologije za izvajanje evalvacije posameznih zakonov oziroma spremljanje njihovih učinkov. Napovedal je še, da bodo posebej pozorni pri prenašanju evropskih direktiv, saj se je doslej prevečkrat dogajalo, da smo uvajali višje standarde, kot jih predpisuje EU.

V vladi se bodo po njegovih besedah dogovorili, katera služba bo prevzela vlogo "ustavljavca slabo pripravljenih predpisov". Tako nameravajo pregledati zastarele predpise in zagotavljati ažurnost zakonodaje. Napovedal je, da bodo uvedli "dnevni števec veljavnih predpisov", kar pa ne pomeni, da jih bodo "vse povprek ukinjali".

Poenostavitev postopkov po njegovih besedah omogoča tudi digitalizacija storitev državne uprave. "Uporabniku želimo poenostaviti pogovor z državo in mu državo pripeljati domov v naslanjač," je ponazoril kandidat. Danes sicer državljani različne vloge lahko oddajajo elektronsko, njihova obdelava pa je še vedno ročna, je opozoril in napovedal, da bodo elektronizacijo nadgradili z digitalizacijo, ko bo torej celoten postopek potekal v digitalni obliki.

Poslanec LMŠ se je sicer v vlogi kandidata za ministra za javno upravo znašel po tistem, ko se je Šarec odločil za umik kandidature Tugomirja Kodelje. Medved zamenjave ni želel komentirati, saj ima, kot je dejal, "predsednik vlade pristojnost, da se odloči, kot se odloči". Sam pa o Kodelji na njegovi predstavitvi, kot pravi, ni glasoval, saj tedaj ni bil navzoč na seji.

Pri tem je napovedal tudi centralizacijo storitev v javnem oblaku, povezovanje lokalnih baz podatkov ter skupno e-naročanje različnega blaga in storitev. Medved med drugim predlaga elektronsko identiteto v oblaku, kar pomeni, da bi vsak državljan ob polnoletnosti prejel osebno izkaznico s čipom.

Dotaknil se je tudi področja lokalne samouprave. Problem financiranja občin, ki lahko ogrozi črpanje kohezijskih sredstev, bo po njegovih besedah treba reševati na ravni vlade, sam pa se bo zavzel za pravično povprečnino. O ustanovitvi pokrajin pa se mora najprej dogovoriti politika, šele nato lahko stroka v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi pripelje do realizacije. "Moje mnenje, koliko naj bo pokrajin, je nerelevantno; toliko jih bo, kot bo volje za to," je dejal.

Štrukelj zadovoljen z Medvedovim zavedanjem pomena plačnih pogajanj

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je v odzivu pohvalil kandidata za ministra za javno upravo Medveda, ker je na predstaviti pred odborom DZ plačna pogajanja označil za prioritetno nalogo ministrstva. Manj pa je bil zadovoljen z Medvedovim stališčem do morebitnih izstopov iz plačnega sistema.

Po Štrukljevi oceni je bila Medvedova predstavitev boljša od Kodeljeve. "Ni nobenega dvoma, da je imel tokratni kandidat bistveno bolj pripravljeno predstavitev", kot jo je imel Kodelja, je v izjavi ocenil Štrukelj. Medved je po njegovih besedah vložil precej več dela ter pregledneje in bolj sistematično predstavil načrte in pričakovanja svojega ministrovanja.

"Za nas je pomembno, da je kandidat vzpostavil afirmativen odnos do zaposlenih v javnem sektorju. Od kandidata za ministra za javno upravo se pravzaprav pričakuje, da bo dejal nekaj pozitivnega tudi o prispevku javnih uslužbencev pri obvladovanju krize v naši državi. To mu vsekakor štejem v dobro, kajti praviloma tega ne slišimo, čeprav so številke o tem zelo jasne," je poudaril Štrukelj.

