Slovenija

Zatavali sta s planinske poti, ujeli sta ju še nevihta in megla

Ljubljana, 07. 08. 2019 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
24

Avgust je mesec, ko je planinska sezona na vrhuncu, kar pa na drugi strani pomeni, da imajo gorske reševalne ekipe prepolne roke dela. Nesreče se žal mnogokrat zgodijo, ker planinci podcenjujejo gore in se na pot ne pripravijo dovolj. V preteklih dneh so se tako zgodili primeri, ko so se planinci izgubili, presenetilo jih je slabo vreme, zaradi izčrpanosti so omagali, zdrsnili in bili neprimerno opremljeni.

V redakcijo dnevno prejemamo obvestila in opozorila policije, Planinske zveze Slovenije, centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje … o različnih vrstah nesreč. Med njimi so tudi gorske nesreče, ki so bile v zadnjih dneh pogoste. Res da so gore nepredvidljive in se tudi izkušenim planincem kdaj zalomi, a mnogokrat so razlogi za nesreče in reševanja glasijo: planinci so se izgubili, spodrsnilo mu je pri sestopu, bil je neprimerno opremljen …

Kamniški gorski reševalci so se že pripravljali, da gredo iskat izgubljeni planinki, a se je megla razkadila in je po njiju odletel helikopter.
Kamniški gorski reševalci so se že pripravljali, da gredo iskat izgubljeni planinki, a se je megla razkadila in je po njiju odletel helikopter. FOTO: Matjaž Šerkezi

Primeri reševanj zadnjih dni

Včeraj popoldne sta se med Malimi podi in Slemenom v Kamniško-Savinjskih Alpah izgubili tuji planinki, piše Kamnik info na svoji internetni strani. Zatavali sta na staro zapuščeno pot prek Slemena, za nameček ju je ujela nevihta z meglo. Pomagali so jima policijski helikopter in gorski reševalci GRS Kamnik, ki so imeli zaradi megle precej težav.

Prvi poskus, da bi planinki v dolino prepeljali s helikopterjem, se jim ni posrečil. Helikopter se je moral vrniti v dolino, gorski reševalci pa so se že pripravljali, da ju gredo iskat peš. Planinkama so po mobilnem telefonu svetovali, naj si skušata urediti zavetje in počakata na njihov prihod. Tako izgubljenima kot reševalni ekipi se je na koncu nasmehnila sreča. Megla se je za nekaj časa razkadila, tako da ju je lahko pobral helikopter in ju živi in zdravi prepeljal v dolino, še piše Kamnik info.

V ponedeljek so pozno popoldne na Tolminskem Kuku v občina Bohinj omagali štirje nizozemski planinci. Gorski reševalci GRS Bohinj so jih v sodelovanju z dežurno ekipo GRS z Brnika in policijskim helikopterjem nepoškodovane prepeljali v dolino. Isti dan se je na Kamniškem sedlu v občini Kamnik poškodoval pohodnik. V UKC Ljubljana ga je prepeljala posadka s helikopterjem LPE z dežurno ekipo GRS na krovu, so nam sporočili s centra za obveščanje.

Gorski reševalci naletijo tudi na take prizore, ki niso nobena redkost.
Gorski reševalci naletijo tudi na take prizore, ki niso nobena redkost. FOTO: Matjaž Šerkezi

V Nemški smeri severne stene Triglava sta se v nedeljo v večernih urah zaplezala plezalca in ostala tudi brez klinov. Gorski reševalci GRS Mojstrana so v jutranjih urah priplezali do njiju. Iz stene ju je zjutraj nepoškodovana v dolino prepeljal helikopter Slovenske policije z dežurno ekipo GRS na Brniku, so sporočili iz centra za obveščanje.

V nedeljo so bile reševalne ekipe očitno res polno obremenjene. Center za obveščanje je poročal še o dveh nesrečah. Na pobočju Male Osojnice na Bledu si je pohodnica zlomila nogo. Gorski reševalci GRS Radovljica so jo oskrbeli in jo na klasičen način prenesli v dolino, kjer so jo predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Bled. Ti so jo prepeljali v SB Jesenice.

Na Kamniškem sedlu v občini Kamnik pa se je poškodoval pohodnik. V UKC Ljubljana ga je prepeljala posadka s helikopterjem Letalske policijske enote z dežurno ekipo GRS na krovu.

