Slovenija

'Nobeno zavetišče ne izpolnjuje pogojev za dolgotrajno oskrbo psov'

Ljubljana, 03. 02. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER, Luka Černe
Komentarji
34

"Humoristi eni, zaprli bomo zavetišča," ministrici za kmetijstvo Ireni Šinko sporočajo slovenska zavetišča za zapuščene živali. Na podlagi novega pravilnika bi jim dnevno za hrano in vodo država namreč namenila največ 40 centov za mačke in največ dva evra za pse. "Zavetišče ni le en briket in deciliter vode," so ogorčeni skrbniki zapuščenih živali. A še večja težava so kapacitete. "Zavetišča so polna. Mi lahko dobimo 30 evrov na dan na psa, težava je, da ni prostora," je poudaril Dušan Hajdinjak, vodja zavetišča Meli Trebnje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Gosta o zakonu o zaščiti živali
    10:08
    Iz 24UR ZVEČER: Gosta o zakonu o zaščiti živali
  • Iz 24UR ZVEČER: 'Zavetišče ni le en briket in deci vode'
    02:58
    Iz 24UR ZVEČER: 'Zavetišče ni le en briket in deci vode'

Breda Hrovatin iz Sektorja za zdravje in dobrobit živali na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je uvodoma dejala, da "cene niso bistvo vse zgodbe". Pojasnila je, da sprememba Zakona o zaščiti živali, ki je bila sprejeta lansko jesen, po novem predvideva oskrbo živali v zavetiščih, ki jo financira država, po 120. dnevu. "Država financira vodo, hrano in osnovno veterinarsko oskrbo," je povedala.

Vprašanju glede tega, kako so določili ceno (do 40 centov za mačko, do dva evra za psa za vodo in hrano), se je sprva izogibala in pojasnjevala, da pravilnik še ni bil sprejet. "Pravilnik je v javni obravnavi, ki intenzivno poteka. Mi smo tega zelo veseli, zlasti konkretnih predlogov, kako bi zadevo lahko bolje izpeljali," je dejala in povedala, da ne želijo, da bi se stvar preveč posploševalo in govorilo o tem, "da je vse narobe".

Po njenih besedah je naslov pravilnika določitev meril za oblikovanje cen v zavetiščih. "Pogovarjamo se o merilih, ne toliko o cenah. Merila smo dobili na podlagi strokovnih podlag nacionalnega centra za zaščito živali," je vendarle pojasnila. Kot pravi, so jim povedali, koliko hrane potrebuje določena žival in v kakšnem razmaku, nato pa so na podlagi tega pogledali cene na trgu. "Če to preračunaš na kalorije in vse faktorje, ki so zajeti v pravilih, in to deliš s številom živali, koliko porabi na dan, prideš do takšnih cen," je dejala in poudarila, da te cene niso končne.

Hajdinjak glede evtanazije: Šlo je za populizem politike

Dušan Hajdinjak, vodja zavetišča Meli Trebnje, je poudaril, da so se težave začele, ko je bil v Zakon o zaščiti živali dodan člen, ki prepoveduje evtanazijo. "Zavetišča so že takrat opozarjala: Ne popravljajte stroja, ki deluje," je dejal. Po starem zakonu je bila po 30 dneh skrbi za žival v zavetišču možna evtanazija. "Zavetišča se tega nikakor nismo posluževala," je poudaril in izpostavil, da je šlo po njihovem mnenju za populizem politike. 

Povedal je, da zakon predvideva 800 registriranih psov, zavetišče pa mora imeti eno mesto rezervirano za zapuščenega psa. Kot so opozarjali, zavetišča trenutno teh kvot ne pokrivajo, tako pa je nastal problem z dolgotrajno oskrbo psov. "Posvojitve so v upadu," je povedal in pojasnil, da v zavetiščih ostajajo veliki psi, starejši psi in psi, ki so odvzeti s strani veterinarske inšpekcije. "Pri nas imamo v zavetišču trenutno devet psov, ki so na dolgotrajni oskrbi, od tega jih je bilo osem odvzetih s strani veterinarske inšpekcije. V zavetišču so že eno leto in so neposvojljivi," je dejal. 

