Slovenija

Zastoji na primorski avtocesti: 'Ustanovili smo delovno skupino'

Ljubljana, 10. 05. 2023 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministra za infrastrukturo in notranje zadeve Alenka Bratušek in Boštjan Poklukar sta se z deležniki sestala glede težav v prometu, zlasti tistih na primorski avtocesti glede prevozov tovornjakov v Luko Koper in iz nje. Poklukar je pojasnil, da se bodo najprej lotili kratkoročnih ukrepov, in povedal, da so ustanovili novo delovno skupino. Vodila jo bo Bratuškova, ki je dodala, da se nameravajo sestati že prihodnji teden.

"Kot minister za notranje zadeve in torej pristojen za red in varnost v državi sem sklical sestanek zaradi problematike tovornega prometa in nepretočnosti Luke Koper," je povedal minister Boštjan Poklukar in spomnil na prvomajske praznike, ko je nastal "izjemen zastoj od Luke Koper pa skoraj do Kozine".

Pojasnil je, da je Policija takrat ves tovorni promet izločala na odstavni pas, kar pa je "zoprna varnostna situacija". "Vozniki tovornjakov so tako obtičali v kabinah, kar je okolje, v katerem se ne da prav dolgo zdržati na mestu. Policija je delo opravljala na avtocesti, kar je nevarno početje, a zagotovili smo varnost," je povedal. 

Pojasnil je, da si tovrstnih sitnosti nihče ne želi v poletnih mesecih, ko je Obala obremenjena tako s povečanjem turističnega priliva kot tudi s tovornim prometom, ki ga ima Luka Koper kot slovensko okno v svet. Prav zato so sklicali sestanek, na katerem so bili poleg ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek še predstavniki Policije, Gospodarske zbornice Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Luke Koper in Mestne občine Koper.

Kot pravi, je bil pogovor zelo konstruktiven. "Rešitve pomirjajo, da se situacija v poletni sezoni ne bo ponovila, čeprav zastoje na področju primorske avtoceste vseeno lahko pričakujemo. Turizem je seveda obremenjujoč faktor, seveda pa tudi tovorni promet za Luko Koper," je povedal in izpostavil, da se takšni zastoji ne smejo ponavljati, ne le zato, ker imamo ujete voznike v tovornjakih, ampak tudi zato, ker se povzroča gospodarska škoda, ker sta obremenjeni mestni občini Koper in Ankaran, z izpušnimi plini pa vplivamo tudi na okolje. 

Gneča na avtocesti
Gneča na avtocesti FOTO: Bobo

Dogovor o kratkoročnih ukrepih in nova delovna skupina

"Dogovorili smo se o kratkoročnih ukrepih, in sicer o dogovoru o zgodnjem obveščanju vseh deležnikov. Takoj ko bo Luka zaznala, da gre za povečan tovor, bo o tem obveščala vse deležnike," je povedal in pojasnil, da se bo tako lahko segment pravočasno pripravil.

Oblikovali pa so tudi novo delovno skupino za iskanje kratkoročnih, srednjeročnih in dolgoročnih ukrepov. Kot je pojasnil Poklukar, bodo v njej sodelovali obrtna in gospodarska zbornica, Dars, Policija, Luka Koper, SDH, obe omenjeni ministrstvi, MNVP in MOP, vodila pa jo bo Bratuškova. Poklukar je dodal še, da od SDH-ja kot upravljavca državnega podjetja pričakujejo reden pregled delovanja Luke koper in morebitne predloge za izboljšave. 

'Sestali bi se že prihodnji teden'

Bratuškova je povedala, da bodo nadaljevanje sestanka, če bo to vsem dopuščal čas, sklicali že za naslednji teden. "Tam bomo dorekli kratkoročne ukrepe, ki bodo omilili morebitno ponovitev zastojev v času praznikov," je povedala. Po njenem mnenju je do tako hudih zastojev sicer prišlo zaradi spleta okoliščin oz. datumov praznikov, saj so zelo povezano padli okoli prvega maja. "To pa seveda ni opravičilo. Zavedamo se problema in potrudili se bomo, da najprej dorečemo kratkoročne ukrepe," je povedala. 

Izpostavila je tudi dejstvo, da letos na slovenskih železnicah poteka veliko obnov, zato se več tovora vozi po cestah. "Ampak če želimo železniško infrastrukturo obnoviti in jo spraviti v moderno stanje (temu tudi namenjamo več denarja), je več tovora na cestah," je povedala, a izpostavila, da bo v letu, dveh ali treh kapaciteta tirov bistveno večja, posledično pa bomo lahko takrat po železnicah prepeljali bistveno več tovora. 

