Slovenija

500.000 evrov za oglaševanje v medijih blizu SDS v zameno za koncesije?

Ljubljana, 06. 11. 2023 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Posamezna gradbena podjetja so v zameno za koncesije za čiščenje vodotokov nakazovala denar medijem blizu SDS, kažejo ugotovitve vmesnega poročila preiskovalne komisije DZ o sumih nezakonitega financiranja političnih strank. Denar naj bi nakazovale preko oglaševalskih pogodb, v skupni višini 500.000 evrov. Te pa naj bi bile sklenjene v času, ko so ta ista podjetja pridobivala koncesije za upravljanje in čiščenje vodotokov.

Več gospodarskih družb naj bi namreč v zameno za pridobitev koncesije za urejanje vodotokov prek lastniško povezanih družb financirale medije, povezane s člani ali simpatizerji danes največje opozicijske stranke SDS, izhaja iz vmesnega poročila preiskovalne komisije Državnega zbora o sumih nezakonitega financiranja političnih strank. Ta podjetja naj bi plačevala oglaševanje, ker pa naj bi višina njihovih rednih nakazil močno presegala cene oglaševanja na medijskem trgu, se poraja sum, da je šlo za plačevanje fiktivnih storitev. "Omenjene oglaševalske pogodbe v skupni višini 500.000 evrov pa so bile sklenjene v času, ko so omenjena gradbena podjetja s strani ministrstva za okolje, ki ga je takrat vodil Andrej Vizjak, pridobila koncesije za upravljanje in čiščenje vodotokov," piše v poročilu.

Denar
Denar FOTO: Shutterstock

"Sumi, ki so se porodili v preiskavi, so šli v smer, da so gradbena podjetja ali za pridobitev poslov ali pa širitev v preteklosti že pridobljenih koncesij sklepala fiktivne oglaševalske pogodbe z vsaj dvema, tremi podjetji, ki so tudi predmet parlamentarne preiskave," je danes pojasnila Mojca Šetinc Pašek. Po njenih besedah sicer dokumentacija, ki so jo pridobili, še ni popolna, zato dodatna pojasnila zahtevajo tudi od nekaterih pristojnih organov in institucij.

V SDS omenjenih očitkov danes niso želeli komentirati. Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na to temo dejala le, da so "te zadeve v teh trenutkih nekoliko smešne". Slovenija se po njenih besedah sooča z velikimi izzivi, od migracij, poplav do odhodov ministrov. "Problemi so veliko večji od financiranja določenih časnikov oziroma medijev," je prepričana.

Člani preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, so sicer prav danes na za javnost zaprti seji obravnavali vmesno poročilo o delu komisije. Več o tem bodo javnosti pojasnili na torkovi novinarski konferenci.

Mojca Pašek Šetinc
Mojca Pašek Šetinc FOTO: POP TV

V vmesnem poročilu preiskovalna komisija DZ med drugim ugotavlja, da gre v primeru podjetij NovaTV24.si, Nova hiša, Nova obzorja in Geopolar Zaščite, ki so jih vključili v preiskavo, za "politični in poslovno-finančni projekt stranke SDS". Na podlagi izjav virov, prič in dokumentacije pa komisija sklepa, da omenjena podjetja delujejo kot obvodni računi SDS.

Način vstopa madžarskega kapitala v obravnavana podjetja kaže tudi na poslovne in politične interese Madžarske, predvsem interese madžarskega premierja Viktorja Orbana in njegovih najožjih političnih sodelavcev, navaja poročilo. Na podlagi pridobljene dokumentacije preiskovalna komisija DZ ugotavlja, da ima Madžarska očitno interes za prevzem oziroma obvladovanje nekaterih pomembnih gospodarskih panog v Sloveniji, in sicer bančništva, turizma, energetike, trgovine, logistike in infrastrukture ter da gre pri tem tudi za osebne interese posameznikov iz najožjega Orbanovega kroga.