Pasje zavetišče
Pasje zavetišče FOTO: Shutterstock

Ti psi so po njegovih besedah torej nameščeni v zavetišču in jemljejo prostor drugim psom. Država ima tako težave z nameščanjem psov, saj jih posamezno zavetišče lahko sprejme le določeno število. "Ta populizem o neevtanaziji psov ni bil v redu. V zavetiščih bodo psi, ki ne bodo nikoli posvojljivi. Če bi bili posvojljivi, potem ne bi bili eno leto v zavetišču," pojasnjuje. "To je sicer zdrava žival, a ni posvojljiva in tu bo morala politika nekaj narediti," pravi. 

Glede cen pa je dejal, da vodo in hrano za dva evra lahko pripeljejo pred zavetišče, a vprašanje je, kdo bo to hrano psu dal, kdo bo počistil za njim in kdo bo plačal ogrevanje. Pri tem je poudaril še, da so vsa zavetišča v Sloveniji še vedno registrirana po starem zakonu in pravilniku. "30 dni in nič več. Nobeno zavetišče v Sloveniji ne izpolnjuje pogojev za dolgotrajno oskrbo psov," je poudaril. 

"Želimo si konstruktivnega sodelovanja, ne kritike kar vse povprek"

Hrovatinova je ponovila, da je pravilnik v javni razpravi in da bodo sodelovali z vsemi deležniki. "Želimo si konstruktivnega sodelovanja, ne kritike kar vse povprek," je pripomnila. Po njenem mnenju je treba zadevo pogledati širše in se posvetiti odgovornemu lastništvu. Dodala je, da se je treba pogovarjati o tem, zakaj živali sploh pridejo v zavetišče. "Moram pa tudi povedati, da je novela velika finančna obremenitev za državo. Govorimo o 350.000 do 400.000 evrih," je dodala.