Tudi Bratuškova je sicer sestanek označila kot konstruktiven. "Vsi deležniki se zavedamo, da moramo stvari reševati z roko v roki. Tega sem vesela. Potrudila se bom in verjamem, da uspem, da že v naslednjem tednu nadaljujemo," je sklenila. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blond James
11. 05. 2023 12.14
Prometno policijo obvezno na avtoceste
Grdoba1
10. 05. 2023 18.35
+0
Delovna skupina 😅😅😅. Pa not še Kapuna. On s taktiko iz 90 let rešuje zastoje, takrat, ko je bilo nekajkrat manj prometa.
TargetHacker
10. 05. 2023 15.59
+0
LOL 🤡🤡🤡
blue3dragon
10. 05. 2023 14.50
+10
Delovno skupino, ki bo ugotovila, da so zastoji🤣🤣🤣. Pa saj se ve, da je preveč prometa, da bi potrebovali drugi tir, s katerim bi preusmerili tovorni promet na tire in tretji prometni pas na relaciji Ljubljana-Koper. Za to ne rabimo skupine, ampak delo brez kraje in denarce. Aja, teh pa ni...
smuuki
10. 05. 2023 14.42
+7
Ja zdaj pa bo. Če se je ona pojavila na čelu problema potem problem uspe zagotovo. V njeno sposobnost ne dvomim. Vse kar v roke prime uspe. Torej problem bo z njeno pomočjo si bo še opomogel. 😀😀😀😀
El pi5tolero
10. 05. 2023 14.25
+9
Kaksni nesposobnezi bog se jih usmil! Nesposobni bedaki so ukinl avtocestno policijo, sedaj pa ustanavljajo delovno skipino ki bo preucevala avtoceste in kaj se da narest! Bedaki! Nej odstopijo danes da se bomo jutri zacel pobirat od tal! Lol
trdovrat
10. 05. 2023 17.29
-3
Pa res so avtocestni policisti bili koristni, toliko kot muha v župi! Dajte raje pobrati vozniške drekačem na cesti! Vsi samo tulite "premajhna varnostna razdalja in prevelika hitrost", zato se pa voziš iz Kopra do Ljubljane ravno toliko časa, kot vlak za časa Franca Jožefa! pa umetniki tulijo "tovornjake na vlak"! Čigav vlak? Samo natovarjanje toliko tovornjakov, bi trajalo dlje časa, kot sedaj prevoz cele Slovenije! Pomaga samo vzgoja voznikov in izločitev neokretnih mečkačev!Prepričan sem, če bi bila hitrost na "prehitevalnem" pasu 130 km/uro, brez nepotrebnega zaviranja, bi bilo zelo malo zastojev! Razen ob lepovremenskih vikendih. Srečno vožnjo vsem!
oježeš
10. 05. 2023 14.21
+3
Naj se končno nekdo spomni, da imamo ogromno prostih kapacitet na železnici. Ko pa bo zgrajen še drugi tir, po pa nekdo moral odgovarjati, da se te težave ne rešujejo preko železnice.
Japa Jade
10. 05. 2023 14.15
+2
Tole se je zgodilo enkrat pa tak cirkus. Da so pa kolone turistov v sezoni od koperske vpadnice pa do Y-lona jih pa glede obremenitve občin nič ne moti. Naj malo pogledajo že ene 10 let star načrt povezave AC z Y-lonom. Kje se je to zataknilo g. Bratušek ?
tinkara55
10. 05. 2023 14.14
+8
Pa kaj ta alenka sploh še dela v vladi? A se ni že dovoljkrat izkazala s svojim pomanjkanjem sposobnosti in rušenjem še delujočih sektorjev, da ji dajemo nov projekt za zagonit?
TargetHacker
10. 05. 2023 16.01
+2
marker1
10. 05. 2023 16.51
+1
Ni bila izvoljena niti v parlament. Tavbi jo je potegnil v vlado, ker boljšega kadra nima.
HeavyDxxx
10. 05. 2023 14.02
+1
Ni dovolj črk da bi lahko tolikokrat napisal kako neumni so v tej vladi! Avtocestna policija????
3dva4naprej
10. 05. 2023 13.35
+16
Delovna skupina,ki bo obravnavala naslednjo delovno skupino na podlagi zadane časovnice.Super, dnevnice in plačane nadure pa so. Kaj imaste tu za modrovati s Alenčico na čelu,treba je sanirati dve stvari. Tovornjake iz avtoceste na vlak ali še dograditev enega ali dva pasova na avtocesti. Delovna skupina ha,ha,ha.......Kak nam gnar kradejo za nič,tega še ni bilo.
