Slovenija

Golob: To ne bo brezzobi tiger

Ljubljana, 17. 03. 2023 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora pri predsedniku vlade je začel delo. Premier Robert Golob je vodenje sveta ponudil direktorici Inštituta 8. marec Niki Kovač, ki je ponudbo sprejela, ker verjame, da so za dosego družbenih sprememb nujna vsebinska zavezništva, povezovanja in sodelovanja. Predsedovanje takemu svetu ni zaposlitev, je samo funkcija koordiniranja sestankov in aktivnosti, kar bo opravljala brez plačila ali nadomestila stroškov, je dodala.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kovačeva sprejela vabilo premierja
    02:57
    Iz 24UR: Kovačeva sprejela vabilo premierja
  • Iz SVETA: Primeri sovražnega govora pri nas
    02:20
    Iz SVETA: Primeri sovražnega govora pri nas
  • Izjava Goloba in Kovačeve
    02:30
    Izjava Goloba in Kovačeve

"Namen strateškega sveta je, da svetuje s svojimi pogledi na to, kako sovražni govor nasloviti, da ga bomo v družbi preprečevali in sankcionirali, če bo to potrebno, da bo družba bolj zdrava in stabilna," je ob začetku delovanja strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora povedal predsednik vlade Robert Golob. Kot je še povedal, je današnji sestanek spoznavni: "Trenutno poteka debata o prioritetah dela. Pozivam vse, da se pri svojih nastopih čim bolj zavedajo škodljivih posledic, ki jih sovražni govor prinaša za družbo. Pozivam jih, da se sovražnega govora izogibajo."

Predsednica Strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora Nika Kovač: "Izjemno pomembno se mi zdi, da je bilo to neodvisno posvetovalno telo ustanovljeno, ker predvsem prepoznava in na nek način daje zavezo, da je potrebno ukrepati proti sovražnemu govoru. Pred nami je veliko dela, zaveza vseh nas pa, da bomo delali konkretne stvari in dali konkretne rezultate. Borili se bomo proti sovražnemu govoru in za bolj strpno družbo." 

"Vabila nisem pričakovala, saj smo v Inštitutu 8. marec tako kot do vsake oblasti tudi do trenutne vlade kritični. Pa je vseeno prišlo in prišlo je ravno med kampanjo Samo ljubezen. Kampanjo, ki si prizadeva za zmanjšanje sovražnega govora in njegovih negativnih učinkov. Kampanjo, ki vzpostavlja prakse kolektivne solidarnosti in ustvarja skupnost povezanih ljudi, ki širijo strpnost in prijaznost," je povedala Kovačeva. Povabilo je vzela resno, s članicami in člani programskega odbora inštituta so se po njenih navedbah o njem veliko pogovarjali, tudi o tem, kaj to pomeni za inštitut in njegovo neodvisnost.

Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora
Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora FOTO: Damjan Žibert

Kot so ugotovili, so strateški sveti neodvisna posvetovalna telesa, ki so sestavljena iz predstavnikov in predstavnic civilne družbe, univerze, institucij in ministrstev. Njihove odločitve so samo priporočila, predsednik vlade ter ministri in ministrice pa so tisti, ki se odločajo, kaj od priporočil bodo upoštevali in česa ne. Predsedovanje takemu svetu ni zaposlitev, je samo funkcija koordiniranja sestankov in aktivnosti, kar bo opravljala brez plačila ali nadomestila stroškov, je dodala.

"Ker v inštitutu verjamemo, da so za dosego družbenih sprememb nujna vsebinska zavezništva, povezovanja in sodelovanja, ker imamo jasno vizijo, kaj si na področju zmanjševanja sovražnega govora želimo, je ponudbo nemogoče zavrniti," je še navedla. Po njenih besedah bodo v inštitutu še vedno ostali kritični do vlade in se še naprej borili za javno zdravstvo, šolstvo, socialno državo.

Golob: To ne bo brezzobi tiger

Kot je zatrdil Golob, je tudi vsaka kritika dobrodošla. "Bodite kritični tudi do nas, ker si želimo, da ste kritični do nas v normalnem okolju, spoštljivem dialogu in da smo mi potem tudi odgovorni, da te kritike znamo ne samo prenesti, ampak na podlagi njih tudi reagirati in izvajati ukrepe," je poudaril premier.

