Slovenija

Zavrženim živalim dajejo novo upanje

Ljubljana, 23. 11. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
18

Zavod SVSP je neprofitna organizacija, kjer so trenutno aktivni trije veterinarji, vsi na prostovoljni bazi. S pomočjo svojih podpornikov in ljubiteljev živali skrbijo za zapuščene mačke, včasih tudi za pse, kunce, hrčke, plazilce in celo golobe in vrane. Srečujejo se z grozljivimi zgodbami zanemarjanja živali, pa tudi s srčnimi ljudmi, ki za dobrobit le-teh namenijo svoje prihranke ali jim donirajo hrano, brisače in druge pripomočke.

Letošnje leto je bilo, kar se zavrženih mačjih mladičev tiče, grozljivo, opozarjajo v različnih veterinarskih ambulantah. Tako zelo obremenjeni že dolgo niso bili, ambulante in začasni skrbniki so polni, zmanjkuje skrbnih rok, hrane, opreme, zdravniška oskrba je draga, še posebej, ker so nekateri mladiči najdeni v res grozljivem zdravstvenem stanju. Človeška brezbrižnost in zloba ne poznata meja in tako so morali oskrbeti povsem shirane, garjaste, iznakažene mačje mladičke, nekaterim pa so morali celo amputirati tačko ali rep.

Vsako leto se odpravljajo v tujino, da bi tam pomagali pri oskrbi čim več prostoživečih živali. Razmere za zdravljenje in posege pa so pogosto nemogoče.
Vsako leto se odpravljajo v tujino, da bi tam pomagali pri oskrbi čim več prostoživečih živali. Razmere za zdravljenje in posege pa so pogosto nemogoče. FOTO: Zavod SVSP

A, če je na eni strani velika brezbrižnost ljudi, ki ne poskrbijo za sterilizacijo in kastracijo svojih mačk in mačkonov, je na drugi strani – k sreči – velika čustvena in strokovna angažiranost tistih, ki skrbijo za zavržene mladiče. Večinoma so to mladi veterinarji, ki svojega poklica ne jemljejo zgolj kot sredstvo preživetja – le kako bi ga, ko pa večina dela prostovoljno in brezplačno – pač pa kot poslanstvo pomagati živalim, pa ni pomembno, katera žival to je.

Ena od takšnih ekip veterinarjev sestavlja neprofitni Zavod Slovenian Vets for Stray Pets oziroma Zavod SVSP, ki skrbi za zapuščene živali. Zavod je bil ustanovljen avgusta 2016, vendar so že prej delovali pod drugim imenom – TNR Team Slovenia. Začetek njihovega dela sega v leto 2012, ko je v stik z njimi stopil kolega s Kosova, češ da potrebujejo veterinarje, ki bi bili pripravljeni sodelovati v projektu sterilizacij in kastracij uličnih psov in mačk v mestu Skenderaj. Od takrat se redno odpravljajo na terenske akcije v tujino in tam pridobivajo dragocene izkušnje, še bolj pa je dragoceno njihovo znanje (in oprema), ki ga prenašajo na druge.

Skrbeli za mamico in njenih 11 mladičev

V zavodu so letos med drugim skrbeli za mačjo mamico, ki je imela kar 11 mladičkov, kar je res veliko leglo. Takšna legla so namreč pri mačkah zelo redka, saj imajo ponavadi pol manj mladičev. "Mnogi veterinarji in vzreditelji mačk so bili ob naši objavi, da imamo leglo z 11 mladiči, zelo presenečeni, da je to sploh mogoče," odgovarja veterinarka Urška Petek iz Šolske veterinarske ambulante, BIC Ljubljana in članica zavoda SVSP. Sicer so letos v zavodu do konca oktobra imeli v oskrbi 29 mačk. Poleg tega so s sterilizacijo in kastracijo pomagali več kot 30 mačkam.