FC Chelsea2
10. 05. 2023 13.28
+15
Ta vlada zna očitno samo dve stvari poceti in to je reforma časovnica in vzpostavljati delovne skupine. Jaoo kiliko imamo ze kej teh delovnih skupin, ki pa po večini proizvedejo same neumnosti.
Kukuriku1
10. 05. 2023 13.21
-6
Kdo bo ze enkrat pametan in preklical prepovedano prehitevanje za tovornjake med 6 in 18 uro,se dela še vecja guzva..tega vrtovca poslat vsaj 1x v kabinu...noro
DominusMaximuz
10. 05. 2023 13.38
+11
Prepoved prehitevanja kamionov je nekaj najlepšega kar se je zgodilo v sloveniji !
Banion
10. 05. 2023 13.21
+10
to pa je, delovna skupina ki bo mlela prazno slamo, razen če bo šla delat na gradbišče potem ko gradbinci odidejo. Edini pravi in učinkoviti ukrep bi bil zahtevati 24 urno delo. Logično je da se ceste mora vzdrževati, da se dala ko je primerno vreme in to počno povsod po svetu, logično ni le to da delajo pol dneva ali pa še to ne. Ko bi se naši politični kekci vozili v Bruselj z avrom, ne avionom, bi videli kako to zgleda v nemčiji ko je delo na cesti. Tudi tam so zastoji a nikoli ne delajo dolgo, v delo vzamejo krajše odseke in delajo 24 ur. Včasih ko sem zaradi službe bil enkrat do dvakrat mesečno gori sem videl, kjer je bilo gradbišče in zastoj ga čez 14 dni ni bilo več, cesta je bila urejna. Na vse zastoje rdno in pravilno obveščajo po radiju, tako da lahko izbereš tudi drugo pot
SAKOSAKO
10. 05. 2023 13.17
+17
Spet še eno komisijo, ki bo samo kasirala in nič naredila!!! Takšnih komisij imamo v SLO že preveč!!!
Truth
10. 05. 2023 13.05
+16
Nova delovna mesta za zlahto levicarjev. Super!
Uncov3r
10. 05. 2023 13.02
+9
Naj se nrdijo plan za cesto od logatca do lj.. in razsiritev lj obvoznice.. samo pogovarjajo se neki, realizacije pa nobene..
santamaura
10. 05. 2023 13.00
+7
Pretočnost naših avtocest za katere plačujemo vinjete je pač takšna kot je. Je pa vprašanje - Ali je bolje voziti z max dovoljeno hitrostjo in potem stati eno uro v koloni ali pa bi bilo bolje, da se udobno vozimo z zmanjšano hitrostjo kaj pa vem 90 - 100 na uro - Nikakor ne govorim o omejitvah hitrosti, če je vse normalno. Govorim o tem, da bi glede na to, da imamo kamere in elektronske napise na avtocestah od Lendave do Kopra lahko umirjali in regulirali promet glede na trenutne razmere. Za to ne potrebujemo ne vem koliko denarja in pametovanja - Samo nekaj sposobnih maherjev z občutkom in znanjem pa seveda voznike, ki bi upoštevali njihova navodila
wsharky
10. 05. 2023 12.45
+9
tako ali tako je 95% tovornjakarjev tujih reg. tablic
c00kies
10. 05. 2023 12.41
+20
Le kaj nam bodo zaštrikali tokrat? Nas bodo spet peljali bose scat čez led. Celotna mreža AC skozi Slovenijo je zastarela. Oklepamo se teh dvopasovnic kot da smo leta 1970. Ljudje božji, če se promet zgosti x10 se pričakuje, da bo AC tudi dobila na širini sicer imate ozko grlo pače se na trepalnice postavite. Vsaka družina danes ima že najmanj dva avtomobila pri hiši. Dajte razumeti, cestno omrežje je treba posodobiti. To mlatenje prazne slame si pa šparajte za 1. april in volitve. Isti ste kot elektro podjetja, folk bi imel elektrarne na vsaki strehi, omrežje pa iz časa Franca Jožefa in se nič ne vlaga vanj. Do 2035 pa bi uknili motorje na notranje izgorevanje, naši norci paše prej. Toliko telebanskih potez naenkrat, da me srce boli kam nas peljete. Daje malo mozag napeti, šalabajzerji eni.