Slovenija

Logar: Dobrodošel je vsak, ki verjame v kulturo dialoga, tabu tem ne bo

Ljubljana, 31. 05. 2023 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na ustanovni seji je zaživelo društvo Platforma sodelovanja, ki mu predseduje poslanec SDS Anže Logar. Ta je poudaril, da je v društvu dobrodošel vsak, ki verjame v kulturo dialoga. S pripravo pogovorov se bo društvo osredotočalo na izzive, ki so za Slovenijo ključnega pomena. "Ne bo tabu tem," je zatrdil.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zaživelo društvo Platforma sodelovanja
    03:36
    Iz 24UR: Zaživelo društvo Platforma sodelovanja
  • Iz SVETA: Platforma sodelovanja
    03:19
    Iz SVETA: Platforma sodelovanja

 

"Ustanavljamo platformo, prek katere lahko spremembe iščemo, o njih razpravljamo, jih predstavljamo in predlagamo," je dejal Anže Logar na današnji seji in poudaril, da so platforma vsi, ki verjamejo v sodelovanje.

"Zapustimo kavč cono nemega opazovanja in začnimo skupaj oblikovati odprto, sproščeno in zdravorazumsko Slovenijo," je pozval. Kot je dejal, ga odzivi ob napovedi oblikovanja društva prepričujejo, da jih je veliko, ki razmišljajo na ta način. Po Logarjevih besedah bo platforma vsakemu ponudila, da pove svoje mnenje, sodeluje s svojim predlogom in postane del konvencije o prihodnosti Slovenije.

Kot je napovedal, bodo na okroglih mizah, pogovorih in razpravah govorili od spodbudnem gospodarskem okolju, sodobnih tehnologijah in umetni inteligenci, zdravstvu, mladih, duševnem zdravju, sodstvu, medijih in okolju. "Ne bo tabu tem, bodo pa kompetentni sogovorniki, katerih mnenja bomo združili v paket ukrepov za prihodnost Slovenije."

Na ustanovni seji je zaživelo društvo Platforma sodelovanja, ki mu predseduje poslanec SDS Anže Logar.
Na ustanovni seji je zaživelo društvo Platforma sodelovanja, ki mu predseduje poslanec SDS Anže Logar. FOTO: Bobo

Namen platforme bo med drugim pripraviti konkretne predloge in jih ponuditi političnim strankam. Če bodo ti oblikovani na širokem konsenzu in jih bo aktualna koalicija zavrnila, bo po njegovih besedah pokazala, kaj "meni o mnenju strokovnjakov, državljank in državljanov in verjetno se bo to kasneje pokazalo tudi na rezultatu na volitvah". Ali obstaja možnost, da do takrat tudi sam ustanovi stranko, je Logar v izjavi za medije dejal, da če s svojimi predlogi ne bodo uspešni, dopušča odprto tudi to pot.

Ocenil je še, da Slovenija svojega velika potenciala ne zna prav dobro izkoristiti. Po njegovih besedah se vedno najde administrativna ovira, ki zajezi tok kreativnosti, vse prevečkrat "eksplodira ideologija". Zdi se, da se spodbuja pot v manj in ohranja status quo, ki ustreza manjšini na račun večine, je dejal. Ocenjuje tudi, da je aktualna vlada v rekordno hitrem času izgubila zaupanje, ki ga je imela na začetku, zato je sprejemanje nujno potrebnih reform bistveno težje.

Ne strinja se sicer z besedami predsednika SDS Janeza Janše, da je Slovenija na začetku "državljanske vojne", a poudarja, da smo v težkih razmerah, aktualna politika pa se premalo zaveda, na kako pomembnem razpotju je Slovenija.

Društvo s polnim imenom Platforma Sodelujmo za prihodnost ima 12 ustanovnih članov. Poleg Logarja in danes izvoljene podpredsednice Romane Jordan so to še vodja kabineta nekdanjega predsednika Boruta Pahorja Alja Brglez, poslanka SDS Eva Irgl, profesor evropskega prava na Novi univerzi Matej Avbelj, ekonomist Igor Masten, nekdanji minister za izobraževanje iz kvote SD Jernej Pikalo, direktor Beletrine Mitja Čander, zdravnik Rok Ravnikar, gospodarstvenik Igor Hustič, nekdanji minister za digitalni razvoj iz tretje Janševe vlade Mark Boris Andrijanič in podjetnik Mirko Požar.