Mama Jackie je skotila kar 11 mladičkov. In čeprav je izjemno skrbna, je to daleč preveč, da bi lahko poskrbela za vse. Zato so družinico vzeli pod svoje okrilje v Zavodu SVSP in ji pomagali pri oskrbi njenega podmladka.
Mama Jackie je skotila kar 11 mladičkov. In čeprav je izjemno skrbna, je to daleč preveč, da bi lahko poskrbela za vse. Zato so družinico vzeli pod svoje okrilje v Zavodu SVSP in ji pomagali pri oskrbi njenega podmladka. FOTO: Zavod SVSP
Mačke za svoj zdrav razvoj potrebujejo kakovostno prehrano, redno veterinarsko oskrbo, kamor spadajo sredstva proti zunanjim in notranjim zajedavcem, cepljenje, čipiranje. Nič pa ne bo narobe, če se enkrat letno, čisto preventivno, oglasite pri veterinarju, da se opravi klinični pregled vašega ljubljenčka.

Mamica 11 mladičkov bo sterilizirana vrnjena v svoje naravno okolje, pravijo na zavodu, za skoraj vse njene mladiče pa so poiskali ustrezne skrbnike. Zanimalo nas je, kakšen je ustrezen posvojitelj? "Za naše mačke vedno iščemo odgovornega posvojitelja, ki bo mački nudil strogo notranji dom, lahko z nadzorovanimi izhodi na oprsnici ali izhode v varen mačjak, kar je seveda zelo zaželeno. Potrebujejo tudi kakovostno prehrano, veterinarsko oskrbo po potrebi in dovolj zaposlitve, tako fizične kot miselne, za kakovostno življenje."

’Odnos do mačk v Sloveniji še vedno na zelo nizki ravni’

Zavetišča so polna zavrženih mačjih mladičev, ogromno mladičev lastniki pobijejo. Zanimalo nas je, kaj je razlog, da ljudje še vedno ne sterilizirajo svojih mačk? "Žal je odnos do mačk v Sloveniji še vedno na zelo nizki ravni. Pogosto jih predvsem na podeželju obravnavajo kot ’potrošen material’ in se do njih tudi tako obnašajo. Cene sterilizacij in kastracij so dandanes tako nizke, da so dostopne prav vsakomur, tako da tukaj izgovorov res več ne bi smelo biti."

Samo lani so poleg 12 kastracij opravili še 34 drugih posegov na konjih in oslih.
Samo lani so poleg 12 kastracij opravili še 34 drugih posegov na konjih in oslih. FOTO: Zavod SVSP

Psihične stiske premagujejo s pogovori

Večkrat nas pretrese, ko se srečamo z živaljo, ki je zaradi človeške brezbrižnosti močno trpela ali bo imela posledice vse življenje. Naj si bodo to zapuščeni, komaj rojeni mačji mladički, v katerih so se že začele zalegati muhe, mačke s tako hudimi poškodbami okončin, da je potrebna amputacija, ustreljene, zastrupljene mačke. Takšnih imamo žal res veliko na zalogi. Urška Petek, članica zavoda SVSP

Na vprašanje, kako se soočajo s čustveno oziroma psihično stisko, ko naletijo na hude primere zlorab živali, v zavodu odgovarjajo: “Že v osnovi se med seboj veliko pogovarjamo in si v težkih trenutkih stojimo ob strani. Večkrat opazimo, da je novincem bistveno težje. Kakor koli se morda sliši grobo ali grdo, čez čas se človek navadi, da vseh teh stvari ne pustiš čisto blizu, saj v nasprotnem primeru takšnega dela ne moreš opravljati. Seveda pridejo dnevi in primeri, ko nam je preprosto preveč, ampak s pogovorom smo do sedaj uspeli prebroditi še vsako težko situacijo.”

Odvisni od donacij

Zavod SVSP je neprofitna organizacija. Financirajo se izključno iz donacij svojih podpornikov. Podporniki imajo možnost donacije preko SMS sporočil (s poslanim SMS-om SVSP5 na 1919 donirajo 5 EUR), na Paypal ali na njihov TRR. Nekajkrat letno organizirajo licitacije na Facebooku, na dogodkih in stojnicah imajo srečelov in celoten izkupiček gre za izvedbo projektov, za oskrbo njihovih začasnikov. Ker so stroški oskrbe zelo visoki, so veseli tudi vsakršne donacije pasje in mačje opreme ter hrane, zdravil, brisač, posteljnine, skratka vsega, kar potrebujejo za svoje delo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
V zavodu so trenutno aktivni trije veterinarji, se jim je pa v lanskem letu na različnih projektih pridružilo osem veterinarjev. Imajo kar nekaj podpornikov, tako veterinarjev, veterinarskih tehnikov kot le ljubiteljev živali, ki jim zelo pogosto priskočijo na pomoč in si tako svojega dela brez njih sploh ne predstavljajo.