"Zavetišča so polna. Mi lahko dobimo 30 evrov na dan na psa, a problem je, da ni prostora," pa je sklenil Hajdinjak.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Intihar
05. 02. 2023 08.34
+0
Z kitajci navezite stike.oni znajo resit ta problem
Pati--
03. 02. 2023 15.41
+1
Pa ravno Hajdinjaka so izbrali za komentirati, ki očitno celo zagovarja evtanazije, grozljivo. Zakaj niso povabili kakšnega vodja ali vodjo zavetišč, kjer zares odgovorno skrbijo za živali in delajo za dobrobit le teh. Zanima me zakaj pa se zavetišča ne razširijo, da so večinoma že vseskozi enake kvadrature. Je potrebno sredstva dajati na stran tudi v te namene in tudi država mora kaj primakniti. Drugače pa naj država zgradi eno veliko centralno zavetišče, kjer nikoli ne bo zmanjkalo ne prostora in ne sredstev. A za uboge živali je vedno škoda. Če bi ministrstvo do sedaj poskrbelo za hujše sankcije skrbnikov živali, ki ne skrbijo odgovorno zanje potem tudi ne bi bilo toliko zapuščenih živali. Kar srh me je spreletaval, ko je Hajdinjak govoril mo tem, da ne morejo nastaniti z odločbo odvzetih živali katere skrbniki mučijo samo zato, ker nimajo prostora.....Grozljivo, res. Kar pa se tiče ministrstva pa je vsak naslednji še slabši, sedanja je še slabša od Čedonič Špeličeve pa še tista ni delovala v dobrobit živali ampak se je samo izgovarjala, da jim primanjkuje inšpektorjev. Zakaj pa nič ne naredijo v tej smeri? Leto 2023 je že tu pa še vedno naša država dela z živalmi, kot, da so smeti, še slabše. Grozljivo in žalostno.- Da o primitivnih mučiteljih živali ne govorim, to niso ljudje.
Volja
03. 02. 2023 12.58
+3
Kje ste to fotografijo kužkov za zarjavelo ograjo našli, in katero slovensko zavetišče se lahko danes s tem pohvali?!?
JApajaDAja
03. 02. 2023 12.53
+3
imeli bi mucka, kužka....dokler so mladički...ko odrastejo-živali- jim postanejo"odveč",ker odrasla žival ni več tako ljubka kot je bila kot mladiček...to je,žal, realnost!
Volja
03. 02. 2023 15.52
+1
Bojim se, da je več primerov meddržavne solidarnosti zavetišč po novačenju izgubljenih, zapuščenih ali zavrženih ljubljenčkov....
Branko Šil?ek
03. 02. 2023 09.30
-1
Kaj te brišete ministrico bom dal aretirat zaradi psov,ker me 24 ur ubijajo???Naj se sama zastopa ne pa da plačo vleče za ne delo.Vse pse v usmrtitev,Za živali imate denar za ljudi pa ne??Kako boste razlagali to???
Pati--
03. 02. 2023 15.43
+1
Hachi
03. 02. 2023 09.27
+6
Kot sem ze zadnjic napisal. Sam imam drustvo, moral pa sem prijaviti rejo(ceprav ne gre za nobeno rejo), da lahko pomagam vec kot 5 psom. Imam v oskrbi 7 psov in 13 muc. Vsi potrebujejo posebno nego. Ne jedo nizkocenovne hrane, kot jo jedo v zavetiščih. Strosek je cca. 500 eur na mesec. Moji varovanci so moj strosek, ne strosek drzave. V zadnjih 10 letih smo imeli tudi pitbule cane corse, ovcarje,... in vsi so bili posvojljivi. Je pa za to treba delati z njmi, ne pa jih dati skledo briketov in enkrat na teden peljati na sprehod ali pa se to ne. Moji psi so vsaj 4x na dan zunaj, nimajo kletke, ampak zivijo skupaj z mucami in kuncem v hisi. Zavetisce z 9 psi ni zavetisce, ampak pralnica denarja. A upa vsako zavetisce po edazi, koliko so dobili za prvi mesec za vsakega psa, pa naj bo pekinezer ali ovcar. Boste hitro videli, kdo se dela zrtev. Sedaj se gre za financiranje po 120 dneh, torej po 4 mesecih. Noben pes po 4.mesecih ne bi smel biti vec v zavetiscu. Razumem edino nekega 10 letnega psa, ki ga ljudje tezje posvojijo, saj se po pravilu ne zelijo navezati na zival, ki bo morda zivela samo se leto ali dve. Vseeno pa govoriti, da se zavetisca po prejsnjem zakonu niste posluzevala evtanazij, ze v naslednjem stavku pa jamrati, da imate probleme s kapacitetami, ker vam zakon ne omogoce evtanazij po enem mesecu, pove vse. Pred leti so v Šentjurju imeli v dolocenem obdobju od 70 do 100 psov. V parih mesecih so prisli na stevilko okoli 20-30. Baje samo s posvojitvami. Ne mi prodajati buck, ker je najvecji problem ravno to, da za posvojitev ne naredijo popolnoma nic. Poleg tega, da za psa, ki ga dobijo v zavetisce (lastniškega) tudi lastnik placa okoli 200 eur, za