Preiskovalno komisijo DZ za zdaj še vodi poslanka Svobode Šetinc Paškova, ki pa so jo pred 14 dnevi iz stranke izključili. Dan za tem je vodja poslanske skupine največje vladne stranke Borut Sajovic dejal, da bo razmislil o njeni zamenjavi na čelu komisije. Kot je danes dejala Šetinc Paškova, pa, kot ji je znano, trenutno že teče postopek za njeno razrešitev s tega mesta. Po poslovniku DZ ga mora najprej obravnavati mandatno-volilna komisija DZ, nato se bo s tem seznanil še DZ.

Šetinc Paškova sicer za zdaj ostaja poslanka Svobode, tudi zato, ker ji takšna "formalna pozicija" omogoča strokovno pomoč pri poslanskem delu, je pojasnila. Bo pa še razmislila, kako bo delovala v prihodnje. "Možnosti je več, tudi to, da uberem samostojno poslansko pot," pravi.

Burnega dogajanja v zadnjih tednih tako v Svobodi kot koaliciji podrobneje ne komentira, saj da je vse, kar je imela za povedati, povedala v nedavnem intervjuju za Dnevnik. V slednjem je očitke stranke na njen račun označila za izmišljene. Po njenih besedah so jo v Svobodi označili za izdajalko, ki nosi interne in lažne informacije medijem in tako ruši ugled in enotnost stranke. Šetinc Paškova je sicer za Dnevnik poudarila še, da je bila tista, ki je ves čas opozarjala na napake ter zato prišla v navzkrižje z mnogimi, niti ne toliko s prvakom stranke in premierjem Robertom Golobom, temveč z generalno sekretarko stranke Vesno Vuković, ki da je "glavni motor vsega tega dogajanja z Gibanjem Svoboda".

