10°C

Zavetišče GRS Kranj na Krvavcu tarča vlomilcev

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
M.S. /
KOMENTARJI
59
Nepridipravi so vlomili v zavetišče GRS Kranj na Krvavcu. Ukradli so reševalno opremo, ki je namenjena izključno reševanju in se jo običajno za hojo v hribe ne potrebuje. Gorska reševalna zveza Slovenije je ob tem zapisala, da jih tovrstni dogodki pretresejo in resnično žalostijo.

"Danes smo zelo žalostni," je Gorska reševalna zveza Slovenije zapisala na družbenem omrežju Facebook. Zavetišče GRS Kranj na Krvavcu je bilo namreč tarča vlomilcev. 

Kot so zapisali pri GRS, gorski reševalci svoje poslanstvo opravljajo prostovoljno. Opremo, ki jo v zahtevnih reševalnih akcijah nujno potebujejo, da lahko pomagajo ponesrečencu in ga varno prinesejo v dolino, jim omogočajo sredstva Uprave RS za zaščito in reševanje, FIHO in pa donacije vsakega posameznika. Zato jih tovrstni dogodki pretresajo in resnično žalostijo, so še zapisali. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Na PU Kranj so dogodek potrdili in pojasnili, da so policisti danes obravnavali vlom v objekt in tatvino kosov plezalne in alpinistične opreme, ki se uporablja za reševanje. Nepridipravi so vlomili skozi vrata, gre pa seveda za kaznivo dejanje. Več informacij niso podali. 

Jani Bele iz zveze je za STA pojasnil, da so se s krajo opreme v zadnjih letih že večkrat soočili. Lani so tako nepridipravi celjskim gorskim reševalcem odnesli opremo, ki so jo imeli spravljeno na Okrešlju, tržiškim reševalcem pa so iz učnega centra na Zelenici ukradli plazovne žolne. Pred leti so kar nekaj opreme, med katero je bil največ vreden vrtalni stroj za izdelavo sidrišč v skali, odnesli tudi ljubljanskim gorskim reševalcem.

"Gre za opremo, ki se v alpinizmu in pri plezanju ne uporablja ter je posebej namenjena gorskemu reševanju in pa morebiti za delo na višini," je izpostavil Bele. Zato se mu zdi kraja gorske reševalne opreme še posebej nesmiselna. Z njim se strinja tudi načelnik Gorske reševalne službe (GRS) Kranj Andrej Kecman. "Takšne kraje res težko razumemo, saj gre za specifično reševalno opremo," je povedal. 

Popis ukradene opreme iz Krvavca sicer v GRS Kranj še sestavljajo, gre pa okvirno za dva kompleta reševalne opreme, ki jo hranijo v zavetišču, zato da jo imajo pri roki, saj so na Krvavcu gorski reševalci večkrat prisotni. Kecman predvideva, da je do kraje opreme najverjetneje prišlo že preden je na Krvavcu zapadel sneg. Krajo pa je na rednem obhodu v torek opazil gospodar zavetišča.