Po njihovem mnenju je sicer odnos države in lokalne skupnosti do delovanja njihovega društva in njim podobnih društev dober, sploh v primerjavi s tem, s čimer se srečujejo v tujini. Razmere v tujini so jim namreč dobro znane, saj se na pomoč kolegom v drugih državah odpravijo kar nekajkrat letno. Stalne lokacije so v Bosni, Srbiji, na Kosovu, na Cipru, v Španiji, letos pa so se prvič odpravili tudi v Palestino.

V letu 2018 opravili kar 566 posegov

Da jim dela ne zmanjkuje, razkriva tudi statistika za leto 2018: udeležili so se 11 projektov, kjer so preživeli 47 delovnih dni; bili so v petih državah (Bosna, Srbija, Kosovo, Ciper in Španija). Opravili so 233 sterilizacij psic, 66 sterilizacij mačk, 149 kastracij psov, 26 kastracij mačkov, 10 kastracij oslov in dve kastraciji konj; poleg tega so opravili še 34 drugih posegov na konjih in oslih ter 46 na psih in mačkih. Vsega skupaj torej 566 veterinarskih posegov.

Veterinarka Nuša izobražuje mladega skrbnika o pomenu sterilizacije.
Veterinarka Nuša izobražuje mladega skrbnika o pomenu sterilizacije. FOTO: Zavod SVSP

Ker je poleg veterinarskega dela bistveno tudi izobraževanje lokalnih veterinarjev in osveščanje javnosti, so letos opravili eno izobraževanje kosovskih veterinarjev, pet predavanj na različnih dogodkih ter svoje delo predstavili na treh stojnicah.

Na projektih so z bili njimi tudi dijaki Gimnazije in srednje veterinarske šole BIC Ljubljana in študenti Veterinarske fakultete - 17 dijakov in šest študentov, ki so na teh projektih dobili neprecenljive izkušnje. Pridružilo se jim je tudi osem veterinarjev.

Med začasniki tudi psi, kunci, plazilci in celo vrana

V želji, da bi izobrazili in osvestili čim več ljudi, sodelujejo s slovenskimi zavetišči in društvi, ki delujejo na področju zaščite živali. Pogosto jim predajo donacije - pasjo in mačjo opremo ter hrano zanje, odeje, brisače, zdravila, sredstva proti zunanjim in notranjim zajedavcem in prehranske dodatke.

V sodelovanju z njimi začasno nameščajo živali. Tako so letos v začasnem skrbništvu imeli 34 mačk, sedem kuncev, štiri kanje, tri pse, tri kune belice, dva zelena legvana, podgano, kameleona, goloba, morskega prašička, bradato agamo, dva kraljeva pitona, viteškega anolija ter kavko. Vseh skupaj je bilo 62 začasnikov. Za vse začasnike so do sedaj uspeli najti odgovorne posvojitelje, je pa tako, da včasih kateri čakajo dlje časa, ampak vedno se na koncu najde pravi.

Med začasniki se najdejo tudi različni plazilci. Na sliki oskrba kraljevega pitona.
Med začasniki se najdejo tudi različni plazilci. Na sliki oskrba kraljevega pitona. FOTO: Zavod SVSP

S pomočjo svetovalke do odgovornejših posvojiteljev

Ker si bolj od vsega za svoje oskrbovance želijo, da bi našli odgovornega posvojitelja, so se letos pri iskanju skrbnikov za njihov največji mačji naraščaj povezali s Pšenico Kovačič in njeno svetovalnico za mačke Minami Kat. "Poleg tega, da jim najdemo odgovorne posvojitelje, jih poskušamo čim bolj pripraviti na življenje in socializirati. Poleg tega, da se z njimi dnevno igramo, jim poskušamo predstaviti čim več situacij, s katerimi se bodo srečevali."

