Slovenija

The New York Times: Nihče ne more konkurirati Janezu Janši pri odganjanju volivcev

New York/Ljubljana/Budimpešta, 22. 06. 2021 15.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
1536

Ameriški časnik The New York Times nadaljuje s serijo člankov o "populističnih voditeljih Vzhodne Evrope", med katere uvršča predsednike vlad Madžarske, Poljske in Slovenije. Val populizma, ki ga je dvignila zmaga Donalda Trumpa na ameriških volitvah 2016, se sicer ni razbil ob čereh novembrskega poraza, je pa naletel na oviro. Populizem izgublja na popularnosti, navaja avtor.

"Po zmagi na volitvah s pomočjo napadov na osovražene elite se desni populisti na nekdanjem evropskem vzhodnem komunističnem krilu soočajo z vse večjim nasprotovanjem zaradi odziva na pandemijo in avtoritarnega načina vladanja," uvodoma piše novinar The New York Timesa Andrew Higgins. Razlogi za usihanje popularnosti voditeljev Madžarske, Poljske in Slovenije so sprejemanje nepriljubljenih protikoronskih ukrepov, kriza zdravstvenega sistema in predvsem njihova konfliktna retorika, navaja avtor.

Na Madžarskem se je proti Viktorju Orbanu povezala združena opozicija, na Poljskem se je konservativna vlada začela posluževati "levičarskih ekonomskih ukrepov", da bi si povrnila zaupanje javnosti, v Sloveniji pa desna vlada Donaldu Trumpu naklonjenega premierja beleži katastrofalen upad javne podpore. Ameriški časnik ob tem spomni na čestitke, ki jih je Janez Janša prek družbenega omrežja poslal Donaldu Trumpu za "zmago" na novembrskih predsedniških volitvah. "Janša je samooklicani bič liberalnih, ali kot sam pravi, komunističnih elit." Njegov položaj pa naj bi bil med omenjenimi populističnimi voditelji najmanj stabilen. 

Viktor Orban in Janez Janša.
Viktor Orban in Janez Janša. FOTO: Damjan Žibert

Časnik izpostavlja, da je Janševa stranka do relativne zmage na volitvah prišla z močno protimigrantsko retoriko, ob oblikovanju vlade na začetku epidemije pa je imel 65-odstotno podporo, ki zdaj zdrsnila na bornih 26 odstotkov. "Janša je tako nepopularen, da njegovih zavezniki zapuščajo ladjo. Ulični protesti proti njemu so pritegnili na desettisoče ljudi, v sicer mirni podalpski državi s samo dvema milijonoma prebivalcev." Vendar se je Janša kljub temu obdržal na oblasti in prestal glasovanje o nezaupnici v parlamentu. Nekdanji minister za šolstvo Žiga Turk je za newyorški časnik povedal, da je Janši zaradi desetkanja zaveznikov v parlamentu preostalo zgolj napadanje političnih nasprotnikov na Twitterju.

Da nacionalistični populizem ostaja sila, dokazuje Marine Le Pen, ki kljub slabemu rezultatu na preteklih lokalnih volitvah, ostaja resen kandidat za zmago na predsedniških volitvah prihodnje leto. Le Penova je sicer v zadnjem času precej omilila svojo retoriko glede priseljevanja, evroskepticizma in evra. Prav tako je voda na njen mlin tudi dejstvo, da nikoli ni bila na oblasti in se ni soočila z izzivi, s katerimi se soočajo vzhodnoevropski voditelji.

Trojici držav epidemija ni prizanesla, najslabše pa se godi Madžarski, ki ima drugo najvišjo stopnjo smrtnosti na svetu, takoj za Perujem. "Največjo nevarnost za voditelje, kot sta Janša in Orban, pa kažejo znaki, da se njihovi prepirljivi nasprotniki končno združujejo. Na Madžarskem se je raznolika in prej prepirljiva vrsta opozicijskih strank združila, da bi se na volitvah prihodnje leto potegovala proti vladajoči stranki gospoda Orbana Fidesz. Če bi ohranili zavezništvo, bi po anketah lahko zmagali," piše The New York Times. Kot je za časnik dejal zgodovinar Luka Lisjak Gabrijelčič, Janšo "podpira njegova volilna baza, vendar ga veliko ljudi tudi sovraži". Kot je dejal Gabriječič, je stranko SDS zapustil, ker se je oddaljila od "zdravega odziva na ustaljeno levosredinsko pravoverje in postala zatočišče paranoikov in nacionalističnih ksenofobov. Val je zato v celotni regiji izgubil svoj momentum". 