psico se vec. Z nelastniskega to dobijo od drzave. Vec kot 4 mesece sem oddajal samo 1 psa v 10 letih. Ta pes je ostal pri meni, edini problem so bila leta. Gre za mesanca med huskyjem in bernskim plansarjem. Karakter ni sporen, je najbolj milo bitje od vseh. Problem je bil, da je ob prihodu k meni bil star 8 let in zaradi tega tezje posvojljiv. Vsi so ga zeleli za cuvaja v boksu. Pes pa v 8 letih niti na povodcu ni bil niti enkrat. Dobili smo ga od gospoda, ki je isti dan, ko nam ga je zjutraj oddal (pripeljala ga je njegova skrbnica), zvecer na zalost umrl. Gospod je imel raka, ni pa ga zelel dati v zavetisce, da ga ne bi evtanazirali. Psa nisem oddal, ker pri 8 letih ne bo igral alarma pred bajto, njemu oa vse, kar je pomembno, da je v blizini ljudi ali drugih zivali. In kaj bi se zgodilo, ce bi odsel v zavetisce? S svojimi 40 kg bi verjetno v boksu 2x3metre cakal na svoj konec ali pa bi ga po enem mesecu evtanazirali zee v zavetiscu, ker bi jim po enem mesecu bil le se strosek in zasedal mesto za drugega psa, ki bi prinesel nov kapital kot pravi gospod. Ne nas imeti za bedake, ker eni predobro poznamo delovanje zavetisc. Pa brez zamere, izjeme so res redke in tem kapa dol, z enimi res odlicno sodelujemo. Eni pa niso vredni,da jih pes sploh povoha.
enkve
03. 02. 2023 09.36
+1
Volja
03. 02. 2023 10.38
+0
Ravno vas sem imela v mislih kot iskrenega, poštenega človeka s celovito osebnostno integriteto, ko sem zapisala kakšna je možnost, da se osebam kot ste vi podeli DRŽAVNA / OBČINSKA koncesija za zavržene male živali z zakonsko prilagojenim pogojem, da mora koncesionar imeti sklenjen pogodbeni odnos z dvema veterinarjema. V oči pa bode DEJSTVO, da v Sloveniji niso v stanju obravnavati zapuščenih / zavrženih živali kot v ZDA, kjer deluje azil pretežno na donatorskih akcijskih prireditvah in pokrivajo teren v velikosti rajnke YU...
stumfeta
03. 02. 2023 10.48
+0
Jaka ... oddat psa prvemu, ki pride mimo, če ima kaj izkušenj s psi ali pa ne. Jaka .... oddat psa, ne da bi bodočemu lastniku povedal kakšne težave ima pes ali kakšno zgodovino ima za sabo. Potem pa ti novi srečni lastniki hodijo okrog in na kolenih prosijo druga zavetšča, če lahko pse pustijo pri njih, ker jih nikakor me morejo hendlat. Jaka ... potem to vse zakrit tako, da se posvojiteljem ne javlja več na telefon, na FB se pa blokira vsako kritiko, i se pojavi. Pa brez zamere.
Volja
03. 02. 2023 11.01
+1
Štumfeta, tak človek kot je Jaka nikoli ne bo oddal prvemu mimohodečemu človeku, ki se mu je mimogrede utrnila ideja, da bo bilo fajn imeti kakšnega psa. .. To dokazuje z več kot desetletnim delom, ki bi ga pravzaprav vi morali početi..
Volja
03. 02. 2023 11.39
+1
Upam, da "Jaka" ni le tvoja beseda za slovensko sopomenko "neiznajdljiv, neroden človek" po Franu...
Hachi
03. 02. 2023 14.23
+5
Ne vem, kdo je Jaka. Sem verjetno nekaj zgresil. Osebno nisem niti enega psa ali mavke oddal nepreverjenemu lastniku. Niti eden novi lastnik zivali pri meni ni ze prvi dan dobil psa ali macke. Imam razlog za to. Z vsakim se dobimo, smo skupaj urco do dve, da tudi sam vidim, kako se zival obnasa do morebitnih novih lastnikov in obratno. Je kar nekaj primerov, ko zivali nisem oddal ogledniku, ker so iskali igracko za 3 leta starega otroka, za status namesto bmwja,... Lahko brez kancna dvoma recem, da so do danes sli vsi v zasluzen dom. Z vsemi posvojitelji smo v odlicnih odnosih. Vcasih je ze kar malo motece, ker eni non stop posiljajo slike veagolij, ki jih pocnejo, ampak to je bistvo. Na koncu mi je pomembno samo to, da najdemo dom, kjer bo zival zazeljena, del druzine, prijatelj in imela varno zavetje.
Pati--
03. 02. 2023 15.46
+2
enkve
03. 02. 2023 09.27
+2
A ne vodijo teh zavetišč v večini nevladniki, prostovoljci, zaščitniki živali, običajno občina postavi zavetišče in nekaj mesečno finančno prispeva večina stroškov pa pokrijejo z donacijami zavetišča sama, zaposleni vsaj tako pojasnjujejo, delajo prostovoljno, ljubiteljsko brez plačila zgolj v svoje zadovoljstvo ker pomagajo živali, sedaj očitno ni več tega, v igri je denar, 2€ dnevno za psa je kar se tiče hrane več kot dovolj vsekakor pa ni dovolj še za plačilo teh "prostovoljcev", kar se tiše zdravstvene oskrbe pa naj bo kot v sosednjih državah, veterinarji večinoma delajo pro bono oz. za neko bolj simbolično plačilo.
