Slovenija
Oglas

Zavezani smo k sonaravnemu, trajnostnemu in večnamenskemu gospodarjenju z gozdovi v Sloveniji

Ljubljana, 22. 09. 2021 09.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z gospodarjenjem uresničujemo vse vloge gozdov

Usmerjanje razvoja gozdov v Sloveniji je poudarjeno večnamensko, saj poleg proizvodnih funkcij gozdovi opravljajo še ekološke in socialne funkcije. Gozdovi vplivajo na življenje vsakega od nas, zato se v njih srečujejo interesi lastnikov gozdov in javnosti. Usklajevanje zasebnih in javnih interesov je zahtevna naloga Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter javne gozdarske službe oz. Zavoda za gozdove Slovenije, ki se dnevno uresničuje s sodelovanjem z lastniki gozdov in drugimi uporabniki gozdnega prostora. 

1

Slovenska gozdarska šola

Gospodarjenje z gozdovi v Sloveniji temelji na načelih trajnosti, sonaravnosti in večnamenskosti gozdov ter na načrtnem delu z njimi. V ospredje je postavljen gozd kot celosten ekosistem z vsemi njegovimi živimi in neživimi deli. Takšnemu načinu dela z gozdom, ki ga z roko v roki z lastniki gozdov uresničuje enotna javna gozdarska služba v vseh gozdovih Slovenije, lahko rečemo tudi slovenska gozdarska šola.

Razvoj gozdov usmerjamo po zgledu narave

Sonaravno gospodarjenje z gozdovi v Sloveniji udejanjamo že več kot 50 let. Temelji na načrtnem delu z gozdom, ki je prilagojeno individualnim rastiščnim in sestojnim razmeram ter funkcijam gozda. Upošteva tudi naravne procese in strukture, značilne za naravne gozdne ekosisteme. Sonaravno gozdarstvo v kar najmanjši meri posega v odnose med njimi in s tem ohranja krhko dinamično ravnovesje gozdnega ekosistema.

2


Naročnik oglasnega sporočila je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3