"Bolj kot Trump je vzhodnoevropske desničarje navdihoval Netanyahu in njegova 'etnična demokracija'"

"Vladavina Donalda Trumpa nikoli ni bila sprožilec za uspeh evropskih populistov, ki so na volitvah dosegali uspehe, še preden je newyorški poslovnež naznanil svojo kandidaturo na volitvah leta 2016. Toda Trump je podobno mislečim politikom v Evropi zagotovil kritje in samozavest, upravičil je njihove verbalne ekscese in njihov boj v majhnih, vase usmerjenih državah spremenil v neustavljivo globalno gibanje," piše Higgins. 

Strokovnjak za vzhodno in srednjo Evropo na dunajskem Srednjeevropskem inštitutu za družbene vede Ivan Krastev pa je za časnik dejal, da so ameriški politični krči manj pomembni za vzhodno Evropo kot padec Benjamina Netanyahuja v Izraelu, državi, ki jo je označil za "resnične sanje evropskih nacionalistov" - "etnično demokracijo" z močnim gospodarstvom, močno vojsko in sposobnostjo upiranja zunanjim pritiskom. "Negativna koalicija proti Netanjahuju," je dejal, je globoko šokirala evropske desničarske populistične voditelje, "ker jim je Izrael bil vzor".

Orban se je sedaj usmeril h krepitvi svoje baze z napadi na LGBT-skupnost in migrante, medtem ko se je poljska vladajoča stranka posvetila socialnim ekonomskim ukrepom, kot so višanje davkov za bogate, nižjim dajatvam za revnejše in subvencijam za nakupe stanovanj. "To se je zgodilo potem, ko se je strankina priljubljenost lani poleti z okoli 55 odstotkov letos maja znižala na nekaj več kot 30 odstotkov, deloma zaradi pandemije, pa tudi zaradi jeze, zlasti v velikih mestih, zaradi zaostrovanja že tako strogih zakonov o splavu," piše The New York Times in dodaja, da "nihče ne more konkurirati Janezu Janši pri odganjanju volivcev", saj da ni storil nič, razen, da je kritike označeval za komuniste in igral na karto razkola iz druge svetovne vojne.

Žižek: Impotenca levice je grozljiva

Eden najbolj znanih Slovencev, filozof Slavoj Žižek, ki zase pravi, da je "zmerno konservativni marksist", pa medtem opozarja, da je še prezgodaj, da bi lahko odpisali voditelje, kot so Janša, Orban in Jaroslaw Kaczynski. "Nacionalistični populisti so le redko zmagovali na tekmovanjih popularnosti," meni Žižek, ki dodaja, gre njihov uspeh predvsem pripisati razsulu njihovih nasprotnikov, ki so preveč osredotočeni na "pretiran moralizem", in vprašanja, ki večino volivcev ne zanimajo, namesto, da bi naslovili prave ekonomske probleme. "Impotenca levice je grozljiva," je neposreden Žižek.

Eden od tvitov Janeza Janše, v katerem je zapisano: "Če dovolj dolgo ponavljaš laž, ta postane novinarstvo."
Eden od tvitov Janeza Janše, v katerem je zapisano: "Če dovolj dolgo ponavljaš laž, ta postane novinarstvo." FOTO: Posnetek zaslona Twitter

"Evropski maršal Twito z vihtenjem Twitterja cilja na medije"

Ameriški časnik pozornost namenja tudi Janševim prizadevanjem za nadzor medijev po vzoru Madžarske in Poljske. Del teorije zarote, ki jo forisira slovenska desničarska vlada, je napad na medije, "ki jih želi prikazati kot izdajalske levičarje, ki si državo prizadevajo vrniti nazaj v komunistične čase".