V Zavodu SVSP so se povezali s svetovalnico Minami Kat, ki jo vodi Pšenica Kovačič. Pogovor z njo o razumevanju mačk ter kakovostni skrbi zanje, pa tudi o tem, ali se mačke da naučiti trikov, bo objavljen prihodnji teden.
V Zavodu SVSP so se povezali s svetovalnico Minami Kat, ki jo vodi Pšenica Kovačič. Pogovor z njo o razumevanju mačk ter kakovostni skrbi zanje, pa tudi o tem, ali se mačke da naučiti trikov, bo objavljen prihodnji teden. FOTO: Zavod SVSP

Smo Slovenci dobri skrbniki živali?

Kot pravijo v zavodu, je na splošno mnogo lastnikov, ki so za svojo žival pripravljeni storiti ogromno. Žal pa je vsak nevesten lastnik preveč in tako meče slabo luč na vse ostale. Vsekakor bi si v zavodu želeli, da bi bilo še več res odgovornih skrbnikov.

Nyx in Gaea sta edini, ki še nimata zagotovljenega svojega doma.
Nyx in Gaea sta edini, ki še nimata zagotovljenega svojega doma. FOTO: Zavod SVSP

Omenili smo že, da so letos skrbeli za izredno veliko mačje leglo. Od 11 mladičev topel dom iščeta le še dve čudoviti samički - Nyx in Gaea. Ostali pa v teh dneh odhajajo v svoje domove. Poleg njiju dom iščejo še za mačjega mladiča Ernesta ter dva mlajša odrasla mačka, Cezarija in Rafaela, ki so ju vzeli v oskrbo v sodelovanju z Zavetiščem Horjul, saj sta bila najdena poškodovana in sta potrebovala ortopedski operaciji.