Po njegovih besedah je pomembno tudi Medvedovo stališče do plač v javnem sektorju, da te niso ekscesne, prej nasprotno: "Izpostavil je za nas pomembno dejstvo, da se plače javnih uslužbencev v zadnjem obdobju gibljejo počasneje kot v gospodarstvu. S tem je že nekaj dejal o prihodnjih plačnih pogajanjih. Upam, da se je tega tudi zavedal."

Nekoliko nenavaden pa je bil po Štrukljevem mnenju kandidatov komentar v zvezi z možnimi izstopi iz plačnega sistema, češ da ni bistveno, če kdo izstopi. "To je seveda izrazito napačna ocena. Če kdorkoli izstopi v tem trenutku, verjetno to pomeni konec že sicer načetega plačnega sistema, ki mu težko rečemo enoten. Morda je skupen, ni pa več enoten."

Po pričakovanju je bil tako Štrukelj tudi danes med predstavniki zainteresirane javnosti, ki so bili prisotni na seji odbora.
Po pričakovanju je bil tako Štrukelj tudi danes med predstavniki zainteresirane javnosti, ki so bili prisotni na seji odbora. FOTO: Damjan Žibert

Za razliko od tega je Štrukelj zadovoljen z Medvedovim stališčem, da je zvišanje zdravniških plač prineslo nove anomalije. Po Štrukljevih besedah je kandidat s tem priznal, "da je treba na podlagi zvišanja zdravniških plač zvišati plače tistim skupinam v javnem sektorju, ki se lahko z njimi primerjajo". Prav tako se Štrukelj strinja s kandidatovo izjavo, da se je treba pogajati za skupno mizo.

"Je pa bistveno manj jasno, kako bomo to naredili, glede na to, da so posamezni sindikati v stavkah, in to z različnimi stavkovnimi zahtevami. Vlada se mora v skladu z zakonom na zahteve odzvati in skušati skleniti stavkovni sporazum. To vprašanje je tako ostalo odprto in ga bo treba rešiti na pogajanjih," je dodal Štrukelj.

Kodelja in Medved

Štrukelj: Šarec z srečnejšo roko kot zadnjič

Zaslišanje pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo se je sicer začelo opoldne. Predsednik vlade Marjan Šarec je Medveda predlagal za ministra iz kvote svoje LMŠ po tistem, ko se je odločil za umik kandidature Tugomirja Kodelje, pa čeprav je kandidat dobil zeleno luč odbora. Kodelja je s svojo predstavitvijo razočaral tudi sindikate javnega sektorja.

Štrukelj je umik Kodeljeve ministrske kandidature označil za racionalno potezo predsednika vlade. Po Štrukljevi oceni je bil Kodelja s svojo vizijo ministrovanja neprepričljiv ter bi bil verjetno prej obremenitev in težava za kredibilnost nove vlade kot pa kakšna dodana vrednost.

Neposredno pred začetkom seje je v izjavi za medije Štrukelj dejal, da bo imel Šarec z izbiro Medveda "srečnejšo roko kot zadnjič". "Verjamem, da bo kandidat odgovoril na ključna vprašanja ter da ne bomo spet vozili slaloma, kot smo ga zadnjič," je dodal še pred začetkom zaslišanja.

V četrtek bodo odločali o celotni listi ministrskih kandidatov

Medvedovo kandidaturo je Šarec utemeljil z njegovimi strokovnimi referencami in izkušnjami. Medved, ki je prejšnji teden kot predsednik odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor vodil zaslišanje dveh ministrskih kandidatov, ima izkušnje dolgoletnega novinarja in urednika tudi na Radioteleviziji Slovenija ter izkušnje vodenja občinske uprave.