"Gre za "taktiko v trumpovskem slogu", ki običajno ne bi vzbudila večje zaskrbljenosti zunaj meja majhne balkanske države s samo dvema milijonoma prebivalcev, toda Slovenija v začetku julija prevzema predsedovanje Svetu EU. Predsedovanje vključuje večinoma suhe birokratske posle, vendar določa agendo gospodarsko-političnega bloka s skoraj 450 milijoni ljudi. Pogledi gospoda Janše so tesno povezani z neliberalnimi vladami na Madžarskem in Poljskem, ki jim prav tako očitajo spodkopavanje kritičnih medijev in spodbujanje divjih teorij zarote," v drugem članku z naslovom "Evropski maršal Twito z vihtenjem Twitterja cilja na medije" piše Higgins

Eden od vodilnih ameriških časnikov opozarja, da bi med slovenskim predsedovanjem lahko dodatno škodo utrpela prizadevanja, da bi voditelji, kot je Viktor Orban, spoštovali svobodo medijev in druga načela, na katerih temelji EU. Ob tem v ZDA niso spregledali niti Janševih napadov na STA, (ne)financiranja medijev, njegovega zapisa o "Vojni z mediji" in poročila evropske komisarke za človekove pravice Dunje Mijatović, ki je opozorila na erozijo medijske svobode v Sloveniji, Janša pa je Mijatovićevo označil za "del omrežja lažnih novic, ki ga plačujejo davkoplačevalci".

Janša in njegovi privrženci vztrajajo, da so pritožbe zaradi groženj svobodi medijev zbirali ljudje z levega dela političnega spektra, brez smisla za humor. "Je strasten človek, ki govori stvari na Twitterju," je dejal Mitja Iršič, predstavnik za odnose z javnostmi na ministrstvu za kulturo. "Vendar obstaja razlika med tem, ko na internetu poveš kaj neumnega in to uresničiš v resničnem življenju." Marko Milosavljević, profesor novinarstva na fakulteti za družbene vede, pa je dejal, da grožnje medijem presegajo žaljivke na Twitterju. "Medijev ne vidijo kot čuvaja, temveč le kot čivavo, ki ji vržejo kosti in ta teče za njimi." Mednarodni inštitut za tisk ter še pet vodilnih organizacij za svobodo medijev in novinarskih organizacij v Evropi so marca v pismu Evropski komisiji izrazili zaskrbljenost zaradi poslabšanja svobode medijev v Sloveniji, še navaja časnik. 

