Slovenija

Bratuškova: Gre le za nagajanje meni in stranki?

Ljubljana, 21. 11. 2018 19.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
162

"Zadnja dva dni smo deležni neutemeljnih obtožb. Samo zato, ker želimo, da se spoštuje koalicijska pogodba in se varčevanje pri upokojencih konča," je na očitke o njenem 'soliranju' in nesoglasjih v koaliciji glede izplačila regresa upokojencem odgovorila predsednica SAB Alenka Bratušek.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bratuškovo postavili na laž
    03:39
    Iz 24UR: Bratuškovo postavili na laž
  • Iz SVETA: Zapleti glede izplačila letnega dodatka upokojencem
    02:20
    Iz SVETA: Zapleti glede izplačila letnega dodatka upokojencem
  • Iz 24UR ZVEČER: Matej Lahovnik o 'licitiranju' Alenke Bratušek
    05:24
    Iz 24UR ZVEČER: Matej Lahovnik o 'licitiranju' Alenke Bratušek

Nesoglasja DeSUS in SAB o izplačilu regresa upokojencem še odmevajo. Predsednica SAB Alenka Bratušek je na novinarski konferenci pojasnila svojo plat zgodbe.

"Zadnja dva dni smo deležni neutemeljenih obtožb. Samo zato, ker želimo, da se spoštuje koalicijska pogodba in se varčevanje pri upokojencih konča," je dejala Bratuškova in dodala, da je v proračunu za leto 2019 zagotovljenega dovolj denarja, da se ta zahteva uresniči. "Je to res preveč za to koalicijo ali gre samo za nagajanje meni in stranki?" se je vprašala.

"Kako naj bi se pogovarjali o razredih, če ne bi vedeli, kakšne so številke? Ne zahtevamo nič več kot to, da se spoštuje koalicijska pogodba. Nič drugega. Kdaj bodo prišli na vrsto upokojenci?" je nato znova ponovila.

Svet stranke SAB se je po njenih besedah odločil tudi, da predloga ministra o izplačilu regresa v petih razredih ne bodo podprli.

Poudarili so tudi, da so se na svetu stranke odločili, da bodo pred jutrišnjo sejo vlade skušali najti soglasje "za spoštovanje koalicijskega sporazuma". Če ga ne bodo dosegli, bodo ministri glasovali proti zakonu o izvrševanju proračuna, prav tako pa njihovi poslanci v državnem zboru.

Alenka Bratušek

Bratuškova je prvakom koalicije in nekaterim v vladi v zvezi z nesoglasji o upokojenskem regresu poslala tudi elektronsko pošto. Zanikala je navedbe Karla Erjavca, da so bili dogovorjeni pri ministru Andreju Bertonclju.

Po besedah predsednice SAB Bratušek bi se srečanja pri ministru Bertonclju z veseljem udeležili, če bi prejeli vabilo. "Včeraj sem ves dan neuspešno tudi klicala ministra za finance. Več kot to nisem mogla narediti," je dejala Bratuškova.

Kot je danes dejal predsednik DeSUS Erjavec, naj bi se z Bratuškovo danes sešla z Bertoncljem. Ta bi povedal, koliko denarja lahko namenijo izplačilu regresa za upokojence, z Bratuškovo pa bi se morala uskladiti, kako ga izplačati. A je to po Erjavčevih trditvah padlo v vodo po torkovi novinarski konferenci Bratuškove, na kateri je predstavila kompromisni predlog za izplačilo regresa, in sicer v treh razredih.

Na omenjeni novinarski konferenci je Bratuškova tudi dejala, da je bilo na sobotnem koalicijskem srečanju tudi s finančnim ministrom dogovorjeno, da se za izplačilo dodatka zagotovi 33 milijonov evrov več kot letos. Erjavec in Bertoncelj pa sta to v torek zanikala.

Šarec dogajanje komentiral na Twitterju

Na razpravo na očeh javnosti se je v torek zvečer na Twitterju kritično odzval tudi premier Marjan Šarec. "Cel dan spremljam javne debate okrog boja za upokojence. Moje pričakovanje je bilo, da se bosta dotična partnerja dogovorila. A ni bilo mišljeno prek tiskovnih konferenc. Korektno bi bilo Karla Erjavca počakati, da se vrne iz tujine," je navedel.

