Slovenija

'Zaustavite razkroj svobode govora in medijske svobode'

Strasbourg, 04. 06. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
191

Vse kaže, da je slovenska vlada izkoristila epidemijo covida-19, da onemogoči svobodo izražanja politične opozicije in drugače mislečih, je v svojem poročilu kritična komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović. Znova je pozvala k zagotovitvi sredstev za STA in izrazila potrebo po oblikovanju nacionalne strategije za krepitev medijske neodvisnosti.

V danes objavljenem poročilu komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović slovenske oblasti poziva, da zaustavijo razkroj svobode govora in medijske svobode. Poudarja, da sovražni javni diskurz ter tudi zastraševanje, ki je usmerjeno v aktiviste civilne družbe in tiste, ki izražajo kritična mnenja, omejuje svobodno izražanje in ima lahko negativen vpliv na medijsko svobodo. 

Komisarka zato predstavnike slovenske vlade poziva, naj ukrepajo in umirijo napetosti v družbi ter začnejo spodbujati medsebojno spoštovanje in izmenjavo mnenj. Pri tem poudarja odgovornost političnih voditeljev, posebej članov vlade, da medijske platforme uporabljajo na odgovoren in spoštljiv način. "Predstavniki vlade naj se vzdržijo stigmatizirajočih in zavajajočih komentarjev o delu civilne družbe in javno obsodijo tovrsten diskurz drugih," je zapisala. 

Ob tem pa komisarka obžaluje, da vse kaže, da je slovenska vlada izkoristila epidemijo covida-19, da onemogoči svobodo izražanja politične opozicije in drugače mislečih. 

Številni ukrepi, ki so omejevali pravico do protestov, vključno s podaljšanimi splošnimi prepovedmi javnih zborovanj in globami, izrečenimi protestnikom, se zdijo nesorazmerni in lahko ogrozijo svobodo izražanja. Čeprav razume odgovornost oblasti, da zaščiti zdravje državljanov, komisarka priporoča, da najdejo boljše ravnotežje, da podprejo pravico do svobodnih in mirnih združevanj. 

Mijatovićeva poudarja, da demokratično vodenje pomeni vključevanje javnega mnenja, in opozarja na vrsto težav, od nadlegovanja, zastraševanja in tožb novinarjev, omejitev dostopa do informacij javnega značaja in vladnih ukrepov proti javnim medijem. Pri tem komisarka predvsem opozarja, da so novinarke tarča seksističnega in mizoginističnega sovražnega govora. Komisarka zato priporoča, da oblasti sprožijo javno razpravo o tem, kako se spoprijeti s problematiko nadlegovanja novinark, ter razpravo o spremembi zakonodaje, ki bi preprečila tožbe, katerih cilj je onemogočanje javnega zbiranja. Priporoča tudi, da se novinarjem olajša dostop do informacij javnega značaja.

Komisarka poudarja, da imajo javni mediji specifično vlogo v demokratični družbi, saj zagotavljajo visokokakovostno informiranje za vse segmente družbe. Ob tem obžaluje ukrepe vlade, ki spodkopavajo neodvisnost, kredibilnost in finančno stabilnost javne televizije (RTV) in Slovenske tiskovne agencije (STA). "Za medijsko svobodo v Sloveniji je izredno pomembno, da se ohrani neodvisnost tiskovne agencije, zato slovensko vlado znova pozivam, da zagotovi sredstva za STA." 

Komisarka priporoča povečanje transparentnosti medijskega lastništva, zato da se prepreči vmešavanje v uredniško politiko na osnovi političnih ali komercialnih interesov. 

Številni ukrepi, ki so omejevali pravico do protestov, lahko ogrozijo svobodo izražanja, meni komisarka.
Številni ukrepi, ki so omejevali pravico do protestov, lahko ogrozijo svobodo izražanja, meni komisarka. FOTO: Miro Majcen

Ob koncu zapiše, da vse kaže na to, da je potreben pregled več različnih zakonov o medijih. Upoštevati pa bi morali tudi mnenja medijskih strokovnjakov in predstavnikov. In nazadnje še priporoča, da oblasti razmislijo o oblikovanju nacionalne strategije za krepitev medijske neodvisnosti in pluralizma, s ciljem, da bi bolje umerili javno financiranje medijev. 

