Slovenija

Zavrnjena ovadba sindikata zoper Urbanijo, pa tudi ovadbe nasprotne strani

Ljubljana, 24. 03. 2021 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
54

Okrožna državna tožilka je zavrgla kazensko ovadbo, ki jo je zoper direktorja Ukoma Uroša Urbanijo podal Sindikat novinarjev Slovenije v zvezi z zaustavitvijo financiranja Slovenske tiskovne agencije. Tožilstvo je hkrati zavrnilo ovadbe nasprotne strani – torej tiste, ki jih je Ukom vložil zoper direktorja STA Bojana Veselinoviča, nadzornike agencije in nekdanjo direktorico Ukoma, kar je sicer potrdila tudi vlada. Kaj to za financiranje STA zdaj sploh pomeni in kakšni bodo nadaljnji koraki?

Novinarski sindikat je zoper Urbanijo zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja konec lanskega leta vložil naznanitev kaznivega dejanja.
Novinarski sindikat je zoper Urbanijo zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja konec lanskega leta vložil naznanitev kaznivega dejanja. FOTO: Bobo

Okrožna državna tožilka je zavrgla kazensko ovadbo, ki jo je zoper direktorja Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (Ukom) Uroša Urbanijo podal Sindikat novinarjev Slovenije (SNS) v zvezi z zaustavitvijo financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA).

Novinarski sindikat je Urbanijo konec lanskega leta prijavil na državno tožilstvo zaradi prekinitve financiranja STA. Kot razlog so navedli zlorabo uradnega položaja.

Kot so ob tem sporočili z Ukoma, naj bi bilo znano, da so plačilo računov STA zavrnili, saj da direktor agencije Bojan Veselinović ni želel v skladu s pogodbenimi obveznostmi Ukomu predložiti dokumentacije, na podlagi katere bi se lahko preverila upravičenost porabe davkoplačevalskega denarja. "Ukom je pri zavrnitvi računov izpolnjeval le določila iz Pogodbe med UKOM in STA," so navedli v sporočilu za javnost.

Ukom je STA 'vrnil' z ovadbo zoper direktorja Veselinoviča, nadzornike agencije in nekdanjo direktorico vladnega urada za komuniciranje.
Ukom je STA 'vrnil' z ovadbo zoper direktorja Veselinoviča, nadzornike agencije in nekdanjo direktorico vladnega urada za komuniciranje. FOTO: Bobo

Da je tožilka naznanitev kaznivega dejanja zavrgla, je potrdila tudi vršilka dolžnosti predsednice SNS Alenka Potočnik. "To pravzaprav ne spremeni nič, UKOM STA še vedno ne plačuje. Vsaka stran si odločitev tožilke interpretira drugače. Na Ukomu in vladi to vidijo v svojo korist in še zmeraj trdijo, da bi moral direktor Veselinovič razkriti podatke," je za 24ur.com dejala Potočnikova, sicer tudi sama zaposlena na STA. Kot je znano, Ukom namreč vztraja na stališču, da naj bi direktor STA Bojan Veselinovič zavračal predajo dokumentacije, ki jo zahteva vlada. Vodstvo agencije pa je večkrat pojasnilo, da je vladi vsa dokumentacija na voljo, a je ta ni zahtevala. Zahteval jo je Ukom, ki pa nima ustreznega pooblastila za izvajanje družbeniških pravic.

O razlogu za zavržbo pa Potočnikova pojasnjuje, da je tožilstvo zavzelo stališče, da naklep oziroma namen Urbanije ni bil dovolj jasno opredeljen. "Naj torej ne bi bilo dovolj jasne utemeljitve, da so bila njegova dejanja storjena namenoma," pravi.

Zadeva zdaj tako roma v koš. V SNS namreč ne vidijo smisla, da bi še kaj vlagali. Tudi sicer podana ovadba po njenih besedah ni pomenila, da bi bilo s tem karkoli rešeno. "Bila je to le ena redkih pravnih možnosti, ki jo je v dobrobit delavcev STA lahko izpeljal sindikat," pojasnjuje Potočnikova. Prav tako ni bila to v nobenem primeru kratkoročna rešitev, ustrezen razplet in bi si – tako v SNS – v primeru dobljene pravne bitke namreč lahko obetali šele na dolgi rok.