Bratuškova trdi, da je SAB opravila domačo nalogo.
Bratuškova trdi, da je SAB opravila domačo nalogo. FOTO: Damjan Žibert

Bratuškova danes tega ne komentira. Je pa pojasnila, da je v torek ves dan neuspešno poskušala priti v kontakt z Bertoncljem. Njemu, Šarcu, Erjavcu, vodji poslancev DeSUS Francu Jurši, državnemu sekretarju v kabinetu predsednika vlade Vojmirju Urlepu ter v vednost predsednikoma SMC in SD Miru Cerarju ter Dejanu Židanu pa je poslala elektronsko sporočilo, v katerem je navedla, da so v SAB opravili domačo nalogo, skušali poiskati rešitev glede regresa upokojencev in našli kompromisni predlog, ki je cenejši za proračun. Partnerje tudi prosi za odziv, ali je kompromisni predlog SAB zanje sprejemljiv.

"V SAB si želimo, da bi se pogovarjali o tem, kaj se je koalicija dogovorila, in ne o tem, kaj se ni," je ponovila. Dodala je, da nesporazumov ne bi bilo, če bi spoštovali to, kar piše v koalicijskem sporazumu. Ta predvideva izplačilo regresa v dveh razredih, kar bi skupno pomenilo 178 milijonov evrov.

DeSUS vztraja pri izplačilu v petih razredih

Premier je sicer po sobotnem koalicijskem srečanju napovedal, da bo vlada v četrtek obravnavala in predvidoma potrdila novelo zakona o izvrševanju proračuna, da pa ostaja odprto eno vprašanje, o katerem se morajo dogovoriti nekateri koalicijski partnerji.

Minister za finance Andrej Bertoncelj je na vlado medtem poslal predlog novele zakona o izvrševanju proračuna, ki vključuje tudi izplačevanje letnega dodatka za upokojence. Temu je namenjenih skupno 140 milijonov evrov, dodatek pa bi bil izplačan v petih razredih. S tem je minister presekal javna nesoglasja DeSUS in SAB okoli tega.

DeSUS namreč vztraja, da je najbolj pravično izplačilo letnega dodatka v petih razredih. Erjavec je danes povedal, da bodo počakali na finančnega ministra, ki bo v četrtek predvidoma že na koalicijskem srečanju pred sejo vlade predložil predlog novele zakona o izvrševanju proračuna.

Prvak DeSUS je še ocenil, da je Bratuškova v torek očitno zavedla predsednika Zveze društev upokojencev Slovenije Janeza Sušnika, ki je sodeloval na njeni novinarski konferenci in podprl predlog glede izplačila regresa. Po Erjavčevih navedbah tudi Šarčeva izjava na Twitterju potrjuje to, kar so se dogovorili.

Predsednik SD Židan se danes ni želel opredeljevati do različnih mnenj SAB in DeSUS, prav tako ni želel govoriti, kaj se je koalicija v soboto dejansko dogovorila. Naj bi pa koalicija končno odločitev o načinu izplačevanja regresa za upokojence po njegovih besedah sprejela v četrtek pred sejo vlade, tako da bi lahko šel predlog zakona o izvrševanju proračuna v DZ usklajen. Priznal je, da so bila o regresu nekoliko različna mnenja, a verjamejo, da jih bodo do četrtka uskladili, ker "vsi vemo, da je prišel čas, da se nekatere krivice iz preteklosti popravijo".