"To je bil moj javni zagovor na javno blatenje mojega dobrega imena, na javne insinuacije ob izključitvi iz stranke," je danes še komentirala aktualno politično dogajanje v največji vladni stranki.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
27. 11. 2023 11.06
+1
Po besedah Ane Bah Žibart je poučen nauk , kradi na veliko , potem pa čakaj, da nastanejo problemi države in pozornost se bo usmerila na rešitev teh in ne bo imela časa za loviti strankarske tatove oziroma stranko . Do sedaj , jim to kar dobro uspeva. Koliko kriminalnih ovir so že preskočili , oziroma , ovireso odstrani kar sami, tek na dolge proge.
apodgra
27. 11. 2023 10.54
+1
Skoraj ne "morem" verjeti, da je stranka SDS s največjim" poštenjakom " ( beri socializirano lisico) na svetu zmožna početi tako mazana početja . Vsi drugi so nepošteni in kriminalci , nam se kaj takega ne more zgoditi,. Če odmislimo demenco , se je to pri njih zgodilo prevečkrat, matematično niz zaporedij , povprečnim rezultatom -sodobni tatovi državne blagajne.
Ante Prima
25. 11. 2023 21.07
Sprašujem se kdaj bodo parlamentarne stranke začele s kampanjo odstranjevanja raznih "jumbo" panojev, ki so posejani na vseh vogalih, vrtički in v veliko primerih neregularno s področja prometne varnosti. Verjetno nikoli, ker, kdor bo raziskal ponudnike, bo ugotovil, da so "zlizani" z največjimi strankami in nenazadnje, vse stranke ob volitvah in raznih referendumih dobivajo reklamni prostor "po ugodni ceni". NVOji pa modro molčijo ob svojevrstnim onesnaženja prostora ,podobnem tistemu na Balkanu ali v arabskih državah
JanezNovakJohn
19. 11. 2023 09.58
+1
Ali ni mogoče to noro korupcijo že enkrat usteviti. Kazni za korupcijo so mnogo, mnogo prenizke.
Ibržnik
11. 11. 2023 08.24
+1
No in sedaj bomo izvedeli, kam je šel denar za urejanje vodotokov; tudi za Savinjo in pritoke, ki so 4.8.23 razdejali Savinjsko dolino! Janša pa oškodovancem (beri samo simpatizerjem SDS) deli hladilnike in frajtonarice!!!
Paskakvali
07. 11. 2023 10.05
+2
Hehe.........zakaj nismo presenečeni......pa to......
metuljka
07. 11. 2023 09.20
+5
SDS je edina stranka, ki gre v Prijedor k 32 letni uslužbenki Đuđički po 450.000 evrov "kredita" ... za to sta samo Snežič in Janša tako brihtna .. pa Janez ne ve, od kje mu 32.000 evrov na TR, pa ne ve, kako je z gotovino kupil od hiše do VolvO, ko pride na oblast, pa ne ve za Ustavo in zakone ...
kita 1111
07. 11. 2023 09.02
-12
levičarji ali je že bila izplačana socialna
metuljka
07. 11. 2023 09.15
+8
ne, nam jo je Janez pokradel ! Mimo SDS-a ne prideš z celo denarnico
Jožica55
07. 11. 2023 08.29
+7
V kleti še niso prejeli listkov in navodil zato se še nič ne oglašajo !!!! Saj bo kletni, saj bo !!!!
mackon08
07. 11. 2023 08.25
+7
Z zakonom prepovedati stranko SDS in članom prepoved v katerikoli stranki.
Kollerik
07. 11. 2023 08.15
+6
Jožica55
07. 11. 2023 08.14
+13
Pa ne že spet SDS, ne moreš verjeti !!!!!😂😂
Ici
06. 11. 2023 21.59
-11
Zanimivo, da niste pisali o 3,5 mio evrov, ki vam jih je v predvolilni kampaniji nakazal Golob.
Jožajoža
06. 11. 2023 21.08
+7
pa kaki sum.tam,kjer je pri poslu zraven janšist ,je provizija 39%
iskriv
06. 11. 2023 20.22
+18
Tako kot zakon o gradnjah ob vodotokih , ki ga je izdalo Vizjakovo ministrstvo , tako so podeljevanja koncesij za čiščenje vodotokov dana s strani Vizjakovega ministrstva pod pogojem malo tebi malo meni oziroma SDS- u in potem , ko so razkriti pa takoj preobračanje pozornosti drugam , kot je to na novinarski konferenci počela Anja Bah Žibert SDS . Od vseh , ki jim SDS omogoči zaslužek želi imeti določen odstotek , tako vsaj izgleda glede na ugotovitve parlamentarne preiskovalne komisije za preiskavo financiranja strank .
zibertmi
06. 11. 2023 19.52
+6
za poslanko sds je to odvaračanje pozornosti in sedanjih težav zaradi poplav,ja kdo bi pa lahko,če bi vestno opravljal delo pri vzdrževanju teh vodotokov lahko preprečil tako veliko škodo
cakra
06. 11. 2023 19.40
-7
Danes bi bilo potrebno razgaliti kako je P.V. kontroliral telefone svojim poslancem. Podobno se je dogajalo v Fašizmu in trdem Komunizmu.
Slavko BabIč
06. 11. 2023 18.46
+5
Janšo zapret, Holoba pa ne izvolit na naslednjih volitvah! Se strinjate sfečkarji? win-win situacija!
lokson
06. 11. 2023 18.44
-13
Pa kaj bodo levajzarji vdrževali reke. Tole ni ravno res, ker so 4 glavni koncesionarju za urejanje vodotokov v lasti kaga že??? Pa kako si nekdo predstavlja vso to plitkost. Mojca je dobesedno obsedena in če bi se spustila v vsa ostala oglaševanja, za katere gre milijone. Kaj pa potem mediji, z tisočimi reklamami s katerimi nas filajo. Kaj to je zastonj, ali kako. Dam reklamo na POP in za to plačam v prime času veliko denarja. Kaj me bo Mojca obtožila, da financiram Čeha, kateri je lastnik POPA. Samo da se piše. Dnevnik in Delo sta čigava. Oglaševanje v teh časnikih pomeni prikrito financiranje koga?? Ma niste resni, s tem lovom na čarovnice. Vsaka firma, si poskusi izboriti prostor pod soncem. Kam in komu bom dal denar za reklamo, pa nikogar ne briga.
Slavko BabIč
06. 11. 2023 18.44
+10
Jej, jej, Paškova dregnila si v žerjavico!