Slovenija

Bili so najboljši, ker so bili edini

Ljubljana, 10. 04. 2019 19.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Katarina Matejčič
Komentarji
13

Zgodba z javnimi naročili ministrstva za kmetijstvo postaja vedno bolj zanimiva. Čeprav so odgovorni zatrdili, da je Zavod inkubator tri posle dobil, ker so bili najboljši ponudnik, se je zdaj izkazalo, da so bili edini ponudnik. Zanimive so tudi njihove projektne skupine. V njih so skorajda izključno doktorji z Boštjanom Averjem na čelu, ki je znan predvsem iz afere Vzajemna.

Na Zavodu Inkubator idej, ki je v osnovi registriran za organiziranje razstav oziroma sejmov in nima zaposlenih, očitno redno spremljajo javna naročila ministrstva za kmetijstvo. Na vse tri so se namreč prijavili kot edini in torej niso imeli konkurence. "Objavili smo, da je bil izbran najugodnejši, tako kot je v samem javnem naročilu napovedano," je dejala državna sekretarka na  ministrstvu za kulturo Tanja Strniša.

Gre torej samo za dikcijo, ne skrivanje, zagotavlja sogovornica, ki dodaja, da se jim to precej pogosto dogaja. Lani so namreč imeli kar 62 odstotkov naročil z zgolj eno ponudbo in Zavod je bil med njimi.

Še bolj v oči bode dejstvo, da se je naslov naročila v letih 2016 in 2017 razlikoval le v eni besedi. Enkrat je šlo za Analizo in oceno posledic za omejitev ali prepoved gensko spremenjenih rastlin, drugič pa za Študijo ocene posledic. Za piko na i sta obe dolgi natanko 92 strani. So dejansko dobili dva različna dokumenta ali je šlo za dve različici iste stvari, ki jo je mogoče sestaviti celo iz virov na internetu? Plagiatorstvo je pri nas vsekakor priljubljeno. 

"Prva je bolj generalno te opredelila, druga je pa potem natančneje opredelila pogoje, pod katerimi se lahko potem pri presoji posameznega GSO o tem odloči," pojasnjuje Strniša. 

Zanimiva je tudi strokovna skupina. Tako pri analizi kot študiji so jo sestavljali trije doktorji: finančnik Boštjan Aver, pravnik Aljoša Dežman in Alenka Temeljotov Salaj, ki se ukvarja z nepremičninami. Ji ni manjkal nekdo, ki se vsaj malo spozna na kmetijstvo ali gensko spremenjene organizme? "Tu je šlo bolj za družbeno-ekonomske ali pa ekonomske razloge kot pa agronomske razloge," je imela razlago pripravljeno Tanja Strniša.

Morda je zato Boštjan Aver sodeloval tudi v tretji strokovni skupini, ki se je ukvarjala z njivami in ogljikom. Spomnimo, Aver je najbolj znan kot nekdanji predsednik Vzajemne, ki je bil leta 2009 razrešen iz krivdnih razlogov, Vzajemna pa ga je, sicer bolj ali manj neuspešno, tudi odškodninsko tožila. Zdaj je že leta direktor logaške komunale, a to je samo začetek. Je tudi predavatelj na dveh fakultetah, nogometaše Olimpije rešuje iz finančnih težav, zraven pa dela še prek svojega s.p.-ja, ki je samo v zadnjih šestih letih z državo zaslužil 450 tisoč evrov. Kako mu ostane dovolj časa še za kmetijske študije in analize? Delam non stop, prostega časa tako rekoč nima, pojasnjuje Aver in dodaja, da je z vsemi tremi naročili zaslužil manj kot 10 tisočakov.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Thruma
12. 04. 2019 10.48
Tovariš Židan o tem seveda ne ve nič.
James Bond in tovariš Tito
11. 04. 2019 15.15
+1
...to je isto kot to kateri si če drugega prehitiš...?
pulse77
11. 04. 2019 10.41
+9
Glede javnih razpisov: vsi poznamo "javno skrivnost", da jih je več kot 90% vnaprej dogovorjenih in da jih v večini primerov pripravijo kar ponudniki sami, saj se zaposlenemu v javnem sektorju s tem ne ljubi ukvarjati. Tudi Državna revizijska komisija pri tem ne pomaga, saj imajo tudi tam mnogi svoje prijatelje. Nova podjetja se v optimizmu poskusijo prijaviti na kak razpis, v oddano dokumentacijo zapišejo svoje najboljše ideje, potem pa niso izbrana, njihove ideje pa se vseeno uporabijo - brezplačno seveda. Nato tega ne poskušajo več, saj spoznajo sistem. Nato pride do tega, da se na razpis prijavi samo še en ponudnik - tisti, ki je vnaprej dogovorjen. In krog je sklenjen: ker je en sam ponudnik, je izbira preprosta in "vsi so zadovoljni" z doseženim... Javni razpisi so torej v 90% samo "metanje peska v oči", da se na zunaj vidi, kako imamo to urejeno... V resnici pa bi bilo celo bolje, da bi jih ukinili in se direktno odločali za prijateljske ponudnike, saj bi se potem jasno videlo, kakšno je resnično stanje in kdo kje krade javni denar... Tega pa seveda nočejo - in zato razpisi ostajajo... vsi pa to "javno skrivnost" poznamo...
blef
11. 04. 2019 12.03
murinar
11. 04. 2019 10.18
+6
Židan je dejansko VELIK PREVARANT , z pomočjo Cerarja !
kiki46
11. 04. 2019 10.17
+8
zanimivo, da je bilo to v času predsednika državnega zbora. Mag. Dejana Židana.
ceta69
11. 04. 2019 08.57
+19
Sama strokovna javna uprava......
deratizacija
11. 04. 2019 08.47
+30
Samoumevno! Kje drugje bi bilo lahko več gnoja kot na Ministrstvu za kmetijstvo?!
Julijann
11. 04. 2019 08.37
+19
Je Cerar obljubil spremembe na podrocju javnega narocanja.a to pa nisem vedela.da v tej smeri.da bodo narocila izpeljana ze za v naprej izbranega....kot se to lepo vidi...le kako se verjeri v politike.ki dajejo samo obljube.realizirajo jih pa ne.to je sedaj vprasanje?
User1035444
11. 04. 2019 10.10
+2
Franci Luzar
11. 04. 2019 08.25
+26
kaj je sedaj z ponudniki za Karavanški predor, najcenejšega nemarate?in gdaj bo izbran Novi? Avstrijci bojo kmalu dokončali mi pa še izvajalca nismo našli?
Thruma
12. 04. 2019 10.47
Ja Avstrijci nimajo rdečih na oblasti.To je glavni in edini razlog.
hotchilipoper
11. 04. 2019 07.39
+21