Komisarka se je pred pripravo poročila virtualno sestala s predsednikom republike Borutom Pahorjem, ministrico za pravosodje Lilijano Kozlovič (ki je kasneje odstopila), ministrom za kulturo Vaskom Simonitijem in ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom. Poleg njih se je sestala še z varuhom človekovih pravic Petrom Svetino, informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik in Tanjo Muha, direktorico Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos). 

Svoja mnenja pa so podali tudi novinarji javnih, komercialnih, neprofitnih medijev in medijski strokovnjaki, predstavniki civilne družbe, akademiki ter politiki. 

Ministrstvo za pravosodje bo organiziralo konferenco o sovražnem govoru na spletu

Na ministrstvu za pravosodje so v odzivu zapisali, da pozdravljajo prizadevanja Sveta Evrope za spoštovanje svobode izražanja in medijske svobode, ki ju zagotavlja EKČP, ter da so s komisarko sodelovali pri pripravi poročila in podali tudi pojasnila v okviru svojih pristojnosti. Poudarili so, da zagovarjajo neodvisnost medijev in novinarjev ter nasprotujejo kakršni koli obliki napada ali ustrahovanja novinarjev.

Strinjajo se s komisarkino ugotovitvijo glede porasta sovražnega govora, zato nameravajo v ta namen v okviru predsedovanja Svetu EU organizirati konferenco, ki se bo posebej osredotočila na vidik sovražnega govora na spletu, izzivom pri pregonu tovrstnih kaznivih dejanj, odstranjevanju nezakonitih sovražnih vsebin in v zvezi s tem odgovornosti ponudnikov internetnih storitev in spletnih portalov, upoštevaje mejo, ki sovražni govor loči od še dopustne svobode izražanja. Posebej bodo tudi naslovili položaj žrtev sovražnega govora, so še sporočili. 

LMŠ: Gre za vse nas in našo prihodnost

"Vladavina prava, osebne pravice in svoboščine, neodvisne veje oblasti in svoboda medijev – vse to so stebri demokracije, ki nikoli ne bi smeli postati predmet prisvajanj posameznih strank, trgovanja, kaj šele orodje za obračunavanja z drugače mislečimi," pa so v odzivu zapisali v LMŠ. Poudarjajo še, da osebni in parcialni interesi posameznih strank pri tem nimajo kaj iskati. 

"Šele ko bodo začeli vsi delovati na ta način, bomo lahko govorili, da imamo pravo demokracijo – demokracijo za ljudi. Sicer nas čaka nevaren zdrs v nedemokratične prakse in mehko obliko totalitarizma. Ne gre samo za medije, gre za vse nas in našo prihodnost," dodajajo.

Predsednica SD Tanja Fajon pa je na družbenem omrežju izrazila prepričanje, da bo tudi komisarka slišala očitke o pristranskosti in neobjektivnosti, pa čeprav gre za glas mednarodne organizacije, ki ga je treba jemati skrajno resno in odgovorno. Za vlado so mediji gotovo prioriteta, pa ne da jim zagotovi svobodo, ampak si jih hitro podredi, je zapisala.

"V SAB se pridružujemo apelu komisarke Dunje Mijatović, naj vlada preneha z uničevanjem medijev, se vzdrži sovražnega govora, vzpostavi financiranje STA in medijem dovoli neodvisno poročanje. Še eno v nizu bruseljskih pisem daje vedeti, kako zelo okrnjen je naš ugled," je dejala Alenka Bratušek.

