Volitve

Zavajajoči oglasi: 'Sredstva sta zagotovili občina in EU, nikakor pa ne SDS'

Postojna, 12. 04. 2022 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Račič, Kaya Kamenarič
Komentarji
563

Stranka SDS z zavajajočimi oglasi razburja lokalne prebivalce. Prejšnji teden smo o tem poročali iz Slovenj Gradca, Ormoža in Sv. Tomaža, zdaj so na nogah tudi v Postojni. Tamkajšnja občina opozarja na oglas s fotografijo Podjetniškega inkubatorja Postojna in pripisom "Gradimo podjetniški inkubator" ter oglas s fotografijo Vojkove koče na Nanosu in pripisom "Gradimo za planince". Gre za neustrezne navedbe stranke SDS, poudarjajo. Investicije so bile namreč izvedene v okviru projektov, katerih sredstva sta dejansko zagotavljala občinski ali državni proračun ter Evropska unija, nikakor pa ne stranka SDS, še izpostavljajo.

Poročali smo že, da si stranka SDS neupravičeno prisvaja zasluge za projekte, ki jih sploh ni financirala, in si s tem kupuje volivce. Takšni plakati so že močno razburili lokalne prebivalce Slovenj Gradca, Ormoža in Sv. Tomaža, ki so jasno in glasno povedali, da gre za projekte, financirane z občinskim, evropskim in državnim denarjem. Stranka SDS pa sredstev sploh ni prispevala, pravijo v slovenjgraški občini, kjer so SDS pozvali, naj sporni oglas umakne.

Zdaj se je podobna zgodba odvila v Postojni, kjer sta prebivalce "pozdravila" oglas s fotografijo Podjetniškega inkubatorja Postojna in pripisom "Gradimo podjetniški inkubator" in oglas s fotografijo Vojkove koče na Nanosu in pripisom "Gradimo za planince". Pri tem so v SDS celo uporabili fotografiji v lasti Občine Postojna oziroma Podjetniškega inkubatorja Postojna.

"Ohranjanje koče nikoli ni bilo, ni in nikoli ne bo zasluga političnih strank"

Odzval se je tudi Upravni odbor Planinskega društva Postojna, ki je izpostavil, da so "društvo v javnem interesu, nestrankarska organizacija in da svojega članstva ne pogojuje glede na strankarsko, versko ali katerokoli drugo pripadnost, temveč je zavezano goram, naravi in športu". Pojasnili so, da je bilo že od samega začetka (od leta 1949 in celo prej) v izgradnjo, vsakokratno obnovo in dozidave Vojkove koče na Nanosu vloženih veliko naporov, še posebej prostovoljnega dela njihovih članov in članic; tudi ob zadnji obnovi ob 70. letnici koče. 

"Za slednjo smo sredstva črpali iz razpisa Fundacije za šport, članarine, donacij, sponzorstev, podpore lokalne skupnosti in ponovno velikega števila ur, ki smo ga članice in člani društva opravili prostovoljno v svojem prostem času," so zapisali v sporočilo za javnost in dodali, da je bilo tudi v priprave na drugo fazo obnove, še pred začetkom samih del vloženega ogromno dela, energije in volje. Zaradi trenutne situacije sicer še ni zagotovila, da bo društvo projekt dejansko lahko uspešno izvedlo. 

"Zato, da se naše koče, poti in nenazadnje samo društvo, s skoraj 350 člani, ohranjajo, gre predvsem zahvala vsem tistim, ki nesebično prispevajo svoj prosti čas, voljo in napore. Poudarjamo, da to nikoli ni bilo, ni in nikoli ne bo zasluga političnih strank, zato nas izključite iz predvolilnih spletk kamor kot NVO ne sodimo," so poudarili. 

Postojnska občina je zaradi "korektnega, resničnega in etičnega podajanja informacij občanom" na stranko SDS naslovila dopis, v katerem jo poziva k umiku "zavajajočega komuniciranja" ter navedbi ustreznih informacij o investicijah v postojnski občini. 