Gorski reševalci bi imeli občutno manj dela, če bi planinci upoštevali vremensko napoved, se primerno opremili, oblekli in obuli ter si izbrali turo, ki so ji kos.
Gorski reševalci bi imeli občutno manj dela, če bi planinci upoštevali vremensko napoved, se primerno opremili, oblekli in obuli ter si izbrali turo, ki so ji kos. FOTO: Matjaž Šerkezi

Pretekli konec tedna dve smrtni žrtvi

Žal pa se za vse planince ne konča srečno. Celo za tiste ne, ki so vešči gorniških manevrov in se na turo dobro pripravijo. V soboto se je pri vzponu na Spodnji Rokav na območju Mojstrane zaradi padca s stene na višini okoli 2.200 metrov smrtno ponesrečil slovenski gornik. Vzpenjal se je skupaj še z enim gornikom, ki pa se ni poškodoval. Oba je z gore odpeljal helikopter, so nam sporočili s PU Kranj.

Ekipa za helikoptersko reševanje je s policistom gorske enote istega dne obravnavala še eno smrtno gorsko nesrečo na Triglavu. Tuj planinec, ki je bil sicer primerno opremljen, je pri sestopu s Triglava z višje višine padel proti Planiki in umrl na kraju.

Na Mali Mojstrovki je ekipa za helikoptersko reševanje imela v nedeljo še eno intervencijo. Rešili so planinko, ki je zašla s poti.

Zgovoren je tudi primer reševalcev GRS Radovljica, ki so ga zapisali na spletni strani. Prejšnji teden so reševali tujo pohodnico, ki je bila opremljena vse prej kot za v hribe. Zašla je s poti in zdrsnila v grapo pod Veliko Osojnico. Našli so jo s pomočjo krikov. "Pri lociranju nam je pomagal tudi helikopter. Ker ni bila huje poškodovana, smo jo lahko spustili v pasu na klasičen način. Do varnega terena smo jo spustili dvakrat, približno 100 metrov. Od tam smo jo pospremili do reševalnega vozila NMP Bled," so zapisali gorski reševalci.

Omenjeni dogodki so lahko primeri, da se nesreča v gorah lahko zgodi prav vsakomur. Bilo pa bi jih lahko mnogo manj, če bi se na planinska doživetja pripravili in imeli vedno v mislih, da je pot dolga toliko, kolikor traja sestop v dolino. Korak na vrh pomeni zgolj pol poti. Največ nesreč se namreč zaradi padcev in zdrsov zgodi ravno pri sestopih, ko so planinci že utrujeni in manj zbrani.

Hribi so užitek, če jih ne podcenjujemo in se nanje dobro pripravimo.
Hribi so užitek, če jih ne podcenjujemo in se nanje dobro pripravimo. FOTO: Aljoša Kravanja

Lepo vreme v dolini ne pomeni lepega v hribih

Čeprav je v dolini napovedano lepo, sončno, brez padavin, za gore veljajo druge zakonitosti. Predvsem zdaj, torej v poletnih mesecih, so nenadne nevihte v višavah običajen pojav, zato je vedno treba spremljati napoved za gorski svet in ne nižine. Mimogrede, jutri so tako za Julijske kot Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke napovedane nevihte, zato dan ne bo najprimernejši za obisk gora.

Za deževne primere pa niso rešitev le topla in nepremočljiva oblačila, ki jih imejmo vedno v nahrbtniku. Zavedati se moramo, da lahko pot, ki jo namoči dež, postane kar naenkrat težka. Razmočena zemlja, korenine in skale postanejo spolzke. Planinski čevlji izgubijo svojo funkcijo in na mokrem terenu začnejo drseti. Le trenutek nepozornost je dovolj, da nam zdrsne, pademo in se poškodujemo.

