Slovenija

Zaupljivost in osamljenost starejših voda na mlin vsiljivim akviziterjem

Ljubljana, 13. 04. 2024 12.54 | Posodobljeno pred 18 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Miha Drozg
Komentarji
27

Najrazličnejša prehranska dopolnila, mazila, zdravilni kamni, odeje, zavarovanja, brezplačni izleti, pregledi. Vse to po telefonu, pošti ali osebno, od vrat do vrat, ponujajo številni akviziterji, zastopniki. Zlasti starejšim, osamljenim, celo dementnim, ki vsiljivim prodajalcem s sladkimi obljubami o visokih popustih čudežnih izdelkov in storitev hitro nasedejo. Kako torej to preprečiti? Kako ukrepati? Kako starejše pred zavajanji zavarovati? O tem nocoj v rubriki 24UR Inšpektor.

Ko je Neva Pipan ugotovila, da so se pri mami pojavili prvi znaki demence, da torej na določenih področjih potrebuje pomoč, se je tega aktivno lotila. Začela je urejati razne bančne zadeve, plačevanje položnic. A kmalu je sledil šok. "Ugotovila sem, da ima mama kar nekaj sklenjenih zavarovalnih polic," pripoveduje za 24UR Inšpektor. "Ugotovila sem, da plačuje račune za prehranska dopolnila v visokih zneskih. Ugotovila sem, da jo še vedno obiskujejo zavarovalniški zastopniki, s katerimi sklepa razne police. Sodu pa je izbilo dno pred kratkim, ko sem naletela na račun za 990 evrov, kar je več, kot ima moja mama pokojnine, za nakup podloge za vzmetnico. Ki je seveda nikjer v stanovanju nisem opazila."

 Primerov, kot je ta, je ogromno, pojasnjuje Darinka Klemenc iz Društva Srebrna nit. "Ni da ni. Od ponujanja vsakodnevnih pripomočkov za rehabilitacijo, protibolečinskih, dietetnih, se pravi prehranskih dopolnil. Potem so tukaj zlorabe raznih zavarovanj. Imamo včasih občutek, da je prav mreža ljudi, ki se ukvarjajo s trženjem zavarovalniških produktov. Ko se nekdo nalepi, se še drugi ali tretji. Tako da, to so kar zgodbe."

 O eni takšnih zgodb pripoveduje tudi Marija Merčun, ki je z možem skrbela za dementno gospo. "Sklenila je šest zavarovanj v šestih mesecih, tako da smo morali klicati v Maribor, da smo to stornirali. Pa en gospod je prodajal krompir in je videl, da je gospa dementna. In je vsak teden prinesel vrečo krompirja, ona jo je seveda vzela. Takrat, ko jo je kap, je imela šest vreč krompirja v kleti."

 Zelo pogosti, pripoveduje Drago Sotlar, predsednik Društva upokojencev Nove Jarše, so tudi različni brezplačni izleti, kosila, na katere vabijo upokojence. Potem pa tam ponujajo draga prehranska dopolnila, mazila. Pred leti so se takšnega izleta udeležili tudi upokojenci iz njihovega društva. "Takrat je bil pogoj, da se jih udeležijo zakonski pari. Udeležilo se ga je približno 25 parov. Kar je kar veliko. In tudi promet je bil tam kar dober. Tam so bili izdelki po tisoč evrov."

Starostniki v stiski
Starostniki v stiski FOTO: Dreamstime

In še brezplačni preventivni pregledi. Z mamo se ga je že pred časom udeležila tudi Neva Pipan. "Tam so ljudje stali v vrsti. Osebje, ki te je sprejelo, je bilo zelo prijazno, oblečeno v bele halje, kot medicinske sestre. Skratka, zelo verodostojno je bilo vse skupaj videti, urejeno, čisto. Ampak kaj kmalu se je videlo, kaj sledi tej storitvi. Na koncu je bil namreč še posvet glede na rezultat. In na podlagi tega posveta ti seveda ponudijo prehranska dopolnila po zelo visokih cenah. To so bili izdelki po tisoč evrov."

 Podjetja za takšne preglede sicer potrebujejo dovoljenja, pojasnjuje Andreja Mojškrc z Zdravstvenega inšpektorata. "Če gre za opravljanje zdravstvene dejavnosti, kot je na primer merjenje gleženjskega indeksa, mora nosilec dejavnosti pridobiti dovoljenje od ministrstva za zdravje. Če gre denimo za meritev krvnega sladkorja, holesterola v krvi, tudi tukaj je treba pridobiti dovoljenje, ker tudi za laboratorijsko dejavnost obstajajo določeni pogoji."