JohannDoe
03. 02. 2023 09.35
+4
Mi smo dežela prostovoljcev in je treba vzdrževat duh te tradicije. Gasilci in ostali, ki jih skrbi za skupnost in njene izzive in stranpoti, naj se s tem ukvarjajo zastonj, če imajo tako veselje. Lahko bi se tudi učitelji, reševalci in ostali. Bistveno je, da so plačani oni, ki prispevajo k družbi - razni posredniki, funkcionarji, nekoristni politiki in podobno.
stumfeta
03. 02. 2023 10.51
-1
Ja, občina postavi zavetišče in občina naj ga tudi financira. Ne da so zavetišča prisiljena fehtat okrog za živali, da jih lahko preživijo. In ljudje v zavetišči so zaposleni in dobivajo plačo za 8 UR DELA, ne pa za nočne, pa za vikende, pa popoldanske. Pa so vseen skoz tm, ane. 2 € za psa za hrano ni dovolj, ampak dobr da ne govori o hrani za en dan, ampak govorimo O OSKRBI ZA EN DAN!
Pati--
03. 02. 2023 15.51
Enkve upam, da nimate nobene živali, če trdite, da je 2,00 evra na dan za hrano za psa do 30 kg dovolj in predvidevam, da se vam zdi dovolj za mačko 0,20 evr na dan? Ali naj živali poginjajo od sestradanosti aii kako si to predstavljate. Če pa ste to zapisali brez izkušen se pa najprej pozanimajte pri kom, ki ima živali pa boste iz prve roke izvedeli dejanske stroške hrane, ki so najmanj 3x višji, kot jih predlaga ministrstvo.
JohannDoe
03. 02. 2023 09.24
-1
@zložo "lastnikom hišnih ljubljenčkov je treba zvišati katen če ga zapustijo" ------------------- Seveda. Ampak potem se bodo oglasili "ljubitelji živali", ki sedaj po forumih natolcujejo kako se država ukvarja z živalmi namesto ljudmi in jim tudi tisto ne bo prav. Prav jim je, tako zgleda, edino čista anarhija - kar se tiče živali in ljudi.
Petur
03. 02. 2023 09.20
-1
za dunajca in juho dnevno,ki dobi v zaporu kriminalec nikoli uspešno obsojen pa ni problema!
JohannDoe
03. 02. 2023 09.26
+2
Prvo se poskrbi zase in za svoje, pri ostalem pa se filozofira. Tako gre ljudska modrost.
Ariaxx
03. 02. 2023 09.17
Take pse in macke bi lastniki spustili iz avta nekje bogu za hrbtom in ga ne bi peljali v zavetisce. Neodgovornega lastnika tezko spremenis v odgovornega.
determinanta
03. 02. 2023 08.58
+2
Kitajci vedno najdejo kapacitete😂
JohannDoe
03. 02. 2023 09.18
-1
Quatflow
03. 02. 2023 08.36
+5
Sterilizirat zapuscene kuze in muce in zgraditi prostore za njih.. prostovoljci jih lahko vozijo na sprehod, lahko bi za to dobili tudi mini simbolicno placilo (4e/uro npr). Vse to ima drzava v rokah da uredi.
patriot11
03. 02. 2023 08.29
+3
Kdor želi, naj zavetišče ima in ga vzdržuje. Vsi bi se nekaj šli, plačujejo naj pa drugi.
Kaliopa
03. 02. 2023 08.49
+7
patriot11
03. 02. 2023 09.13
Potouceni kramoh
03. 02. 2023 08.10
+13
Državni misleci vedno zrihtajo da dober sistem več ne štima.
športnik66
03. 02. 2023 08.05
+12
Lastniki, ki se iz naveličanosti odločijo, da dajo psa v zavetišče, naj krijejo vse stroške za tega psa do posvojitve. Če se le ta ne zgodi, pa do konca življenja tega psa ali mačke. Avtenazija ni dovoljena!
JohannDoe
03. 02. 2023 09.19
Hachi
03. 02. 2023 09.34
+4
Lastniki placajo za psa, ki ga pripeljejo v zavetisce okoli 200 eur, za psico se nekaj vec. Vsaj tako je bilo. Prej je bilo vse lepo in prav, ker je bilo vec kot dovolj za 1 mesec in so lepo sluzili. Ce je bil pes nelastniski, je stroške krija obcina/drzava. Super zaslutek,a ne. Kdo ima s svojim psom strosek 200-300 eur? More bit ze res doga. Ampak prej so jih uspavali po enem mesecu in so lepo sluzili. Ko pa so zaceli kontrolirati evtanazije, so jih zaceli ogromno oddajati v tujino (kaj se je z njimi zgodilo, nihce ne ve),no problem nastane, ko evtanazije prepovejo in pes postane tudi strošek zavetisca. Najveckrat pa v zabetiscu pristanejo psi, ki niso lastniski, niso cipirani,...
zlo?o
03. 02. 2023 08.04
+12
lastnikom hišnih ljubljenčkov je treba zvišati katen če ga zapustijo oziroma kaznovati tako kot za zapuščenega otroka pa ne bodo polna zavetišča VEČJA KONTROLA