Slovenija

Preusmeritev v ZD Fužine: 'Situacija je zahtevna, zato vse paciente prosim za solidarnost'

Ljubljana, 01. 12. 2022 19.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Strokovna direktorica ZD Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič in predstojnik enote ZD Moste-Polje Igor Krunić sta pojasnila, da je preusmeritev zdravstvenega varstva odraslih iz ZD Polje v ZD Fužine zgolj začasne narave in se enota ZD Polje ne zapira. Po trenutnih pričakovanjih naj bi pacienti iz ZD Polje hodili v ZD Fužine do konca leta, tja so preusmerili okoli 11.000 pacientov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Težave zaradi pomanjkanja zdravnikov
    02:51
    Iz 24UR ZVEČER: Težave zaradi pomanjkanja zdravnikov
  • Iz 24UR: Pacienti iz ZD Polje v ZD Fužine
    03:25
    Iz 24UR: Pacienti iz ZD Polje v ZD Fužine

 

Strokovna direktorica ZD Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič je uvodoma pojasnila, da so začasno, do konca meseca decembra, zdravstveno varstvo odraslih preusmerili iz ZD Polje v ZD Fužine, pojasnila pa je, da se enota ZD Polje ne zapira, saj v njej ostajajo vse ostale dejavnosti, ki potekajo nespremenjeno. V enoti Polje se, ob siceršnjem pomanjkanju zdravnikov zaradi odhodov in upokojitev, trenutno soočajo še z nenadnimi odsotnostmi zaradi bolezni, kar terja prilagoditev delovnih procesov na način, da lahko čim bolje poskrbijo za paciente. Ukrep združitve teh dveh zdravstvenih varstev znotraj ene enote je začasen, je poudarila in opozorila na dejstvo, da lahko vsak sistem, ki je kadrovsko podhranjen, nepredvidljiv dogodek zamaje.

Zdravstveni dom Polje
Zdravstveni dom Polje FOTO: Aljoša Kravanja

Predstojnik enote ZD Moste-Polje Igor Krunić je še enkrat poudaril, da gre za začasen ukrep preusmeritve pacientov, ki so ga morali sprejeti zelo na hitro. Pojasnil je, da je bila odločitev sprejeta pretekli teden, ko so dvema zdravnicama, ki bi se morale vrniti v službo, podaljšali bolniško odsotnost. Gre za rešitev logistične narave, pravi, saj so v ZD Fužine prostori večji, s čimer želijo tako zdravstvenim delavcem kot pacientom zagotoviti varnejšo obravnavo. Procese so ustrezno organizirali, če je potrebno organizacijo na dnevni bazi tudi spreminjajo. 

Po trenutnih pričakovanjih naj bi pacienti iz ZD Polje hodili v ZD Fužine do konca leta, tja so preusmerili okoli 11.000 pacientov. V ZD Fužine pa tamkajšnjim zdravnikom, kjer so tudi kadrovsko podhranjeni, pomagajo tudi drugi zdravniki, sobni zdravniki, upokojena zdravnica, specializanti, študenti višjih letnikov medicine, prihajajo pa tudi zdravniki iz drugih zavodov. Če bo potrebno, bodo delali tudi nadurno delo.

Kako poteka preusmeritev?

Krunić je pojasnil, da imajo zagotovljeno telefonsko triažo pacientov, skupne elektronske naslove, na katere so preusmerjeni vsi maili na katere so se pacienti naročali pri svojih zdravnikih, ki so trenutno odsotni. Na triažni točki v ZD Polje delajo sestre, ki so v neprestanem telefonskem kontaktu z zdravstveni osebjem v ZD Fužine. "Situacija je zahtevna, zato vse paciente prosim za solidarnost. Vsi bodo obravnavani, morda ne s tako dinamiko, kot bi pričakovali, ampak v skladu s triažnim postopkom," je pojasnil.

Letos v ZD Ljubljana beležijo 23 odhodov zdravnikov, večinoma zaradi preobremenitev. Za mlade zdravnike so razlogi tudi višja plača v koncesijskih ambulantah. Letos so zaposlili 12 specialistov, 14 sobnih zdravnikov, šest zdravnikov dela po drugih pogodbenih razmerjih in 17 specializantov. Imajo tudi okoli 25 študentov medicine.

Pacienti, ki so bili že naročeni in so imeli že dodeljene termine v ZD Polje, pokličejo sestre. V vsakem terminu sta dve sestri, ki opravljata triažo in poznata vse bolnike in jih ustrezno triažirata. Poleg ZD Polje in ZD Fužine, je še tretja enota ZD Moste, ki je matična hiša, kjer trenutno ni kadrovskih težav, tako da zdravnice delajo v nadurnem delu, dopoldan v Mostah, popoldan v Polju, kjer obravnavajo tako naročene kot nenaročene paciente.

