Slovenija

Zbornica pozdravila predlog novele stanovanjskega zakona

Ljubljana, 08. 01. 2021 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zbornica za poslovanje z nepremičninami podpira predlog novele stanovanjskega zakona. Pričakovala je sicer še druge spremembe na področju najemnih razmerij in upravljanja, a se zaveda, da je treba predlagane spremembe uveljaviti čim prej. Potem pa pričakuje začetek strokovne razprave za pripravo celovite reforme stanovanjskega zakona.

"V Zbornici za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije smo na potrebo po uveljavitvi nekaterih sprememb opozarjali že dolgo, zadnji dve leti pa smo pristojnemu ministrstvu večkrat posredovali tudi konkreten predlog sprememb," so danes, potem ko je vlada v četrtek potrdila predlog novele stanovanjskega zakona, sporočili z zbornice.

Na področju najemnih razmerij predlog po njihovem vsebuje nekatere rešitve, ki bodo bistveno pripomogle k izvajanju stanovanjske politike v Sloveniji. Med temi so izpostavili uskladitev vrednosti točke za izračun neprofitne najemnine, ki se ni uskladila že 13 let. "To je tudi eden od najpomembnejših razlogov za upadanje števila javnih najemnih stanovanj v zadnjih 10 letih," so ocenili.

"Zadovoljni smo tudi, da je ministrstvo sprejelo našo pobudo za povišanje zgornje meje subvencij za najemnino, s čimer bo država preprečila, da bi breme uskladitve neprofitnih najemnin nosili socialno najšibkejši," so navedli.

Pomembna pridobitev je uvedba javne najemne službe, ki bi prav tako morala prispevati k lažji dostopnosti do najemnih stanovanj, so dodali. "Čeprav sprejeti predlog zakona v tem delu našim predlogom ne sledi v celoti, velja pozdraviti uvedbo rešitve, ki v nekaterih evropskih državah pomembno prispeva k reševanju stanovanjske problematike," so menili.

V zbornici so izpostaviti predvideno zvišanje omejitev zadolževanja stanovanjskih skladov, kar bo prispevalo predvsem h kratkoročnemu zagotavljanju sredstev za stanovanjsko gradnjo in s tem h krepitvi javnega najemnega fonda. "K lažjemu zagotavljanju stanovanj bo pripomogla tudi predkupna pravica Stanovanjskega sklada RS za občinska zemljišča, namenjena stanovanjski gradnji," so ocenili.

Predlog po njihovem prinaša pomembne rešitve na področju upravljanja večstanovanjskih stavb. "Tu pozdravljamo nižanje potrebnih soglasij za sprejemanje nekaterih pomembnih odločitev etažnih lastnikov," so poudarili ter povzeli, da pomembno novost predstavlja tudi uvajanje možnosti elektronskega odločanja etažnih lastnikov, kar se je še posebej izpostavilo v času epidemije.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.