Zdrsi pa so tudi posledica neprimerne obutve in oprem, neizkušenosti in slabe kondicije, na kar smo že večkrat spomnili. Morda za konec preprosta misel: izberimo turo, ki smo ji kos, in se nanjo pripravimo, saj je varno in lepo osvajanje vrhov odvisno predvsem od nas samih.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Peter Nagode
12. 08. 2019 10.15
Takšne novice o posredovanjih prihajajo le iz kamniklanda!!!
schranz91
08. 08. 2019 16.05
+9
te gorski reševalci so heroji, dnevno razkirajo svoje življenje za druge
Rafael Kramar
07. 08. 2019 17.24
+6
Dajte brihtneži pometati po svojem pragu in pustite strokovnim službam delati kot vedo da je prav. Tudi proračun poštimajte najprej svoj družinski, šele potem dajajte nasvete, kako rešiti državnega 🙄🙄🙄
oga1
07. 08. 2019 15.45
+21
Kdor je član PZS je baje zavarovan, pa ima s tem pokrito tudi reševanje. Zakaj pa tujce rešujejo zastonj, ker jih nikjer ne, pa ne ve niti Bog. Saj bodo potem državljanom vzeli, višji prispevki, nižje penzije
Podborsky
07. 08. 2019 16.51
+10
Ni vazno, ali si clan PZS ali nisi, vse zdravstveno zavarovane osebe v nasi drzavi imajo po pravilniku ZZZS pravico do helikopterskega resevanja in medbolnisnicnega prevoza. Za tujce to ne velja.
lahunin
07. 08. 2019 15.44
+3
NAJ KAR DOBRO PLACAJO SVOJO PRIMITIVNOST
Rafael Kramar
07. 08. 2019 17.26
+2
Tako!! Pa še tebi naj dajo kak procent, ker si se tako dobro spomnil!
ivan.z Doba
07. 08. 2019 15.10
+18
Vsak, ki gre v gore bi moral biti nezgodno zavarovan za primer nesreče. To zavarovanje naj krije stroške reševanja, potem pa naj zavarovalnica ugotavlja kdo je kriv za nesrečo.
pomlad14
07. 08. 2019 14.49
-61
Naj bolje označijo poti, pa se nihče ne bo zgubìl.
ivo105
07. 08. 2019 16.00
+24
To pa je komentar popolnega nepoznavalca gora- neumneža!
flojdi
07. 08. 2019 18.16
+5
.to pa res. se opravičujem , ker se ponavljam. imeli smo kočo na Veliki planini, in hodili tja vedno peš. ( menda, je meni uspelo prit gor pri štirih letih). in , nekoč je bila taka megla , da smo, kot je ati drugo jutro po sledovih v snegu ugotovil, šli kar eneparkrat , čisto blizu, okol koče . / pa spominjam se iznenadne lušne sodre blizu Črnega jezera. zna prit memgrede. marsikaj. hribi niso kavč.
schranz91
08. 08. 2019 16.05
+1
po tvoje je najbolš da na triglav kar cesto speljejo
Intimnanega3
07. 08. 2019 14.38
-23
gora ni nora.............
Rafael Kramar
07. 08. 2019 17.28
+8
Ampak prav vedno se najde en runkelj s to noro goro...
flojdi
07. 08. 2019 18.19
+1
…...tudi kavči niso. / so le , ki Uporabljajo ali eno ali drugo
schranz91
08. 08. 2019 16.06
lilihip
07. 08. 2019 14.36
+10
kdaj mislijo začet zaračunavat to reševanje? jaz kot davkoplačevalec teh neumnosti ne mislim več krit!
Cmrlj3
07. 08. 2019 14.49
+7
Saj jih ne kriješ, nič bat! Krije jih ali 1. zavarovalnica ali 2. rešenci sami, če zavarovalnica ne plača zaradi krivde ponesrečencev.
Podborsky
07. 08. 2019 14.56
+23
Za nase zavarovance pokrije ZZZS, za tujce pa proracun republike Slovenije. Se nobeden tujec ni placal evra za stroske resevanja v nasi drzavi, pa naj bo vzrok malomarnost, slaba oprema, slabo nacrtovanje poti, zaplezanost v steni.
Rafael Kramar
07. 08. 2019 14.57
+10
Ne vem, če bo Lilihip zadovoljen z odgovorom. Takile so prepričani, da s tistimi par evri, ki jim jih država uspe pobrati v imenu davka, financirajo kompletno državo. In še domišlja si, da lahko on odloča, za kaj se sme državni denar porabiti.
babicagrenajug
07. 08. 2019 14.57
+18
@lilihip - Kdaj mislijo začet zaračunavat zdravstvene stroške pijanduram in narkomanom?
Podborsky
07. 08. 2019 16.45
+0
Alkoholni opoj bi se moral, poudarjam bi se moral zaracunati, ker pravilnik ZZZS tega ne pokriva, ampak se nihce noce ukvarjati s pijanci, s katerimi so ze brez zaracunavanja sami problemi, z narkomani je pa tako, zacitena kasta, s potuho v metadonu, kamor spadajojo ze prej omenjeni pijanci in etnicni z juga drzave.
Rafael Kramar
07. 08. 2019 17.31
+1
Vincivo, kaj misliš z "alkoholni opoj"?? Ali to leti na prometne nesreče pod vplivom, vse poškodbe, izpiranje... Nisem razumel, kaj je izključeno iz ZZZS.