V ZD Polje je vseh osem zdravnic presegalo glavarinske količnike od 20 do 80 odstotkov. Gre za hude obremenitve, je pojasnil Krunić in dodal, da imajo zdravnico s 33 let delovne dobe in so jo morali v ponedeljek poklicati z dopusta, da je lahko specialistka in se je odzvala, da pomaga svojim kolegom. "Glede na trenutno situacijo menim, da smo to odlično izpeljali, ne bomo pa to zdržali na dolgi rok," je pojasnil.

Zdravstveni dom Polje
Zdravstveni dom Polje FOTO: Aljoša Kravanja

Kako naprej?

Tako sedanjemu ministru kot generalni direktorici so v ZD Ljubljana podali predloge, večinoma sistemske narave, na katere sami nimajo vpliva, je povedala strokovna direktorica. Z reorganizacijo so sami namreč že veliko naredili, zdaj pa pričakujejo, da sistemskim predlogom vsaj prisluhnejo in naredijo časovnico, kdaj jih je možno realizirati. Bistven ukrep, ki je ukrep za reševanje problematike na nacionalni ravni, je, da se v pull potegne zdravnike po končanem strokovnem izpitu, kot obvezen del sekundariata v šest do dvanajst mesečnem obsegu kroženja, saj so to danes sobni zdravniki, s katerimi si zdaj pomagajo. Če bi bil to nek reden priliv, bi lahko toliko kadrovsko razbremenili sedanje zdravnike, da bi bil tudi interes za nove specializacije večji, je prepričana. Predlagali pa so tudi administrativne razbremenitve, ki se tičejo tako staleža, napotnic, receptov. "Predloge je možno udejanjiti, le če je volja za to," je prepričana Stegne Ignjatovičeva.

O rak rani zdravstvenega sistema v ljubljanskem ZD sta pred štirinajstimi dnevi govorila tudi ljubljanski župan Zoran Janković in zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. V ZD Ljubljana trenutno namreč primanjkuje več kot deset zdravnikov, brez osebnega zdravnika pa je več kot 15.000 ljudi. Ministrstvo in občina sta zato podpisali dogovor, ki med drugim predvideva sporazum o prenosu izvajanja nujne medicinske pomoči z ZD Ljubljana na Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana oz. da bosta nujno medicinsko pomoč ustanovi izvajali skupaj. Prav tako se bodo morali vsi družinski zdravniki koncesionarji vključevati v dežurno službo ZD Ljubljana, sicer jim bo s 1. januarjem odvzeta koncesija. Ministrstvo pa se je zavezalo, da bo olajšalo uvoz zdravnikov iz tujine, in sicer tako, da bodo skupaj s stroko določili, kje bi lahko spustili predhodno znanje slovenskega jezika in tako omogočili njihov prihod.

Sicer pa je pomanjkanje zdravnikov na primarni ravni težava po vsej državi, pa tudi po celotni Evropi. Gre za sistemsko težavo, ki jo bo treba nasloviti na ravni države oziroma celo EU.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