Hojs: Nihče od slovenskih novinarjev ni omejen

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je glede poročila povedal, da ta ne odraža navedb, ki jih je sam predstavil Mijatovićevi, še posebej ne navedb, vezanih na svobodo govora. "Mislim, da nihče od slovenskih novinarjev ni omejen v svoji svobodi govora, celo več, mislim, da take svobode govora, kot jo imate slovenski novinarji in slovenski predstavniki medijev, ni nikjer drugje na svetu," je novinarjem ob robu srečanja z italijansko notranjo ministrico Luciano Lamorgese na Brdu pri Kranju dejal Hojs.

Aleš Hojs-4
Aleš Hojs-4 FOTO: Bobo

Povedal je, da so na ministrstvu za notranje zadeve na poročilo podali svoje mnenje. Ta mnenja se sedaj po Hojsovih podatkih zbirajo na ministrstvu za zunanje zadeve, saj se poročilo nanaša tudi na priporočila drugim ministrstvom. "Seveda bomo vse nepravilne ali pa pomanjkljive navedbe kategorično zanikali," je poudaril minister.

"Po moji oceni je seveda to poročilo v veliki meri, tako kot večina stvari, ki jih slovenski novinarji izvozite v Evropo, nastalo deloma pri nas," je v izjavi medijem še dejal Hojs. Ob tem je navedel, da je v pogovoru z Mijatovićevo sam eksplicitno izpostavil tri napade na novinarje, ki pa v poročilu niso navedeni, temveč je v poročilu povsem en drug primer. "Torej skrajno nenavadno in skrajno neverodostojno," je sklenil minister.

Ministrstvo za kulturo je v odgovoru zavrnilo navedbe komisarke. V odgovoru vztrajajo, da je svoboda izražanja v Sloveniji zagotovljena z ustavo, prav tako pa da je delo novinarjev neovirano. "Te pravice in svoboščine medijev in novinarjev niso bile kršene s strani kakršnih koli avtoritarnih ali pravnih ukrepov s strani vlade," so med drugim zapisali.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (191)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