"Ostaja dejstvo, da mora vlada zagotoviti nemoteno delovanje in financiranje STA v skladu z Zakonom o Slovenski tiskovni agenciji ter ne glede na to, ali je z STA sklenila pogodbo, iz proračuna države za leto 2021 za opravljanje javne službe zagotoviti sredstva v skladu s sprejetim Poslovnim načrtom STA za leto 2021," so še sporočili iz SNS. 

So pa zadovoljni vsaj nad informacijo, da je hkrati s tem okrožna državna tožilka zavrgla tudi kazensko ovadbo, ki jo je zoper vodilne v STA in nekdanjo direktorico Ukoma Kristino Plavšak Krajnc vložila tudi nasprotna stran. Kot smo poročali, je Ukom pod okriljem Urbanije decembra lani namreč vložil kazenske ovadbe zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in oškodovanja javnih sredstev zoper več oseb – poleg Plavšak Kranjčeve tudi proti zdajšnjemu direktorju STA Veselinoviču, predsedniku nadzornega sveta družbe STA Mladenu Terčelju, namestniku predsednika Aleksandru Igličarju ter dvema članoma Juretu Brankoviču in Jerneju Šmajdku.

Slovenska tiskovna agencija

V vladnem uradu za komuniciranje v današnjem sporočilu za javnost ob tem sicer znova dodajajo, da gre za ovadbo v zvezi s podpisom Pogodbe o opravljanju javne službe, v kateri so podpisniki Urad vlade za komuniciranje opredelili kot 'predstavnika ustanovitelja'. "Direktor STA Bojan Veselinovič pa je novembra 2020 ne glede na podpis pogodbe trdil, da UKOM nima pooblastil vlade," so ponovili znano stališče.

Direktor Ukoma Uroš Urbanija je v ponedeljek med drugim zapisal, da so presenečeni nad obtožbami, da Ukom zaostruje napade na STA ali da finančno izčrpava STA. "Ne eno ne drugo ne drži, saj je Ukom glede na lanskoletno pogodbo poravnal vse svoje obveznosti do STA," je navedel. Zakaj niso poravnali letošnjih obveznosti, ni pojasnil, navedel pa je, da "so za STA zagotovljena sredstva", znova je zanikal tudi poseg v novinarsko avtonomijo. STA medtem že 23 dni čaka plačilo vlade za opravljeno javno službo.

"Ne glede na dejstvo, da je okrožna državna tožilka zavrgla kazensko ovadbo, pa UKOM pozdravlja navedbe tožilke, ki navaja, da STA pridobiva sredstva iz sredstev državnega proračuna na podlagi letne pogodbe med ustanoviteljem in STA, v nadaljevanju pa tudi, da zgolj odsotnost (izrecnega pooblastila) za sklenitev takšne pogodbe z vidika kazenskega prava ni relevantna," še poudarjajo.

Kaj sledi? Ohranjanje statusa quo oziroma poglabljanje razkola?

Saga se medtem nadaljuje, razkorak med Ukomom in STA ostaja. "Dokler si druga stran ne bo premislila in nakazala denarja za plače, nimamo kaj," meni v. d. predsednice novinarskega sindikata. "Medtem pa se nadaljuje napadi na zaposlene na STA z različnih strani – od pozivov k razrešitvi direktorja, diskreditacije novinarskega dela, do tudi poimenskega izpostavljanja posameznih novinarjev na družbenih omrežjih," je kritična. Kot pravi, izhoda iz nastale situacije na kratki rok ne vidi. "Delavci so tukaj talci. Zaposlenim ne preostane drugega, kot da smo tukaj, delamo in čakamo," zaključuje Potočnikova.