Koronavirus pasica nova


  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1536)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ElectroVoice
25. 06. 2021 09.19
+3
Me zanima, kaj bo z vsemi temi dozami Astra Zenece, ki nam jih je Orban uvalil pred iztekom roka trajanja, z njimi pa se noče cepiti nihče. Orban jih nazaj ne bo hotel, ker bodo zastarale. Bo pa za njih hotel plačilo, saj nam jih je posodil. Mater, kak podlo je "oženil" Puklavega in falango...
ElectroVoice
25. 06. 2021 08.46
+3
Janša ima prav strupen jezik in ga me je pred evropskimi ljudmi pošteno sram. To zapišem na ta dan!
lektor1944
24. 06. 2021 21.58
-2
Kaj vse si ne izmislite. Saj človek ne more verjeti vsem tem neumnostim
SlovenskiLegionar25
24. 06. 2021 11.13
-3
Predsedniki vlad Slovenije, Madžarske in Poljske branijo normalnost v Evropi. Klobuk dol za Orbana in Madžarsko za sprejetje novega odličnega zakona. Sramota pa so tisti, ki se nad tem zakonom pritožujejo in skačejo od norosti. Sploh so se za zadete izkazali Nemci, ki sedaj povsod paradirajo s pedrskimi zastavami.
SlovenskiLegionar25
24. 06. 2021 11.09
-3
Najbolj butast članek, tako kot tudi portal.
SlovenskiLegionar25
24. 06. 2021 11.08
-4
NYT je dobil vse podatke od levičarjev, kajpak. In potlej vedno tiščijo neke raziskave javnega mnenja. Vse te raziskave javnega mnenja so ena velika laž in bedarija. Primer: Dva meseca pred evropskimi volitvami leta 2019 so naredili butasto raziskavo po kateri bi Lmš na evropskih volitvah zmagala in dobila 30%. Na volitvah so zasedli tretje mesto in dobili 15%. Zmagala je SDS. In ne mi govorit, da Janša odganja volivce, ker to ni res.
prinašalec2
23. 06. 2021 12.53
-6
Ce bi kaj spoštovali svojo drzavo, ne bi sledili tem neumnostim. Njihovi mediji bi imeli dovolj dela, če bi se ukvarjali s svojimi politiki.
Gnile banane
23. 06. 2021 11.42
+8
Dejstvo je, da je oblasti hlepen Janša samo čakal na priložnost, tako je na začetku epidemije zrušil takrat vladajoče, se vrinil v oblast, si vse podjarmil in se postavil v okope, da mu kot vidimo še sedaj nihče nič ne more. Dejstvo je tudi, da je za veliko težkih obdobij v preteklosti kriv on sam, čeprav nekateri trdijo da je mnogo naredil za nas, vendar ni, vsi naj odprejo svoje oči in vklopijo možgančke (če jih sploh še kaj imajo) pa bodo videli, da je res tako. Nekateri trdijo, da je bil v težkih časih tu za nas, ni bil za nas bil je zase in je točno vedel zakaj in s kakšnim namenom in to ve še danes, zato je zelo slaba opcija za voditelja, ker nima zadosti posluha in čuta za narod, ki v bistvu trpi pod njegovo tiranijo, ki jo izvaja na politični način. Zato ga ne maramo, ker nimamo od njegove vladavine nič, razen gledanja kako vsem meče polena pod noge in njegovih neprestanih spreminjanj zakonov iz danes na jutri, tako da nikoli ne veš, kaj je v zakonskem smislu prav, čeprav si včeraj še vedel. Našlo bi se še mnogo spornih dejanj in značilnosti o katerih je tudi že veliko povedanega......................
Hanibal0
23. 06. 2021 16.21
-5
91. Je bil kučan za vas, janša je eedaj za nas slovence
srebrnibreg
23. 06. 2021 18.34
+5
Brez Kučana in Drnovška bi se Slownische patient še danes skrival v CD.
SlovenskiLegionar25
24. 06. 2021 10.58
-3
Gnile banane: Oblasti hlepni so vaši levičarji, ki hočejo na vsak način priti nazaj na oblast. Najprej interpelacije, nato nezaupnica, ustavna obtožba, zdaj pa Zorčič dela kar mimo ustave. In vklopite levičarji možgane. Janša oblasti hlepen ni. Če bi bil Janša oblasti hkepen bi med epidemijo odstopil, nato bi dovolil levim, da pridejo na oblast, potlej bi se zgodile predčasne volitve na katerih bi zmagal in bi bil še dolgo časa na oblasti. Vendar tega ni naredil, ker je odgovoren. In Janša na začetku epidemije ni zrušil oblast, temveč se je ta zrušila sama, buček.
ElectroVoice
25. 06. 2021 08.52
+2