Jordanovo veseli, da so naredili naslednji naslednji korak k bolj pluralni slovenski družbi, ki bo gojila in skrbela za strpen in spoštljiv dialog, družbi, ki ne bo le pripravljena sprejemati raznolikosti, ampak jo bo spodbujala. "Le na tak način smo lahko ustvarjalni, inovativni, najdemo cilje, ki so skupni," je dejala.

Povezovanje in sodelovanje v okviru kulturnega dialoga kot ključno za Slovenijo vidita tudi Brglezova in Irglova. Glede članstva v morebitni Logarjevi stranki sta skrivnostni, Brglezova bo o tem premislila, če bo do takšne ideje prišlo, Irglova pa odgovarja, da se bodo o tem, kaj bo čez tri leta, dogovarjali skupaj.

Pikalo, sicer nekdanji podpredsednik SD, prednost društva vidi v sodelovanju članov z različnimi vrednotami. Avbelj pa ocenjuje, da ustanovitev društva za marsikoga v državi ne bo dovolj, "za marsikoga pa bo že preveč". Po njegovem prepričanju smo v Sloveniji dosegli trenutek, ko je treba reči, da tako ne gre več naprej, saj nismo na poti, ki bi peljala v razvoj. Podobno meni tudi Ravnikar, ki je prepričan, da "izganjanje političnega nasprotnika iz arene pomeni siromašenje". Politični eliti pa po njegovih besedah manjka kilometrine za soočanje s problemi.

Predsednik SLS Marko Balažic v Logarjevem društvu vidi generacijsko priložnost za premik mentalitete od tega, kdo s kom ne bo sodeloval, k temu, kaj je mogoče skupaj narediti. V morebitni novi stranki pa vidi "dobrodošlo konkurenco". 

Sodelovanja z Logarjem na čelu stranke se nadejajo tudi v NSi. Dolgoletni član Janez Pogorelec je izrazil upanje, da so danes bili vzpostavljeni "nastavki tega, da bo na neki točki gospod Logar prevzel SDS in potem sem skoraj prepričan, da bo desnica zmagala na volitvah".