Pa Ukom? Kot so zapisali, "skladno s takšno dikcijo tožilstva" pričakujejo, da jim bo direktor STA Bojan Veselinovič nemudoma izročil celotno zahtevano dokumentacijo, "saj iz zgoraj navedenega in podpisane pogodbe jasno izhaja, da je UKOM predstavnik ustanovitelja, za kar pa ne potrebuje izrecnega pooblastila".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

milesahead
25. 03. 2021 11.01
+2
keri lopovi, šmuglarji, na daleč se vidi, da želijo iz rtvslo naredit 24nova. ampak mal so se zmotli, nismo mi Slovenci mađaroši. bojo dobil ta svoje, prej al slej.
marmilan
24. 03. 2021 19.22
+2
Ko pogledaš ta vtis, vidiš na 1 km. da je lopove.
Gardon Game
24. 03. 2021 19.01
+5
tale orbanija že zgleda k anime villian xD
lado-a1
24. 03. 2021 18.28
+4
Če prav razumem je v Sloveniji zloraba položaja dovoljena in ni kazniva? Torej ga Herr twitlerjevi polikomisarji tipa orbanija lahko lomijo in lomastijo po pravni državi kakor jim poči ... in, ko jim poči ... To smo pa res Zimbabwe! Sramota!
ni_mi_vse_eno
24. 03. 2021 18.19
-4
Republika Slovenija, Urad Vlade RS za komuniciranje, Gregorčičeva ulica 25, 1000 Ljubljana in in Slovenska tiskovna agencija, d.o.o„ Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana, sklepata na podlagi 1. alinee prvega odstavka 20. člena Zakona o Slovenski tiskovni agenciji (ZSTAgen, Uradni list RS. št. 50/2011) Pogodbo št. 81/2019 o opravljanju javne službe v letu 2020 Skupna vrednost pogodbe znaša 1.978.000,00 EUR. --- 6. člen --- Izvajalec se zavezuje, da bo vsake tri mesece predstavniku ustanovitelja poročal o izvajanju javne službe in namenski porabi proračunskih sredstev. Izvajalec mora predstavniku ustanovitelja na njegovo izrecno zahtevo nemudoma posredovati vso dokumentacijo o izvajanju javne službe (finančno , pravno, vsebinsko). Tudi sicer mora z njim sodelovati in se odzivati na njegove zahteve po dokumentaciji in pojasnilih. Pogodbeni stranki soglašata, da lahko predstavnik ustanovitelja, če izvajalec krši sodelovalno dolžnost iz prvega odstavka tega člena oziroma se ne odzove, ko se od njega zahteva pojasnilo ali dokumentacija, izvajalca pisno pozove k spoštovanju sodelovalne dolžnosti in mu določi 15 dnevni rok od prejema poziva za predložitev zahtevanih dokumentov. Pogodbeni stranki soglašata, da lahko predstavnik ustanovitelja v primeru. da izvajalec tudi po pisnem pozivu ne sodeluje oz. molči, ustavi plačevanje po tej pogodbi ali celo od pogodbe odstopi s pisno izjavo brez odpovednega roka, v tem primeru pa lahko tudi zahteva vrnitev že izplačanih sredstev po tej pogodbi s pripadajočimi zakonskimi zamudnimi obrestmi od dneva prejema sredstev dalje
Jožajoža
24. 03. 2021 15.02
+0
ti se iz haga ne bodo vrnili.
Periot222
24. 03. 2021 14.37
+3
PRODAN IZDAJALEC!
Sexy_Smart_Guy
24. 03. 2021 14.25
+8
K pogledaš to faco....ti je vse jasno
indal
24. 03. 2021 14.12
+4
Planšar nekaj pametuje....
krucyfix
24. 03. 2021 13.54
+9
Vlada tik tak tik tak... Če ne danes pa ob volitvah!
najboljsa24
24. 03. 2021 13.30
-9
Kaktusar, Ali, Silly-tako prepričana v svoj prav, v kometarjih pa ne premorete več od žaljenja in natolcevanja.
heavyd
24. 03. 2021 13.29
-10
Urbanija je dvojnik od Tom Cruise-a. 🤓🤓
Belabreza
24. 03. 2021 13.51
+13
V nasprotnem smislu, kolikor je Cruise lep je tale ..., ahaha 😁😁🤣🤣🤣
