Slovenija

Zbiranje podpisov za referendum o noveli Zakona o nalezljivih boleznih

Ljubljana, 11. 07. 2022 19.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vodstvo državnega zbora je za začetek zbiranja podpisov za razpis referenduma o noveli Zakona o nalezljivih boleznih določilo 1. september. Obe pobudi za izvedbo zakonodajnega referenduma, ki sta v preteklem tednu romali v državni zbor, izpolnjujeta zahtevane zakonske pogoje. 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov se bo iztekel 5. oktobra, izhaja iz spletne strani DZ.

Predstavniki t. i. ljudske koalicije so pretekli torek v državni zbor z zadostnim številom podpisov vložili pobudo za razpis referenduma o nedavno sprejeti noveli Zakona o nalezljivih boleznih, v sredo so to storili še predstavniki gibanja Osveščeni prebivalci Slovenije. Ker pa sta bili zoper isti zakon vloženi dve referendumski pobudi, ki izpolnjujeta predpisane zakonske pogoje, bo koledarski rok za zbiranje podpisov za obe pobudi enak.

V skladu z ustaljeno prakso bo pred začetkom roka za zbiranje podpisov volivcev, ki so ga določili za 1. september, sklican tudi sestanek predstavnikov pobudnika, strokovnih služb ministrstva za notranje zadeve, ministrstva za javno upravo in DZ glede same izvedbe zbiranja podpisov. Ker gre za istovrstni pobudi o isti noveli zakona, bo tako za oba postopka sklican skupni sestanek.

Začetek zbiranja podpisov bo 1. septembra.
Začetek zbiranja podpisov bo 1. septembra. FOTO: Shutterstock

Za razpis referenduma bodo sicer pobudniki morali v 35 dneh zbrati 40.000 podpisov. Rok se bo iztekel 5. oktobra. Referendumska zakonodaja namreč določa, da če koledarski rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev, pade v čas med 15. julijem in 31. avgustom, predsednik državnega zbora določi rok, ki začne teči 1. septembra. Po izteku tega roka za zbiranje podpisov ima pobudnik sedem dni za vložitev s podpisi podprte zahteve. Če je ta popolna, ima nato še DZ sedem dni časa, da z odlokom razpiše referendum.

Državni zbor bo ob morebitnih izpolnjenih zakonskih pogojih glede na več istovrstnih postopkov o istem predlogu zakona v danem primeru referendum razpisal na prvo vloženo zahtevo, postopek v zvezi z drugo pa štel za zaključenega.

Če bi pobudnikom uspelo zbrati zadostno število podpisov za razpis referenduma in bi z referendumsko pobudo uspeli, bi sicer to pomenilo, da državni zbor v skladu z zakonodajo eno leto po razglasitvi odločitve na referendumu ne bi smel sprejeti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivcev. Tako bi v veljavi najverjetneje ostal trenutni zakon o nalezljivih boleznih, ki pa je, glede na ugotovitev ustavnega sodišča, v neskladju z ustavo.

Ustavno sodišče je namreč junija lani ugotovilo, da je del zakona o nalezljivih boleznih, ki pooblašča vlado, da prepove oziroma omeji gibanje in zbiranje, v neskladju z ustavo. Posledično so bili neustavni tudi epidemiološki vladni odloki v delu, v katerem so bili sprejeti na tej podlagi. Ustavno sodišče je zato DZ naložilo, da mora neskladje odpraviti v dveh mesecih, česar pa DZ za zdaj še ni storil.

Novela, ki jo je nedavno sprejel državni zbor, sicer strožje kot doslej omejuje vlado pri vseh tistih ukrepih, ki bi lahko posegali v osnovne pravice posameznika. DZ se bo sprva seznanjal z morebitnimi vladnimi epidemičnimi ukrepi, pri podaljševanju ukrepov nad 30, 60 ali 90 dni pa bo o njih tudi glasoval.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MUNGATUMBA
11. 07. 2022 20.44
+3
Kje oddam podpis !?
Benkooo
11. 07. 2022 20.00
+8
Naj se samo covid izvzame iz prve kategorije nalezljivih bolezni! In nebo več problema.
Barum barum
11. 07. 2022 19.50
+4
Referendum za prepoved uvedbe korone,da se prepove vladi uvajati njihovo korono.
Julijann
11. 07. 2022 19.40
+5
Halo, kje ste vsi " levi", ki ste se jezili nad opozicijsko stranko, ki je napovedala referendum?? Opozicija je vedno manjšina in kot taki ji preostane le najvišja demokratična oblika, referendum, da ljudje potrdijo je nekaj res potrebno ali ni. Sicer pa, a ni Golob lepo dejal, da prisilnega cepljenja ne bo, da bo vse na izi. Mu predlagalci ne verjamejo, ne zaupajo?
silvo.uzmah
11. 07. 2022 19.32
+0
Na ta referendum zagotovo ne gre v kolikor bo, nesmiselno zapravljanje državnega denarja. Ko se je šlo za nakup orožja je bil vik in krik, ob zapravljanju denarja za referendum so pa vsi tiho. Nihče ne govori koliko to stane. Ali pa predlagatelji referenduma naj sami financirajo nastale stroške.
MUNGATUMBA
11. 07. 2022 20.45
+2
Samo- financiranje - jok brate odpade- ker se krade- naj gre pa še to zraven