Po današnjem zaslišanju Medveda pa bo nato predvidoma v četrtek tudi izredna seja DZ, na kateri bodo poslanci glasovali o celotni listi ministrskih kandidatov. Za njeno izvolitev je potrebna večina navzočih poslancev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

najvsivedo
10. 09. 2018 22.56
+1
Ko že misliš ,da slabše ne more it ..potem pa še pride medved...
Christi Miles
10. 09. 2018 22.00
+4
Ne morem verjeti, da je prestal zaslišanje. Preprosto ni za verjeti :)
brezcasni
10. 09. 2018 21.37
+2
če je pa tale Medved lahko potrjen za ministra potem je lahko minister vsak ki ima več kot 15 let in je končal o.š.
minkica91
10. 09. 2018 20.48
+8
vsi bi zapravljali, a kaj ko bo gospodarstvo odšlo v bolj davčno prijazne države. Od kod bodo ti ministri dobili denar, da bodo filali kulturnikom, pa učiteljem, vse te javne uprave in javnega sektorja je po mojem več kot pol preveč. Tega pa zgleda noben minister ne vidi.
bojer
10. 09. 2018 20.03
+11
Od Medveda kot medveda pričakujem, da bo v javnem sektorju lomastil in spravil delovanje v neke normalne okvirje in bomo od tega imeli tudi mi porabnikih kaj. Seveda tu ne pričakujem zgolj višjih plač kot edino ministersko aktivnost.
igy02
10. 09. 2018 20.00
-3
A ni ta ista komisija tudi Kodelji dala pozitivno mnenje? Torej, vsi imajo pozitivno mnenje (koalicijski parni valjar).
zibertmi
10. 09. 2018 20.19
+3
v komisiji sedijo poslanci desnih strank in predsednik je gospod černač
przemljen
11. 09. 2018 12.27
rozalinda
10. 09. 2018 19.40
+14
Bravo Rudi, čestitke!!
zibertmi
10. 09. 2018 19.35
+13
štrukelj kot je povedala ena od poslank v odboru je dobil besedo neupravičeno,ker vprašanja po zakonodaji lahko postavljajo samo člani odbora,kar pa štrukelj ni.grims je pa namesto vprašanja kandidatu držal predavanje o internetu in svobodni uporabi le tega,pa vidimo ,da ,če tudi je svoboda uzakonjena ,ti brišejo komentarje ,ker naj bi nekoga žalil ali kaj podobnega
biggbrader
10. 09. 2018 19.34
-2
Štrukl je itak 7 člen; 6 + 1.
biggbrader
10. 09. 2018 19.16
+0
Danilo hvali Šarca in ga primerja z Reganom. Adijo Slovenija.
biggbrader
10. 09. 2018 19.08
-5
Če ne bi bile izredne oz. vojne razmere, ne bi dobil niti enega glasu.
mijavci
10. 09. 2018 18.53
-7
Javni sektor je tudi prizadel Javni sektor v času krize je izjavil, zdej me pa zanima koliko so jih odpustili v času krize v gospodarstvu je delo izgubilo 40 tisoč delavcev in koliko v JU mislim da nobeden, če so jim pa plače zamrznili bi pa tudi vsi tisti delavci vriskali od veselja da bi le dobili plačo, zato bo Slovenija zadihala takrat ko bo odpustila tretino JU ostali dve pa racijonalizirala in tudi uspešne dodatno nagradila, to bi Janša naredil zato se ga pa vsi tko bojijo v tem je point.
Brakedirt
10. 09. 2018 18.59
+14
me zanima, zakaj ste odleteli z oblasti, ko ste pa vsi po vrsti tako pametni?
biggbrader
10. 09. 2018 19.35
+6
Vprašaj malo finskega novinarja, kako so ga nafilali ?!
Paskakvali
10. 09. 2018 19.57
+1
Nafilali so se žepi velikega vodje.......
Paskakvali
10. 09. 2018 19.58
+2
Christi Miles
10. 09. 2018 18.52
+6
Važno, da je lasač Štrukeljski zadovoljen. Pa pejd že enkrat v penzijo ali na Bahame, kamorkoli, sam da te ne gledamo več