Več informacij o njihovem delu, pa tudi o morebitnih živalih, ki jim pomagajo do svojega toplega zavetja, najdete na njihovem Facebook profilu, kjer boste našli še informacije o tem, kako jim lahko pomagate pri njihovem delovanju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ahim1225
25. 11. 2019 10.02
+4
Članom zavoda SVSP čestitam in vam želim vse dobro. Objavite št. ŽR, da vam bomo ljubitelji živali nakazali prostovoljne prispevke.
nightangel
24. 11. 2019 19.16
+11
Hvala vam v imenu tistih,ki se ne morejo sami zahvaliti.
jg57
24. 11. 2019 18.22
-15
Jaz imam prijazno muco. A ko ona dobi miš v svoje kremplje pa je njeno obnašanje grozljivo. A to zavod SVSP tud kaj zanima
ahim1225
25. 11. 2019 09.59
+2
jg57! Jaz imam tudi mačka, ki je zelo prijazen, ima svoje muhe, vendar je lovec in to mu je prirojeno.
Frane Šajn
24. 11. 2019 18.20
+17
Je pa po drugi verziji bebav parlament z večino odklonil zakon , ki živali prišteva med čuteča bitja. Zanje so živali le porcija na požrtijah , ki jih vsi mi na debelo častimo! kajnede Serpi!?????Gotofi ste!
formabob
24. 11. 2019 18.06
+7
in zakaj se proti lastnikom ne ukrepa nič. A V PAPIRJIH, NE PIŠE DA MORA BITI ŽVAL ČIPIRANA PA ITD...VODENA EVIDENCA ITD...PA VETERINARJI ITD... osebno bi te ljudi dobro predelal, ma ker je musarca rekla da so to vtikovanja v osebnost---- naj bodo tam, no pa tudi to da s tem delate tak pomp je neverjetno, ko nam upokojenci umirajo zaradi osebkov ki "kao# vodijo državo,da nas kradejo itd ma marš...
odtvojebejbejebach
24. 11. 2019 16.46
+27
Hvala vsem Vam ki to počnete!
Nellika25
24. 11. 2019 10.21
+108
Pred dnevi so v parlamentu razpravljali če je žival cuteca žival.. Mislm da bi bilo bolj primerno vprašanje če je človek se čuteče bitje, saj ko vidiš kaj nekateri delajo z živalmi, brez milosti zavržejo kjerkoli, mucijo... Idt.. Tako da ko vidiš, da se obstajajo ljudje s srcem, se ti povrne nekaj upanja v človeštvo
resslovenka
24. 11. 2019 10.05
+73
Bom donirala. Sem gledala prispevek. Dotaknili ste se mojega srca Zavod SVPS.
bouba
24. 11. 2019 09.15
+109
"Veličina naroda in njegov moralni napredek se ocenjuje po načinu njegovega odnosa do živali." (-Mahatma Gandhi) Čudoviti ljudje ste!
Majda Navotnik
24. 11. 2019 09.20
+79
Točno tako, kot je napisano. Res so čudoviti ljudje. Prav zaradi takšnih je še morda kanček upanja, da se človeška zavest pobere in krene v pozitivno smer, kjer prevladujeta usmiljenje, brezpogojna ljubezen, dobrota......Takšne energije človeka delajo lepega in takoj zaznaš njegovo nesebično in toplo naravo.
PegySue
24. 11. 2019 10.18
+23
mmickica
24. 11. 2019 09.00
+73
Hvalabogu, da se se dobri ljudje na tem svetu! Vzgojo ljudi o skrbi za zivali bi pa bilo potrebno uvesti ze v vrtce in nato se v osnovne sole, da bi ze otrokom vtisnili v spomin in predvsem v srce socutje do drugih zivih bitij, ker doma na zalost marsikateri tega niso delezni.
Lisec7
24. 11. 2019 08.58
+21
pri meni so odvrgli dva majhna mačka, samo enkrat smo dali jesti pa sta ostala pri hiši. To je opazila okolica, zdaj imamo v bližini še šest mačk. Kaj naj z njimi?
bergman
24. 11. 2019 12.59
+42
To ni osamljen primer, imel sem podoben primer sredi starega mestnega jedra, v enem dokaj dobro poznanem Slovenskem manjšem mestu, ko je zjutraj en "debil", ki se je peljal v službo, na trgu pred hišo, v kateri stanujem, odvrgel tri mačje mladiče , stare približno tri tedne, vendar na njegovo nesrečo, sem si zapisal registracijo in obvestil policijo, med tem sem pa poskrbel za te mladičke! In kaj je sledilo, po obisku policistov se je čez kakšno uro in pol, prikazal na vratih ta "debil" in hotel fizično obračunat z mano, toda na njegovo nesrečo, se za njega ni dobro končalo! Imel sem pa dodatne nevšečnosti na sodniji, ampak se je vse dobro končalo zame! Zato pa vam svetujem, da če le lahko, bodite pozorni kdo hodi po vaši ulici in bližini in zakaj, vse ostalo lahko uredi policija!!
Lullaby666
24. 11. 2019 16.19
+6
Pokliči ali društvo ali zavetišče za živali naj ti pomagajo. Opiši kakšen je problem in sem sigurna, da se bo kdo našel, ki ti bo lahko pomagal. Samo ne slučajno pomisliti na kaj najhujšega, kar že ljudje delajo... mi jih imamo skoraj 4x toliko kolikor ste vi opisali, samo zaradi kmetov kateri nikoli in nikdar ne sterilizirajo & kastrirajo živali, jih pa spuščajo non stop 1+2 in mladiči so tu.
Uporabnik1152447
24. 11. 2019 20.14
bergman, lepo. Nekoč sem imel srečo, da sem zvečer videl sumljiv avto in 2 sumljiva tipa, sem si zapisal telefonsko in poklical policijo. Drug dan se je že vedelo, da sta kradla, potem sem moral pa enkrat na sodišče pričat, ampak sta se "mladeniča" (okoli 30) pokesala. Ne vem, kako sta bila kaznovana, a to me niti ne briga. Prav hudo verjetno ni bilo, ker sta kradla nek gradben materjal.
Esmeralda Rupnik 1
24. 11. 2019 08.51
+63
bravooo za prostovoljce