 A kot boste videli v rubriki 24UR Inšpektor, nekatera podjetja takšnih dovoljenj za opravljanje zdravstvene dejavnosti nimajo? Kako potem na Zdravstvenem inšpektoratu ukrepajo? Kakšne so pristojnosti Tržnega inšpektorata, kako prepoznajo zavajajoče, celo agresivne poslovne prakse? Predvsem pa: kako starejše zaščititi pred prodajnimi goljufi, akviziterji, zastopniki?

Celoten prispevek si lahko ogledate na Voyo

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
14. 04. 2024 14.36
+1
kar se akviziterjev tiče , če je možnost nabavit psa in tudi ni nujno , da je to kakšen rotvajler , lahko je to pes , ki je v velikosti rotvajlerja, če je glasen kar se lajanja tiče jih več kot dve tretjine odžene z laježem.
cirenij
13. 04. 2024 18.58
+5
Sem imel za oba sklenjenih več zavarovanj in me spet en kolega prepriča, pa niti nisem vedel, da gre samo za življensko.Odložil sem k vsem ostalim pogodbam. Pa pride en navdušen agent: Vam je pa poteklo 10 let, lahko dvignete 1.500 evr, (čeprav sem vplačal 1,800, se k penziji kar prileže). Potem pa pravi, pri enem teh zavarovanj imate pa samo življensko, naložbeno, pa sem zavaroval še za poškodbeno. Namesto 1.500 evr. sem dobil samo 752 evr., ker si zavarovalnice obračunajo še vhodne, pa ostale stroške. Brez obrazložitve, da tako pač je in še ta veseli agent mi na SMS ni odgovoril. Takoj sem prekinil vsa zavarovanja. Le eno, ker je v pogodbi pisalo, da po 3. letih dobiš cca 1200 evr. sem počakal, da je čas potekel. Dobil sem 702 evra, čeprav sem vplačal skoraj 1.300. Samo vhodni stroški so nanesli preko 300 evr. in še vse ostalo. Hvala, nikoli več. Butelj, za vsa ta zavarovanja sem mesečno plačeval cca 130 evr. In zdaj mi ta denar ostane.
Astrid....
13. 04. 2024 18.16
+7
O ja...pred mesecem dni je zavarovalni agent prisilil strica, da je sklenil zavarovanje v višini 63 eur...pokojnine ima stric 450 eur. Ko sem videla kateri je ta stvorčič mi je bilo skoraj slabo. Tip se hvali z dragimi avtomobili medtem, ko goljufa uboge ljudi. Napisala sem konkretno pritožbo in je zavarovalnica sicer ugodila vendar to ne njihova praksa. In ta naduti gospodič dela to naprej...
Omas1313
13. 04. 2024 17.31
+8
Danes vsak nekoga izkorišča smo družba lažnivcev, narcisev, egoistov itd…
periot22
13. 04. 2024 16.46
+9
Če bi vam bilo mar za starejše ne bi v medijih imeli oglase Herte in njej podobne ki ponujajo ničvredne drage zvarke!!!!!!!!
MucaNeGrize
13. 04. 2024 15.56
+8
vso to bando, ki izkorišča starejše prepovedati....Starejšo Gospo sosedo tri hiše od mene so nazegnili za več kot 100 evrov....in reva ima skromno pokojnino...In menda jo tip še vedno redno kliče na stacionarca in ponuja oh in sploh kar " nujno " potrebuje
Roadkill
13. 04. 2024 15.20
+11
Tudi po TVju jim bučke prodajajo za raznimi izdelki
travc
13. 04. 2024 19.06
+2
Da o vedeževalcih ne govorim..ljudje pa navalijo da ne moreš verjet.
oberzajebant
13. 04. 2024 15.10
+12
In kaj delajo inšpekcijjske službe...hodijo okrog tistih, ki imajo v večini stvari urejene, moti jih pa odlagalno mesto za dežnike. Kazen 2000€+....... Ali pa prodaja jac na kmetiji, ki to nima registrirano ali pa neizdan oz. prepozno prinešen račun na mizo za kavo. Ti inšpektorji so falirani porabniki proračuna.
proofreader
13. 04. 2024 15.02
-4
Večinoma kupci bugiribe strokovnjaka za gospodarstvo stranke SD.
prince of persia
13. 04. 2024 14.49
+8
