Slovenija

Zaustavili pohod buldožerjev

Ljubljana, 27. 10. 2006 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tavčar meni, da je bila s programom varstva in razvoja lipiške kobilarne vsiljena zahteva po izgradnji golf igrišč.

V končni odločitvi ustavnega sodišča Tavčar pričakuje razveljavitev novele zakona o lipiški kobilarni ter programa varstva in razvoja Kobilarne Lipica za obdobje 2006 - 2010
V končni odločitvi ustavnega sodišča Tavčar pričakuje razveljavitev novele zakona o lipiški kobilarni ter programa varstva in razvoja Kobilarne Lipica za obdobje 2006 - 2010 FOTO: Reuters

Predsednik Mednarodnega združenja za Lipico Etbin Tavčar "ne more skriti navdušenja" nad četrtkovim sklepom Ustavnega sodišča RS, ki je sprejelo obe pobudi, nastali pod okriljem združenja. Kot je zapisal v četrtkovem sporočilu za javnost, je ustavno sodišče njegovi pobudi in pobudi treh agrarnih skupnosti ter posameznikov ugodilo "v vseh ključnih vsebinah". V končni odločitvi ustavnega sodišča pa Tavčar pričakuje razveljavitev novele zakona o lipiški kobilarni ter programa varstva in razvoja Kobilarne Lipica za obdobje 2006 - 2010.

"Odločitev Ustavnega sodišča RS nas, ob siceršnjih pritiskih oblasti in vodstva Kobilarne Lipica, navdaja z velikim optimizmom," je v sporočilu še zapisal Tavčar. Kot je pojasnil, je bila prav s programom varstva in razvoja lipiške kobilarne za obdobje 2006-2010 vsiljena zahteva po izgradnji novega golf igrišča znotraj zavarovanega območja kulturnega spomenika Kobilarna Lipica.

SNS pozdravlja odločitev Ustavnega sodišča RS je dejal poslanec SNS Srečko Prijatelj. Pri SNS upajo, da bo ustavno sodišče v zvezi z zakonom o Kobilarni Lipica sprejelo smiselno in zakonsko podkrepljeno odločitev in da se bodo zadeve začele reševati v primernem kontekstu.

Etbin Tavčar je na Ustavno sodišče RS pobudo za presojo ustavnosti in zakonitosti novele zakona o Kobilarni Lipica in pobudo za presojo ustavnosti programa varstva in razvoja Kobilarne Lipica za obdobje 2006-2010 posredoval sredi avgusta. Nato so pobudo za presojo ustavnosti in zakonitosti novele zakona vložili tudi predstavniki Agrarnih skupnosti Bazovica, Gropada in Trebče. Pobuda se nanaša na lastnike zemljišč, sicer zamejske Slovence, v vplivnem območju Kobilarne Lipica, ki jim je bila z uvedbo določila o pravici države do prednostnega nakupa zemljišč v tem območju krnjena lastniška pravica.

Ustavno sodišče RS je sklenilo, da se pobudi za začetek postopka za oceno ustavnosti novele zakona o Kobilarni Lipica sprejmeta, izvajanje dela petega odstavka 5. člena tega zakona, po katerem bi bilo mogoče tamkajšnje igrišče za golf širiti tudi brez sprejetja načrta upravljanja, pa se do končne odločitve ustavnega sodišča zadrži.

Kot je še sklenilo ustavno sodišče, se program varstva in razvoja Kobilarne Lipica za obdobje od 2006 do 2010 do končne odločitve Ustavnega sodišča RS ne sme uporabljati kot podlaga za izdajanje dovoljenj za posege v prostor.

Školč: Odločitev je zaustavila pohod buldožerjev

Odločitev Ustavnega sodišča RS, ki je sprejelo obe pobudi v zvezi s presojo ustavnosti in zakonitosti novele zakona o Kobilarni Lipica in pobudo za presojo ustavnosti programa varstva in razvoja Kobilarne Lipica za obdobje 2006-2010, je pomembna tako iz pravnih kot tudi iz praktičnih razlogov, je četrtkovo odločitev ustavnega sodišča danes komentiral poslanec LDS Jožef Školč.

"Ko govorimo o praktičnih razlogih, je ta odločitev zaustavila pohod Simonitijevih in Brejčevih buldožerjev na zakonsko zaščiteno kulturno dediščino, ko govorimo o pravnem pomenu te odločitve, pa se pokaže, da je doživela poraz vsa argumentacija, ki sta jo ministrstvo za kulturo in koalicija zmogla znotraj razprave o omenjenih dokumentih", je dodal.

Odločitev Ustavnega sodišča je pomembna tako iz pravnih kot tudi iz praktičnih razlogov, meni Školč
Odločitev Ustavnega sodišča je pomembna tako iz pravnih kot tudi iz praktičnih razlogov, meni Školč FOTO: POP TV

V nadaljevanju je povzel zadnje dogodke, povezane s pobudama, in odboru DZ za kulturo, šolstvo in šport očital, da je v sredo na nujni seji na predlog zakonodajno-pravne službe DZ "šel tako daleč, da je zavrnil pravno legitimiteto pobudnikov in se ni hotel spustiti v vsebino očitanih spornosti", čeprav so poslanci iz vrst LDS nasprotovali. Kot je dejal, so ti skušali doseči, da bi se državni zbor opredelil tudi do vsebine očitanih rešitev, vendar jim to, kot je dejal "zaradi načina dela koalicije" ni uspelo.

Ustavno sodišče RS je s tem, ko je sprejelo pobude, pokazalo, da tako Etbina Tavčarja kot tudi predstavnike Agrarnih skupnosti Bazovica, Gropada in Trebče šteje za upravičene pritožnike. S pravnega vidika je pomembno tudi, da se bo presoja vseh argumentov, povezanih z varovanjem kulturne dediščine, nadaljevala, je dejal Školč in dodal, da LDS pričakuje, da bodo v končni odločitvi Ustavnega sodišča RS dobili veljavo tudi tisti argumenti, ki sta jih koalicija in golfisti, ki stojijo za njo, sistematično zavračala kot nerazumevanje novega položaja v Sloveniji.


SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.