"V zadnjih dneh so nas skrajno presenetile informacije, ki so zakrožile po družbenih omrežjih, saj navajajo napačne, neresnične in zavajajoče podatke o investicijah, izvedenih v naši občini," so se na postojnski občini odzvali na sporne oglase.

Na občini poudarjajo, da so občanom, ki so del davkoplačevalskega sistema, ki pravzaprav omogoča razvoj in izvedbo projektov, dolžni podati objektivne in ustrezne informacije. Zato so opozorili na neustrezne navedbe stranke SDS, v kateri se ta hvali, da "gradi podjetniški inkubator" in da "gradi za planince", nato pa zavajajoče dodaja še povezavo do vseh investicij v postojnski občini, ki so bile izvedene v okviru projektov, katerih sredstva pa sta dejansko zagotavljala občinski ali državni proračun ter Evropska unija in, kot poudarjajo na občini, nikakor ne stranka SDS.

Na sporne objave so občinsko vodstvo opozorili tudi občani in različne organizacije. "Kot Občina smo dolžni zagotavljati transparentnost na vseh področjih svojega delovanja, tudi glede ustreznih navedb sofinanciranja pri izvedenih projektih," so še zapisali.

Plaz kritik na stranko iz SDS še iz številnih drugih krajev

Na družbenih omrežjih se širi še več takšnih primerov. Župan Velenja Peter Dermol se je, denimo, "zahvalil" stranki SDS za gradnjo kolesarskih povezav. "Sicer ne vem, kje ste bili, ko smo na račun proračuna MO Velenje odkupovali zemljišča, pridobivali soglasja in služnosti, reševali dedovanja, se odpovedovali sredstvom EU ipd." je zapisal. Kot je dodal, je to "norčevanje iz tistih, ki so ali smo zadnjih nekaj let intenzivno delali na tem projektu".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Uporabnica družbenega omrežja Facebook, ki prihaja iz Sežane, pa je opozorila na oglas s sliko Kosovelovega doma Sežana, kjer stranka SDS navaja, da "so za vas prenovili lučni sistem v galeriji Kosovelovega doma Sežana". Po njenih besedah so investicijo namreč omogočila sredstva občinskega in državnega proračuna, ki so nenazadnje del davkoplačevalskega sistema. "Gre za projekt, ki je bil prijavljen na razpis Ministrstva za kulturo in za katerega je več kot polovico prispevala Občina Sežana, nikakor pa ne omenjena stranka," je izpostavila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Vse so nas presenetile objave dotične stranke, za katero doslej nisem vedel, da sodeluje pri vseh projektih v Hrastniku, ki imajo del sredstev iz proračuna EU ali države. Seveda v praksi ne sodeluje. Gre za klasičen predvolilni populizem," pa je na svojem profilu na Facebooku izpostavil tudi hrastniški župan Marko Funkl, ki navaja primer prenove tamkajšnjega športnega parka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (563)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