Gardon Game
24. 03. 2021 19.02
a je orbanija tud mali pa član scientologije? a zato dvojnik?
Ali63
24. 03. 2021 13.15
+8
Očitno so koprive dobile odredbo kaj in kako pisati. Danes ne delajo drugega kot "komentirajo".
kaktusar1
24. 03. 2021 13.22
+9
tukaj so bolj koprivce, ki komentirajo za sendvič in sok, pa kak prašek bele barve..
heavyd
24. 03. 2021 13.30
-2
silly
24. 03. 2021 13.10
+11
Pol bo pa spet...pa tako miren in urejen je zgledal...tipu pa na čelu piše da je fašsist..
najboljsa24
24. 03. 2021 13.11
-12
pa s kakšnim čistilom tebi perejo možgane? bi ga jaz uporabila za najbolj trdovratne madeže.
kaktusar1
24. 03. 2021 13.22
+9
Sexy_Smart_Guy
24. 03. 2021 14.26
+3
mali.mato
24. 03. 2021 13.09
-5
Veselinović ima za talce zaposlene v STA. Ta dokumentacija mora biti močno kontaminirana, da jo tako skriva....
DKR
24. 03. 2021 13.53
-3
Seveda je. Nadzornik STA odv. Cerjak je dokumentacijo že predal organom pregona,...nadaljevanje sledi.
Bolfenk2
24. 03. 2021 13.08
-6
Toliko vroče krvi zaradi STA samo zato, ker direktor STA Veselinovič z vsemi štirimi brani svojo plačo 10000 evrov in ostale privilegije. Borba z družbenimi paraziti je težka. Vlado čaka še dosti dela, da jih vse odstrani od korita.
najboljsa24
24. 03. 2021 13.07
-7
Vsake toliko kakšen kilav članek na to temo, konstantno pa s strani opozicije in medijev tuljenje o tem kako vlada s prikinitvijo STA omejuje medijsko svobodo. Samo politikanstvo in mešanje dreka. Če želijo zadeve reševati na način, da želijo pritisk javnosti, naj naredi (po možnosti) RTV res kakovostno soočanje na to temo, z relevantnimi sogovorniki (Veselinovič, Urbanija, pravniki...), pa naj javnost dejansko vidi kje so nesporazumi. Še bolj pametno pa bi bilo, če bi se spor rešil na sodišču. Če bi bila jaz na Veselinovičevem mestu in bi menila, da UKOM krši zakon s tem, ko je prekinil financiranje, bi ga dala na sodiče. Zakaj Veselinovič tega ne naredi in zakaj raje natolcujejo preko medijev?!
kaktusar1
24. 03. 2021 13.07
+12
sam tale model res nima vse razčiščeno..če bi ga ponoči srečal, bi pomislil, da je jack razparač iz londona..
kaktusar1
24. 03. 2021 13.04
-1
se boji, da bi jo maršal twitko takoj zamenjal...
ni_mi_vse_eno
24. 03. 2021 12.59
+2
Zakon je jasen, potrebno je vsake tri mesece na željo ukoma podati finančna poročila, vendar Veselinovič tega ne dela, zato UKOM ni v prekršku, da STA ne plača. Veselinovič pa tudi ni v prekršku, dokler denarja ne dobi. Če bi ga pa dobil, bi bilo pa to nezakonito, saj ni izpolnil svojih obveznosti. Kdo pa plača nekoga, ki ne izkaže svojega dela? Veselinovič se je odločil živeti od privatnega denarja in ne od državnega. Kdorkoli želi, mu lahko nakaže kakšen evro na 1919. Živelo delo svojih rok in naj umrejo pijavke državnega denarja, ki ne spoštujejo zakonov.
kaktusar1
24. 03. 2021 13.04
+0
ne vem, če maš tole prav..tole je bolj resnica in samo resnica iz nore....
najboljsa24
24. 03. 2021 13.07
-3
kaktusar-očitno imaš ti več informacij. Kakšna pa je resnica?
silly
24. 03. 2021 13.09
+2
Škoda, da tebe ni na sodišču...zakaj te ni ?
kaktusar1
24. 03. 2021 13.24
+5
kaj je koprivce, čakate na dozo...lažete, zavajate..al en, al pa dva..z različnimi nicki..ste res sam psihopati tam?