Janez je v kritičnem času gotovo dosti naredil za obrambo Slovenije. A ko se je zadnji vojak JNA spucal nazaj domov bi Janeza morali upokojiti, če bi hotel na vsak način delati, pa ga dati nekam za trak. Prihranjena bi nam bila velika sramota in stalne zdrahe v naši zdivjani politiki, pa kulturno podhranjena Twito sporočila itd... Torej tudi Jasnez se naj spuca na smetišče zgodovine!!!
Uporabnik1929613
23. 06. 2021 09.39
-3
kaj si ti komunajzarski NY Times mislijo da so. pffffft.
vlahov
23. 06. 2021 08.38
-12
Smešno je , da novinar misli , da lahko preprića mene osebno , ki mislim s svojo glavo od 10 leta , ko so oni večinoma igrali nogomet. STA je nepotreben v prostoru. Imamo rtv. Sem novi volilec JJ . Imam 380 e invalidne pokojnine.
AlenkinaBratovš?ina
23. 06. 2021 08.48
+13
če misliš, da novinar s tem člankom targetira tebe osebno, prav dosti s svojo glavo ne razmišljaš
Paskakvali
23. 06. 2021 09.34
+6
SDS_je_poden
23. 06. 2021 10.01
+8
vlahov: BRAVO! Smešno mi je, da ste taki, socialno šibki tako zagreti za nekoga, ki bi vam ukinil vso socialo, zmanjšal pokojnine, ukinil razne pravice, vse v imenu kapitala. Ta glava od 10 leta dalje ne razmišlja prav veliko.
Curie
23. 06. 2021 08.26
+12
Komaj čakam, da s vrne na Dob.
SlovenskiLegionar25
24. 06. 2021 11.03
-1
Curie: Mi imamo ogromno kriminalcev, ki je sodstvo in tožilstvo ščitijo. Recimo Franc Sever je umrl, brez da bi kdaj odgovarjal za svoje zločine. Ljubo Bavcon še danes živi in še ni odgovarjal za svoje zločine. Pa Janković? Njemu so odpisali 29 milijonov dolga! In potlej bi se vi ukvarjali z Janšo, ki hoče krivično in pokvarjeno sodstvo počistiti?! Začnite razmišljat s svojo glavo.
cool1
23. 06. 2021 08.24
+15
New York Times je za desetarja samo en lažni medij , nič drugega , takega premiera pač imamo !
prašek
23. 06. 2021 08.20
+11
Rudolf Maister 22.06.2021, 21:48:09 +3 Janša še na mnoga leta. Še " prašek " počasi prehaja na našo to je pravo stran . hauSSer pa naj kar ostane na temni strani ,ima neke čudne ideje. .................................... Da bi jaz "prestopil" na desno stran pa ne boš doživel !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bonsa
23. 06. 2021 08.18
+8
To delajo dan za dnem....Del teorije zarote, ki jo forisira slovenska desničarska vlada, je napad na medije, "ki jih želi prikazati kot izdajalske levičarje, ki si državo prizadevajo vrniti nazaj v komunistične čase".
ElectroVoice
25. 06. 2021 09.04
+1
...uničiti RTV ter našo naročnino prekanalizirati na Noro24.
minkica91
23. 06. 2021 08.17
-9
kolk se grebejo ti novinarjji, da najdejo en članek levičarjev, ki sramoti našega predsednika vlade. Samo kljub njihovim večnim nabijanjem eno in isto, imamo nekateri še svojo pamet, da lahko sami razmišljamo in presojamo.
mikica247
23. 06. 2021 08.38
+1
TooSick
23. 06. 2021 10.20
+4
Mislm, da je tebe in podobne ze zdavni zapustila pamet..
tamjak
23. 06. 2021 11.27
+1
Misika1967
23. 06. 2021 08.15
+7
Nesolanega iz partije nagnanege in v celem svetu osramocenega twitota z albanskim poreklom se sramuje cela Slovenija. Hahahaha😤😤🤑
MUNGATUMBA
23. 06. 2021 08.11
-7
Bolj se bliža predsedovanje.. bolj se bližajo zmagovalne volitve !!.. bolj streljajo s kanoni , ter s tem širijo lažnjive zahrbtne podtikajoče bedastoče..
ElectroVoice
25. 06. 2021 09.06
+1
Volitve bodo za nekoga res zmagovalne, samo za Janeza Quasimoda ne...
štajerski janezek
23. 06. 2021 08.10
+7
pranje možganov se nadaljuje :)
lanyy
23. 06. 2021 08.03
-1
Pa dejte no!!! Edino kar so Američani vedeli o Sloveniji je bila Melania!!! Pojma nimajo o Janši, o Sloveniji, kje to sploh je,... manj nas je kot eno ameriško predmestje . res ste že bolni s tem antijanša članki. Me pa veseli, da se sedaj v Ameriki cedita med in mleko! Nobenih člankov več o zidu, o mehičanih, o problemih v zdravstvu,... odkar je tam Biden ni v Ameriki prav nobene težave več, saj v naših medijih ni več nič zaslediti.
Zmaga Ukrajini ...
22. 06. 2021 21.59
+7
✯✯✯SMRT JANŠIZMU, SVOBODA NARODU 👊 !✯✯✯
ivancek123
23. 06. 2021 08.03
-9
muci007
23. 06. 2021 08.06
-5
muci007
23. 06. 2021 08.06
-2