semaino
13. 04. 2022 11.50
-3
Brez te vlade teh sredstev iz EU ne bi bilo. Sploh pa ne toliko. Prejšnja vlada je bila na 30% črpanja.
Mad Max 2
13. 04. 2022 09.47
+3
JAZsemTI
12. 04. 2022 19.03
+5
Lastna hvala se po blatu vála!!!
marker1
12. 04. 2022 18.45
-4
Malo se spomnite, kako je Fajonova v Bruslju navijala, da Slovenija ne bi prejemala evropska sredstva. Imate spomin zlate ribice. To je bila izdaja države.
sinhron
13. 04. 2022 09.33
+1
Ti pa res imaš spomin zlate ribice , ker podpiraš nekoga , ki je mnogokrat s svojimi izjavami in dejanji izdal državo !
semaino
13. 04. 2022 11.50
+0
S katero izjavo je kdo izdal državo? Hvala.
Malin3
12. 04. 2022 18.27
-6
A bejžte no, pa še kako imajo zasluge pridobiti je treba EU sredstva in namenili so jih za ta projekt, lahko bi jih tudi drugam. Povečali so povprečnine občinam. Dajte kdaj tudi pohvalo.
marker1
12. 04. 2022 18.46
-4
Levičar nikoli ne bo hvalil desnice, ker mu preprečuje pot na oblast.
rozm321d
12. 04. 2022 17.58
-11
Če je kdo pikolovski potem lahko razume da je gradil SDS. Roko na srce je pa ta vlada vsaj nekaj malega naredila, v prejšnjih vladah še evropskih sredstev niso znal pobrat. Drugače pa panoji so bili prej in bodo tudi v prihodnje. Za moj okus si pa največjega zasluži Bratovškova ker je uspela sanirat vse banke v EU sam domače bančne luknje ni..
mentos12
12. 04. 2022 17.48
-7
Mogoče je na teh panojih malce narobe napisano,namesto SDS bi blo bolj prav Vlada. Čeprav bistva ne spremeni,saj ima stranka SDS večino v vladi. Res je foušija in hudoba v tej Sloveniji huda reč.Če bi foušija gorela,potem bi bila že cela Slovenija v ognju. Le katera vlada je zaslužna vendar,če ne ta,da je pridobila evropska sredstva.
Gabiula
12. 04. 2022 17.58
+8
Mentos država smo državljani.Ne enači jo z strankoS D S.Jaz sem državljanka Šlo. ne pa članica SDS,kar je velika razlika.
silvo.uzmah
12. 04. 2022 17.24
+11
Pa kako dolgo se bo ta gradbenik SDS, ki navadnega kladiva nima, norce delal, gradimo kaj vi gradite, razkol med davkoplačevalci, torej rušite kar je zgrajeno.
dober-man
12. 04. 2022 17.16
+4
crko mozak tej jansisticni sekti...
sinhron
12. 04. 2022 17.16
+11
Sekta SDS ne more iz svoje kože , laže , zavaja , potvarja , si prisvaja , razdvaja , diskriminira , diskvalificira , diskriminira in sedaj se še kiti s tujim delom . Je koruptivna združba , ki nam je ugrabila državo in nas pelje v avtoritarno ureditev , brez svobode tiska , medijev in govora ! Zaradi the plakatov laži bi morali MOČNO oglobiti sekto SDS ali pa jih ovaditi !
GavinM
12. 04. 2022 17.12
-12
Eu sredstva pa zrihtal JJ 😄😃😃 rdeči se ne morjo sprijaznit
prvaliga
12. 04. 2022 17.08
+9
iz vsega tega se vidi kako nizkotno deluje stranka sds
BeliRisko
12. 04. 2022 17.02
+12
SDS lopovska stranka
crni jezdec
12. 04. 2022 17.02
+11
za kozlat res s cim se vse sluzi pukl
+7
Uradni list Št. 00725-14/2020 --- Janez Janša morilec lastnega naroda!!!
mackon08
12. 04. 2022 16.52
+14
Ma potrgajte te plakate ne pa, da se jokate po medijih pa še večjo reklamo delate pokvarjencem.
MeaParvitas
12. 04. 2022 16.50
+13
Janšisti so pa res brezsramni. Vojkovo kočo so oprli leta 1949 in se imenuje po partizanu, narodnem heroju Janku Premrlu-Vojku...ko se je treba hvalit s tujim perjem, so pa partizani tudi dobri??!
lanyy
12. 04. 2022 16.38
-14
Nekdo mora biti sposoben da sredstva počrpa! Prejšnje garniture so puščale denar v EU, saj ga niso bile sposobne niti počrpati, kaj šele kaj narediti.
MeaParvitas
12. 04. 2022 16.51
+11
Sredstev ni črpala vlada, projektov ni pisala vlada...pisale so jih občine oz. zaposleni na njih!
BojoJojoSlo
12. 04. 2022 16.37
+17
SDS samo krade nas denar in nas zadolžuje, da bodo še naši otroci plačevali njihove barabije. Prav tako jih je sama hvalnica in napihovanje kako imajo podporo... Stopimo skupaj in pokažimo barabinom... Na volitvah seveda....
pekoči paradižnik
12. 04. 2022 16.33
+16
Smrt janšizmu,.. SVOBODA narodu in pojdimo vsi na volitve!