travc
05. 06. 2021 10.40
-1
Ko je bil Šarec na vladi je bilo za njega vse sovražni govor.
User1035444
05. 06. 2021 10.34
+4
Zdaj ste pa našli še eno izvoženo "bivšobratsko" palamuderko, da nam bo srala po glavi. Upam, ampak res upam, da enkrat pride na oblast nekdo, ki vam bo v resnici zaprl usta.
Ve?ni optimist
05. 06. 2021 10.26
+2
LJUDJE: če bi bila ogrožena svoboda govora, .... VI danes tega članka ne bi BRALI, .... malo v razmislek, ... vsem slepoverjamem, ...
kitekatus
05. 06. 2021 09.59
+2
Zanimivo dejstvo koliko tožb poda JJ in SDS,kao zaradi razžalitve v medijih in še kje,on in njegovi verni fanatiki pa na dnevni ravni žalijo vse,ki se ne strinjajo z njihovo radikalno ideologijo in da se razumemo,nobeden se jim ne upa nič.Nobenih sanskcij,sodišča mu prikimavajo,nasprotniki pa ostanejo skoraj brez vsega. Ne razumem kako lahko en človek drži vse tko za jajčka.
Levcekk
05. 06. 2021 09.58
+2
Ce nam vladajo se kar koministi kot so Jansa,Pahor,Kucan in stari rezim ter Policija,Sova itd..ki preganja in nacrtno psihicno unicuje vse nas drugace mislece in vse,kar jim niso poslusni in podrejeni od zvizgacev,medijev,Rac.sodisca,Pravosodja itd...in pritem za svoje cilje ne izbira stedstev.
Fogloff Tunnek
05. 06. 2021 09.37
+2
Tako to je ko ti vladajo fašisti ala Janša, Hojs, Grims, Simoniti...in domači izdajalci pod krinko SMC in DeSUS... SMRT JANŠIZMU !!!
riss
05. 06. 2021 09.30
+2
A je Dunja MijatoviĆ naš čovjek? Samo nabijanje po notah naših levičarjev. Slabo leto in pol brez korita, porazi bolijo, levi old boysi bentijo, ker denarji iz rok polzijo, migranti drugje taborijo, janšisti se pa smejijo. Med slednje ne spadam, so pa manjše zlo od ponosnih naslednikov in kontinuitete komunizma. Kdo še resno jemlje s strani naših levičarev podmazane EU predstavnike.
Brakedirt
05. 06. 2021 09.43
+1
Brakedirt
05. 06. 2021 09.43
+1
in potem se oglasa nekdo ki so imeli hrvatarja za ministra...
julij19
05. 06. 2021 09.00
+1
Ta burkla je govorila z ministri v vladi,poslušala pa je samo levičarje,ker edino oni govorijo resnico.Sramota,da je sploh prišla v Slovenijo,pol pa klati take neumnosti,ki nimajo z nami nobene zveze.Naj napišejo konkretno,kateri novinarji so onemogočeni,da pišejo resnico,ta STA pa si z Veselinovičem na čelu naj vzamejo,pa ga naj oni plačujejo,papirjev pa nebodo videli nikoli,pa me zanima kako dolgo?
sinhron
05. 06. 2021 08.21
+4
Janša in ta vladna falanga , ki jo sestavljajo politiki zavoženih strank ( SDS, SMC , NSI , DESUS in SNS ) IN SO OBSOJENI NA PRIKIMAVANJE VELIKEM VODJI in s tem propadu , želijo uničiti vse , kar je bilo do sedaj dobrega narejenega ! Zato so v vse pore javnega življenja vrinili zveste pripadnike ne glede na njihove sposobnosti in reference , po principu , samo da je naš in poslušen ! Pričeli so z uničevanjem nevladnih organizacij , zavzeli vsa ključna mesta v gospodarstvu , pričeli uničevati javna občila , da ljudje ne bi prišli do relevantnih informacij , da bi lahko uveljavili enoumje za lastnimi informacijskimi sistemi , STA SE JIM JE UPRL , ZATO SO JIM , ČEPRAV NEZAKONITO ODVZELI SREDSTVA IN TAKO ŽELIJO PRISILITI STA , DA KLONE IN RAZPADE . Na vrsti je pravosodje , kjer Janša zaradi osebnih zamer , zaradi preiskav korupcije ne dovoli tožilcema v EU , na ministrski stolček po odstopu je Janša zagotovil pristop njemu bližnjem , čeprav iz kvote SMC , ki pa je že tako zlita z SDS , DA LAHKO REČEMO , DA JE TO ENA STRANKA in tako si želijo podrediti tudi sodno vejo oblasti , v posmeh pravni državi in pravnemu redu EU ! UVESTI DIKTATURO IN ENOUMJE JE CILJ JANŠE , DA BI LAHKO OBRAČUNAL S POLITIČNIMI NASPROTNIKI IN PREVZEL ABSOLUTNO OBLAST !
User1035444
05. 06. 2021 10.35
+1
Iz komentarja odseva tvoje nezadovoljstvo in tvoja očitna nesposobnost, da bi kjerkoli uspel.
Mali miš
04. 06. 2021 21.55
-3
