Slovenija

Zavedanje voznikov o pomenu uporabe varnostnega pasu še vedno prenizko

Ljubljana, 04. 04. 2022 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
4

Policija je v prvih treh mesecih letošnjega leta ugotovila že 12.460 primerov, ko ljudje med vožnjo niso uporabljali varnostnega pasu, med njimi je bilo kar 1.265 kršitev povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih. Na splošno pa velja, da se ljudje z močjo rok in nog lahko zadržimo v sedežu le pri trku s hitrostjo do sedem kilometrov na uro. Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico. Da bi se pomena varnostnega pasu bolje zavedali, se pričenja nacionalna preventivna akcija.

Varnostni pas je eden pomembnejših izumov za večjo varnost voznikov in potnikov v vozilu, vendar se slovenski vozniki pomena njegove dosledne uporabe še vedno premalo zavedajo, opažajo na Agenciji RS za varnost prometa (agenciji). Zato sta agencija in Policija stopili skupaj in danes pričenjata z nacionalno preventivno akcijo Varnostni pas varuje vas, ki bo trajala do 10. aprila 2022. "Akcija je namenjena opozarjanju na pomembnost pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu na vsaki, tudi najkrajši poti ter povečanju deleža pripetosti z varnostnim pasom," so sporočili iz agencije.

Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico.
Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico. FOTO: Dreamstime

Vsaka policijska uprava bo v času nacionalne preventivne akcije opravila en poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov, sicer pa bodo policisti aktivnosti ,povezane z akcijo, izvajali ob rednem delu. Ob tem bodo policisti ugotavljali še uporabo naprav in opreme, ki ovirajo vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo. Agencija pa bo letos julija izvedla dodatno preventivno akcijo.

Stopnja uporabe varnostnega pasu v letu 2021 pri umrlih voznikih osebnih avtomobilov znašala 56 odstotkov 

To je je najmanj v zadnjem petletnem obdobju. Od 32 umrlih voznikov osebnih avtomobilov jih je 18 uporabljalo varnostni pas. Delež neuporabe varnostnega pasu je znašal kar 41 odstotkov. Od skupaj 139 hudo poškodovanih voznikov osebnih avtomobilov jih je 111 oziroma 80 odstotkov uporabljalo varnosti pas. Stopnja uporabe je bila največja pri lažje telesno poškodovanih voznikih osebnih avtomobilov, saj je varnostni pas uporabljalo 94 odstotkov oziroma 2.393 voznikov, so povzeli statistiko predstavniki agencije.

Pri 11 umrlih potnikih v osebnih vozilih je stopnja uporabe varnostnega pasu 46 odstotkov (78 odstotkov v letu 2020), saj pet umrlih oseb ni uporabljalo varnostnega pasu, pri enem je bila uporaba neznana. Varnostni pas je uporabljalo vseh pet umrlih voznikov tovornega vozila, ustrezno zaščito je imel samo eden od treh umrlih voznikov traktorja.

Po začasnih trenutno veljavnih podatkih so letos med 1. januarjem in 26. marcem od sedmih umrlih voznikov osebnih avtomobilov trije uporabljali varnostni pas, pri enem je bila uporaba neznana. Delež neuporabe varnostnega pasu je znašal 43 odstotkov. Od skupaj 25 hudo poškodovanih voznikov osebnih avtomobilov jih je 21 oziroma 84 odstotkov uporabljalo varnostni pas. Stopnja uporabe je bila največja pri lažje telesno poškodovanih voznikih osebnih avtomobilov, saj je varnostni pas uporabljalo 92 odstotkov oziroma 440 od 476 lažje poškodovanih voznikov, so navedli podatke v agenciji.

Varnostni pas, letak
Varnostni pas, letak FOTO: Agencija RS za varnost prometa

Število ugotovljenih kršitev kaže na premajhno stopnjo pripetosti

Lani je Policija ugotovila 54.020 kršitev neuporabe varnostnih pasov, v letu 2020 pa 43.842 tovrstnih kršitev. Ob tem so v agenciji izpostavili, da je bilo od tega kar 5.832 kršitev, povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih. Število kršitev je bilo lani tako znova večje, saj je v letu 2020 Policija ugotovila 5.227 tovrstnih kršitev.

Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico

Uporaba varnostnega pasu je predpisan in nujni sestavni del varne vožnje. Dokazano rešuje življenja. "Z močjo rok in nog bi se lahko zadržali v sedežu le pri trku s hitrostjo do 7 kilometrov na uro. Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico, skoraj za toliko se zmanjša tveganje hudih poškodb in skoraj za četrtino tveganje nastanka lažjih poškodb tako pri voznikih kot pri sopotnikih," so opozorili predstavniki agencije.

Pravilna uporaba varnostnega pasu v sedmih korakih:

1. Najprej ustrezno nastavimo vzglavnik, da je njegov vrh v višini vrha glave.

2. Višino zgornje pritrditve varnostnega pasu naravnamo na svojo višino, da zgornji del varnostnega pasu teče čez sredino rame.

3. Pas ne sme biti preblizu vratu, prav tako ne sme zdrsniti z rame.

4. Spodnji del pasu mora potekati preko bokov in ne preko trebuha. Previsoko nameščen spodnji del pasu in ohlapen pas lahko povzročita hude poškodbe.

5. Pripnemo se pazljivo, prepričamo se, da je zaponka pasu dobro zapeta in slišimo KLIK.

6. Preverimo, da je varnostni pas poravnan in ni zvit.

7. Pas s potegom proti zgornji pritrditveni točki pravilno naravnamo in zategnemo. S tem dosežemo, da se dobro prilega telesu in čim bolj zmanjšamo naletno težo telesa ob pas.

Agencija bo razdelila 10.000 informativnih gradiv

Agencija je pripravila nova preventivna gradiva. Po vsej Slovenija bo v času akcije razdelila 10.000 informativnih gradiv, s katerimi bodo voznike spomnili na pomen uporabe varnostnega pasu in odgovornost za varnost vseh potnikov v vozilu. Poleg tega bodo izvajali še preventivne dogodke. Dodatne aktivnosti s spremljanjem pripetosti bodo potekale tudi v okviru projekta Pasavček, v katerem v letošnjem letu sodeluje kar 1.316 šolskih oddelkov in skupin, kar pomeni več kot 25.000 otrok. V aprilu bodo po slovenskih šolah in vrtcih izvedli 27 lutkovnih predstav za ozaveščanje o pomenu pripetosti.

Pri uporabi otroških varnostnih sedežev in zadrževalnih sistemov je novela Zakona o pravilih cestnega prometa, ki je začela veljati sredi avgusta lani, prinesla spremembe. Po novem morajo biti otroci, manjši od 140 cm (prej 150 cm) ali lažji od 36 kilogramov, med vožnjo v motornem vozilu pripeti v otroškem varnostnem sedežu, so še spomnili na Agenciji.

Agencija in Policija pozivata vse voznike, naj vedno in brez izgovorov poskrbijo za dosledno pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti. Pri najhujših prometnih nesrečah je namreč vedno znova ugotovljeno, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledno uporabljali varnostni pas.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
04. 04. 2022 13.50
Samo norci se se vozijo brez varnostnega pasa!
2fast4
04. 04. 2022 12.22
+2
Saj ne vedo kaj bi sami z sabo v agencijah...
Tanek_led
04. 04. 2022 12.14
+0
Koga pa s tem ogrožam če nisem pripet in sem sam v avtu, razen sebe? To je bedarija.
mackon08
04. 04. 2022 12.25
+1
Tanek led že tvoj logotip pove kakšen bu..tl si.