zvizi
10. 09. 2018 18.25
+3
Končno...bravo... Končno smo rešeni!!
krtofl
10. 09. 2018 18.16
+20
gledal...ampak ko je grims gobec odprl se je kultuni dialog končal...
Uporabnik113089
10. 09. 2018 16.46
-11
Šarčevo amatersko gledališče "Novi obrazi" že vpisuje abonma za mesec september in oktober. Kot vse kaže vam bodo vplačan denar za mesec oktober vrnili v 14 dneh.... zagonskikapitalpress.
emilzapata
10. 09. 2018 16.43
+4
za mojega časa v" združenem delu" smo takšnim tipom kot je tale kučanov zet zaprli usta tako, da smo jim dali konkretno zadolžitev, in rezultat: nič od nič. In dokler bodo imeli v družbi besedo tipi a la tale kuštravec, bomo zanesljivo šli samo navzdol.
Uporabnik113089
10. 09. 2018 16.59
-14
emil. Mešaš združeno delo in javni sektor. Ogromna razlika.... Štrukelj se nam zaposlenim v gospodarstvu mogoče zdi antipatičen, a gre za sposobnega sindikalista, ki se kar konkretno bori za svoje članstvo. To je tudi poslanstvo dobrega sindikalnega voditelja. Kaj pa je za delavce v gospodarstvu naredila gospa Lidija Jerkić? V 25 letnem prekladanju po ZSSS popolnoma nič!
ne rabimo predsednika
10. 09. 2018 18.29
-5
štrukelj se zdi sposoben ker ima na drugi strani nesposobne sogovornike
biggbrader
10. 09. 2018 19.10
-8
Gre po stopinjah učitelja oz. predhodnika.
markec321
10. 09. 2018 15.53
+1
Me veseli , da novi kandidat ustreza kuštravcu , vsaj šarkotu ne bo zvonil rdeči telefon za zamenjavo .Me zanima v kateri demokratični državi na svetu (razen v SLO ) sindikati nastavljajo ministre ?
Uporabnik113089
10. 09. 2018 15.31
+1
Poslušam gospoda Medveda in se le čudim, kako se ta as zelo "elegantno" zna zaštrikati. Kako ta levi sploh pridejo do tako levih kandidatov!? Odsoten pogled, obnaša se kot Alica v čudežni deželi... Človek enostavno nima pojma o čem ga sprašujejo. Govori o nekih "najetih delavcih v javni upravi, ali če hočete širše, v javnem sektorju"!? Štrukelj ga bo razsul že prvi teden pogajanj....
najvsivedo
10. 09. 2018 16.03
-2
tron3
10. 09. 2018 15.02
-2
Štruklček drugi teden pa boš pred vladno palačo s svojimi privrženci. A si jim povedal, zakaj se tako boriš za višje plače, ker bodo kmalu bradati osnovnošolci prišli v šolo, potem se pa bo začelo. Učitelji ne temu junaku nasedat.
Uporabnik113089
10. 09. 2018 15.40
+2
Učiteljem prav dol visi določen del telesa, koliko bo potegnil Branimir, če bodo oni na koncu dobili 25% povišanje plač in še 18% dodatek za nazaj (od leta 2012, pa do današnjih dni)....Takšnega mojstra bi potrebovali sindikati v gospodarstvu. Jerkičeva, ki se oglasi le 8. marca je enaka svojemu predhodniku, ki ga je desetletje nadomeščala. V kateri državi razen Bangladešu je predsednik reprezentativnega delavskega sindikata istočasno še član Državnega sveta? Kot bi državni tožilec bil hkrati še zagovornik obtoženega preprodajalca mamil....
Uporabnik113089
10. 09. 2018 16.06
-8
Sem se že ugriznil v jezik. V primeru Tošić se je zgodilo prav to.....
SLObunkeljn
10. 09. 2018 16.07
-1
Točno tako, če bi mi moj sindikalist zrihtal vse to, kar jim Štrukelj zrihta, naj ima zaradi mene 10K plače ...