Slovenija

Žbogar namesto Malovrha: za Pirc Musarjevo odločitev 'najmanj nenavadna'

New York, 20. 09. 2023 20.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zgodba o napotitvi posebne misije oziroma odposlanca Slovenije za članstvo v Varnostnem svetu ZN za obdobje 2024–2025 je končana, je slovenskim dopisnikom v New Yorku ob robu zasedanja 78. Generalne skupščine ZN povedala zunanja ministrica Tanja Fajon. Zagotovila je, da bo imela Slovenija v New Yorku najboljše diplomate. Predsednica Nataša Pirc Musar je odločitev vlade ocenila za nenavadno. "Za vse ostalo boste morali vprašati predsednika vlade," je dejala.

Slovenska vlada je sklenila, da za vodenje ekipe v Varnostnem svetu ZN imenuje posebnega predstavnika nekdanjega zunanjega ministra Samuela Žbogarja, veleposlanik pri ZN Boštjan Malovrh pa ostaja na položaju in bo vodil delo slovenske misije v Generalni skupščini in Gospodarskem in socialnem svetu ZN (Ecosoc).

Slovenija je članica Ecosoca v obdobju 2023–2025, v Varnostni svet je bila izvoljena letos, pred nastopom mandata 1. januarja pa s 1. oktobrom začenja tako imenovano pripravljalno obdobje. Žbogar je povedal, da bo vse slovenske diplomate v New Yorku formalno vodil Malovrh.

Predsednica Nataša Pirc Musar je odločitev vlade v pogovoru za slovenske dopisnike ocenila za nenavadno. "Za vse ostalo boste morali vprašati predsednika vlade," je dejala in na vprašanje, ali mu je sama povedala svoje mnenje, odgovorila pritrdilno.

"Ne bi rekla, da gre za nek poseben format, ker so to imele že tudi nekatere druge države. Zame je zgodba tu končana. Imamo veliko dobrih diplomatov, veleposlanik Samuel Žbogar, ki bo s 1. oktobrom predstavljal Slovenijo v Varnostnem svetu, je zelo izkušen diplomat in ima izkušnjo iz New Yorka, tako da lahko rečem, da imamo tu res najboljše diplomate, kar jih lahko imamo," je izjavila zunanja ministrica Tanja Fajon. Dodala je, da bo ekipa v New Yorku štela 30 ljudi, bistveno manjša Malta pa jih ima na primer 50.

Takole je Tanja Fajon z ekipo slavila, ko je Slovenija dobila mesto nestalne članice Varnostnega sveta.
Takole je Tanja Fajon z ekipo slavila, ko je Slovenija dobila mesto nestalne članice Varnostnega sveta. FOTO: Twitter

Na vprašanje o odločitvi za posebno misijo glede na prejšnje izjave, da je veleposlanik Malovrh uspešno vodil kampanjo za izvolitev v Varnostni svet, je ministrica odgovorila, da je nadaljnja razprava nepotrebna. "Zame je zgodba res končana. Mi že delamo polno z novo, opolnomočeno ekipo in se ukvarjamo z vsebino. Vlada se je odločila, predsednica je s tem soglašala, tudi jaz in ministrstvo," je dejala.

"Na ekipi je, da bo dobro sodelovala v interesu Slovenije. Predvsem me zanima, kako bomo vodili politike, kjer bo imela Slovenija proaktivno, samozavestno držo. Naslavljali bomo globalne izzive in danes se mi zdi popolnoma neprimerno ugotavljati, kdo morajo biti najboljši ljudje," je še dejala. Zagotovila je, da je v New Yorku nihče ne sprašuje, kdo bo predstavljal Slovenijo, in se ne ukvarja z imeni.

Ministrica bo sama bdela nad delom diplomatov v New Yorku in delom posebne projektne skupine v Ljubljani, ker gre po njenih besedah za interes Slovenije. "Gre za privilegij, za priložnost in mislim vključevati tudi strokovno, akademsko in civilno javnost ter obveščati vlado in parlament," je dejala in zagotovila, da zaradi takšne ureditve ne bo posebnih dodatnih stroškov.

Žbogar je razložil, da Slovenija v času, ko je prejšnja vlada izbirala veleposlanika, še ni kandidirala za Varnostni svet ZN. "Večina držav kandidira leta prej in potem prilagaja imenovanje veleposlanikov v ZN, pri nas pa tega ni bilo. Je pa sedanja vlada, ki hoče prispevati k miru in varnosti in reševanju kriz po svetu, upravičeno presodila, kdo bi lahko izpolnil ta pričakovanja," je dejal Žbogar.

Zavrnil je mnenja, da gre za nezaupnico veleposlaniku Malovrhu. "Ministrica je dobro povedala, da je veleposlanik odigral svojo vlogo v času kampanje, kot smo jo tudi vsi ostali in najbolj sama ministrica. Je pa verjetno primeren razmislek o tem, kdo lahko najbolje zastopa Slovenijo v Varnostnem svetu, da bo izkoristila ti dve leti, in meni je v čast, da je vlada presodila, da sem to lahko jaz s svojimi izkušnjami, ki so malce večje, kot so izkušnje veleposlanika Malovrha," je dejal Žbogar.

Na vprašanje o tem, da je predsednica odločitev o posebni misiji označila za nenavadno, je Žbogar odgovoril, da je bila nenavadna sama kandidatura Slovenije.