je še kdo pošten
02. 12. 2022 09.30
+1
reševanje zdravja po Jankovičevo... nabij parkirnino in bodo ljudje hodili manj k zdravniku. zato so okoli UKC najdražje parkirnine. (na računu parkirnine družba odkup zlata...).. tema za protikorupcijsko komisijo...
zoran pušenjak
02. 12. 2022 08.33
+4
Se vidi, da v Ljubljani vlada šerif, ki mi ni mar za ljudi. Samo pohlep
Ugovor vesti 133.člen
01. 12. 2022 20.08
+0
Še vedno je za nekatere in za vse kriv Janša. Za tiste ni pomoči, sploh v ZD Fužine ne, jo pa lahko poiščejo v neposredni bližini.
komarec
01. 12. 2022 19.55
+4
Pohlepne bogove v belem briga samo še denar, zdravje pacientov je španska vas. Ne vem kdo bo rešil ta položaj, do sedaj ni uspelo nobenemu ministru. Lahko pa bi to ljudje rešili sami.
torendo
02. 12. 2022 10.42
+1
Tudi bogovi v belem so lahko bolni, kapiš?
iskriv
01. 12. 2022 19.49
+5
Zdravniki odhajajo iz javnega zdravstva zaradi denarja in ne zaradi preobremenjenosti , kajti v zasebni praksi se zdravstvene storitve plačujejo v gotovini in ne preko bančnih kartic , da ni pregleda nad zaslužki ! Zato zasebniki cvetijo in bogatijo , javno zdravstvo pa stagnira !
jodr
01. 12. 2022 18.33
+3
Da se kaj takega zgodi v najlepšem mestu na svetu je pa grozno.
brabusednet
01. 12. 2022 17.01
-1
Če bi to se dogajalo v času Janševe vlade bi že levičarji kolesarli po močvirju in zahevali njegov ali ministrov odstop.
Holy50
01. 12. 2022 16.58
+5
Na pomembna vprašanja ni odgovora. Kdo je kriv, da so zdravniki odšli v sosednje občine?
vvvilice
01. 12. 2022 16.52
+2
Ni vprašanje solidarnost. Ker ne bo rešila nakopičenih težav. Ker ne vedo niti, kako se lotiti. Zakaj so preostali zdravniki dali vsi odpoved? Niso vsi na bolniški
vvvilice
01. 12. 2022 16.49
+1
Težko je zaupati zdravstvu, ki je nemočno poskrbeti za svoje zdravje. V dobi Runenega cesarja so zdravnike plačevali, dokler so bili ljudje zdravi in nehali, ko je kdo zbolel ali nenadoma umrl.
Haloo
01. 12. 2022 15.28
+17
Katastrofa žalostno v 21 stoletju barabe 🤮
St. Gallen
01. 12. 2022 15.25
+3
v socializmu je bilo tako fajn, da smo sli raje delati v Svico, da bi primerjali....Kdo ni poizkusil, se vedno verjame v socializem :-)
2mt8
01. 12. 2022 15.28
+5
Vernikov v socializem imaš v Sloveniji več kot polovico in se še povečuje
2mt8
01. 12. 2022 15.24
+12
Vse tisto kar so pred volitvami obljubili da bodo uredili, so naredili še večji kaos. Ampak support ljudstva pa je, to pa.
robespierre16
01. 12. 2022 15.19
+20
Nimamo dnarja da bi povečal plače družinskim zdravnikom....nimamo dnarja da bi povečal število družinskih zdravnikom.....mamo pa dnar za generalne direktorje v sekretairatu za delo na ministrstu za socialne zadeve.....folk berte mal zaposlittvene oglase vlade.....vlada dela.....😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
je še kdo pošten
02. 12. 2022 09.33
...in pleše.. ljudstvu iger... za kruh ni...
nilly
01. 12. 2022 15.17
+13
Ne vem, koliko solidarnosti bolniki, sploh kronični, še lahko prenesejo. Širijo se govorice, da zdravniki ne odhajajo v tujino, ampak na nijz, pacienti pa dobijo obvestilo zzzs-ja, da izbrani zdravnik ne deluje več. Možnosti za drugega v Lj ni. Deluje, ko da primarnega zdravstva sploh ne rešujejo, temveč potapljajo na obroke.
Hanna74
01. 12. 2022 15.29
+12
ja tako je tudi sam sem dobil obvestilo na tak način in nisem edini v družini..Nikjer ni zdravnika.v Lj. za dobiti..preko maila ni odgovorov izven Lj ali pa so vsi zasedreni..sramota
Artechh
01. 12. 2022 15.16
+15
Kje je naš denar ki ga dajemo v zdravstvo?
Stoenka
01. 12. 2022 15.16
+11
daness
01. 12. 2022 15.26
+15
V zavarovalnici in preobsežnih upravah in svetih zavodov
Hanna74
01. 12. 2022 15.30
+10
za nova ministrstva ,prostore, tajnice, varovanja ,komunikaciji net,laptop mobiji vladni prevozi...pravijo da ne bo stalo nič ,kdor temu to verjeme ...
Stoenka
01. 12. 2022 15.16
+5
Za nas,ki smo glasovali za Jankovića,Musar in Gašpar Gašparja šok..
Hanna74
01. 12. 2022 15.15
+10
žal ko je nesposobne vlada ,ki jo ne jemljejo resno so posledice tukaj..Ni avotoritete vlade in Goloba and co ,samo ljubo ukvarjanje z staro vlado in z revanšizmom dobimo razgradnjo sistema saj tudi nadzorni ne delajo več ,amapk sp še vedno v transu od volitev...Posledica slabi kadri in vodenje države žal občutimo tisti ,ki so/smo Svobodo izvolili v upanju ,da bo tokrat RES DRUGAČE...vidimo da temu ni tako čeprav so na oblasti že 10 mesecev..servis države očitni blizu če ne z eno nogo v kolapsu!!!
2mt8
01. 12. 2022 15.39
+1
Slovenci padejo v trans, če jih v propad zvleče leva politična opcija namesto desne
El pi5tolero
01. 12. 2022 15.00
+9
Sonce, morje p velik plesa! To je vse kar se rab, zato plesite ljudje…
robespierre16
01. 12. 2022 14.56
-2
V grdem socializmu nismo meli nič......😂😂😂😂.....v tko imenovani demokraciji mamo pa še manj.....😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