KOMENTARJI (490)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pesnitev
02. 06. 2023 10.31
JJ si želi državljanske voje; O.k. Janez, imej jo. A po drugačnih pravilih: politiki boste igrali košarko. In ti, ko športni tip z zdravim duhom v zdravem telesu, boš kapitan ekipe SDS, v njej bo s tabo vred tudi Rupar kot desno krilo skupaj z delom upokojencev, ki protestirajo proti vladi; Logar pa bo levo krilo, s tem, da bo imel na dresu velik napis: SDS, da ga ne bi kdo zamenjal. NSi pa bo center. Nasprotniki bodo sedanja vlada. Pa da vidimo. Na tvojo žalost ne bo nobene žrtve v tej državljanski vojni.
pesnitev
02. 06. 2023 10.29
JJ si želi državljanske voje; O.k. Janez, imej jo. A po drugačnih pravilih: politiki boste igrali košerko. In ti, ko športni tip z zdravim duhom v zdravem telesu, boš kapitan ekipe SDS, v njem s tabo vred tudi Rupar kot desno krilo skupaj z delom upokojencev, ki protestirajo proti vladi; Logar pa bo levo krilo, s tem, da bo imel na dresu velik napis: SDS, da ga ne bi kdo zamenjal. NSi pa bo center. Nasprotniki bodo sedanja vlada. Pa da vidimo. Na tvojo žalost ne bo nobene žrtve v tej državljanski vojni.
smuuki
01. 06. 2023 14.02
+1
Pričakovani stavek. Pobuda je dobra le avtor ideje ni ta pravi. Ko bi vsaj bil nekdo drug
jodr
01. 06. 2023 10.33
+0
Logar v anketah ne bo več najbolj priljubljen politik; levaki bodo poskrbeli za to
zibertmi
01. 06. 2023 10.15
+3
ne gre pozabiti ,da je anže še vedno predsednik sveta sds,najpomembnejšega organa stranke,ki določa njeno politiko.bil član vlade,ki je sprejemala neustavne ,nezakonite ukrepe.predstavlja se kot nekdo brez nahrbtika,če se ta odpre pa iz njega pade vsa jeza tistih ,ki so šli na volitve in glasovalo proti sds
zibertmi
01. 06. 2023 10.16
+3
in ,da se pri vseh nezakonitostih enkrat ni oglasil
Volja
01. 06. 2023 10.25
+4
ne gre pozabiti, da kot izvoljeni vidni poslanec SDS v DZ ne izkorišča možnosti tematskih razprav, torej v najvišji ustanovi, kjer se srečujejo, razrešujejo tematske zadeve s terena volivcev.
smuuki
02. 06. 2023 08.30
+2
Ne gre pozabiti, da sedaj vladajo potomci ponosnih komunistov s polnim nahrbtnikom zločinov. Pa kaj? Ena in ista mantra. Prvo delo iz osnovne dobre ideje preusmerit na posameznika nosilca ideje. Mar ni to podlo?
smuuki
02. 06. 2023 08.43
+2
Kdo sploh sme kaj predlagat? Prav bi bilo pretehtat idejo samo se pogovarjat o njej jo mogoče izboljšat nadgradit. Pa ne prvo se preveri kdo jo je predlagal nato sledi stereotip ti so pa taki. Torej ne zato ker ste taki.... čustva naprej razum na dopust. To lahko počne nesamozavesten posameznik skupina, ki sam ne zna ne zmore in se boji konkurenta. Tipično ravnanje slabičev.
Volja
03. 06. 2023 08.30
smuuki 02.06.2023, 8:43:36 Mene ne morete prepričati s kalimerovsko držo po vsem tem, kar se je "dogajalo" od prvega sklica DZ do vašega "velikega" poka. Jasno mi je, da bo ta ideološki in zamerljivi naboj se kmalu izpel tudi v poslanskih klopeh, ker tega volivci ne bomo dolgo tolerirali in tudi prenašali jahanje na tem naboju... Konkrezno: Volivci levega pola smo na volitvah natančno povedali, kaj v politiki ni dopustno in s tem pokazali vrata prejšnji vladi, in ob tem še dodatno izrekli OPOMIN pred izključitvijo iz politike vsem tistim politikom tudi z levega pola, ki so verjeli in še verjamejo, da z influencerstvom lahko nadomestijo izogibanje dodeljenim jim odgovornostim in pooblastilom. Damoklejev meč visi nad takimi politiki in si lahko "ideološko" barvajo oči kolikor hočejo in znajo.
Volja
03. 06. 2023 08.44