"Države kandidirajo več let vnaprej in temu prilagajajo tudi imenovanje veleposlanikov. V našem primeru ni bilo tako in to ni edini primer, da je država zamenjala veleposlanika v Varnostnem svetu. Običajno zamenjajo stalnega predstavnika. Glede na to, da je veleposlanik Malovrh zelo korektno in dobro opravil svojo nalogo, vlada med kampanjo ni želela zamenjati veleposlanika, ampak je za vlogo v Varnostnem svetu želela posebnega človeka," je povedal Žbogar in dodal, da je nad izbiro počaščen.

Razložil je, da bo delo jasno razdeljeno. Sam bo pokrival Varnostni svet, Malovrh Generalno skupščino in Ecosoc ter ostalo. Vsak od diplomatov misije bo imel svoj dosje tudi za Varnostni svet, ker si tega po Žbogarjevih besedah vsi želijo. "Mislim, da tu ne bo nekih problemov in bomo imeli isto ekipo, ki bo delala prioritetno v Varnostnem svetu, hkrati pa tudi pokrivala zadeve v Generalni skupščini," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ho Chi Joža
08. 12. 2023 21.12
Za Musarjevo tudi Murko ni nenavaden.
rovte
21. 09. 2023 15.00
Gnoji, kaj se bojo še spomnili ali mora tudi Žbogar malo napisati žepe!
jodr
21. 09. 2023 13.07
+2
Daleč je prilezel tale sluzavi Žbogar.
slohren
21. 09. 2023 10.08
-3
Ni važno kdo je ker itak noben iz nobene države nikoli ne izpostavi bistva, zakaj nobeden ni pozval oziroma zahteval pojasnila od Zelenskega kaj je mislil prejšnji teden ko je opozarjal, da bi bilo slabo za Evropo če bo nehala podpirat Ukrajino, ker bi posledično begunci preplavili Evropo, tisti ki so pa v evropi pa ne ve kako se bodo odzvali. Je bil sploh bilo kakšen odziv na tak govor, razen, Madžarske, Poljske, Slovaške.!?
borjac
21. 09. 2023 10.03
-1
Predsednica Musarjeva , ti pa res znaš poenotiti Slovenijo, še eni dve taki izjavi pa bo zagorelo, ti Musarjeva pa si kot tisti Piromani ki zažgejo šibico, in iz tega nastane požar, oni pa se potem skrivajo v vogalu, češ jaz nisem prav nič kriva, ali pa si tudi ti lačna Oblasti, zaposlitev Bobnarjeve v svoji svetovalski skupini, Bobnarjeva preko svojih ljudi v Policiji dela razdore in se praktično bori za oblast, Lindav pa taki podobni, saj za oblast v Policiji se borijo tudi Minister za notranje zadeve, ampak on je v Vladi, ne vem pa kaj se ima Predsednica Slovenije vtikati v Policijo.
medusa
21. 09. 2023 09.46
-4
To je samo dobro za nas saj smo tako povezani z večjimi in močnejšimi zaveznicami ,ki nas bodo ubranile pred sovražnimi napadi . SUPER!!!
brabusednet
21. 09. 2023 09.05
+11
Upam da pride ptičja gripa na to perjad skorumpirano.
Uškakola
21. 09. 2023 09.01
+6
Je tam ali ga Pa ni koristi kot od pasjega dreka na potopljeni Španski Galeji. AMEN. Pa naj še kdo reče, da komunizem in partizanščina ni bolezen. Z roko v roko je to propad za državo Jugoslavija je že šla po gobe, Slovenija je pa na poti tja.
wsharky
21. 09. 2023 08.43
+15
je morala naša tovarišica Tanja njenemu prijatelju zrihtat službo
jodr
21. 09. 2023 08.31
+12
Slovenski zunanji politiki lahko rečemo kurja politika.
slovenka62
20. 09. 2023 21.39
+17
Kako to denar zapravljajo za nič.Res katastrofa od telih komunistov.
STOP
20. 09. 2023 21.37
+13
medvescak
20. 09. 2023 21.31
+24
Sramota! Boštjan je vse speljal, tako kot on zna, kar Žbogar nikoli ne bi . Barabija brez primere. Fuj Fajonka, sram te bodi.
Arguss
20. 09. 2023 21.31
+13
In povedala je.Kaj že.
MojsterSplinter
20. 09. 2023 21.17
-3
Žbogar je Pahorjev človek. Pahor je Janšin človek. Janša je samosvoj človek.
ZDENKO 1
20. 09. 2023 21.16
+26
Vsi domov, ne rabimo vas tam. Bo več za poplavljence.
damko 1
20. 09. 2023 21.13
+32
Zapravljanje denarja...
Anion6anion
20. 09. 2023 21.12
+34
Fajonka to je strel v koleno.
ZDENKO 1
20. 09. 2023 21.16
+22
Roadkill
20. 09. 2023 21.41
+2
Delavec_Slo
20. 09. 2023 21.04
+22
Ne razumem, toliko opevajo onesnaževanje, ogljični odtis, otroci so lahko bli 2 leti preko zooma, tile pa ne morejo bit-no za razmislek!
jodr
20. 09. 2023 21.02
+29
Nesposobni in jeguljavi Žbogar se je zopet uvalil nekam, kjer mu ni mesta.