Zato so v Tarčo povabili nekdanjo pravosodno ministrico iz Šarčeve vlade, Andrejo Katič, poslanko LMŠ Tino Heferle, generalnega državnega tožilca Draga Šketo ter opravili intervju z neizbranima kandidatoma. Za piko na i pa dodali še gostovanje pravosodnega ministra iz Pahorjeve vlade Aleša Zalarja. Zelo nepri stranski rtv.
Rudolf Maister
04. 06. 2021 21.43
-3
FREEDOM HAUSE nas uvršča na 18 mesto na svetu po definiciji svobode govora . Res pa je da je to nevladna organizacija ,ki nima nič skupnega z fajonovo in mijatovičevo. HAHAHA. Moj nasvet vsem resnicoljubnim ljudem ,pojdite s tega portala enostavno ga ignorirajte ,to jih najbolj boli.Amen
ad21
04. 06. 2021 20.33
+4
Če je svoboda govora in demokracija naj VLADA pojasni ali smo dobili 1,5 miljarde € EU nepovratnih sredstev za pomoč v epidemiji in zakaj 1,3 miljarde € minusa zaradi Covid 19 ! Vse ostalo je lapurlatizem.
Tylers
04. 06. 2021 20.32
+2
A ta svoboda govora velja tudi za komentarje na 24ur?
Mali miš
04. 06. 2021 21.40
+0
Mali miš
04. 06. 2021 21.45
-1
Vse zbrisane nežaljive, ki samo omenijo pristra nsko poro čanje, je treba v Bruselj poslat.
User300173
04. 06. 2021 20.16
+0
Evropa je kot meščanska dama poznih srednjih let, ki opleta z jezikom kot najboljši govorec, pri čem konkretnem pa je ena sama zguba.
User300173
04. 06. 2021 20.08
+5
Klero-fašizem in domobranstvo zaželjeno? Kdor je enkrat izdajal, bo tudi vnaprej najboljšemu ponudniku. Čaščenje izdajalcev in krvnikov lastnega naroda postaja nacionalna "dobrina"?
User1035444
05. 06. 2021 10.36
Konkretno na primerih. Se vidi, da si aparatčik.
Razumnež
04. 06. 2021 19.46
-9
Že celo leto trolate o neki svobodi govora in kako naj bi bilo v Sloveiji oh-in-sploh neka diktatura, al kaj vem kaj..... A lahko vsaj en teden zdržite brez pljuvanja po slovenski vladi, ker ste že zelo zoprni s tem svobodnim in politično nevtralnim trolanjem. Prav bolani ste. Pa kdo koga kaj omejuje ???? Lažete, zavajate, prirejate, ustvarjate meglo in strah med ljudmi..... Edino kar je pa popolnoma dejstvo, je pa to, da medijem vsak dan verjame manj ljudi.
robert55
04. 06. 2021 21.05
+7
Bolan si le ti, ki ne vidiš, da smo stopili v fašizem/janšizem
natmat
05. 06. 2021 08.18
+6
Na nori24 je vsa resnica ki jo je treba poslati na sodišče EU da vidijo kaj pomeni svoboda govora!!!Sramota vseh sramot!!!
Mladen Mladen
04. 06. 2021 19.17
-2
G,Komisarka ko mi boste nakazali par miljonov eurovmko mi dolgujete mom nehal govorit resnico pa ko me bodo nehali ustrahovat mene in mojo družino pa sestreljevat,Do takrat pa imejte covid-pa kazni,
krneki_123
04. 06. 2021 19.17
+1
90% medijev v levičarski lasti dnevno pljuva po tej vladi in hkrati širi nebuloze o medijski nesvobodi.🤦😂
Razumnež
04. 06. 2021 19.47
+1
Že celo leto trolajo o neki nesvobodi..... Pa vsak teden vsaj ene trije taki članki. Kdo normalen sploh še verjame tem političnim trobilom??
aaeedda
04. 06. 2021 20.07
+1
Koliko vam plačajo za stalno ponavljanje enakih neresnic?
puspan
04. 06. 2021 20.35
+2
Če se bo ta Janševa diktatura še naprej nadaljevala, bom prisiljen emigrirati v sam cvet socializma, Venezuelo.
mungus
04. 06. 2021 19.15
-1
ma kaka vlada ...to je mafija katera je pod taktirko tapuklastega total izkoristila to pandemijo v svoj prid in temu bi se z lahkoto reklo vojno dobičkarstvo...to pa tapuklasti tako ful obvlada saj se ve kaj je ta goljuf počel leta 91 , 92 , 93 in še danes trdi in laže da nič ne ve glade orožarske afere...si je pa na ta račun te afere tlačil na milijone denarja raznoraznih konvertibilnih valut v SVOJE žepe e...za to mu pa danes nič ne fali materialno ...hm ..v glavi pa zelo velik!!
malaraja
04. 06. 2021 18.51
+5
Hojs pa kot kmet hiti nabijat svoje nepovezane primitivne izjave. Kakšni cepci so se privlekli v vlado. V SDS nimajo več normalnih kadrov, same nesposobneže so navlekli. Namesto s pametno furajo z žlehtnobo.