Cerar pa je dejal, da je SMC konstruktivna članica koalicije in bo takšna ostala tudi pri vprašanju regresa za upokojence. "To, da pri letnem dodatku prihaja do trenj, je po njegovih besedah očitno, a mora o tem spregovoriti predvsem predsednik vlade," je dejal. V SMC se sicer po njegovih besedah zavzemajo, da bi se upokojencem namenilo čim več denarja, a v skladu z javnofinančnimi zmožnostmi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (162)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinogradnik33
22. 11. 2018 11.24
-1
Mislim , da je Alenka zasolirala in da tak način delovanja ne sodi v koalicijo , kjer naj bi vladal dogovor in še enkrat dogovor in se dogovorjenega držati !
SabincaH
22. 11. 2018 10.21
+0
No pa še več nekompromisov, da vlada čimveč pade pa bo!
topo
22. 11. 2018 10.07
+1
Tisti ki prejemajo već kot 1100 € sploh ne bi smeli biti upravičeni do regresov in ostalih dodatkov,ker je preveč tistih ki prejemajo manj kot 500 €.Če bi bili solidarni do revežev bi sami zavrnili in predlagali da se da tistim ki nimajo.
METKA102
22. 11. 2018 10.47
+7
Imaš prav in nimaš. Kar bi se dajalo revežem bi moral biti socialni korektiv, ne pa letni dodatek, ki naj bi ga upokojenci porabili za dopust npr. Ta dodatek bi moral biti iz drugih virov kot so pokojnine, saj so ljudje plačevali v pokojninski sklad v odstotkih iz svoje plače. Vsak, ki je delal polno delovno dobo ima 515 €, kar se strinjam, da je premalo za dostojno življenje in predvsem bi se moral zvišati odstotek od pokojninske osnove, ki že skoraj 20 let pada. Še to kar ni nikjer omenjeno: tisti, ki imajo nad 1.095 € pokojnine tudi plačujejo dohodnino in tudi pokojnine so omejene navzdol in navzgor. Tudi tu je kar občutna solidarnost.
korintos23
22. 11. 2018 09.10
+1
Princ teme Hahahaha
andisej1
22. 11. 2018 08.48
+11
Tako se dogaja pri naši vladi. Metejo si polena pod noge, gledajo kako bi koga onesposobili in si polastili zasluge pri upokojencih. Alenka pa ima prav da ne rabimo Madžarov pri izgradnji drugega tira , saj v kolikor nismo devet kilometrov železnice sami izgradit, potem bolje, da ne gradimo. Erjavec, in Cerar pa se vidi da iščeta neke višje interese , da bi Bratovsko onesposobila +
zulj001
22. 11. 2018 08.37
+5
Če kdo misli ,da vam bosta Alenka in Erjavec "zrihtala"visoke pokojnine ,se zelo motite. Visoke pokojnine in vse druge bonitete lahko zagotovi samo močno in kvalitetno gospodarstvo,vse drugo je mlatenje prazne slame,in to bosta tudi počela cel mandat Alenka in Rjavec....Dobili bomo za kakšno kavico in to bo vse.Če bomo pa ,kod je bilo včeraj slišati v parlamentu,NEZAKONITEMU migrantu ,brez debate morali zagotoviti ustrezno socialno stanje ,zdravstvo,nastanitev itd,se pa lahko za penzije obrišeta......
korintos23
22. 11. 2018 09.06
-3
Nihče ne bo zrihtal visokih pokojnin ker ni visokih plač! Kje po svetu pa imajo visoke pokojnine.
Pošteni
22. 11. 2018 08.33
-6
Kakšen fiasko je doživela v evropskem parlamentu.Marsikdo bi se od sramu v zemljo udrl,prevzame pa tisto ministerstvo za katero se je potegovala v evropskem parlentu.
korintos23
22. 11. 2018 09.07
+3
Tvoj ga je tudi doživel, večkrat, samo doma.
topo
22. 11. 2018 10.09
+3
Alenka je najbilj sposobna od cele trenutne vlade.
frauKLI?EK
22. 11. 2018 08.29
-4
Alenka se obnaša kot da je ona glavna figura v vladi. Ko je bila predsednica pa je razmišljala o vsem drugem samo o upokojencih ni bilo nič slišati. Sedaj gre samo za to" KDO JE KOMU KAJ ISPOSLOVAL". Na koncu bo najbolj vesela INKVIZICIJA (opozicija) ko jim bo Alenka zrušila tudi to vlado. Če bog da naj počaka Alenka vsaj toliko da zaživijo dogovori s sindikati da se vsaj malo zacelijo rane JANŠEVEGA masakra nad delavci in upokojenci!!!!
topo
22. 11. 2018 10.10
+0
Taka sestava vlade kot je ta je že med sestavo mrtva..
METKA102
22. 11. 2018 08.25
+9
Upam, da bo zdržala v tem volčjem krdelu. Ena redkih, ki je to zmogla je bila Vesna. Vse ostalo je pa bilo videno včeraj v parlamentu. Neprecenljivo.
masni
22. 11. 2018 08.24
-2
Kaj pa potem delaš v vladi, če te ne upoštevajo in ti nagajajo.
cirenij
22. 11. 2018 08.12
+14
Alenka! Ni samo regres. Porihtat je treba mizerne penzije.Ampak izgleda, da bo JU in JS izpraznila proračun. Nič nimam proti najnižjim ampak tisti, imajo za svoje delo že tako veliko, pa ne bi smeli ugodit. Naj se reorganizirajo in odpustijo ogromne viške.
cirenij
22. 11. 2018 08.16
+12
Tem Štrukljem in podobnim ne bi smeli popuščat, pa naj stavkajo brezplačno. Znotraj sebe naj porihtajo. A ni nekoga, ki bi dal vetra tem izkoriščevalcem? Sprejet novo zakonodajo, čeprav proti direktivam EU. Italija, Avstrija, Orban................jih ne šmirglajo. Glede tega je bil Beograd zakon.
korintos23
22. 11. 2018 09.10
+3
cirenij, penzij ne bo nobena vlada dosti zvišala, osnove ne, Bo kaki procent na leto zraven in na to se morava navaditi. Sedaj je nekje 515 Evrov, če sta dva pri hiši niti ni tako hudo, zato pa treba nekaj na stran dati ko si še v službi.
Desnica boli
22. 11. 2018 08.12
-2
Če je noben noče povabit na sestanek, se pa kar zmisli, da je bla tam :) Ali SAB pomeni Shizofrena Alenka iz Bolnice ???
mk67
22. 11. 2018 08.00
+5
Ni mi čisto jasno, ali se ne morejo zmenit o skupnem znesku ali kako bi ta znesek porazdelili med upokojence.
Recenzor
22. 11. 2018 08.23
+7
Jasno je samo to, da z netransparentnim deljenjem priboljškov k penzijam ščitijo kategorije penzinistov, ki se napajajo zastonj iz skupnega fonda vseh. Torej: penzije tistim ki so v fond vplačevali v odvisnosti od tega koliko so tja prispevali. Regres, borčevske penzije in penzije za priviligirance pa oblikovati drug fond, da ne bodo voluharili in zažirali vse ostale penzioniste, ki so vse življenje delali, sedaj jih pa zažirajo tisti ki niso nič delali!
marker1
22. 11. 2018 07.58
+3
Pokojnine in dodatek za rekreacijo sta zaslužena in določena z zakonom. Nobena stranka nima pravice tega spodbijati in si tudi zanje ne prilaščati zaslug. Populistka naj se ukvarja z drugim tirom, kjer je že naredila veliko škode.
topo
22. 11. 2018 10.17
-1
Zagotovljeno je tudi z ustave,da mora imeti vsak državljan dostojno življenje in pravico za pošteno delo pošteno tudi plačilo.Tega ža par vlad ne zagotavlja.Tisti ki so delali na nižjih plačah imajo sedaj pokojnine z katerim se ne da preživet in če ti ljudje ne bi opravljali tistega dela tudi tistih visokih pokojnin ne bi bilo.
deratizacija
22. 11. 2018 07.54
-1
Šarec se kot profesionalec lahko skrije pred temi amaterji.
Recenzor
22. 11. 2018 08.25
+6
Profesionalno se je odzval preko twiterja, namesto, da bi oba egota poklical k sebi in jima nacufal ušesa.
Uporabnik811241
22. 11. 2018 07.53
+6
laganje in zavajanje je dejansko politika ne vem zakaj je sedaj to tak problem ,če pa to počnejo tako ali drugače vsi politiki !!
laycan
22. 11. 2018 07.44
+1
in kaj ima karlek,s penzionisti,on je zdaj obrambni minister,in naj vojsko porihta,ali pa vse skup zapre,on zdaj rihta posle za nazaj.ta Bratuškova pa tak ne ve kje je.
laycan
22. 11. 2018 07.41
+7
ko je bil janša na oblasti,noben štrukelj,svizec,ni puntal ljudi naj stavkajo,ker niso upali.te raznorazne komike,pa obračajo kot male otroke.
ooResnicA
22. 11. 2018 07.40
+3
....takle mamo vlada ni da ni🤡🤡🤡🤡🤡+👶
Nimasmisla
22. 11. 2018 07.40
+19
alenka sedaj imaš čas in pokaži da imaš j,,,a in iztopi iz koalicije
Ata_Smrk
22. 11. 2018 07.58
-4
marker1
22. 11. 2018 08.00
+5
Saj ne upa, ker bo ob delovno mesto. To velja za celo koalicijo.