Ob tem je pozval "primarno politike, pa tudi vse ostale, ki delujejo v medijskem in širšem civilnem prostoru", da se ob svojih javnih nastopih čim bolj zavedajo škodljivih posledic, ki jih sovražni govor prinaša celotni družbi, in se mu tako striktno izogibajo, v javni dialog pa poskušajo dosledno vnašati spoštljivost.

Nika Kovač pa je kot izjemno pomembno označila ustanovitev neodvisnega posvetovalnega telesa, ki prepoznava in daje zavezo, da je treba proti sovražnemu govoru ukrepati.

Golob je sicer tudi zatrdil, da strateški svet ne bo brezzobi tiger, saj bodo v njem sodelovali tudi predstavniki pristojnih ministrstev. "Ne moremo se izogniti temu, da ko bo sklep sprejet, bi nekdo z ministrstva, ki je sodeloval pri delu sveta, zamižal na eno oko in rekel, to se me ne tiče," je prepričan premier. Tako verjame, da bodo sprejeta priporočila oziroma sklepi pomembno vplivali tudi na bodoče zakonodajne predloge s tega področja.

"Tudi brezzobi tiger je še vedno tiger in se mi zdi, da je zaveza vseh nas, ki notri sedimo, da bomo delali konkretne stvari in konkretne rezultate," je še dejala Nika Kovač.

Premier je po torkovem koalicijskem vrhu najostreje obsodil ponedeljkov napad na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač. Meni, da gre za posledico sovražnega govora, ki aktivno spodbuja verbalno in fizično nasilje nad ženskami. Verbalno in fizično nasilje nad ženskami je po Golobovih besedah postalo vsesplošno.

Na  prvem sestanku strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora so se sestali predstavniki pristojnih ministrstev, predstavniki centra nevladnih organizacij ter posamezniki na Golobovo osebno povabilo. K sodelovanju je povabil Dragana Petrovca in Niko Kovač, ki ji je tudi ponudil vodenje sveta. "Mislim, da ni bolj primerne osebe, predvsem zato, ker je ona najbolj izpostavljena žrtev tega sovražnega govora, žal pa niti približno ni edina," je ocenil.

Člani strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora so državna sekretarka za kulturo v kabinetu predsednika vlade Kaja Širok, Petra Kovačec z ministrstva za digitalno preobrazbo, Lenart J. Kučić z ministrstva za kulturo, Andreja Lang z ministrstva za pravosodje, Petra Bevek z ministrstva za vzgojo in izobraževanje, Gregor Hudrič z ministrstva za notranje zadeve, Breda Gačnik z generalne policijske uprave, v. d. direktorice urada za mladino Tina Kosi, predstavnik zagovornika načela enakosti Boštjan Vernik Šetinc, Kristina Pahor de Maiti z Inštituta za novejšo zgodovino, kriminolog Dragan Petrovec in profesor na fakulteti za družbene vede Marko Milosavljević.

Iz vrst centra nevladnih organizacij bodo v svetu sodelovali direktorica Pravno-informacijskega centra Katarina Bervar Sternad, Barbara Rajgelj iz Zavoda za kulturo raznolikosti Open, Ajda Bezenšek Špetič iz društva za strpne odnose Eksena, Brankica Petković z Mirovnega inštituta in kot predstavnica Društva novinarjev Slovenija novinarka Radia Slovenija Tatjana Pirc.

Petrovec je pred ustanovnim srečanjem novinarjem dejal, da pričakuje vsaj "majhen napredek z vsaj kakšnim moralnim sporočilom za uvod", Rajgelj pa je dejala, da bo zadovoljna, če strateški svet ne bo povzročil novega sovražnega govora pri tistih, ki mu oporekajo in bo moč najti konsenz, da je to pomembna tema za celotno državo.

Ustanovne seje strateškega sveta so se udeležili tudi nekateri ministri, med drugim minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh in ministrica za kulturo Asta Vrečko. Slednja je pred današnjim srečanjem ocenila, da je nastopil čas, da se tudi na vladni ravni začne pogovor o sovražnem govoru, ki je presegel okvire dovoljenega diskurza tako na spletu kot tudi v javnosti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni