Slovenija

Zavašnik že izpuščen

Ljubljana, 24. 03. 2006 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Lastnika Lipe Roberta Tomaža Zavašnika so izpustili iz pripora, ker vrhovno sodišča ni podaljšalo pripora.

Robert Tomaž Zavašnik prihaja iz pripora na Povšetovi ulici v Ljubljani
Robert Tomaž Zavašnik prihaja iz pripora na Povšetovi ulici v Ljubljani FOTO: POP TV

Roberta Tomaža Zavašnika, direktorja podjetja Roto in lastnika diskoteke Lipa v Spodnjih Pirničah, pred katero so lani decembra umrla tri dekleta, so v petek popoldne izpustili iz pripora, je povedal Zavašnikov odvetnik Milan Vajda.

Vrhovno sodišče je namreč zavrnilo predlog preiskovalne sodnice Okrožnega sodišča v Ljubljani za podaljšanje pripora Zavašnika. "Preiskovalna sodnica je predlagala podaljšanje pripora za dva meseca iz pripornega razloga bojazni vplivanja na priče in uničenja dokazov, ter ponovitvene nevarnosti," je v današnji izjavi za javnost sporočil generalni sekretar sodišča Janko Marinko

Vrhovno sodišče je ocenilo, da so dokazi že zavarovani 
oziroma izvedeni, kakšnih novih okoliščin, ki bi izkazovale aktivnost obdolženca v smeri vplivanja na priče, pa ni bilo navedenih. Glede drugega pripornega razloga pa je vrhovno sodišče ocenilo, da "so okoliščine, ki so narekovale odreditev pripora zaradi ponovitvene nevarnosti, izzvenele, saj je potrebno upoštevati odziv državnih organov, informiranost javnosti ter dejstvo, da gre za ogroževalni delikt," je v izjavi za javnost sporočil okrožni sodnik Marinko.

Ustavno sodišče pa je v postopku o ustavni pritožbi Zavašnika odločilo, da se sklepa Višjega sodišča v Ljubljani, s katerima je bila zavrnjena pritožba Zavašnikovega zagovornika zoper sklep zunajobravnavnega senata o podaljšanju pripora v fazi preiskave, razveljavita. Prav tako se razveljavi tudi sklep Okrožnega sodišča v Ljubljani iz 23. januarja. Zadeva se vrne v novo odločanje ljubljanskemu okrožnemu sodišču, ki mora odločiti v 24 urah od vročitve te odločbe, je zapisano v odločbi ustavnega sodišča.

Zoper pritožnika je bil pripor odrejen 26. decembra lani. Na predlog preiskovalne sodnice je zunajobravnavni senat z izpodbijanim sklepom pripor pritožnika podaljšal 23. januarja. Sklep je z odločitvijo Višjega sodišča o zavrnitvi pritožbe postal pravnomočen 1. februarja. Po mnenju zunajobravnavnega senata je pripor neizogibno potreben zaradi koluzijske nevarnosti (nevarnosti uničenja sledov, ali vplivanja na priče).

Zavašnik ni komentiral izpustitve iz pripora
Zavašnik ni komentiral izpustitve iz pripora FOTO: POP TV

Ustavno sodišče pa meni, da v konkretnem primeru sodišči ne moreta utemeljevati koluzijske nevarnosti z istimi razlogi kot ob odreditvi pripora. Ustavno sodišče ocenjuje, da iz izpodbijanih odločitev ni razvidno, da bi sodišči zadostili ustavnim pogojem za podaljšanje pripora zaradi koluzijske in ponovitvene nevarnosti. Glede na to je bila pritožniku kršena ustavna pravica do pravnega sredstva. Ali je bila v tem primeru z morebitnim neutemeljenim podaljšanjem pripora kršena tudi pritožnikova pravica do osebne svobode, pa bo možno presoditi po tem, ko bodo sodišča pri ponovnem odločanju o podaljšanju pripora upoštevala razloge iz te odločbe ustavnega sodišča.

Ugasnila tri mlada življenja

23. decembra lani je pred diskoteko Lipa množica do smrti poteptala dve dekleti, ena pa je pozneje umrla v bolnišnici. Preiskovalni sodnik je zoper 33-letnega Zavašnika na podlagi ovadbe kriminalistov zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti konec decembra odredil pripor, ki ga je senat okrožnega sodišča 24. januarja podaljšal za dva meseca.

Zavašnik je 25. januarja v izjavi, ki jo je javnosti posredoval njegov odvetnik, zapisal, da ni kriv in je v priporu po krivici. Izrazil pa je zaskrbljenost, ker so tisti, ki so tragedijo povzročili, na prostosti, z njimi pa se ne ukvarja nihče. 30. januarja je zato na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani in na Policijski postaji Ljubljana Center vložil kazensko ovadbo zoper neznane storilce zaradi suma storitve treh kaznivih dejanj povzročitve smrti iz malomarnosti, ker so 23. decembra lani povzročili smrt treh mladih deklet.

Zavašnik je v kazenski ovadbi zapisal, da jo vlaga zoper neznane storilce neznanega prebivališča, ki pa so vsi določljivi in so se 23. decembra lani med 21. in 21.30 nahajali pred vhodom in na parkirišču diskoteke Lipa ter so "brezbrižno in lahkomiselno uporabili lastno silo in fizično moč zoper druge ljudi". Neznane storilce policija lahko izsledi in jih tožilstvo preganja zaradi suma storitve treh kaznivih dejanj povzročitve smrti iz malomarnosti, je še zapisal Zavašnik.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

goso
21. 07. 2006 01.28
Naj že kdo pove, kdo je bil organizator prireditve. Znano je, da je organizator kriv, saj so predpisi o organiziranju javnih prireditev povsem jasni! Tudi v tem primeru!