Herta bo vse rešila 🤪🤪🤪
yss
13. 04. 2024 14.49
+14
Kako prepovedati hudobijo ljudi, ki se okoriščajo na račun dementnih in osamljeni starejših?? Žalostna družba smo...
Emil Gyöfi
13. 04. 2024 14.30
+10
Zakonsko strogo prepovedati takšno prodajo. Visoke kazni kot za rop.
MucaNeGrize
13. 04. 2024 15.57
+2
GAYPROPAGANDA
13. 04. 2024 14.28
+12
Prepoved prodaje na domu in je stvar rešena! Če je stvar dobra jo lahko prodajajo na drug način!
periot22
13. 04. 2024 14.22
+18
Promocije zvarkov,krem in raznih plastičnih pripomočkov promovirate na vseh TV in na radijskih postajah,ko vidim Herto na TV in ostale Nat...ne ugasnem ali priklopim drugam ker jaz nikoli ne nasedam tem meglomešarjem ki samo vlečejo denar od starejših , TV pa to podpira!!!!!!!
oježeš
13. 04. 2024 15.09
+6
Nekaj so krivi tudi ljudje sami. Ko se nekdo pojavi na vratih in začne razlagati o neki zadevi, se ga lahko na lep način znebiš in mu zapreš vrata. Če pa ne odneha se pa ve, kam se pokliče. In takim je potrem potrebno prepovedati se ukvarjanje s prodajo. Če se ponovi pa visoke denarne kazni. Ampak kaj, ko so taki in podobni lopovi pri nas zaščiteni.
Libra
13. 04. 2024 14.15
+9
kaj pa zakon, ki jim te packarije dopusca, inspektorji...? Akviziterji so ljudje, ki nujno rabijo zasluske, celo zavod za zaposlovanje jih napoti k tem delodajalcem. Ti imajo najprej uvajanje, kjer ti povedo, da najlazje denar izvleces iz revezev, ker zelijo biti enaki bogatim. V lepe hise se ne splaca vstopat.. No in potem ce ta akviziter nic ne proda, no pol ke pa stala.., ponizevanje, pluvanje...
Pig Brother
13. 04. 2024 13.58
+15
Kako ne starejšim dolgcajt. 300 eur penzije, vzel ste vse, prireditve, prijetne lokale z muziko v živo(ki ste jih uničl z birokracijo), manjše veselice, tedenske plese, vzel ste narodu čisto vse. Danes za neko gasilsko veselico rabiš več papirjev kot za gradnjo hiše. Pa nevem kok varnostnikov (ki v večini to niso, le na papirju, da ne morjo ustavt grupe ki se stepe, da treba čakat policijo) a izstavijo firmee njihove ogromen račun, pa zabava moti sosede,, pa policaji so potem na vsakem voglu itd. A je to Svobodo? A je to demokracija? Ni čudno pokramljajo z vsakim nepridipravom, če pa je človek družabno bitje in rabi neko pozornost nek stik. Večina starejših ga ima zelo malo. LEVO = DESNO!
MucaNeGrize
13. 04. 2024 15.58
+1
smo se pač osamosvojili...menda zahvaljujoč bivšemu komunistu lažnivemu janši in ekipi
Toti glih
13. 04. 2024 13.58
+18
Prvo prepovedati reklamiranje teh norosti, predvsem Herto in podobne.
proofreader
13. 04. 2024 13.52
+7
Enako je tudi drugje po Balkanu. Lažni zdravniki in medicinske sestre v belih haljah, vsi dobijo enako poročilo o zdravju in kaj vse morajo kupiti.
Geres
13. 04. 2024 13.51
+11
Podrocje prehranskih dopolnil je sploh katastrofalno neurejeno. Brez kakrsnihkoli klinicnih studij lahko trdis karkoli. Mislim, da bi mirsli na vse izdelke, kjer gre za prehransko dopolnilo dati nek enoten znak, jih ne prodajati v lekarnah in obenem pri oglasevanju imeti opozorilo, da ne gre za zdravilo temvec prehransko dopolnilo. Bolan clovek bo probal karkoli in ljudje brez vsake morale to izkoriscajo.
ivan z Doba
13. 04. 2024 13.16
+15
Akviziterji so največja bagra. Le "dno dna" lahko prodaja nekaj v kar sam ne verjame!🤮
oježeš
13. 04. 2024 15.11
+2
Na žalost je veliko takih in ti mečejo slabo luč tudi na ostale, ki še niso pokvarjeni.