smuuki 02.06.2023, 8:43:36 Še to! Poslušala sem te razprave in tudi za vaše velja enako: z bodicami, z lažnim zavajanjem, prikrojevanjem resnice pri opisovanju argumentov NI PRAVI NAČIN za - kot sami pravite - "pretehtat idejo samo se pogovarjat o njej jo mogoče izboljšat nadgradit"... Volivci na vsakokratnih 🇸🇮volitvah znamo odlično izvoliti in "ločiti pleve od zrnja" in to naj bo VSEM izvoljenim v poduk. 👊
Roadkill
01. 06. 2023 09.19
+4
SDS in kultura dialoga je paradoks
jutri_pa_res
01. 06. 2023 10.33
+3
Bi rekel, da to velja bolj za levico, če pomislimo na primer na Jarčko in Kredarico...sramota, za kaj takega ni opravičila.
jodr
01. 06. 2023 10.34
-2
smuuki
02. 06. 2023 08.45
+2
Stereotip ki se ga vsak dan vsiljuje. Kako natančni so stereotipi pa vemo. Ubogi tisti, ki jih jemlje za osnovo pri sprejemanju odločitev
son?ek11
01. 06. 2023 09.13
+8
anže pa kultura dialoga???? Kako pa gre to skupaj??????
Roadkill
01. 06. 2023 09.08
+10
Če bi Logar res verjel v kulturo dialoga ali pa kar kulturo nasplošno nebi bil član SDS
metuljka
01. 06. 2023 09.10
+7
jodr
01. 06. 2023 10.35
-2
Po tvojem bi moral biti levak. Ne poznam nobenega levaka, ki bi bil kulturen v dialogu, še manj pa v monologu.
falconficko
01. 06. 2023 13.52
-1
Kaj se tem misliš kulturen v dialogu kaj bi po tvojem morali biti kulturniki in predstavljati umetnino?Kakšno ta pru jo j treba nardit.
son?ek11
01. 06. 2023 09.00
+8
Ja, mi je pa zanimivo, kako ga irglca gleda!!! Zelooo zanimivo!!j Jaz se se tudi sprašujem, kaj vidi na njem???????
metuljka
01. 06. 2023 09.13
+4
pesnitev
02. 06. 2023 10.33
Irglca je zopet na najvišji bojni stopnji koketiranja, drugega tako ne zna!
Zrcalo
01. 06. 2023 08.54
+11
Cvetober mešalcev megle!
ivan z Doba
01. 06. 2023 08.46
+11
rupa in gozdni joža, recept za kvalitetno sodelovanje in spoštovanje političnih nasprotnikov.🤣🤣🤣
son?ek11
01. 06. 2023 08.43
+12
Haha, saj mu janez ne bo dovolil imeti stranko!! Razni cmerarji, avblji, maneken. ...se bodo pa naveličali čakati in bodo šli!! Je pa danes rekla ena, ki je sedela z njim v poslanski klopi, kako je tip razdiralen!!!
nnanna
01. 06. 2023 08.22
+15
ali je rupar že pristopil?
nnanna
01. 06. 2023 08.22
+8
ali je rupar že pristopil?
pesnitev
01. 06. 2023 08.06
+12
Dialog, blabla , raje kaj delajte. Janšev oproda tlakuje pot svojemu velikemu bosu. Irgla pa naj že neha igrati manekenko, skoraj je porinila Logarja izza sebe, samo da bi se jo videlo na sliki! Ima pa Golob žensko kvoto, ki je poleg lepe zunanjosti tudi dobre pameti, izobrazbe in kulture.
punkracij
01. 06. 2023 08.02
+9
Res je pomemben dialog je pa tudi res,da sem na fotkah videl kar nekaj ljudi,ki se drenjajo okoli bivšega predsedniškega kandidata in vprašanje je,če nimajo fig v zepu.
ivan z Doba
31. 05. 2023 21.40
+15
Sektaši in nekultura dialoga! Če bi gozdni joža izstopil iz sekte bi mu mogoče kdo še nasedel, tako pa ostaja "mini me" in oproda ćelavca!
ivan z Doba
31. 05. 2023 21.42
+13
O nekulturi rovtarjev se lahko vsakodnevno prepričamo na različnih portalih! To je volilna baza gozdnega jože in ćelavca. Smrt janšizmu!
jutri_pa_res
01. 06. 2023 10.38
+1
Ubogi Ivan, ti si pa res vse pobrkal, če misliš, da izrazi 'rovtarji, ćelavec, oproda, smrt janšizmu' pomenijo kulturni dialog.
Prokleta Zima
31. 05. 2023 21.22
-14
Program levakov, ki to v resnici sploh niso, je 30-letno nabijanje čez Janšo in pri tem ne pozabijo omeniti, da ima samo 18-procentno podporo. Imejte se vsaj malo radi.
metuljka
01. 06. 2023 08.52
+8
Je edini 32 let v sistemu. Zato nabijamo čez njega, ker nam gre večini na bruhanje, ko ga poslušamo , v dejanjih je pa samo kraja . Je toksičen ze 32 let
Špinača
31. 05. 2023 21.20
+9
verjamem v kulturo kdo da več!? imaš priložnost, sem se prost. 🤣🤣
ivan z Doba
31. 05. 2023 21.41
+15
Tako nekako gozdni joža razmišlja, le da z navodili ćelavega mentorja.
Bombardirc
31. 05. 2023 21.12
+14
Jajotov pajacek si domišlja da je politik?