Slovenija

Zavarovanje dražje od februarja

Ljubljana, 11. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zavarovalnice v letošnjem letu zagotovo ne bodo povišale premije za obvezno avtomobilsko zavarovanje. Do podražitve naj bi prišlo v drugi polovici februarja prihodnje leto.

Direktor Slovenskega zavarovalnega združenja Miro Kaluža
Direktor Slovenskega zavarovalnega združenja Miro Kaluža FOTO: POP TV

To je na pogovoru z novinarji med drugim dejal direktor Slovenskega zavarovalnega združenja Miro Kaluža. Do povišanja premij - to naj bi bilo manj kot 10-odstotno - bi skladno z zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju po njegovih besedah lahko prišlo v drugi polovici februarja prihodnje leto.

Zavarovalno združenje se je po Kaluževih besedah z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZSSS) in ministrstvom za zdravje dogovorilo, da bodo zavarovalnice zdravstveno blagajno polnile postopoma - v letih 2004 in 2005 po 3,5 milijarde tolarjev. Po letu 2004 se bo videlo, kakšni so stroški zdravljenja in to naj bi bila osnova za načrtovani obseg stroškov v letu 2005. Ocene, kolikšni bodo dejanski stroški, namreč še ni, je poudaril Kaluža, vsekakor pa je to znatno več, kot so zavarovalnice plačale doslej.

"Dejstvo je, da je zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju uveljavljen. Z ZZZS se tako pogovarjamo, kako bomo realizirali 3,5 milijarde tolarjev sredstev, ki jih moramo v zdravstveno blagajno prispevati v naslednjem letu, z ministrstvom za finance, ki bdi nad inflacijo, pa se pogovarjamo, kako in kdaj bomo zvišali premije za obvezno avtomobilsko zavarovanje," je pojasnil Kaluža in dodal, da je oblikovanje premije v pristojnosti vsake posamezne zavarovalnice.