Slovenija

Zbiranje podpisov za trgovski referendum

Ljubljana, 28. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
E.Ž./STA
Komentarji
0

Danes začenja teči rok za zbiranje podpisov v podporo zahtevi za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma o obratovalnem času prodajaln. Če bo Sindikatu delavcev trgovine uspelo zbrati potrebnih 40 tisoč podpisov, se bomo najverjetneje septembra na referendumu odločali ali naj bodo prodajalne, razen izjem, odprte do največ 10 nedelj v letu.

Sindikat delavcev trgovine Slovenije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije namerava prvih štirinajst dni podpise zbirati predvsem med svojimi člani, kasneje pa tudi pred upravnimi enotami.

Trgovina
Trgovina FOTO: POP TV

Kot je v torek pojasnil predsednik sindikata Franci Lavrač, bodo podpise podpore zbirali dvoplastno, in sicer bodo obrazci na voljo na upravnih enotah, hkrati pa jih bodo delili tudi predstavnikom sindikata po Sloveniji. Slednji jih bodo razdelili po trgovinah oz. podjetjih, zaposleni pa jih bodo šli podpisati na upravno enoto in jih nato vrnili sindikatu. V sindikatu se namreč po Lavračevih besedah bojijo, da kdo na upravnih enotah ne bi "sabotiral" njihovih obrazcev.

V dejavnosti trgovine je zaposlenih 100.000 delavcev, če prištejemo še člane njihovih družin, je to okoli 600.000 ljudi. "Če bo referendum podprl le vsak deseti, že imamo 60.000 podpisov, potrebujemo pa jih 40.000," je poudaril Lavrač. Povedal je še, da bo zbiranje podpisov potekalo pod geslom "Nedelja je dan za tedenski počitek".

Kot je znano, je predsednik državnega zbora Borut Pahor rok za začetek zbiranja podpisov določil minuli petek, potem ko se je seznanil z odločitvijo ustavnega sodišča, da referendumsko vprašanje ni v nasprotju z ustavo. Sindikat lahko podpise zbira do 7. julija, referendum pa bi lahko bil razpisan septembra.

Referendumsko vprašanje, ki torej po mnenju ustavnega sodišča ni sporno, se glasi: "Ali ste za to, da se v predlogu zakona o spremembi zakona o trgovini določi, da so prodajalne za nujne življenjske artikle odprte največ do 10 nedelj v letu, razen bencinskih servisov, prodajaln v bolnišnicah, hotelih, na letališčih, mejnih prehodih ter železniških in avtobusnih postajah, z omejeno površino, ki so lahko odprte brez omejitev?".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3